Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

Nie ma żadnych kratek do podbitki z blachy a to dlatego że ich nie potrzeba. Szczeliny zostaną na łaczeniu blach (niewielkie) oraz na styku blachy z ociepleniem.

To w zupełnosci wystarczy do wentylacji.

W panelach PCV jest wymagana kratka wentylacyjna ponieważ panele łączy się listwą zarówno przy scianie jak i między sobą. Blachę łaczy się na zakładkę więc połaczenie nie jest

zbyt szczelne.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wilko dzięki za odpowiedz. Zdjęcia elektryki to podstawa. Ja mam jedną skrzynkę na cały dom w garażu. A gdzie na górze dałeś skrzynkę? Macie w pokojach na górze gniazda antenowe na TV. Ja dałem w każdym pokoju. Dalibyście gdzieś jeszcze gniazda dodatkowe lub oświetlenie bo nie mam pojęcia gdzie dać a mam dwustanowiskowy garaż i na górze jest bardzo duży pokój ale koncepcji na elektrykę nie mam. Pytanko gdzie na zewnątrz domu daliście gniazda elektryczne? Ile punktów w podprzybitce wypuścić halogenów w obrysie domu na przód, tył itp....?

czy facjatki też doświetlaliście w podrzybitce?

Nie ma żadnych kratek do podbitki z blachy a to dlatego że ich nie potrzeba. Szczeliny zostaną na łaczeniu blach (niewielkie) oraz na styku blachy z ociepleniem.

To w zupełnosci wystarczy do wentylacji.

W panelach PCV jest wymagana kratka wentylacyjna ponieważ panele łączy się listwą zarówno przy scianie jak i między sobą. Blachę łaczy się na zakładkę więc połaczenie nie jest

zbyt szczelne.

Dzięki . Właśnie podobnie tłumaczył mi człowiek ze sklepu , ale jakoś nie bardzo mnie przekonał , więc zwróciłam się do was z zapytaniem, jeszcze raz dzięki .

Wilko dzięki za odpowiedz. Zdjęcia elektryki to podstawa. Ja mam jedną skrzynkę na cały dom w garażu. A gdzie na górze dałeś skrzynkę? Macie w pokojach na górze gniazda antenowe na TV. Ja dałem w każdym pokoju. Dalibyście gdzieś jeszcze gniazda dodatkowe lub oświetlenie bo nie mam pojęcia gdzie dać a mam dwustanowiskowy garaż i na górze jest bardzo duży pokój ale koncepcji na elektrykę nie mam. Pytanko gdzie na zewnątrz domu daliście gniazda elektryczne? Ile punktów w podprzybitce wypuścić halogenów w obrysie domu na przód, tył itp....?

czy facjatki też doświetlaliście w podrzybitce?

Masz jedną skrzynke? To niezłą musisz mieć ścieżkę przewodów na ścianie. :-)

Skrzynkę trzeba było dać na górze w tym pokoju nad garażem.

Najlepiej jakbyć ten duży pokój przedzielił ściankąz K-G.Na zewnątrz zrobiłem 3 gniazdka na tarasie i przy drzwiach frontowych.

Chłopaki a ja mam dwie rozdzielnie, jedna w garażu - na cały dół i malutką na górze w holu na ścianie - biała, skromna nieźle się prezentuje:-), tam jest tylko 8 bezpieczników. Ponadto w pokoju nad garażem mam całe serce alarmu - centralka z nadajnikiem i zasileniem awaryjnym na wypadek braku prądu. Klawiatur do alarmu mam 3 sztuki - jedna w garażu, drugą przy drzwiach głównych oraz jedna przy sypialni na górze.

jeśli alarm jest dobrze zrobiony to informacja potencjalnemu włamywaczowi o tym gdzie jest centralka nic nie da.

Ale masz mayland racje, bo znam przypadek gdzie podczas wakacji gospodarzy włamywacze unieszkodliwili sygnalizator rozwiercając go ( był nisko w bardzo dostępnym miejscu ) a nadajnik zagłuszyli zagłuszaczem no i na nic sie zdał alarm i powiadomienie o włamaniu :(

Najlepiej jakbyć ten duży pokój przedzielił ściankąz K-G.Na zewnątrz zrobiłem 3 gniazdka na tarasie i przy drzwiach frontowych.

Ja dam dwa gnizada z tyłu na tarasie i jedno z przodu jak jest uskok między domem, a garażem po boku.

Mam na dole niezłą ścieszkę przedów jak piszesz ale i tak wszystko będzie schowane!:-)

Witam! Mam prośbę... nawiozłem ponad rok temu ziemie na działkę i ją rozrzuciłem. Teraz, jak już się wszystko uleżało chciałbym znów zamówić koparkę, żeby wszystko ładnie zrównać i wyprofilować. Podpowiedzcie mi co powinienem dalej zrobić by założyć trawnik - taki już docelowy?

Ziemia jest juz odpowiednia pod trawe? Ja bym przed koparką prysnęła preparatem chwastobójczym i dopiero jak chwasty znikną to kopanie.

Zanim zasiejesz przemyśl położenie rurek do nawodnienia i siatki zabezpieczającej przed kretami. Wybierz korzenie, resztki chwastów, kamienie i śmieci. Posiej trawe, ubij walcem, podlewaj. Nawożenie dopiero jak już trawa urośnie i będzie mocniejsza. Wybierz nasiona traw odpowiednie do naszego klimatu, niekoniecznie te angielskie ;)

Ziemia jest juz odpowiednia pod trawe? Ja bym przed koparką prysnęła preparatem chwastobójczym i dopiero jak chwasty znikną to kopanie.

Zanim zasiejesz przemyśl położenie rurek do nawodnienia i siatki zabezpieczającej przed kretami. Wybierz korzenie, resztki chwastów, kamienie i śmieci. Posiej trawe, ubij walcem, podlewaj. Nawożenie dopiero jak już trawa urośnie i będzie mocniejsza. Wybierz nasiona traw odpowiednie do naszego klimatu, niekoniecznie te angielskie ;)

Ziemia chyba jest odpowiednia, nawoziłem ziemie z łąk we Wsoli. wydaje mi się że jest odpowiednia.

Czy problemem jest to, że już trzy razy w tym roku ją kosiłem?

Najgorsze, że to troche ponad 1300 m2.

Dzięki za odpowiedź!