Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

No to nie rozumię.... Kosiłeś co? Skoro trawnik dopiero chcesz zakładać...

Jesli kosiłeś chwasty to chyba dobrze, bo nie zdażyły się porozsiewać.

To tylko 1300m2! :D Ja mam pod trawą....ponad 3000m2 :D To dopiero jest co kosić ;)

No własnie. Jestem totalnym laikiem jak nie ignorantem jeśli chodzi o powierzchnie zielone:yes:

Kosiłem tę trawę które przez ostani rok razem z chwastami "zadomowiła się" na naszym podwórku. Chciałym w tym roku w końcu zrobic z tym porządek - stąd moja prośba.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Aaaa to taka historia - ja tak mialam w maju tego roku - zabralam sie wreszcie za zrobienie trawnika - startwoalam z takiej pozycji jak ty - i u nas bylo tak

1.glebogryzarka przejechane 2-3x

2.grabienie i wyciaganie wszytskich chwastow, korzeni, etc. etc. - u nas znajdowalam jeszcze pzoostalosci zakopane przez kostkarzy :) ale sie na nich nagadalam przy tym grabieniu :)

3.grabienie drobniejszymi grabkami zeby zlikwidowac wsyztskie kamyczki i grudki

4. sianie trawy w poprzek i podluznie

5.zagrabienie zeby przykryc nasiona

6.zawalowanie zeby nie odfrunelo

7.podlewanie, podlewanie, podlewanie....

Wiem ze powinno byc jeszcze zalozenie siatki przeciw kretom, nornicom - ale dalam spokoj

Wczesniej przydaloby sie jeszcze opryskanie ziemi przed chwastami - tez tego nie zrobialam - wg mnie powinno sie

Jezeli wypoziomuje sie ziemie pod linki bedzie po prostu ladnie i równo - ja juz nie mialam sily na to - zrobione na prosto od oka :D

Efekt po 2 miesiacach - jako ze mieszkamy w polu - co wiatr mial zasiac i naniesc - to zasial i naniosl :) i czy mi sie to podoba czy nie rosna z tarwnikiem chwasciska - mam tylko nadzieje ze regularne koszenie w jakis sposob je zlikwiduje

Czasami pryskam trawnik na chwasty dwuliscienne i na mlecze - daje efekty - ale jeszcze w tym roku tego nie robilam.

Na wiosne zakupilam wertykulator z areatorem i po raz pierwszy przejechalam po trawniku - mysle ze warto - trawa i ziemia dostaje troche swiezosci i oddechu.

Pzdr

• 2 weeks później...
Pozostało z budowy: pustaki wentylacyjne keramzytowe 2-kanałowe - 23 szt, dymowy z wentylacją - 10 szt, dymowy - 5 szt, trójnik ceramiczny fi200, wkład fi200, wełna, czapy kominowe betonowe. Posiadam również Porotherm 25 P+W Wienerberger - 66szt. Może jest ktoś zainteresowany. Ceny do uzgodnienia.

czy ktoś z Państwa kupował bloczki fundamentowe w PPHU KWADRAT w Dobrucie...jaka jest ich jakość, ofertę cenową przedstawili dość atrakcyjną, ale czy są godne polecenia? Proszę o opinie...

O firmie nie słyszałem. W Dobrucie jest Wasik. Od nniego braliśmy strop Teriva. Jaka to atrakcyjna cena?

Dobre bloczki mieli na Mokrej i w Makowie. Powinny być robione na wibroprasie i zawierać w składzie dużo kruszywa.

zaproponowali nam cene 2,48/szt. z transportem, a budujemy około 100 km od Radomia (za Kielcacmi). Jak rozpoznać czy bloczki były

robione na wibroprasie i zawierają w składzie dużo kruszywa? chcieliśmy kupić 1-2 szt. na próbę i pokazać naszemu kierownikowi budowy, niestety nie sprzedają pojedynczo :(

Czy moge prosić jakieś namiary.- adres, czy tel>na tego Wasika?

Oto namiary:

http://www.wasik.pl/oferta/elementy-murowe

Ta cena z transportem jest wg. mnie zbyt niska ale zapytajcie u Wasika ile wam powiedzą.

Na blogu posła PO ziemi radowskiej jest pełne i dość wystarczające wyjaśnienie całego problemu. Oto link, proszę:

http://witkowski.blox.pl/2012/07/O-gazie-z-Prezes-PGNiG-Konkretne-propozycje.html

A więc realizacje podpisanych umów (dotyczy to już mnie) mają nastąpić w okresie 2-3 lat. Mnie po podpisaniu aneksu do umowy zapewniono,że przyłącze gazownia na pewno wykona do końca listopada. Konkluzja nasuwa się sama

• 2 weeks później...

Witam!

Mam pytanko czym lepiej pomalować słupy drewniane impregnatem czy lakierobejcą?

Słupy dewniane łączą wydłurzony dach z tyłu garażu z fundamentem chcę zabezpieczyć na zimę.

Jeszcze jedno pytanko jak robiliście balkony nad wykuszami i wolnostojące przed wylewkami chodzi mi o metodę ocieplenia itp?

Witamy kolejną forumowiczkę.

Co do tynków to bardzo istotne znaczenie ma jakośc piachu. Koniecznie musi być przesiany i płukany.

Jeśli chcesz to znajdę namiar na gościa który takowy piach sprzedaje.

To bardzo będę wdzięczna za namiar na gościa.

Pozdrawiam