Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

witam Grupę Radomską! Podczytywałam od jakiegoś czasu i w końcu i mnie się nasunęło pytanie. Chodzi mi o to drewno z tartaku w Makowie. Mianowicie - i tu proszę się ze mnie nie śmiać, bo ja to naprawdę zielona jestem w tym wszystkim - ile czasu trzeba czekać od momentu zamówienia drewna na więźbę do chwili, gdy można ją już montować (wliczając czas sezonowania, impregnowania)?

P.S. a czemu tu się nie pojawiają sygnaturki? znaczy, raz są a raz nie? wkleję ręcznie lik do mojego dziennika:)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200413-Z8-ciasny-ale-w%C5%82asny-przytulny-dom-makowej_panienki&p=5669712#post5669712

witam Grupę Radomską! Podczytywałam od jakiegoś czasu i w końcu i mnie się nasunęło pytanie. Chodzi mi o to drewno z tartaku w Makowie. Mianowicie - i tu proszę się ze mnie nie śmiać, bo ja to naprawdę zielona jestem w tym wszystkim - ile czasu trzeba czekać od momentu zamówienia drewna na więźbę do chwili, gdy można ją już montować (wliczając czas sezonowania, impregnowania)?

P.S. a czemu tu się nie pojawiają sygnaturki? znaczy, raz są a raz nie? wkleję ręcznie lik do mojego dziennika:)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200413-Z8-ciasny-ale-w%C5%82asny-przytulny-dom-makowej_panienki&p=5669712#post5669712

Witam Makową Panienkę. :-)

Pytanie bardzo dobre. Generalnie drewno kupuje się albo wczesna wiosna albo późną jesienią. Chodzi o to aby drewno nie mailo za dużo soków.

Generalnie zalecam zakup wiosną, suszenie latem a montaż późnym latem bądź wczesną jesienią. Im dłużejk suszysz tym lepiej. Gruntując samodzielnie Tytanem trzeba chronic drewno przez 2 dni po malowaniu. Później impregnat wchodzi w drewno na stałe.

Drewno schnąc traci ok.15 % objętosci więc może warto pomysleć np. o grubszych krokwiach.

Po zakupie desek na deskowanie koniecznie przesegreguj wsyzstkie te które mają korę. Wykorzystać je możesz na szalunki ale nie na deskowanie dachu.

W korze jest pełno robactwa i absolutnie nie można ich przybic na krokwie.

Wilko masz może mamiar na materiał na utwardzenie drogi na działce?Może być gruz z kruszarki albo kamień.

Widzisz Wilko, a pisałeś, że przesadzamy z tym, że jesteś pomocny, a tu już ludzie nie pytają: ma ktoś namiar na........ tylko: Wilko, masz namiar na ......... :)

Pozdrawiam.