Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

Odnośnie pierwszych punktów to wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest sypialnia od wschodu do wstajesz wraz z promieniami słońca i to jest najlepszy układ.

Rano nigdy ci się nie nagrzeje bo słońce nie grzeje tak mocno jak po południu. Od zachodu i od południa to się zgadza. Nagrzewa się bardzo mocno.

DAch nie jest prosty. Prosty to dwuspadowy a nie koperta jak tu. NA kopertowym wychodzi strasznie dużo odpadu z pokrycia zwłaszcza blachą. Dużo mniej wychodzi z pokryciem dachówką. Największa cene robią tu gąsiory i dachówki skrajne.

Rynny to też spory wydatek ale to jeszcze nie tragedia.

Ad. 4. Gratuleje optymizmu. Rzeczywistość niestety wygląda najczęściej zupełnie inaczej :-).

Nie jesteś w stanie oszacować kosztów budowy bo to w każdym przypadku sprawa indywidualna i zależy co się komu podoba i jak chce budować.

Jest też róznica w tym czy się bierze kredyt na 300 000 czy na 500 000 PLN :-).

Ad.5 Niby po co tam strop betonowy? Dajesz deski przybijane na jętki i masz juz strop drewniany.

Ad.6 Garaż to rzeczywiście graciarnia jeśli nie masz blaszaka lub jeszcze lepiej pomieszczenia gospodarczego obok domu. Blaszak raczej kiepsko się prezentuje obok nowego domu.

O opinię na temat tego projektu powinieneś pytać głównie Makową Panienkę.

Co do tego rozwiązania z garażem to ma on poważny minus a mianowicie garaż nie jest połaczony z domem poprzez wewnętrzne drzwi. Jeden z moich znajomych tak ma i strasznie denerwuje go to, że musi wychodzić z domu aby wejść do garażu. Jest to uciążliwe szczególnie w zimę.

Zwróć uwagę, że w tym projekcie masz piec gazowy do ogrzewania. Często ludzie zauważają to zbyt późno a później maja problem.

Kanały wentylacyjne w łazience, garażu i kuchni, ponieważ nie ma tam kominów, zostały poprowadzone przez sufit do góry i wypuszczone kominkami wentylacyjnymi na dachu. Na widokach głównych tego nie ma aby nie psuć ładnych widoków elewacji. :-)

Trzeba je jeszcze dodać dodatkowo we wszystkich trzech pokojach i spiżarce bo nie ma tam wentylacji.

Konstruktora trochę poniosła fantazja w małej łazience i powiesił umywalke na ścianie od komina :-) a nad głową przy myciu rąk poprowadził kanał wentylacyjny od wentylacji kotłowni. Trzeba o tym pamietać robiąc hydraulikę.

Garaż trzeba poszerzyć do 4 m wew. dodać okno na długiej ścianie i będzie ok.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Odnośnie pierwszych punktów to wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest sypialnia od wschodu do wstajesz wraz z promieniami słońca i to jest najlepszy układ.

Rano nigdy ci się nie nagrzeje bo słońce nie grzeje tak mocno jak po południu. Od zachodu i od południa to się zgadza. Nagrzewa się bardzo mocno.

DAch nie jest prosty. Prosty to dwuspadowy a nie koperta jak tu. NA kopertowym wychodzi strasznie dużo odpadu z pokrycia zwłaszcza blachą. Dużo mniej wychodzi z pokryciem dachówką. Największa cene robią tu gąsiory i dachówki skrajne.

Rynny to też spory wydatek ale to jeszcze nie tragedia.

Ad. 4. Gratuleje optymizmu. Rzeczywistość niestety wygląda najczęściej zupełnie inaczej :-).

Nie jesteś w stanie oszacować kosztów budowy bo to w każdym przypadku sprawa indywidualna i zależy co się komu podoba i jak chce budować.

Jest też róznica w tym czy się bierze kredyt na 300 000 czy na 500 000 PLN :-).

Ad.5 Niby po co tam strop betonowy? Dajesz deski przybijane na jętki i masz juz strop drewniany.

Ad.6 Garaż to rzeczywiście graciarnia jeśli nie masz blaszaka lub jeszcze lepiej pomieszczenia gospodarczego obok domu. Blaszak raczej kiepsko się prezentuje obok nowego domu.

O opinię na temat tego projektu powinieneś pytać głównie Makową Panienkę.

Co do tego rozwiązania z garażem to ma on poważny minus a mianowicie garaż nie jest połaczony z domem poprzez wewnętrzne drzwi. Jeden z moich znajomych tak ma i strasznie denerwuje go to, że musi wychodzić z domu aby wejść do garażu. Jest to uciążliwe szczególnie w zimę.

Zwróć uwagę, że w tym projekcie masz piec gazowy do ogrzewania. Często ludzie zauważają to zbyt późno a później maja problem.

Kanały wentylacyjne w łazience, garażu i kuchni, ponieważ nie ma tam kominów, zostały poprowadzone przez sufit do góry i wypuszczone kominkami wentylacyjnymi na dachu. Na widokach głównych tego nie ma aby nie psuć ładnych widoków elewacji. :-)

Trzeba je jeszcze dodać dodatkowo we wszystkich trzech pokojach i spiżarce bo nie ma tam wentylacji.

Konstruktora trochę poniosła fantazja w małej łazience i powiesił umywalke na ścianie od komina :-) a nad głową przy myciu rąk poprowadził kanał wentylacyjny od wentylacji kotłowni. Trzeba o tym pamietać robiąc hydraulikę.

Garaż trzeba poszerzyć do 4 m wew. dodać okno na długiej ścianie i będzie ok.

Dzieki kolego za odp.

Prawdopodobnie stanie na tym projekcie w końcu.

http://pracownia-projekty.dom.pl/sd_trentino.htm

Trochę szerszy salon niz w poprzednim.

Nie za mała kuchnia?

Kuchnie mas zzintegrowana z salonem. Sątakiego rozwiązania zwolennicy i przeciwnicy.

My mamy oddzielnie. Zalety tego są takie że nie roznoszą ci się po całym salonie wszystkie zapachy podczas gotowania i przed wszystkim jak masz gości to zawsze musisz mieć wzorowy porządek w całym pomieszczeniu. Zaletą na pewno jest to że razem stanowią duże i przestronne pomieszczenie.

Nasze forumowe kobiety pewnie będą miały dużo więcej do powiedzenia w tej sprawie.

Co do reszty to niestety nie ma tak szczegółowego przekroju i rzutów jak poprzedni projekt. :-(

Na tym widac kilka wystajacych kominków wentylacyjnych z dachu więc jest szansa, że większość pomieszczeń będzie miała wentylację.

Pomieszczenie gospodarcze maleńkkie ale jest tam piec gazowy więc dużogo nie potrzeba. Ciekawe tylko gdzie jest bojler na ciepłą wodę?

Może w garażu.

Dach jak kopertowy to jak już pisałem sporo droższy. Nisko kąt nachylenia więc strychu prawie nie ma. Uwaga na brame garażową. Nie pokazana na rzucie ale będzie sięgała głęboko do garażu. Wejdzie ci w okno więc trzeba będzie przesunąć je trochę do tyłu.

Sprytnie pokazano na wizualizacji tylko salon a resztę pomieszczeń już nie.:-)

Brak spiżarki w kuchni a ta raczej się bardzo przydaje.

Nie zauważyłem w kuchni okapu z wyciągiem nad płytą indukcyjną.

Dzięki za odp. To pomieszczenie które jest salonem kuchnią i jadalnią ma 10x4,8m nie 3,95m.

Widzę że domek budujecie ładny i pomieszczenia też fajnie rozłożone.

A garaż jak zorganizujecie??

A to przepraszam, widocznie coś mi się pomyliło.

Garażu nie będzie na razie, a i nie wiem czy w ogóle będzie, bo miejsca mam mało na działce. Nie płaczemy jednak z tego powodu :)

Co do położenia domu wg stron świata, to ja widziałam ostatnio na obrzeżach Radomia dość nowy dom ustawiony na południe ścianą bez okien - większość jest na północny wschód.

witam.dla osób szukających projektów,kilka małych spostrzeżeń od kogoś co już mieszka od 10 miesięcy we własnym domu,po przeprowadzce z 42m w bloku na 4 piętrze.

działka 508m

dom 112m użytkowych ,parterowy z piwnicą(polecam!!)

brak poddasza użytkowego(zbyteczna rzecz)

ogrzewanie gazowe

mam pytanie o osobny licznik do wody (podlewanie ogródka) czy ktoś załatwiał takie coś w wodociągach.planuję

Czy możecie polecić sprawdzoną firmę/zakład z naszego rejonu od mebli kuchennych, zabudów, szaf wnękowych? Póki co żona była w Atlas Meble na Żeromskiego. Ktoś ma doświadczenia z tą firmą? Ten z Żeromskiego to chyba jakiś pośrednik Atlasa. O samym Atlasie opinie są różne. Szukamy takiego wykonawcy co nie tylko na pałę zrobi co mu powiemy ale też podpowie jakie rozwiązania są dostępne, zaproponuje układ kuchni, zrobi projekt.

EMKA MEBLE na KLEJOWEJ

[Wilko]Zdecydowanie ładniejsza jest podbitka z blachy. Wyjdzie trochę drożej ale efekt zdecydowanie wart swojej ceny.

Dzięki Wilko za odpowiedz. A mam jeszcze jedno pytanko?

Z tego co się orientowałem to w podbitce PCV jest wentylacja gotowe formy w panelu, a w blasze brak! Proponowali mi wstawić w blasze np. kratki wentylacyjne od spodu dachu takiego koloru jak blacha aby była wentylacja, cyrkulacja dachu. Ale jakby to wyglądało i do tego panowie od dachu musieli by to zrobić- nie podoba mi się. Wy też tak macie jak proponował mi Pan od blachy? Macie jakieś inne rozwiązania na blachę aby była wentylacja w dachu?

Nie trzeba żadnych kratek wentylacyjnych.

Też o nich myślałem przed podprzybitką ale dekarz wytłumaczył mi że podbitka z blachy nie jest tak szczelna jak PCV i to prawda.

Pomiędzy szczelinami łączenia arkuszy blachy powietrze będzie swobodnie przepływać. Poza tym na styku ściany z poziomym arkuszem blachy też będzie mała szczelina i to również zapewni wentylację. Osobiście sprawdziłem u siebie jak jeszzce nie mieliśmy ocieplonego poddasza czy czuć powiew wiatru. Test wypadł pozytywnie.

Nie trzeba żadnych kratek wentylacyjnych.

Też o nich myślałem przed podprzybitką ale dekarz wytłumaczył mi że podbitka z blachy nie jest tak szczelna jak PCV i to prawda.

Pomiędzy szczelinami łączenia arkuszy blachy powietrze będzie swobodnie przepływać. Poza tym na styku ściany z poziomym arkuszem blachy też będzie mała szczelina i to również zapewni wentylację. Osobiście sprawdziłem u siebie jak jeszzce nie mieliśmy ocieplonego poddasza czy czuć powiew wiatru. Test wypadł pozytywnie.

Dzięki za poradę! I muszę się teraz przez weekend zastanowić czy PCV czy Blacha to jest pytanie?

Mam pytanko odnośnie płytek do garażu przy domu proponują mi płytki 2 gatunek w kształcie prostokąta cena ok.39zł w Impero? Mam pytano czy ten gatunek będzie miał uszkodzenia, odbarwienia, plamy, zniekształcenia itp. Gdzie w Radomiu można zobaczyć jeszcze galerię płytek oprócz np. j.w., Ceramika?

Powinno się do garażu i kotłowni dawać tzw. gres techniczny. To płytki, które nie chłoną żadnych zanieczyszczeń.

Nie wnika w nie ani rozlany olej silnikowy ani sadza.

Sam sprawdziłem :-)

Kupowałem go na rogu Lubelska/Małęczyńska. Taki czerwony budynek z płytkami.

Taki właśnie gres biorą właściciele warsztatów samochodowych do wyłożenia posadzek.

Drugi gatunek może być wyszczerbiony, krzywy i każda płytka raczej nie trzyma wymiaru.

Gres musi być też wytrzymały na obciążenie samochodu i pieca w kotłowni. Grubośc tego naszego to 8 lub 9 mm.

Witam ponownie. Do wszystkich którzy udzielili nam ważnych i praktycznych rad na temat projektu Wilko i inni informujemy ze niestety odkładamy temat budowy na czas nieokreślony. Niestety sprawy nie zależne od nas.Mam nadzieję ze wrócimy do rozmowy najwcześniej w przyszłym roku.

Pozdrawiam. Budokan

• 2 weeks później...
Witam ponownie. Do wszystkich którzy udzielili nam ważnych i praktycznych rad na temat projektu Wilko i inni informujemy ze niestety odkładamy temat budowy na czas nieokreślony. Niestety sprawy nie zależne od nas.Mam nadzieję ze wrócimy do rozmowy najwcześniej w przyszłym roku.

Pozdrawiam. Budokan

Ok. Dzięki za uznanie.

Forumowicze będą tu zawsze gotowi udzielić fachowych porad.

Witam po dłuższej przerwie. Trochę dyskusji mnie ominęło, ale zacznę zaraz nadrabiać :)

Tymczasem mam pytanie natury eksploatacyjnej - czy macie namiar na dobry, sprawdzony ekogroszek w Radomiu bądź okolicach? Ten co kupuję wypala się nawet ładnie, ale zostawia trochę szlaki, której żadnymi nastawami nie mogę usunąć. Czas więc spróbować ekogroszku od innego dostawcy. Ważne by był sprawdzony i bardzo dobrej jakości. :)

• 2 weeks później...

My kupujemy ze składu na Ludwinowie.

Tel. 798-682-737. Płaciłem 700 zł/t w workach. Teraz podobno jest po 720 PLN/T. Dostawa pow. 1 T - gratis.

Spala się dobrze ale trochę spieków zostawia. Myślę że nie znajdziesz takiego który nie zostawia wogóle spieków. Nie jest to specjalnie kłopotliwe bo są to bardzo małe ilości.

Kluczem do właściwego spalania jest suchość opału. Ja przed wsypaniem do podajnika otwieram na kilka dni kilka worków aby ewentualna wilgość odparowała z węgla. Druga sprawa to nastawy pieca. Nie wiem jakiej marki macie piec ale może warto poczytać jak się zachowuje ten piec u innych którzy go mają .

Na jakich parametrach u nich pracuje.

Witam serdecznie wszystkich radomiaków,

bez zbędnego gadania przejdę do sedna sprawy. Chcę jeszcze w tym roku wylać fundamenty pod mój parterowy domek tylko nie mam najmniejszego pkt. zaczepienia co do ekipy budowlanej. Możecie kogoś fachowego i sensownego w kosztach polecić.

Hej!

Proponowałbym te fundamenty wylać na wiosnę a nawet wczesną wiosną?

Lepiej byłoby z praktyki budowlanej. Co do ekipy te sprawdzone i polecane mają terminy zaklepane nawet do przodu o 6 miesięcy lub roku:-)

Pozdrawiam