podpiwniczka 23.01.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witajcie Nie najlepiej spisuję się w roli pomocniczki - zapomniałam dodać, że projekt nie przeszedł jeszcze adaptacji i sprawa poszukiwania architekta też stoi otworem. Każda podpowiedz i w tym temacie będzie na wagę złota. A oto sam projekt: Takt 3 BASIC Może ktoś z Grupy Radomskiej budował pod niego? I WAŻNE - nie będzie piwnicy, tylko podpiwniczenie Pozdrawiam ciepło w ten mroźny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 23.01.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 witam grupe radomską do tej pory tylko czytałem zima wiecej czasu i mysle juz o wiosnie stad moje 2 zapytania: dach - czy kupował ktos z grupy blachę na rąbek no i jaką? okna - mam kilka wycen - ceny i jakosc różna - ostatnio Ana pisała o oknach - czy udało sie sfinalizować zakup? Tak, sfinalizowałam:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 26.01.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 witam grupe radomską do tej pory tylko czytałem zima wiecej czasu i mysle juz o wiosnie stad moje 2 zapytania: dach - czy kupował ktos z grupy blachę na rąbek no i jaką? okna - mam kilka wycen - ceny i jakosc różna - ostatnio Ana pisała o oknach - czy udało sie sfinalizować zakup? Malo kto robi takie pokrycie na rąbek. Jest to raczej nowość n anaszym rynku choć to stara technika znana dawniej co można zauważyć na starych domach ktyrych blachą. Wygląda to ciekawie. Ładny dom pokryty rąbkiem jast na Wacynie na ulicy Uniwersyteckiej. Możesz podjechać i zobaczyć. Dobrze jest też wziąć ekipę, która ma już doświadczenie w takim pokryciu. Poczytał bym też opinie na forach ludzi którzy sobie takie pokrycie zrobili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszek93 27.01.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 dach - czy kupował ktos z grupy blachę na rąbek no i jaką? my w tym roku krylismy dach blachą na rabek stojacy. Zdecydowalismy się na Ruukki, classic pural mat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 29.01.2014 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witajcie Nie najlepiej spisuję się w roli pomocniczki - zapomniałam dodać, że projekt nie przeszedł jeszcze adaptacji i sprawa poszukiwania architekta też stoi otworem. Każda podpowiedz i w tym temacie będzie na wagę złota. A oto sam projekt: Takt 3 BASIC Może ktoś z Grupy Radomskiej budował pod niego? I WAŻNE - nie będzie piwnicy, tylko podpiwniczenie Pozdrawiam ciepło w ten mroźny dzień. Przepraszam, że troche to trwało ale niestety brak czasu nie pozwolił mi coś napisać wcześniej. Myślałem, że może ktoś wcześniej ci coś odpisze w sprawie tego projektu. Tak jak myślałem jest podpiwniczenie. Może to trochę lepiej niz piwnica (dodatkowe okna) ale kosztowo pewnie podobnie. Przede wszystkim niech kuzynka ma świadomość, że najczęstsze projekty to parterówki bądź z poddaszem a więc do wykończenia jest jeden poziom lub dwa a w tym przypadku tego projektu jest aż trzy. Ci co już wybudowali doskonale wiedza ile kosztuje wykończenie tyllko jednego poziomu. Przy tym projekcie trzeba wziąć naprawdę duży kredyt W opisie wyczytałem, że projekt jest taki podejrzanie tani bo nie posiada projektu instalacji elektrycznych i sanitarnych. Bez tego to raczej będzie kiepsko budować. Poza tym zlecenie indywidualnych projektów będzie sporo droższe wiec myśle że trzeba to dokupić i cena wyjdzie już inna. Ciekawe co projektant miał na myśli pisząc, że projekt jest tani. Zapewne mu chodzilo o to że tani w zakupie bo na pewno nie w budowie. Nie wiem czy kuzynka twoja zauważyła, że poddasze jest całe drewniane. Może to i ciekawie się prezentuje ale ja bym bardzo się zastanowił czy tak to robić. Raczej budował bym w tradycyjnej technologii czyli cały dom z pustaków. Reasumując jeśli kuzynka chce zaoszczędzić to zastanowił bym się nad rezygnacją z tego podpiwniczenia. Jeśli mieszkają gdzieś pod lasem i dzialka jest piaszczysta to może nie byłoby problemu z wilgocia i przeciekaniem ścian. Natomiast jeśli na normalnych typowych gruntach z niskim poziomem wód gruntowych to problemy będą prawdopodobnie spore. Na sąsiedniej ulicy gość wybudował też domek z podpiwniczeniem. Niestety dla niego i jego kieszeni teren jest gliniasty i do tego ulica ma spadek w jego stronę. Ekipa budująca mu dom 2 miesiące wychodziła do poziomu gruntu męcząc sie z różnego rodzaju hydroizolacjami wylewek, fundamentów i ścian. Już wszyscy myśleli, że może kopalnię odkrywkową tam budują. Pochłonęlo to gościa zapewne górę pieniędzy ale miał duży kredyt więc myślał, żę na calość wystarczy. Nie wystarczyło. Niestety efekt jest opłakany. Podobno na wiosnę i jesienią ma tam sporo wody w zależności od intensywności opadów na zewnątrz. Podsumowując kuzynka ma bardzo trudny temat do rozwiązania. Nie zazdroszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowa_panienka 02.02.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Dla mnie wadą tego projektu jest brak dodatkowego pokoju na parterze, zwanego najczęściej gabinetem. Jeśli trafi się jakieś nieszczęście i ktoś nie będzie mógł chodzić po schodach, to albo utknie na pietrze, albo śpi w salonie. Ale dom jest piękny. I zgadzam się z Wilko, że nie jest to tani dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 02.02.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Wiesz nie ma pokoju bo powierzchnia zabudowy nie jest za duża. W domach z poddaszem mały pokój mają dopiero projekty tak gdzieś od 140 m2.Ciekawych "kwiatków" w tym projekcie jest więcej. Ja napisałem o najpoważniejszych i najbardziej kosztownych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ros77 04.02.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Witam!Szukam ekipy to wykończenia wnętrza domu tj. gładzie, płytki, k-g, tapety, parapety, malowanie, podłogi. Czy ktoś może polecić sprawdzonych fachowców?Na wiosnę chciałbym ruszyć pełną parą:-}pozdrawiam:-} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podpiwniczka 06.02.2014 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Wilko, Makowa_panienko – dziękuję Tak, zmiany będą. Uwagi Wasze bardzo słuszne. Nie będzie trzech poziomów – dom stanie na podmurówce. I nie będzie też drewnianego poddasza. Natomiast są plany, aby pozmieniać na parterze. W tej chwili jest tam duży salon – do tego salonu wejdzie kuchnia, a na miejscu kuchni będzie dodatkowy pokój. Czyli kuchnia z salonem, pokój, łazienka, a między łazienką i pokojem schody na górę. No i przedpokój. W pokoju adoptowanym z kuchni ma być zmiana z oknami – okno ma wychodzić na północ. Wilko, mówisz o konieczności dokupienia projektu instalacji elektrycznych i sanitarnych – czy trzeba je dokupić od tego biura, co projekt, czy można od kogoś innego? Kogo? I czy koniecznie trzeba prowadzić dziennik budowy? Czy może w trakcie budowy zjawić się nagle jakiś inspektor, który to sprawdzi? To na razie tyle pytań od Podpiwniczki, która wdzięczna jest bardzo za zainteresowanie jej sprawą. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 09.02.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Z tymi zmianami to bym się zwrócił o zgodę do pracowni projektowej z której kupili projekt. Podobne projekty to Takt 4 BASIC oraz Takt 2 BASIC ale one również posiadaja piwnicę. Może wchodziłaby w grę zamiana projektu?. Rezygnacja z piwnicy to duża zmiana w konstrukcji domu i wolałbym miec zgodę biura konstrukcyjnego na taką zmianę w celu uniknięcia problemów przy odbiorze budynku. O ile rezygnując z piwnicy powstaje problem z brakiem garażu z ktorym mozna sobie jakoś poradzić o tyle z brakiem kotłowni w piwnicy może być większy problem. Jeśli kuzynka ma dostęp do sieci gazowej to mały problem bo wstawi się piec gazowy i po problemie. Jeśli planowali tradycyjny piec na eko groszek to nie będzie go gdzie wstawić. Zrobienie w salonie kuchni to niezły pomysł. W miejscu kominka można byłoby podłączyć wyciag do okapu. Drugi kanał wykorzysta się do wentylacji pomieszczenia. Projekty instalacji muszą być. Bez tego raczej nie dostaną pozwolenia na budowę. Niech sie zorientują ile kosztuje dokupienie tych instalacji. Robienie projektu indywidualnego będzie zapewne dużo droższe. Dziennik budowy to absolutna konieczność. Wpisów do niego może dokonywać tylko kierownik budowy z odpowiednimi uprawnieniami. W trakcie budowy może zawsze zjawić się nadzór budowlany i sprawdzić wszystko na budowie. Jeśli kuzynka będzie miała życzliwych sąsiadów to jest to duże prawdopodobieństwo Znalezienie dobrego kierownika budowy to bardzo ciężka sprawa. Niewielu z nich prócz wpisów chce lub umie cokolwiek doradzić inwestorowi. Dużo więcej dowiesz się na naszym forum od tych którzy już wybudowali lub są w trakcie budowy. Jeszcze odnośnie okna od północy. Trzeba pamiętać, żę to najzimniejsza strona i nigdy tam nie będzie słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 09.02.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam! Szukam ekipy to wykończenia wnętrza domu tj. gładzie, płytki, k-g, tapety, parapety, malowanie, podłogi. Czy ktoś może polecić sprawdzonych fachowców?Na wiosnę chciałbym ruszyć pełną parą:-} pozdrawiam:-} Duże plany na ten rok. Co do parapetów to my kupowaliśmy w Oknoplaście na Warszawskiej wraz z montażem . Mogę spokojnie polecić. Mam dobrą ekipę od plytek, gładzi i K-G ale oni raczej na ten rok maja już pozajmowane terminy. Z nimi trzeb asię umawiać na rok wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 10.02.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam grupę radomską! Czy może ktoś polecić solidnego architekta, który wykona indywidualny projekt domu z poddaszem, a przede wszystkim doradzi, zaproponuje jakieś rozwiązania, generalnie będzie zaangażowany w projekt, a nie tylko rysował, co mu klient powie Mile widziana również pomoc we wszelkiego rodzaju papierologii. Jest ktoś taki w Radomiu lub w okolicach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 11.02.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam grupę radomską! Czy może ktoś polecić solidnego architekta, który wykona indywidualny projekt domu z poddaszem, a przede wszystkim doradzi, zaproponuje jakieś rozwiązania, generalnie będzie zaangażowany w projekt, a nie tylko rysował, co mu klient powie Mile widziana również pomoc we wszelkiego rodzaju papierologii. Jest ktoś taki w Radomiu lub w okolicach? BArdzo ciężko o takiego architekta. Nie lepiej kupić gotowy projekt i go zmodyfikować? Poza tym orientujesz jakie sa koszty projektu indywidualnego? Koszty są bardzo wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 13.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Rozumiem, ale u mnie chodzi o rozbudowę starego domu, a poza tym wejscie jest od strony południowo - zachodniej i ciężko znaleźć gotowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 13.02.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Rozumiem, ale u mnie chodzi o rozbudowę starego domu, a poza tym wejscie jest od strony południowo - zachodniej i ciężko znaleźć gotowca. Porozmawiaj z naszą forumową mhk. W ubiegłym roku robiła projekty przebudowy domów moim klientom. Są zadowoleni. Ja robię im wnętrza ale konstrukcyjnie i "papierologicznie" bardzo wsparliśmy się pomocą mhk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 16.02.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 MAyland dawno cię na forum nie bylo. Zapomniałem, że mhk zajmuje się zmianami konstrukcyjnymi domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ros77 17.02.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Duże plany na ten rok. Co do parapetów to my kupowaliśmy w Oknoplaście na Warszawskiej wraz z montażem . Mogę spokojnie polecić. Mam dobrą ekipę od plytek, gładzi i K-G ale oni raczej na ten rok maja już pozajmowane terminy. Z nimi trzeb asię umawiać na rok wcześniej. Dzięki Wilko! Czy mógłbym prosić telefon do tej ekipy:-} może gdzieś na ten rok mnie wcisną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 19.02.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Czy mogłabym prosić o polecenie dobrego i niedrogiego glazurnika:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mak-dusi 19.02.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Czy mogłabym prosić o polecenie dobrego i niedrogiego glazurnika:cool: Mogę polecić naprawdę dobrego glazurnika, ale co do odpłatności to sprawa dyskusyjna. U mnie wykonywał wszystkie prace glazurnicze, przy wypłacie może nie wziął najtaniej ale też nie był to jakiś "kosmos". Najważniejsze, że z efektu końcowego byliśmy bardzo zadowoleni, a w trakcie prac nic nas nie obchodziło, a nawet sam podsunął kilka ciekawych rozwiązań. Kontakt do glazurnika: 512 707 302 - Daniel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 20.02.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Dzięki serdeczne ,na pewno zadzwonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts