Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

Jeśli chodzi o wykończenie (płytki , panele, gładzie itp) to planuje robić sam + przyjaciele

ale do SSO nie mam żadnego doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego waham sie czy nie zleci tego jakieś ekipie, wolałbym nie uczyc sie na swoim :)

na pierwszy rzut poszedł ten projekt,

http://www.domo.com.pl/projekt-rio#

jakieś opinie?sugestie?

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Desspero napisał:
Jeśli chodzi o wykończenie (płytki , panele, gładzie itp) to planuje robić sam + przyjaciele

ale do SSO nie mam żadnego doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego waham sie czy nie zleci tego jakieś ekipie, wolałbym nie uczyc sie na swoim :)

na pierwszy rzut poszedł ten projekt,

http://www.domo.com.pl/projekt-rio#

jakieś opinie?sugestie?

Pomyśl czy chcecie mieć salon od strony wejścia.Zazwyczaj ludzie wybieraja w tym miejscu kuchnię. Wejście do kotłowni przez wiatrołap to kłopotliwe rozwiązanie chyba, że będzie piec na gaz.

Desspero napisał:
Dla "Pani inwestor" cały urok tego domu własnie w tym ze salon i taras od frontu :)

o kotłowni juz myślałem, trzeba zrobić dodatkowe drzwi bo piec będzie na groszek.

Zapytaj nasze dziewczyny z Forum w sprawie tego umiejscowienia salonu co one o tym sądzą.

Co do kotlowni na eko-groszek to muszisz przestawić piec o 90* jeśli chcesz mieć z podajnikiem. Za podajnikiem musi byc 1m wolnej przestrzeni na wyjęcie ślimaka.

Do kotłowni musisz zrobic dobre drzwi i je zadaszyć.

POza tym projekt dość prosty w budowie.

NA strychu będzie niewiele miejsca ale pewnie liczyliście się z tym przy kopertowym dachu. Pochwała dla biura projektowego za trzy kominy. Dzieki temu macie dużo punktów wentylacyjnych.

Desspero napisał:
dzieki, o tym nie pomyślałem

a sądzisz, że piec o "standardowych " wymiarach da się tam wcisnąć, czy konieczne będzie przesuniecie komina?

Trzeba wstawić piec z podajnikiem 17 kW SAS, DEFRO lub Klimosz i wtedy się zobaczy. Gdzie chcesz przesuwac komin. Teraz stoi w najlepszym miejscu czyli w rogu i dzieki temu możesz kombinować z ustawieniem pieca. Przesunięcie komina to dość ryzykowna decyzja i trzeba to zrobic juz na etapie fundamentów.

• 1 month później...
  bizslawek napisał:
Witam serdecznie i ja ;) u mnie juz za tydzien strop takze, troszke spóźniłem przywitanie ale lepiej pozno niz wcale. Mój mały dziennik http://forum.muratordom.pl/showthread.php?230592-Naleśnik-Energo-Helena&p=6616821#post6616821

Witamy nowego Forumowicza.

Pozwoliłem sobie zerknąć w dziennik.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wpis w dzienniku ale czy zmniejszyłeś głębokość fundamentów z 90 na 70 cm?

Cytat
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wpis w dzienniku ale czy zmniejszyłeś głębokość fundamentów z 90 na 70 cm?

Tak jest, bo jak pisałem woda wypływała i podmywała sciany, dlatego tez jest wiecej bloczków niz wczesniej założylismy. Do tego kiero kazał mi nawieźć ziemi na minimum 3-4 bloczki, aby sterfa przymarzania była zachowana ;)

Bardzo ryzykownie z tą głębokością . U nas było 1.3 m bo zimy bywają nawet poniżej -30 *C. Moim zdaniem te 4 bloczki ziemi to absolutne minimum. Trzeba było wykopać koparką głęboki dół nieopodal fundamentów aby tam się woda zbierała i powinno pomóc na zalewane wodą wykopy pod fundamenty.

Jeszcze jedno czemu na wylewce murarze nie robili ci tzw. rolki czyli jednej warstwy bloczków lub jeszcze lepiej cegły a na to dopiero bloczki?

Teoretycznie nikt nie podejrzewał, ze na takiej głębokości bedzie woda. Teren jest piaskowy a woda nigdy nie stała ale jak to koparkowy powiedział, w tym roku to nie koapł fundamentów w których nie było wody. Co do tej 'rolki' to nie mam pojecia o co chodzi i po co ja sie stosuje, nie moge znaleźć w google. A kierownik tez nic nie mowił. Podpowiedz.

bizslawek napisał:
Teoretycznie nikt nie podejrzewał, ze na takiej głębokości bedzie woda. Teren jest piaskowy a woda nigdy nie stała ale jak to koparkowy powiedział, w tym roku to nie koapł fundamentów w których nie było wody. Co do tej 'rolki' to nie mam pojecia o co chodzi i po co ja sie stosuje, nie moge znaleźć w google. A kierownik tez nic nie mowił. Podpowiedz.

To taka jedna warstwa bloczka lub cegły na wylewce. Na nią idzie gruba folia a później dopiero pierwsza warstwa bloczka.

W linku poniżej są zdjęcia jak to wygląda.

http://niedokonczony.blogspot.com/2012/03/tu-gdzie-dzisiaj-jest-sciernisko-cz2.html

Zwróć też uwagę na zbrojenie pod oknami które jest konieczne aby ci ściana w rogach okien nie pękała.

Witam,

Mam pytanie odnośnie wykonania łazienek. Czy gdy umawiam się z wykonawcą na wykonanie łazienki wraz z białym montażem na gotowo,

Czy w skład tego montażu wchodzi też montaż oświetlenia, halogenów, wklejenia luster i malowanie sufitów. Nie wiem po prostu czy ktoś nie chce mnie na ciągnąć. Proszę o poradę.

Jeszcze jedno mam pytanie jaka jest średnia cena prostego ułożenia płytek o wym. 60*60 z fugą epoksydową?

Proszę doradzie mi?!

Ros77 napisał:
Witam,

Mam pytanie odnośnie wykonania łazienek. Czy gdy umawiam się z wykonawcą na wykonanie łazienki wraz z białym montażem na gotowo,

Czy w skład tego montażu wchodzi też montaż oświetlenia, halogenów, wklejenia luster i malowanie sufitów. Nie wiem po prostu czy ktoś nie chce mnie na ciągnąć. Proszę o poradę.

Jeszcze jedno mam pytanie jaka jest średnia cena prostego ułożenia płytek o wym. 60*60 z fugą epoksydową?

Proszę doradzie mi?!

Dodam, że płytki mają być układane na podłodze.

Ros77 napisał:
Witam,

Proszę doradzie mi?!

biały montaż odnosi się do ceramiki sanitarnej i zajmuje się tym przeważnie hydraulik. Reszta płatne ekstra

Chociaż wszystko to kwestia dogadania pomiędzy Tobą a "fachowcem"