Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Radomska

Djack

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam , jestem tu nowy i rowniez zaczolem przygode z budowa domu .Mieszkam w okolicach Radomia.

Witamy,

nowego użytkownika

Napisz coś więcej, jaki projekt realizujesz i na jakim etapie budowy jesteś?

Pisz śmiało będziemy starać się pomóc w miarę możliwości i doświadczenia

Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości

Witajcie,

powoli przymierzam się do montażu hydrauliki w naszym domu, odpływy już zrobiłem wcześniej przed tynkami, a więc teraz zbieram przydatne informacje na temat różnych rozwiązań, ciekawostek oraz zastosowania nowych technologii. Jeśli macie jakieś pomysł, przemyślenia doświadczenia z już przebytego etapu budowy i chcielibyście się podzielić informacjami na ten temat ze mną piszcie proszę - jaki materiał, jaka izolacja i gdzie jej użyć. Dodam jeszcze że kocioł bedzie zasilany gazem ziemnym. Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny. Liczę na was.

Pozdrawiam serdecznie

Witajcie,

powoli przymierzam się do montażu hydrauliki w naszym domu, odpływy już zrobiłem wcześniej przed tynkami, a więc teraz zbieram przydatne informacje na temat różnych rozwiązań, ciekawostek oraz zastosowania nowych technologii. Jeśli macie jakieś pomysł, przemyślenia doświadczenia z już przebytego etapu budowy i chcielibyście się podzielić informacjami na ten temat ze mną piszcie proszę - jaki materiał, jaka izolacja i gdzie jej użyć. Dodam jeszcze że kocioł bedzie zasilany gazem ziemnym. Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny. Liczę na was.

Pozdrawiam serdecznie

Zrób sobie podłogówkę w wiatrolapie a dzięki temu będziesz miał zawsze suchą podłogę.

^^^

Diziekuję za podpowiedz, powiedz proszę a ty u siebie w których częściach domu masz podłogówkę? W miedzi czy w plastiku? Wszystkie rurki trzeba robić w izolacji?

POdlogówkę mamy na dole w wiatrołapie+przedpokój+ kuchnia i łazienka.

Na górze tylko w łazience.

W miedzi mamy zrobionż instalację w kotłowni reszta w plastiku na zgrzewanych złączkach. Teraz polulaniejsze rozwiazanie to instalacje w plastiku prowadzone gietkimi przewodami. nie ma nigdzie zgrzewanych kolanek i złączek tylko jest jednolity przewód. Unika się w ten sposób ewentualnych nieszczelnosci na łączeniach.

W kotłowni obowiązkowo instalacja miedziana. Droższa ale w 100% pewna.

U nas były wszystkie rury w izolacji. Chodzi o to żeby nie wychladzać niepotrzebnie wody na powrocie z grzejników.

Podłogówkę zrób sobie jako niezależne obwody na każde pomieszczenie z odcięciem każdego obwodu w skrzynce.

Poszukaj na forum tematów u tych, ktorzy mają ogrzewanie gazowe i już maja zrobiona hydraulikę. Na pewno bardzo się przydadzą wszelkie wskazówki.

Witam, jestem nowy na tym forum, buduję się w Milejowicach pod Radomiem. jestem na etapie wyboru kotła, moja instalacja to grzejniki + podłógóka, kocioł ma obsłużyć tę instalację plus zasobnik C.W.U. Potrzebuję kocioł dobrej firmy z prostą automatyką i wysoką wydajnością. Zastanawiam się nad lokalnym produktem: http://piecbud.net.pl/produkty1/kotly-c-o/kj-g czy może inny, proszę o pomoc.

Witam, jestem nowy na tym forum, buduję się w Milejowicach pod Radomiem. jestem na etapie wyboru kotła, moja instalacja to grzejniki + podłógóka, kocioł ma obsłużyć tę instalację plus zasobnik C.W.U. Potrzebuję kocioł dobrej firmy z prostą automatyką i wysoką wydajnością. Zastanawiam się nad lokalnym produktem: http://piecbud.net.pl/produkty1/kotly-c-o/kj-g czy może inny, proszę o pomoc.

Ten kocioł wygląda nieźle ale trzeba poczytać opinie. Może znajdziesz coś na necie. Pierwszą wadą tego kotła jest na pewno małe drzwiczki załadowcze do paleniska oraz tragicznie niska szuflada do wybierania popiołu. Drzwiczki załadowcze do górnego paleniska powinny być jak najwieksze. Dolne drzwiczki do wybierania popiołu też szukaj jak największych. Bardzo to ułatwia opróżnianie szuflady i czyszczenie pieca.

Generalnie jest to kocioł stalowy i jak piszą gwarancja na płaszcz 5 lat (pod warunkiem że palisz suchym opałem). Jak ci zacznie się przepalać blacha na płaszczu to powiedzą ci, że olbo groszek był wilgotny albo drewno jeśli bedziesz palił w drugiej komorze.

Lepszy byłby żeliwny i gwarancja na co najmniej 10 lat ale i koszta większe.

Na modelu 3D nie widzę redulacji ciągu szybrem. Szukaj takiego z regulacją od przodu. To wyjscie spalin rurą kwadratową też nie jest za szczęśliwe. Lepiej mieć rurę okrągłą ale to na pewno mogliby ci zmienic przy zamówieniu.

Ten piec obsluguje tylko 2 pompy czyli pompę od cyrkulacji powinieneś podłączyć jako oddzielną i sterować ją np. programatorem. Jest to trochę kłopot.

Lepiej mieć wszystko sterowane z pieca. Brak tego sterowania wskazuje na bardzo skromny sterownik zastosowany w tym piecu.

POdjedź tu:

http://www.sk-kotly.pl/galeria/

MAja duzy wybór kotłów.

Generalnie nie podałeś jaka powierzchnia domu, ile m2 podłogówki i czy parterówka czy z poddaszem. Ile litrów ma zbiornik C.W.U.?

Przy dwóch osobach zbiornik min. 140L powinien być.

^^^

Diziekuję za podpowiedz, powiedz proszę a ty u siebie w których częściach domu masz podłogówkę? W miedzi czy w plastiku? Wszystkie rurki trzeba robić w izolacji?

Marcel nie chwaliłes się jaki masz projekt więc nie wiem czy masz dom z garażem. Jeśli tak to w garażu też zrób grzejnik. Nie będziesz miał takiego chłodu i garaż nie będzie ci wyziębiał sąsiednich pomieszczeń.

^^^

Marcel tu masz temat na forum o piecach gazowych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103551-JAKI-PIEC-(-KOCIOŁ-)-GAZOWY/page254&highlight=piec+eko-groszek

Tu masz link do forum o kotłach na eko-groszek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65781-RANKING-KOTŁÓW-NA-EKO-GROSZEK/page1005&highlight=sterownik+kot%C5%82a