kasfit 21.06.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam,Mam pytanie odnośnie kominów systemowych. Czy znacie składy budowlane gdzie można dostac kominy Schiedla, jak narazie znalazłam jeden, może znacie jeszcze kilka miejsc. : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 21.06.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Odnośnie materiału na ściany zastanawiałem się nad silikatem, ceramiką i betonem komórkowym. MAm jednak dylemat (a może się mylę). Chciałbym żeby ściana była ciepła a jednocześnie nie gruba. Czy beton komórkowy powiedzmy 30 czy 36cm można ocieplać i czy to jest celowe, chodzi mi o techniczny aspekt. Przy ociepleniu wełną czy styropianem można poprawić izolacyjność ścian i równocześnie zmniejszyć jej przekrój, przy ścianie jednowarstwowej napewno wyszłoby "grubiej" Polecam ściany z betonu komórkowego lub pustaka ceramicznego. Ściany zew. 30 cm, wew. nośne 24cm, dzialowe 12 cm.Do tego na zew. min. 15 cm styropianu. Cieplo i pewnie. Przy scianie jednowarstwowej nie będziesz miał tak dobrze jak przy dwuwarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 21.06.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ja się zdecydowałem na pustaka ceramiczny 25cm + ocieplenie prawdopodobnie styropian 18 lub 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 22.06.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Gelo a jak chces zmocować ten styropian do muru? Ja dawałam 15cm i na składach patrzyli sie na mnie jak na wariatke co ja wymyślam. Znalezienie kołków do styropianu 15 graniczyło rok temu z cudem. Moze teraz są lepiej przygotowani. Wadą grubego ocieplenia jest.... koneiczność wcześneijszego dokładnego przemyślenia gdzie maja byc kinkiety, światło i wszystko inne mocowane na murze. Trzeba to wcześniej przygotować bo potem nie ma mozliwości mocowania niczego przez tak grubą warstwę ocieplenia. U mnei był problem teraz z zamocowaniem tego panela bocznego na tarasie bo górą nie było do czego przybić bo sufit na tarasie też jest ocieplony 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 22.06.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Zgadzam się z tobą że wszystko trzeba dokładnie trzeba przemyśleć, co gdzie będzie zamocowane i tym podobne. Co do mocowania tak grubej warstwy ocieplenia to cóż kto powiedział że trzeba używać kołków . Choć widziałem takie kołki nie na składzie ale w sklepach internetowych z systemami zamocowań. Kiedyś przejazdem koło Wa-wy widziałem jak ocieplali dom tak grubą warstwą styropianu i robili to bez kołków jedynie płyty przy narożnikach miały więcej kleju no i okna były obsadzone na wysięgnikach w warstwie styropianu Rozmawiałem z jednym z tych wykonawców i mówił że w parterówkach przy grubości styropianu od 12cm nie używają kołków, pod warunkiem że podłoże do którego przykleja się styropian jest mocna i nie kruszy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 22.06.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Zgadzam się z tobą że wszystko trzeba dokładnie trzeba przemyśleć, co gdzie będzie zamocowane i tym podobne. Co do mocowania tak grubej warstwy ocieplenia to cóż kto powiedział że trzeba używać kołków . Choć widziałem takie kołki nie na składzie ale w sklepach internetowych z systemami zamocowań. Kiedyś przejazdem koło Wa-wy widziałem jak ocieplali dom tak grubą warstwą styropianu i robili to bez kołków jedynie płyty przy narożnikach miały więcej kleju no i okna były obsadzone na wysięgnikach w warstwie styropianu Rozmawiałem z jednym z tych wykonawców i mówił że w parterówkach przy grubości styropianu od 12cm nie używają kołków, pod warunkiem że podłoże do którego przykleja się styropian jest mocna i nie kruszy się. JA bym nie brał takich fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 22.06.2009 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Nie zostało komuś kilka pustaków BK 24? Potrzebne okolo 15 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 23.06.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Wilko Kołkowanie styropianu w parterówce to głównie wzięło się z oszczędności, bo normalnie klej ma większą nośność niż taki kołek do styropianu. Oczywiście pod warunkiem że użyjemy dobrego kleju. Ok 8lat temu pomagałem ocieplać dom kuzynowi i wpierw kupiliśmy około 5 lub 6 worków kleju do styropianu i spróbowaliśmy nimi przykleić takie same kawałki styropianu do ściany i okazało się że po dwóch dniach problemy z oderwaniem od ściany były tylko w trzech przypadkach reszta niezbyt się sprawdziła . Wybraliśmy ten najlepszy i powiem ci że dłutem było go ciężko oderwać od ściany więc nie wyobrażam sobie jaka to siła ssania musiała by być, by oderwać go od ściany. No ale trzeba się przyłożyć klejenia styropianu i stosować tyle kleju i tak jak zaleca producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 24.06.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, Mam pytanie odnośnie kominów systemowych. Czy znacie składy budowlane gdzie można dostac kominy Schiedla, jak narazie znalazłam jeden, może znacie jeszcze kilka miejsc. : ) W Consmarkecie na chorzowksiej maja systemowe kominy - nie schiedla ale również bardzo dobre - i tańsze - kupowałam do swojego domu !!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 24.06.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dla tych co mają zamiar ocieplać dom styropianem ( o tym czy stosować kołki czy nie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasfit 24.06.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dziękuje za pomoc właśnie na chorzowskiej zamówiliśmy wczoraj kominy ale nie pamiętam nazwy sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 26.06.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Dla tych co mają zamiar ocieplać dom styropianem ( o tym czy stosować kołki czy nie ) Ja mam parterówke i nie stoswałam kołków - kołki do styropianu stosuje sie przy wyższych budynkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mhk 26.06.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 No może nie tak do końca - podłoże do jakiego się przyczepia styropian też ma znaczenie - kiepskie podłoże wtedy trzeba dać kołki, właściwie powinno sie "zakołkować" też naroża budynku i wokól okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robrad 26.06.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Mam pytanie w związku z pozwoleniem na budowę.W przypadku kredytu hipotecznego na częściowe sfinansowanie budowy pozwolenie na budowę powinno być na obydwoje małżonków? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. Kredyt będzie na nas oboje, dzwoniłem do kilku banków i nic nie wiedzą na ten temat a ja chciałbym uniknąć zazkoczenia później przy załatwianiu kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 26.06.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Odpowiem Ci tak - zależy od banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelo_26 26.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 robrad - ostatnio jak byłem w starostwie dostarczyć brakujące papierki do pozwolenia to sama miła Pani ze starostwa poradziła mi żebym dopisał żonę, powiedziała że to w niczym nie zaszkodzi a może być pomocne przy załatwianiu jakiś spraw min. kredytowych mhk- zgadzam się z tobą w 100% A ja być może w końcu po niedzieli odbiorę pozwolenie na budowę a zacząłem załatwiać sprawy z tym związane w połowie grudnia 2008roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 29.06.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dla tych co mają zamiar ocieplać dom styropianem ( o tym czy stosować kołki czy nie ) Ja mam parterówke i nie stoswałam kołków - kołki do styropianu stosuje sie przy wyższych budynkach! A ja mam tak zwane "Kołki Strachu" Czyli na wszelki wypadek po 2 kołki na płytę + dobrze zakołkowane naroża + przestrzeń wokół okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilko 29.06.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Dla tych co mają zamiar ocieplać dom styropianem ( o tym czy stosować kołki czy nie ) Ja mam parterówke i nie stoswałam kołków - kołki do styropianu stosuje sie przy wyższych budynkach! A ja mam tak zwane "Kołki Strachu" Czyli na wszelki wypadek po 2 kołki na płytę + dobrze zakołkowane naroża + przestrzeń wokół okien U nas też tak będziemy robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 30.06.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 No i gitara, to wydaje mi się idealnym kompromisem. Ale bardziej niż na te kołki zwróć uwagę na dobre "uzbrojenie" siatką okien - niech wstawią dodatkowe pasy siatki w rogach każdego otworu okiennego ( pod kątem 45st ) Dzięki temu ograniczysz pękanie styro w obrębie okien do minimum. U mnie w jednym oknie się Panom zapomniało i widać, że styro lekko tam "rysuje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IzaL 02.07.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 Witam, potrzebuje bardzo pilnie namiary na piasek kwarcowy, z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts