Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

~ budujący w okolicach mińska mazowieckiego ~

Recommended Posts

Witam,

Ponieważ pomału przymierzam się zawiadomienia o zakończeniu budowy, mam pytanie i prośbę do wszystkich, którzy przechodzili już przez tę procedurę: jakie dokumenty oprócz tych wymienionych w druku zawiadomienia wymaga jeszcze PINB w Mińsku? Nie wiem np. czy potrzebne są jakieś protokoły odbioru instalacji wewnętrznych wod-kan i c.o.? A co z szambem - tutaj też jest potrzebny jakiś papier? Nie mam ogrodzenia docelowego działki - czy bez tego mogę kończyć budowę? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

Hej,

generalnie to co wymienione w druku. Nie ma potrzeby dostarczania protokołu wod-kan i co. Odnośnie szamba należy dostarczyć atest szczelności. Przy pierwszej próbie oddania dokumentów zazwyczaj po weryfikacji przez urzędnika wyjdą jakieś braki, które należy uzupełnić podczas drugiej wizyty. Reasumując: oddanie budynku jest tylko niepotrzebną formalnością, którą każdy musi załatwić.

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

generalnie to co wymienione w druku. Nie ma potrzeby dostarczania protokołu wod-kan i co. Odnośnie szamba należy dostarczyć atest szczelności. Przy pierwszej próbie oddania dokumentów zazwyczaj po weryfikacji przez urzędnika wyjdą jakieś braki, które należy uzupełnić podczas drugiej wizyty. Reasumując: oddanie budynku jest tylko niepotrzebną formalnością, którą każdy musi załatwić.

Pozdrawiam,

Dziękuje :) Jeśli ma ktoś może jakieś spostrzeżenia z własnych przejść z PINB to proszę się podzielić :)

Witam,

czy ktoś może mi polecić z okolic Wesołej Halinowa Mińska firmę która dowiezie wodę do budowy na wtorek po św? Może ktoś ma beczkę ok 500l albo 1000 do sprzedania???? Przegapiłem sprawę, ławy wylane na jesieni już wchodzi ekipa a studniarze którzy przedwczoraj próbowali wiercić nie dali rady. Jakieś żarty przyjechali i się pytają gdzie tu można wody nabrać,wiertło połamali i chcieli żeby im płacić :mad:szkoda gadać zero profesjonalizmy (gdzieś od Siedlec). Studniarz z którym jestem już umówiony (z Sulejówka )zacznie dopiero po 6IV do tego czasu muszę wodę wozić :bash::bash: Budowa ok Halinowa.

Adrian

• 3 weeks później...
jakie agencje ochrony polecacie?

witaj,

ja polecam Solid. Umowe podpisywaliśmy 3 lata temu. Płacimy od tamtej pory 64 zł brutto miesiecznie. Są firmy które chca mniej (40 zł) ale w solidzie jak obserwuję jest lepszy serwis. Jeżdza autem po okolicy, dzwonia dla pewności jak elektrownia cos grzebie na linii i nie ma prądu (podejrzewają sabotaz zasilania). Naprawiali mi 2 czujki i nie było marudzenia ze coś nie tak. W cenie 1 przyzjazd w miesiącu dla sprawdzenia. Sprawdzam ich raz na kwartał w ile dojadą. NIe mam uwag.

NA pewno nie bierz żadnego IKARA z MIńska.

Pozdrawiam

K

witaj,

ja polecam Solid. Umowe podpisywaliśmy 3 lata temu. Płacimy od tamtej pory 64 zł brutto miesiecznie. Są firmy które chca mniej (40 zł) ale w solidzie jak obserwuję jest lepszy serwis. Jeżdza autem po okolicy, dzwonia dla pewności jak elektrownia cos grzebie na linii i nie ma prądu (podejrzewają sabotaz zasilania). Naprawiali mi 2 czujki i nie było marudzenia ze coś nie tak. W cenie 1 przyzjazd w miesiącu dla sprawdzenia. Sprawdzam ich raz na kwartał w ile dojadą. NIe mam uwag.

NA pewno nie bierz żadnego IKARA z MIńska.

Pozdrawiam

K

dzięki za info.

Właśnie zastanawiałam się nad solidem albo juwentusem. a może konsalnet ?

Ikar z konstytucji 3 maja podobno ma jako jedyny 2 patrole, ale podobno same dziadki.

a jakiej firmy czujki?

jakie agencje ochrony polecacie?

Witam,

Najważniejszą sprawą na co należy zwrócić uwagę to w jakiej odległości od Ciebie znajduje się patrol interwencyjny (tzw miejsce wypadowe) i zawsze wybierać tą firmę która najszybciej dojedzie. Czy będzie to Solid, Juwentus czy Konsalnet nie ma większego znaczenia, z pewnością jest wiele osób, które mają różne doświadczenia z każdą z tych firm zarówno pozytywne jak i negatywne. Wszystkie agencje działają w oparciu o podobne procedury. Jeśli zaś chodzi o sprzęt jaki ma zostać zainstalowany, to wskazanie z góry na konkretne czujki jest bardzo błędne, należy ocenić czego oczekujemy od systemu alarmowego, w jakim stopniu dom ma zostać zabezpieczony, a dobór konkretnych urządzeń jest uzależniony od warunków panujących w budynku.

pzdr

Witam, niedługo zaczynam budowę i właśnie orientuje sie w cenach także podaje to czego się dowiedziałem:

beton b20/m3 - w Mostach Mazowieckich 220 bez vat(transport gratis powyżej 6m3, pompa 300pln), w Maliszewie 210bez vat(transport 100 zł od auta, pompa 250 przyjazd i 15zł/m3 pompowanie)

b15/m3- w Mostach Mazowieckich 210 bez vat, w Maliszewie 195bez vat

bloczki betonowe cena podana do zakupu 1200 szt - konstans 2,7 brutto/sz; w Replinie - 3,05 brutto/szt( w tygodniu kupie kilka sztuk to dam znać o jakości); dowóz gratis

BK 600 H+H w Konstansie 6,8 brutto/szt (transport gratis)

stal na zbrojenie drut fi 12mm w Konstansie ok. 2,5/kg; belka dł. 12mb/27zł(transport w cenie).

Strzemiona najopłacalniej wychodzą na allegro np. 20x20-1zl/szt(idealnie równe)

Tyle na dziś,

Pozdrawiam

Witam,

Sprzedam wychodek (sławojkę) drewnianą na budowę. Kupiłem ją jako nową w lipcu 2011. Stan idealny, drewno zaimpregnowane.

Chciałbym za nią 400zł (do negocjacji). Gratis dorzucę 10 stempli, które zostały mi z budowy. Stemple są bardzo grube i długie (3m).

Sprzedam również deski szalunkowe. Mam ich około 1m3, może nieco więcej. Kupowałem po 550zł/m3, a sprzedam za połowę ceny czyli za 275zł/m3.

Zostało mi też kilka bloczków betonu komórkowego (24cm szerokości). Też za połowę ceny sprzedam (płaciłem 7zł/szt, sprzedam za 3,50zł/szt).

Mam też beczkę na wodę 1000l. Już mi niepotrzebna, więc również sprzedam. Cena do ustalenia.

Mam do sprzedania w okazyjnej cenie nowe drzwi wewnętrzne POLSKONE SEMPRE "80" wraz z ościeżnicą regulowaną w zakresie 140-160 mm PRAWE. Powierzchnia SILKSTONE nr koloru 295 Merbau Royal. Niestety źle zamówione - powinny być lewe. Odbiór ze względu na gabaryt wyłącznie osobisty w Chrośli.

Link:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3225965267