EwkaS 17.05.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witajcie.Mam ogromną prośbę. Musze założyć księgę wieczystą naszego nowego domu. Szperam w inernecie, ale większość informacji dotyczy kupowanych mieszkań. Czy ktoś z Was zakłądał już księgę? Jesli tak to będę wdzięczna za informacje, jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku KW-ZAL.Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlakczek 17.05.2010 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam, ja kupowałem bloczki w Styropminie w Mińsku - jak dobrze pamiętam po 2,70, cena chyba nadal jest taka. A co do faktury to lepiej sobie przeliczyć co się bardziej opłaca bo 15% podatku można sobie odliczać od większości materiałów budowlanych jak były płacone z 22%VATem ale z tym odliczeniem są jakieś ograniczenia wiem bo moi rodzice sie rozliczali za zeszły rok z vatu i w sumie dostali jakieś 60% tego co zapłacili. Osobiscie wydaje mi sie że lepiej od razu tych 15% nie płacić niż potem latać żeby dostać zwrot. A brał ktoś bloczki od goscia z Kiczek? Bo dał mi dobrą cene i jest niedaleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasus 17.05.2010 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witajcie. Mam ogromną prośbę. Musze założyć księgę wieczystą naszego nowego domu. Szperam w inernecie, ale większość informacji dotyczy kupowanych mieszkań. Czy ktoś z Was zakłądał już księgę? Jesli tak to będę wdzięczna za informacje, jakie dokumenty należy dołączyć do wniosku KW-ZAL. Z góry dzięki! A czy masz założoną KW dla działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bormic 18.05.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 No nie wszystkie materiały budowlane są na 7% VAT ale większość jednak tak. Pewnie, że lepiej od razu nie zapłacić tych 15%, ale akurat w tym przypadku płacąc 2,6 bez faktury a 2,7 z fakturą zyskujesz 4% zamiast 15%. Dlatego mówię, że lepiej sobie przeliczyć co się bardziej opłaca albo sprawdzić czy dany materiał można sobie odliczyć. A tak trochę z innej beczki bo już dalszy etap budowy czyli dach - akurat w moim przypadku blachodachówka. Naprawdę warto porównać oferty poszczególnych sprzedawców. Sam trochę niedopatrzyłem albo raczej ciężko było samemu porównać, ale miałem 2 wyceny różniące się o 18zł!! Jednak jak się później okazało jedna przewidywała 310m2 a druga 270m2 chociaż liczone były z tego samego projektu. Tak samo np. musiałem dokupić pudełko blachowkrętów i okazało się, że w Konstansie dokładnie za to samo była różnica w cenie ponad 20zł na opakowaniu (w Dachwicie w Dębem, gdzie brałem całość płaciłem ponad 50zł tutaj natomiast coś ok. 20zł). Akurat z Dachwitu w Dębem baardzo byłem niezadowolony, ale być może to przypadek bo wcześniej spotkałem się z niezłą opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EwkaS 18.05.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 A czy masz założoną KW dla działki? Tak, działka ma KW. To może wystarczy zamienić przedmiot KW, a nie zakładać nową...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert J. 18.05.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witajcie! Mam do sprzedania: - stemple (krótkie po 3zł., długie po 4zł.) - deski pozbijane w blaty - pustaki stropowe terriva po 3zł. - pustaki wentylacyjne po 3 zł. - nadproża L19 - dł. 1,2 i 1,5 Odbiór własny w Dębem Wlk. Witam Czy stemple nadal aktualne? Jeśli tak, to proszę o podanie kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlakczek 18.05.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 jak sprawdzic jakość bloczka poza próbą razbicia-bo byłem dziś jeszcze w kilku miejscach i widziałem ze niektóre ,sa takie ciemne jakby były nasiąknięte wodą a inne pomimo iż stały na dworze wygladały lepiej. W jeden gośc mi powiedział że te z wibroprasy(czyli większość) strasznie ciągną wilgoć dlatego jak postoją na deszczu tak ciemnieją a te które robią ręcznie na stole wibracyjnym z zagęszczonego betonu ciągną znacznie mniej-może coś w tym jest bo faktycznie wygladały na suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MickM 18.05.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam wszystkich.Pora na wiosenne porządki na budowie, w związku z tym tanio pozbędę się paru rzeczy, m. in.:ok. 50 szt cegieł K-3,7 paczek wełny elewacyjnej FASROCK-L 200mm, przechowywanej w suchym ogrzewanym garażu.2 rolek wełny mineralnej Knauf,2 paczek wełny STROPROCK 50mm,całej sterty styropianu różnej grubości,kozy (piecyka, nie żywej istoty:)i różnych drobiazgów. Odbiór własny - Brzóze k. Mińska Mazowieckiego Pozdrawiam i zapraszamM.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunchilda 19.05.2010 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam Czy stemple nadal aktualne? Jeśli tak, to proszę o podanie kontaktu. Stemple już sprzedałam. Natomiast zostało mi jeszcze: - deski pozbijane w blaty - pustaki stropowe terriva po 3zł. - pustaki wentylacyjne po 3 zł. - nadproża L19 - dł. 1,2 i 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daria.k 19.05.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Witam czy mogę prosić o namiary waszych sprawdzonych elektryków do podłączenia prądu na czas budowy? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 19.05.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 HYDRAULIKA pliiiiiisssss tylko kogos sprawdzonego i dobrego plissss Czyzby juz takich nie było??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 19.05.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 HYDRAULIKA pliiiiiisssss tylko kogos sprawdzonego i dobrego plissss Do czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wutang 19.05.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Sprzedam kompletna skrzynke elektryczna Do skrzynki jest takze slup drewniany. W komplecie znajduje sie wszystko co potrzebne, napinacze, warkocz mocowania zaciski, izolacja na slupieCo do ceny sie dogadamy 693-074-849 pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasus 20.05.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Tak, działka ma KW. To może wystarczy zamienić przedmiot KW, a nie zakładać nową...??? Fachowo to się chyba nazywa ujawnienie nieruchomości w KW - niestety nie znam szczegółów, bo sama jeszcze się do tego nie zabrałam. Tutaj coś znalazłam, może Ci się przyda: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48621-Ujawnienie-domu-w-ksi%C4%99dze-wieczystej A gdybyś dowiedziała się o jakieś konkrety (w sądzie powinni powiedzieć, co będzie potrzebne), to napisz na forum - pewnie wielu osobom w bliższej albo dalszej przyszłości to się przyda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 21.05.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 do kaloryferow podlogowki, ogolnie do calej instalacji w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjeziorska 21.05.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Do czego? do kaloryferow podlogowki, ogolnie do calej instalacji w domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes3677 22.05.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 ale z tym odliczeniem są jakieś ograniczenia wiem bo moi rodzice sie rozliczali za zeszły rok z vatu i w sumie dostali jakieś 60% tego co zapłacili. Osobiscie wydaje mi sie że lepiej od razu tych 15% nie płacić niż potem latać żeby dostać zwrot. A brał ktoś bloczki od goscia z Kiczek? Bo dał mi dobrą cene i jest niedaleko. Ja brałem i są bardzo mocne , zakupiłem również belki i pustaki stropowe polecam zakup , cena też atrakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daria.k 23.05.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 słuchajcie czy ktoś może mi wytłumaczyć jak się podciąga prąd budowlany , bo już sama nie wiem. to wykonuje zaklad czy jakis tam elektryk zwykly tylko z uprawnieniami? jak wy to wykonaliscie? jaki to koszt w naszych rejonach? dziekuje z gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu.ka 25.05.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 słuchajcie czy ktoś może mi wytłumaczyć jak się podciąga prąd budowlany , bo już sama nie wiem. to wykonuje zaklad czy jakis tam elektryk zwykly tylko z uprawnieniami? jak wy to wykonaliscie? jaki to koszt w naszych rejonach? dziekuje z gory Żeby zrobić tzw. prowizorkę na czas budowy trzeba: - uzyskać warunki przyłącza tymczasowego w Rejonie Energetycznym, - zatrudnić elektryka z uprawnieniami (RE może posiadać taką listę, ale można poszukać samemu) - RE musi odebrać wykonaną pracę. Koszt elektryka i materiałów wynieść może co najmniej 1500-1800, ale dużo zależy od tego, jaka jest odległość od działki do najbliższego słupa. Prąd budowalny jest drogi, pogadaj z sąsiadami czy nie można się do nich podłączyć, ale tutaj też będą koszty elektryka i materiałów, tyle że mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 25.05.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam wszystkich ma ktoś może namiary na koparkowego z okolic Siennicy lub Mińska Maz. ? Będę wdzięczny, a i piasku mi trzeba sporo z tych okolic więc jeżeli przy okazji namiar się znajdzie to dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts