Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

~ budujący w okolicach mińska mazowieckiego ~

Recommended Posts

Sprzedam kompletną prowizorkę przyłączeniową. Kabel ziemny 4x2.5, 120 metrów; podlicznik i rozdzielnia. 2x230V, 2x siła. W zestawie 6 bezpieczników. Zestaw został złożony przez elektryka. Zapłaciłem około 2000 PLN (cenę winduje kabel ziemny o przekroju 2.5 - dla mocniejszych betoniarek itp.), sprzedam za 1500 PLN. Foto:

http://files.mailbox.com.pl/Ooy3eege/prowizorka.jpg

Sprzedam stemple, sztuk około 300. Długość: kupiłem 3.5 m i zostały skrócone do 3 z groszami. Raz używane, kupiłem za 7 sprzedam za 5 od sztuki. Sprzedaż wszystkich na raz.

Proszę o kontakt na priv.

Stemple zostały już sprzedane.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My w maju 2006 - 42 dni + 14 na uprawomocnienie. Mamy bardzo nowoczesna oczyszczalnie i tutaj pojawil sie problem - dac pozwolenie czy nie ;)

Witaj essa,

nie śledziłam wszystkich postów (może już pisałas) ale zdradź mi proszę coś o swojej oczyszczalni (b. nowoczesnej). Na mojej działce mam wysoki poziom wód, myślałam o drenażu, ale kopiec Kościuszki lub kilka na działce mnie nie satysfakcjonuje.

Poradzisz coś:(

Witaj essa,

nie śledziłam wszystkich postów (może już pisałas) ale zdradź mi proszę coś o swojej oczyszczalni (b. nowoczesnej). Na mojej działce mam wysoki poziom wód, myślałam o drenażu, ale kopiec Kościuszki lub kilka na działce mnie nie satysfakcjonuje.

Poradzisz coś:(

Nie jestem fachowcem od tego typu rzeczy, opieram się jedynie na własnym doświadczeniu a raczej oczyszczalni jaka posiadam. Moim zdaniem skoro jak sama mówisz masz wysoki poziom wód, to szkoda Twojego czasu a zwłaszcza pieniędzy na oczyszczalnie, bi nie spełni ona swoich funkcji. Oczyszczalnie pracują na zasadzie biorozkładu nieczystości i odprowadzeniu czystej wody do gruntu za pomocą sączków. Jeśli masz słaba zimie np. tylko glina lub wysoki poziom wody to nie będzie ci oczyszczalnia działać. Źle mówię działać będzie bo bakterie zrobią swoje i przetworzą na czysta wodę ale nie będzie jej odpływu i będziesz musiała wybierać szambo, które będzie czysta wodą. Możesz w takim przypadku jak niektórzy ludzie wtedy sama pompką typu Ania wylewać wodę z szamba np. na trawnik, jak niektórzy robią. Jednak nie jest to za przyjemne bo po prostu śmierdzi woda niby czysta ale zapach zawsze zostaje. No i sąsiedzi raczej nie będą zadowoleni. A wybieranie wody zamiast szamba mija się z celem. A co do zasady uważaj na ekspertów, którzy zakładają takie rzeczy bo pewnie będą wciskać kit, że maja takie nowoczesne rozwiązanie, że na pewno będzie działać.

Ps. Gdzieś na forach o oczyszczalniach czytałem, że jest test do zrobienia we własnym zakresie na przepuszczalność gruntu a tym samym czy można mieć oczyszczalnię czy nie. Robiło się w ziemi dołek do głębokość około 1,5m szerokość coś 50-60cm, długość około 1m bo na takiej wielkości standardowo są "sączki z panelami oczyszczalni" Potem wlewasz w taki dołek około tu mogę się mylić ale ponad 500L nawet bliżej 800L wody (taka ilość zużywa średnia rodzina dziennie) Zostawiasz to na około 8-10 godzin (przerwa nocna między zużyciami wody w domu), jeśli nie wchłonęło się ponad 3/4 to lepiej nie zakładać oczyszczalni.

Miłego kopania życzę.

kopiec Kościuszki lub kilka na działce mnie nie satysfakcjonuje.(

To tak samo jak mnie. U nas kopiec Kościuszki miał mieć minimum 1,2 m wysokosci i chyba 50 m2 powierzchni.

Ale poza POS-iami drenazowymi są tez tlenowe.

My mamy Poliplast - również dlatego, ze kilka lat temu tylko nieliczne POS-ie mialy odpowiednie atesty polskie, Poliplast takie miał.

Strona producenta: http://www.poliplast.pl/oczyszczalnie/home.php?my=8a

Warto podrazyc temat i poszukac innych producentow tego typu urzadzen. Troche chyba juz takich jest na rynku.

Poza tym, teraz budujesz taki wynalazek "na zgloszenie" i nawet decyzja o warunkach zabudowy nie jest wymagana w Starostwie.

Co do wód gruntowych (u nas na 70-ciu cm) - scieki wylewamy do magicznych skrzynek rozsaczajacych duzej pojemnosci, ktore zakopane sa pod powierzchnia gruntu. System dzialal bez zarzutu 2,5 roku.

Tej zimy pojawil sie problem, bo skrzynki jakby przestaly odbierac cale scieki. Na razie szukamy przyczyny, ktora moze byc np. mocno i bardzo dlugo zmarznieta ziemia lub tez jakies zapchanie sie skrzynek... Czekamy na cieplo, zeby to definitywnie sprawdzic (wtedy uzupelnie tego posta).

Efektem tego niepelnego odbierania sciekow jest sporadyczne zapychanie sie kanalizacji - tworzy sie poduszka powietrzna blokujaca splyw wody (czesciowo sami jestesmy sobie tutaj winni, bo nie zrobilismy odpowietrzenia naszej kanalizacji) i trzeba ja usuwac gumowym przepychaczem. To jedyny defekt, ktory ujawnil nasz POS do tej pory. Cala reszta to rewelacja - scieki dla mnie nie istnieja, nie smierdzi, mam gwarancje, ze moje scieki sa porzadnie oczyszczone itp. itd.

PS. moge pokazac swoja oczyszczalnie, u nas nic nie smierdzi, nie mam tez innego interesu w promowaniu tego rozwiazania, poza wlasnym przekonaniem o jego proekologicznym charakterze. Jak ktos chce to wysylam tez pakiet informacji, ktore uzyskalam od producenta, to zwykle wyczerpuje pytania :-)

Poza tym, teraz budujesz taki wynalazek "na zgloszenie" i nawet decyzja o warunkach zabudowy nie jest wymagana w Starostwie.

No tylko żebyś się nie zdziwiła z tym "na zgłoszenie". Owszem jest wymagane tylko zgłoszenie a nie jak kiedyś pozwolenie tyle tylko, że nie jest to tak chop siup do przodu. T nazywa się tylko zgłoszenie, które składasz w starostwie ale...... nie może zacząć "budowy" oczyszczalni przed upływem 30 dni od zgłoszenia tzw. czas uprawomocnienia. A daję Ci 100% pewności, że w ciągu tych 3 dni dostaniesz od starostwa odpowiedź negatywną albo żądającą uzupełnienia dokumentacji o zrobienie projektu geodezyjnego na oczyszczalnię, (chyba, że miałaś już taki projekt przy adaptacji całego budynku). Po drugie musisz dostarczyć jakiś dokument hydrologiczny nie pamiętam jak on się nazywa, ale właśnie w nim jest wskazana przepustowość gruntu. Nie jest on taki taki i szybki w uzyskaniu, więc lepiej zabrać się za oczyszczalnię wcześniej.

No tylko żebyś się nie zdziwiła z tym "na zgłoszenie". [...] Nie jest on taki taki i szybki w uzyskaniu, więc lepiej zabrać się za oczyszczalnię wcześniej.

1. odnosze wrazenie, ze mylisz oczyszczalnie beztlenowa z tlenówką, sa tez i inne... np. trzcinowki, i tez dzialaja przy wysokim poziomie wod gruntowych

Oczyszczalnie to temat rzeka, ja aktywnie rozpoznawalam temat przez kilka miesiecy w 2006 roku. Zrzut wody mozna nawet miec do rowu melioracyjnego (moim zdaniem ostatecznosc ze wzgledu na przepisy wodno-prawne). Czy Ty sie na tym rownie dobrze znasz? Czy masz swiadomosc, ze Twoj drenaz zamuli sie w ciagu 15-20 lat i bedzie trzeba go odkopac i wymienic?

2. zgłoszenie zawsze musi sie uprawomocnic w ciagu 30 dni

3. w mojej gminie bariera jest decyzja o warunkach zabudowy - na to czeka sie tutaj 3-4 miesiace!

4. nie mialam projektu geodezyjnego na oczyszczalnie, ani jakiegos dokumentu hydrologicznego - mialam autorski projekt domu, do ktorego arch zamowil "dokumentacje geotechniczna dzialki", to + ulotka informacyjna wystarczylo

5. oczyszczalnia musi spelniac okreslone kryteria dotyczace odleglosci od poszczegolnych obiektow w najblizszym otoczeniu, dlatego warto "posadowic" ja na dzialce juz na etapie projektowania. U mnie studnia jest przy asfalcie, a POS na tylach domu; w przypadku szamba i kanalizacji byloby odwrotnie.

6. kazde starostwo ma swoje wymagania, co wiecej one sie zmieniaja w czasie. W Minsku POS jest na zgloszenie, standardowo trzeba wtedy dostarczyc projekt (moze byc odreczny szkic) i wrysowac obiekt na mapke 1:1000. Zreszta wystarczy do nich zadzwonic, sa chetni do pomocy.

Mam do sprzedania 2 okna dachowe Fakro Optilight 78x140 oraz wyłaz dachowy Roto, kołnierze do pokryć falistych . Okna w cenie 500 zł sztuka wyłaz 200 zł. Jeśli ktoś kupi całość gratis dokładam stopnie kominiarskie cały komplet sztuk 3. Odbiór - Dębe Wielkie.

hej!

potrzebuję namiarów na kilka tartaków w okolicach wawy-dębego-mińska, tak żeby porównać ceny desek na szalunki i deskowanie dachu.

jeśli ktoś może coś polecić to byłbym wdzięczny:)

To ja Ci polecę popatrz po necie nawet Allegro na oferty tartaków z okolic Białegostoku bo widzę, że masz zamiar brać większość ilość a transport będzie w cenie. Bo nasz tartaki okoliczne to tez biorą z tamtego rejonu i tylko marże naliczą a jak robią ze swojego drewna, to tutejszego z lasów mazowieckich a nie jest ono za ciekawe w porównaniu do tego z Białostocczyzny

3. w mojej gminie bariera jest decyzja o warunkach zabudowy - na to czeka sie tutaj 3-4 miesiace!

Essa, nie w całej gminie, tylko w Twojej miejscowości. Zważ, że ja z Polnej, ta sama gmina, i jestem objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, który nie przewiduje możliwości budowy POS.

Przerabialiśmy ten temat. Tylko szambo bezodpływowe albo kanalizacja.

pozdro,

mp

hej!

potrzebuję namiarów na kilka tartaków w okolicach wawy-dębego-mińska, tak żeby porównać ceny desek na szalunki i deskowanie dachu.

W Mińsku jest skład drewna, jadąc od Wa-wy za wiaduktem trzeba skręcić o ile się nie mylę na trzecim skrzyżowaniu w prawo i po około 200m po lewej stronie, mają dobre ceny, jedyny problem to to że trzeba ręcznie rozładować bo transport mają bez HDSa.

A na dach kupowałem w Pustelniku, tel 601231375, trochę drożej ale deski bardzo ładne.

Essa, nie w całej gminie, tylko w Twojej miejscowości. Zważ, że ja z Polnej, ta sama gmina, i jestem objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, który nie przewiduje możliwości budowy POS.

Przerabialiśmy ten temat. Tylko szambo bezodpływowe albo kanalizacja. pozdro, mp

Zdanie o Decyzji o war. zab. dotyczylo czasu oczekiwania na nia. Dla mnie 4 miesiace czekania to skandal, zwlaszcza ze w 2005 roku p. Winnik potrafil to zalatwic w dwa tygodnie. Hamuje to nie tylko budowlanke ale nawet sprzedaz dzialek.

Co do Wypisu z MPZP nie mam pojecia czy jest teraz wymagany przez Starostwo.

hej!

Człekówka za rondem w Kołbieli trasa na Grójec ja brałem i były tam bardzo atrakcyjne ceny . Tel 606 428 975 lub 25 757 34 02.

Witam,

Czy może ktoś podzielić się namiarami na architekta do adaptacji projektu gotowego działającego w okolicach Dębe? Mój obecny za adaptację krzyknął 1200zł+ za zmiany 500zł. Cena chyba jest dobra, ale architekt jest zamiejscowy i pewnie po drodze mogą być jakieś utrudnienia.

Szukam też jeszcze kierownika budowy i blaszaka ;).

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanko. Czy w trakcie budowy ginęły Wam jakieś rzeczy? Bo tak się zastanawiam czy może nie lepiej od razu zainwestować w kontener a nie blaszaka?

Z góry dzięki za pomoc

grregg