Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

~ budujący w okolicach mińska mazowieckiego ~

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

O fajnie byłoby poznać sąsiadów. Jak na razie udało mi się poznać Pana który buduje się na wprost mnie i Pana, który ma szklarnie czy coś w tym stylu. Do naszej działki jedzie się kawałek tą częścią żużlowej Kościelnej, później w prawo i w głąb tej łąki, tymi "nowymi" drogami ;). Jeżeli dobrze widziałem tabliczkę, to nasza ulica łączy się z Baśniową.

to będziemy dość bliskimi sąsiadami. z mężem właśnie w tych łąkach mieszkamy, kolejna uliczka po Wesołej

O fajnie byłoby poznać sąsiadów. Jak na razie udało mi się poznać Pana który buduje się na wprost mnie i Pana, który ma szklarnie czy coś w tym stylu. Do naszej działki jedzie się kawałek tą częścią żużlowej Kościelnej, później w prawo i w głąb tej łąki, tymi "nowymi" drogami ;). Jeżeli dobrze widziałem tabliczkę, to nasza ulica łączy się z Baśniową.

Witam sąsiadów, my mieszkamy właśnie na Baśniowej.

Sezon się zaczął, może tak grilla integracyjnego byśmy zorganizowali?

Szukaj firmy wykonującej parapety zewnętrzne z aluminium. Ktoś może coś polecić w naszej okolicy?

Pozdrawiam.

A nie łatwiej Ci dopłacić dekarzom parę złotych i zrobić parapety z tej samej blachy co obróbki dekarskie? Ładnie wygląda i 100 razy tańsze niż robione przez jakąś firmę.

ktoś mi może powiedzieć która to dokładnie jest baśniowa? bo już się gubię. nasza miała się tak nazywać, w końcu jest po prostu Kościelną.

Jeśli masz mapkę z nr działek to tu masz uchwałę nadającą nazwę:

http://www.bip.lublin.pl/debewielkie/upload/pliki/122421.pdf

a tu masz szkic które to są ulice:

http://debewielkie.bip.lublin.pl/upload/pliki/122426.pdf

GAZ nam panie daj...

W zeszła srode rozmawialam o gazie ziemnym z zastepca wojta.

W perspektywie 2-3 lat ma byc pociagnieta nitka gazowa od Wiazownej, poprzez Gorki do Debego. Szczegolnie interesuje gmine dociagniecie gazu do szkoly w Gorkach, a w nastepnej kolejnosci ulica Polna, jako teren "rozwojowy". Zaczely sie zapisy na przylacze, ponizej link na strone gminna. Moze wreszcie cos drgnelo...

http://www.debewielkie.pl/?pid=1&mode=news&group=1&news=87&p=

GAZ nam panie daj...

W zeszła srode rozmawialam o gazie ziemnym z zastepca wojta.

W perspektywie 2-3 lat ma byc pociagnieta nitka gazowa od Wiazownej, poprzez Gorki do Debego. Szczegolnie interesuje gmine dociagniecie gazu do szkoly w Gorkach, a w nastepnej kolejnosci ulica Polna, jako teren "rozwojowy". Zaczely sie zapisy na przylacze, ponizej link na strone gminna. Moze wreszcie cos drgnelo...

http://www.debewielkie.pl/?pid=1&mode=news&group=1&news=87&p=

Bardzo mnie ciekawi frekwencja. To takie trochę uszczęśliwianie mieszkańców na siłę. Gaz - jedno z najdroższych mediów do ogrzewania domów - okazuje się nagle jednym z ważniejszych elementów naszej infrastruktury. Co ta inwestycja daje, nam, mieszkańcom? Pewnie nic.

A nieszczęsna kanalizacja - która realnie obniżyłaby koszty utrzymania gospodarstwa domowego (bo np. 10 m3 nieczystości nie kosztowałoby 180 zł, a 50) - jest nam obiecywana już blisko 2 lata.

Różnica w obu tych przedsięwzięciach jest taka, że przy budowie gazociągu pewnie 3/4 kosztów inwestycji pokryje spółka gazowa, a 1/4 użytkownicy. Gmina chętnie pozbiera wnioski, bo w żaden sposób nie musi się "wysilać" i uczestniczyć w tym przedsięwzięciu. Do zrobienia kanalizacji urzędnicy się nie rwą, bo wymaga to zdobycia środków i zrealizowania wszystkich prac od "a" do "z".

Ja dwa lata temu podpisałem się pod wnioskiem o kanalizację. Świetnie. A za miesiąc miła pani z firmy projektowej do mnie zadzwoniła, że naszej działki (20 m od ulicy Polnej, pierwsza zabudowana w szeregu 18 kolejnych) nie obejmuje inwestycja (to się nazywa przyszłościowe myślenie i zarządzanie). Minęły dwa lata, ulicy Polnej nikt nie naprawia, bo po co, za chwilę mają być wykopy...

pozdro,

mp

No i zaczęliśmy z wysokiego C.

Najpierw szambiara wybrała 1500 litrów wody z wykopu - chwilę później zaczęło padać.

Następnie geodeta wyznaczył osie ław - niewiadomo dlaczego poszerzył budynek o 40 cm. Zadzwoniliśmy - przyjechał, porawił.

A na koniec "Majster" pokłócił się z Kierownikiem - co skutkowało zabraniem sprzętu przez Ekipę i stwierdzeniem, że w takich warunkach to oni robic nie będą.

Podsumowując:

Gorzej być już nie powinno:)