basia_z_lasu 13.03.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 BASIU Z LASU - pisałaś ze podobnie mieliście , to na ile głębokości te ławe zalaliście w gruncie ja myślę ,że te 40 cm od zdjętego humusu to minimum a potem 80-90 cm dosypać do poziomu 0 gruntu ? Humus trzeba zdjąć cały, tyle ile go jest - u nas było od 20 do 70 cm. Zdjęliśmy cały humus i dodatkowo trochę rodzimego gruntu by wyrównać poziom działki - tak majstrom było łatwiej. Nie zalewaliśmy ław w gruncie, tylko postawiliśmy szalunki z desekna gruncie - no może z 15 cm się wkopali. I do tych szalunków wlaliśmy beton ( na spód chudziaka). Ławy w szalunkach rzadziej się stosuje, bo jest więcej roboty i drewno kosztuje. Potem zasypaliśmy je piaskiem. Mimo ław na wierzchu, nasza ściana fundamentowa musi mieć i tak 120 cm wysokości - by dorównać do poziomu projektowanej drogi. Dom będzie obsypany i ławy znajdą sie poniżej poziomu przemarzania ( na Mazowszu 1 m). Choć jeśli nie ma gliny ( tzw. gruntów wysadzinowych), to nie trzeba się tego tak ściśle trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meadeo 13.03.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Niedawno udało mi się sfinalizować formalności związane z zakupem działki w okolicach ul. Polnej...ufff, trwało to ponad pół roku. W takim razie witam niedalekich sąsiadów Witam i dziękuję za odpowiedzi. Pojadę do gminy o dowiem się o te zapisy na wodociąg. Czy może gdzie indziej w tym celu powinienem się udać? w. Dowiedziałem się, ale o tym już mówili rok temu, że wodociąg (a raczej kanalizacja) jest właśnie robiona na ul. Polnej, ale jadąc na Górki po prawej stronie od asfaltu. Po lewej stronie jeszcze nic nie wiadomo więc pewnie jeszcze poczekamy z rok lub dwa lata. info od gościa z zamówień publicznych w gminie Dziękuję za informacje. No cóż. Poczekamy, zobaczymy. w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 13.03.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm Serdecznie zapraszmy do udziału w licytacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wera13 14.03.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Niedawno udało mi się sfinalizować formalności związane z zakupem działki w okolicach ul. Polnej...ufff, trwało to ponad pół roku. W takim razie witam niedalekich sąsiadów Witam i dziękuję za odpowiedzi. Pojadę do gminy o dowiem się o te zapisy na wodociąg. Czy może gdzie indziej w tym celu powinienem się udać? w. Dowiedziałem się, ale o tym już mówili rok temu, że wodociąg (a raczej kanalizacja) jest właśnie robiona na ul. Polnej, ale jadąc na Górki po prawej stronie od asfaltu. Po lewej stronie jeszcze nic nie wiadomo więc pewnie jeszcze poczekamy z rok lub dwa lata. info od gościa z zamówień publicznych w gminie Dziękuję za informacje. No cóż. Poczekamy, zobaczymy. w. Oj w naszej wsi to trudno o wode i kanalizację W naszym przypadku sprawa rozbija się o jakieś 50 mb rury! ulica Poprzeczna ma, domy wzdłóż ulicy prostopadłej do Poprzecznej mają a że my mieszkamy w zaułku i jak się od zastępcy wójta dowiedzieliśmy "projektant chodził ale nikogo nie zastał" (na pustej działce - a to dziwne), to tak na prawdę od jesieni ciągle słyszymy, że jeszcze miesiąc dwa i będzie. Radzę do gminny chodzić, pisac pisma i mieć rękę na pulsie. Tą metoda udało się nam z sąsiadami załatwić chociaż koparkę z gminy do zrobienia pożądku z drogą. 6 czy 7 wywrotek gruzu musieliśmy kupić, ale chociaz koparka do rozrzucenia tego za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 14.03.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 BASIU Z LASU - pisałaś ze podobnie mieliście , to na ile głębokości te ławe zalaliście w gruncie ja myślę ,że te 40 cm od zdjętego humusu to minimum a potem 80-90 cm dosypać do poziomu 0 gruntu ? Humus trzeba zdjąć cały, tyle ile go jest - u nas było od 20 do 70 cm. Zdjęliśmy cały humus i dodatkowo trochę rodzimego gruntu by wyrównać poziom działki - tak majstrom było łatwiej. Nie zalewaliśmy ław w gruncie, tylko postawiliśmy szalunki z desekna gruncie - no może z 15 cm się wkopali. I do tych szalunków wlaliśmy beton ( na spód chudziaka). Ławy w szalunkach rzadziej się stosuje, bo jest więcej roboty i drewno kosztuje. Potem zasypaliśmy je piaskiem. Mimo ław na wierzchu, nasza ściana fundamentowa musi mieć i tak 120 cm wysokości - by dorównać do poziomu projektowanej drogi. Dom będzie obsypany i ławy znajdą sie poniżej poziomu przemarzania ( na Mazowszu 1 m). Choć jeśli nie ma gliny ( tzw. gruntów wysadzinowych), to nie trzeba się tego tak ściśle trzymać[/quote no rozumiem , humus własnie zdjęliśmy też cały , myślę że się ewentualnie wkopiemy z ławami na 40-50 cm i reszta też dosypanie będzie gruntu bo też poziom drogi mamy o 40 cm poniżej drogi -czyli 30 cm ława 20 cm w ziemi ściana i 50 cm dosupania gruntu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 17.03.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 ZMOWA TYNKARZY Z MIŃSKA I OKOLIC !!! Podzielę się informacją, o której się dowiedziałam i jestem w szoku Szukamy ekipy do tynków, do kogo bym nie zadzwoniła - wszyscy 30 zeta za m2. Kurcze myślę sobie, drogo strasznie - jak czytałam na forum w innych regionach Polski są po 23 - 25 zł. Wyobraźcie sobie, że jeden tynkarz nam powiedział, że zrobi po 29, ale mam nikomu nie mówić, bo oni się umówili (tynkarze z Mińska i okolic), że wszyscy mają brać po 30 zł. Szukamy kogoś, kto nie jest w zmowie Mam nadzieję, że nie zostaniemy z nie otynkowanymi ścianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 17.03.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 No to ja też jestem w tym klubie, bo mi też krzyknęli 30 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 17.03.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Przed chwilą rozmawiałam z innym tynkarzem - powiedział, że jak mi nie pasuje 30 zł., to mam sobie szukać dalej, bo on nie jest zainteresowany Chyba kupię agregat (używany 5000 zł.) i sama sobie tynki położę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 17.03.2008 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 e-Mandzia, zerknij na PW, przesłałam Ci namiary na moich tynkarzy. pozdrowionka Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 17.03.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 e-Mandzia, zerknij na PW, przesłałam Ci namiary na moich tynkarzy. pozdrowionka Monika To ja tez poprosze. Niby mamy tynkarza, ale bardzo czesto glowa go boli i to po kilka dni. Migrenowiec jakis, biedaczysko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 17.03.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 e-Mandzia, zerknij na PW, przesłałam Ci namiary na moich tynkarzy. pozdrowionka Monika To ja tez poprosze. Niby mamy tynkarza, ale bardzo czesto glowa go boli i to po kilka dni. Migrenowiec jakis, biedaczysko.... Poszło na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 18.03.2008 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Monia dziękuję za namiary, wogóle wszystkim dziękuję za pomoc i jednocześnie przepraszam, że się nie odzywałam Jeśli ktoś z Was jeszcze potrzebuje namiarów na: - murarza, - tartak - wylweki - dekarza - elektryka Mam sprawdzone ekipy, nie wiem czy mamy szczęście do wykonawców, ale naprawdę wszystkich mogę polecić. Odpiszę na bank. PS Monia, chciałam zapytać, czy tynki, które wykonuje Twoja ekipa, to gipsowe, czy cementowo-wapienne ? Rozumiem, że to koszt samej robocizny, materiał jest wasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 18.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Monia, dzięki za informacje. My będziemy kłaść tynki gipsowe. Dzięki pomocy Forumowiczów, mam jeszcze dwa namiary Ale serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropka2 18.03.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 no wlaasnie...moze macie jakies namiary na murarzy i podzielicie sie nimi. w tym roku to jzu stawiac nie chca, trzeba na przyszly kogos szukac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.03.2008 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 no wlaasnie...moze macie jakies namiary na murarzy i podzielicie sie nimi. w tym roku to jzu stawiac nie chca, trzeba na przyszly kogos szukac kropka2 poszło na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 18.03.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 kropka2 - poszło na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 18.03.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 A ile cenią się panowie za tynki c-w???? Moi chcą 17zl/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.03.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 A ile cenią się panowie za tynki c-w???? Moi chcą 17zl/m Bardzo dobra cena. Naogół krzyczą sporo powyżej 20 a nawet 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiek 18.03.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 no tak, ale moja cena obejmuje tylko robociznę, materiał jest dodatkowo. ze wstępnych wylieczeń z materialem wyjdzie 23m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 18.03.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 I bez materiąłu potrafią tyle krzyknąć. Ja miałam propozycję 39 pln z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts