jaro71 22.04.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wedle prawa jest nielegalne. Pozdrawiam. Teoretycznie tak, ale co trzecia budowa jedzie na "pożyczonym" i nie słyszałem o przypadku skontrolowania i ukarania przez zakład. Prąd to towar, przymykają oko bo sprzedadzą więcej. Poza tym zawsze się można jakoś wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spiochu 22.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam, Mam pytanie: Czy ktoś z was kożystał z usług skłądu sprzedającego pokrycia dachowe w Dębem -DachWitt (mają siedziebę obok stacji Auto Gazu)? Chcemy u nich kupić gont bitumiczny i wziąść od nich ekipę do jego ułożenia. Ja mogę się wypowiedzieć tylko o AS dach, mają siedzibę zaraz za wiaduktem (jadąc do wawy) i tylko na temat blachodachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 22.04.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 a przy okazji zadam może głupie pytanie czy "pozyczanie" prądu od sąsiadów jest legalne tzn. czy sąsiedzi nie będą mieć kłopotów w razie gdyby ... Pradem absolutnie handlowac nie wolno, ale mozna go... podarowac. Jesli masz na tyle uprzejmego sasiada, ze pozwoli ci korzystac ze swojego pradu "nieodplatnie" to wtedy jest to legalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 22.04.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wedle prawa jest nielegalne. Pozdrawiam. Wedle którego prawa? W którym punkcie zabrania tego prawo energetyczne? Może to byc zakazane w umowie z ZE, ale ZEWT nie stosuje takiego zapisu i same panie w ZEWT mówią, że zupełnie im to nie przeszkadza. Nawet mi radziły, że jeśli mogę to lepiej i taniej mi będzie brać prąd od sąsiada na czas budowy. Ta nielegalność to naleciałość z czasów komunizmu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 22.04.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 dzięki bardzo za odpowiedzi niemniej będę wdzięczna za namiary na elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 22.04.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 Wedle prawa jest nielegalne. Pozdrawiam. Wedle którego prawa? W którym punkcie zabrania tego prawo energetyczne? Informacja uzyskana od ZE (inna taryfa budowlana). Pozdrawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 23.04.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Wedle prawa jest nielegalne. Pozdrawiam. Wedle którego prawa? W którym punkcie zabrania tego prawo energetyczne? Informacja uzyskana od ZE (inna taryfa budowlana). Pozdrawia. Oki, skoro już o tym mówimy, to podsumujmy co wiemy, pewnie wielu osobom sie przyda. Mój stan wiedzy jest taki: Nie wolno sprzedawać energii elektrycznej dla zysku, bo na to potrzebna jest koncesja. Według prawa energetycznego, wolno natomiast udostępniać energię elektryczną podmiotom trzecim i refakturować płatności za zużytą przez nie energię - jest to powszechna praktyka w przypadku np. centrów handlowych, zakładów przemysłowych wynajmujących innym podmiotom swoje hale i pomieszczenia. Jeśli chodzi o odbiorców indywidualnych, to niektóre zakałdy energetyczne w umowie umieszczają zapis, że klient nie moze sprzedawać (co jest oczywiste) ani nawet uzyczac prądu innym podmiotom/osobom. Ale ZEWT z Mińska takich zapisów nie stosuje. A prawo energetyczne pozwala na użyczenie, czy też na odsprzedanie prądu bez zysku. Jeśli chodzi o taryfę budowlaną/tymczasową, to owszem, jest to inna taryfa, bo i warunki techniczne przyłaczania sa inne: słup tymczasowy, tymczasowa rozdzielnia budowlana i ZE jakoś tam uzasadniło w URE ze taki prąd moze być droższy no i jest. Ale sam fakt występowania takiej taryfy nie oznacza, ze nie wolno sobie podłaczyć betoniarki do gniazdka sąsiada. Czy jeśli mamy już prąd w zbudowanym domu i np. dobudowujemy garaż to idziemy do ZE i prosimy żeby nam zmienił na ten czas taryfe na budowlaną - na pewno nie mamy takiego obowiązku ZE może mowić że należy używać przyłacza budowlanego/tymczasowego, ale jeśli sąsiad nie ma w umowie napisane że mu nie wolno, to moze nam uzyczyć prądu i nic do tego nie ma ZE. BTW: W na tym forum slysząłem o rodzinach, które w Dębem W. od 10 lat uzywają prądu od sąsiada. Jeśli ktoś zna w tej kwestii inne fakty, to przekazmy je tutaj, będą pomocne innym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 23.04.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 BTW: W na tym forum slysząłem o rodzinach, które w Dębem W. od 10 lat uzywają prądu od sąsiada. To niestety prawda. Moi sąsiedzi tak mają. Ciągną prąd jakieś 200 m bo ZE nie wybudowało od 1998 transformatora. Ma być w lipcu. Transformator, oczywiście. Teraz będą mieć trochę więcej odbiorców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 23.04.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Tak więc Ola i Michał śmiało pożyczajcie od sąsiada, bo nie ma żadnych problemów prawnych z tym związanych. Powodzenia. Życie trzeba sobie ułatwiać, nie utrudniać. I to nie tylko w odniesieniu do sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 23.04.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Ten Mińsk to wogóle zacofanie w tym ZE, inne gminy dawno już standardowo ziemią prąd ciągną a tu Panieeeee procedury jakieś , węże i dzikie koty ...paranoidalne ! ( ja na szczęście mam słup przy działce więc ciągnę ile chcę ( tego prądu rzecz jasna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Michał 23.04.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 wywalczenie zgody na ciągnięcie prądu w ziemi zajęło nam pół roku mimo, że sąsiedzi tak mają ,ZE w Mińsku uparł się, żeby podłączenie było napowietrznemoje zdziwienie było ogromne jak dostaliśmy warunki bo myślałam, że kable w ziemi to już standard a tu niespodzianka, gdyby nie upór męża i determinacja pewni w końcu byśmy zostali przy tym napowietrznym co do ciągnięcia prądu od sąsiadów to powiedzcie mi jeszcze jak to się robi - chodzi mi o to, żeby móc uczciwie rozliczyć się z sąsiadami?? czy zakłada się podlicznik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Essa 23.04.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 wywalczenie zgody na ciągnięcie prądu w ziemi zajęło nam pół roku mimo, że sąsiedzi tak mają ,ZE w Mińsku uparł się, żeby podłączenie było napowietrzne moje zdziwienie było ogromne jak dostaliśmy warunki bo myślałam, że kable w ziemi to już standard a tu niespodzianka, gdyby nie upór męża i determinacja pewni w końcu byśmy zostali przy tym napowietrznym co do ciągnięcia prądu od sąsiadów to powiedzcie mi jeszcze jak to się robi - chodzi mi o to, żeby móc uczciwie rozliczyć się z sąsiadami?? czy zakłada się podlicznik?? My mamy licznik zalozony w rb-tce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 23.04.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 poszukaj pod hasłem w sklepach przepływomierze do prądu .. jest takie coś liczy ci ile prądu pobrałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablooo-exe 23.04.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 To tak przy okazji mam własnie do sprzedania taki licznik nadający się na działkę, kiedyś kupiłem bo miałem prąd pożyczyć od sąsiada ale w końcu wyszło tak że załozyłem prąd z ZEWT-u Może komuś się przyda jako podlicznik, nowy nieużywany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 27.04.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam, Gdzie w Dębem lub dość bliskiej okolicy jest jakiś sklep metalowy? Taki z gwoźdźmi na wagę i tp. rzeczami. W długi weekend planuję grodzić działkę i wcześniej muszę zrobić zakupy bo potem wszystko pewnie będzie pozamykane. Pozdrawiam, J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.04.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 "Dom i ogród" w Choszczówce, skład metalowy przy Warszawskiej w Stojadłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 27.04.2008 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dzięki, w którym miejscu w Stojadłach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 27.04.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Chyba tuż za wiaduktem kolejowym albo tuz przed. Po stronie południowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stare_lwisko 27.04.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Dzięki, poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 27.04.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Sklep metalowo-budowlany jest też w samym Dębem na przeciwko Kościoła, taki mały sklepik, kupowałem tam gwoździe, szpadel. Nie wszystko tam mają, ale w razie potrzeby jakieś podstawowe rzeczy można dostać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts