bemark 02.02.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 WITAM SERDECZNIE mam nadzieje ze ktos do nas sie dolaczy zawsze latwiej w grupie mozmy sobie wzajemnie podpowiedziec poradzic wymienic sie doswiadczeniami nasza WROCLAWSKA GRUPA JEST WSPANIALA /zajrzalam tam i bardzo serdecznie mnie przyyjeli/ tylko oni sa juz w wiekszosci na etapie wykanczania a my na etapie- zalatwiania papierkow szukania materialow czy wyprowadzania stanu zerowego etc mam nadzieje ze WROCLAWSKA GRUPA nie pogniewa sie na nas jak bedzimy ich podczytywac i radzic sie nie ma co ukrywac maja wieksza od nas wiedzie pozdrawiam wszytkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 02.02.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 moze teraz troche o naszej budowie jestesmy na etapie zalatwiania papierkow wszytko na to wskazuje ze na wiosne ruszamy!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dercia 02.02.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam Mam na imię Renata i też zaczynamy wiosą tego roku w Siechnicach. Mamy już pozwolenie i jesteśmy na etapie szukania ekipy do fundamentów i murów. Możecie kogś polecić ?? Mieliśmy gościa z Siechnic...ale niestety dziś dowiedzieliśmy się, że nie może. No i klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 02.02.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 WITAM CIE SERDECZNIEJAK MILO ZE ZAJRZALAS nie moge tobie nikogo polecicponiewaz moj majster ma bardzo duzo pracy w tamtym roku juz sie umawialismyaha dlugo czekalas na pozwolenie ze starostwa my narazie czekamy zobaczymy jak dlugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 02.02.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam, my będziemy budować się w gminie Czernica. Na dzień dzisiejszy mamy pozwolenie na budowę i masę roboty z szukaniem odpowiedniego banku:-) Co do ekip... teoretycznie mamy większość ustalone. Ale jak czytam dzienniki budów, to mam wrażenie, że jeszcze wiele razy się zdziwię Darcia myslę, że najlepszym miejscem szukania ekip, będzie grupa wrocławska oraz dzienniki osób tam piszacych. Na tę chwilę, "u nas" bedzie o to cieżko. A teraz moje pytanko... jakie ogrzewanie planujecie? Gazowe, eko-groszek, może inne? No i co za tym idzie, podłogowe, grzejniki, inne? Ja planowałem pompe ciepła, ale pieniędzy na to nie będzie. Gaz drogi, to skłaniam się do eko-groszka (choć mam zastrzeżenia). Liczę, że starczy mi na podłogowe;-) No to dzielić się pomysłami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 02.02.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Witam, my będziemy budować się w gminie Czernica. Na dzień dzisiejszy mamy pozwolenie na budowę i masę roboty z szukaniem odpowiedniego banku:-) Co do ekip... teoretycznie mamy większość ustalone. Ale jak czytam dzienniki budów, to mam wrażenie, że jeszcze wiele razy się zdziwię Darcia myslę, że najlepszym miejscem szukania ekip, będzie grupa wrocławska oraz dzienniki osób tam piszacych. Na tę chwilę, "u nas" bedzie o to cieżko. A teraz moje pytanko... jakie ogrzewanie planujecie? Gazowe, eko-groszek, może inne? No i co za tym idzie, podłogowe, grzejniki, inne? Ja planowałem pompe ciepła, ale pieniędzy na to nie będzie. Gaz drogi, to skłaniam się do eko-groszka (choć mam zastrzeżenia). Liczę, że starczy mi na podłogowe;-) No to dzielić się pomysłami... WSPANIALE ZE ZAJRZALAS !WITAJ my planujemy ogrzewanie gazowe troche drozsze ale wygodniej poza tym mamy zezwolenie na ekologiczne ogrzewanie nasi sasiedzi maja piec na ekogroszek ale zaczynaja narzekac ze pyl sie zbiera ze roznej jakosci ekogroszek nie wypala sie do konca duzo odpadow powtarzam tylko to co od nich slyszalam sama nie mialam jeszcze okazji sprawdzicx na wlasnej skorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 03.02.2008 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 nasi sasiedzi maja piec na ekogroszek ale zaczynaja narzekac ze pyl sie zbiera ze roznej jakosci ekogroszek nie wypala sie do konca duzo odpadow powtarzam tylko to co od nich slyszalam sama nie mialam jeszcze okazji sprawdzicx na wlasnej skorze No właśnie wczoraj przeczytałem cały wątek o eko-groszku na forum: http://forum.muratordom.pl/piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem,t56356.htm?highlight=ekogroszek i troche mi mina zrzedła. Miałem nadzieję, że ta technologia jest trochę mniej pracochłonna - nie ukrywam, że się zawiodłem. Natomiast co do gazu, poczytałem sobie o kosztach... np. 400 zł na miesiąc i trochę jakby mnie to przeraziło:-) Może kupię grubszą pierzynę? [update] tu jest link do opisów ogrzewania gazowego http://forum.muratordom.pl/ile-gazu-poszlo-wam-juz-w-tym-sezonie,t60961-660.htm [/update] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 03.02.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam!Fajnie, że powstała ta grupa.My też planujemy zacząć budowe w tym roku - latem.Projekt mamy na 99% pr0cent wybrany, ale zastanawiamy sie nad ułożeniem go na działce. Wjazd mamy od Płd-wsch i wg. klasycznych reguł wypadałoby by wziąc lustrzane odbicie (które się nam mniej podoba). Wtedy salon i taras byłby na zachód i płn-zachód. Obawiamy się jednak, że latem będzie tam max. gorąco. Z drugiej strony zimą będzie padał cień od sąsiada i zimowego słońca skorzystamy tylko rano. Szukamy też ekipy do stanu surowego. Z jedną ekipą próbujemy się umówić na spotkanie już od dwóch tygodni - chyba im bardzo nie zależy. Niestety teraz budowlańcy są na fali.Też się zastanawiamy nad ogrzewaniem - eko-groszek lub gaz sieciowy. Gaz ziemny nie jest aż tak dużo droższy a wygodniejszy.Aha, możecie polecić jakiegoś fajnego architekta?Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 03.02.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam, ja buduje juz jestem na etapie fundamentów. Takze niedlugo bedzie mozna oblac stan zero. ;'] Poszukuje niedrogiego "DachowcA" moze macie jakies namiary ? jak cos to prosze wyslac na priva pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dercia 03.02.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 ooo..jest już nas więcej... Na pozwolenie czekaliśmy hmmmm.... 2 miesiace. Mieliśmy braki w dokumentacji, bo kobieta, która sprawdzała nam papiery doszukała się ustawy mówiącej o nadzorze archeologicznym na etapie robót ziemnych. Nasza działka znajduje się w okolicy wykopalisk - już dawno nie istniejących. Tak więc szykaliśmy archeologa, który wpadnie do nas jak będziemy kopać. Swoją drogą dziurę pod fundament już mamy .. I na szczęście niczego nie wykopaliśmy...hehehe Jeśli chodzi o ogrzewanie to zdecydowaliśmy się na gazowe. W łazienkach będzie podłogowe. Mąż szuka intenswnie ekipy... Jutro ma dzwonić do firm... Zobaczymy. Ciekawam o ile zdrożeją materiały budowlane ? Bo napewno zdrożeją ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dercia 03.02.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Boru.... poleć ekpię do fundamentów i murów...Jaki i gdzie szukałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 03.02.2008 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Cześć j... o ustwianiu domu to się wypowiadał nie będę, bo w tym nigdy dobry nie byłem:-) Co do ekipy, to my bierzemy kredyt z banku i nam będzie zależało na szybkim ukończneniu budowy - czyli raczej odpada szukanie osobnych ekip do każdego etapu. Wiem, że w ten sposób można wiele zaoszczędzić, ale każdy dodatkowy miesiąc to dodatkowe odsetki od niczego... tak więc u nas to raczej odpada. Aczkolwiek różnie to jeszcze moze być Temat architekta... swojego Ci nie polecę, bo pomimo, że fachowiec z niego jest, to terminy ma takie... że nigdy z niczym nie zdąża. Mam za to w komórce wpisaną Panią Kamilę [608636624], była Ona na liście misiów (jakiś rok temu). Nawet z Nią rozmawiałem i pamiętam, że miałem pozytywne wrażenia. W tej chwili żałuję, że zdecydowałem się na "mojego" architekta... może spróbuj? Eko-groszek VS gaz... jesteś pewien(a), że koszt gazu jest tylko trochę większy? Mam wrażenie, że koszta mogą być większe nawet o 50%. Nie ukrywam jednak, że jeszcze nie zgłebiłem tego tematu - decyzja jeszcze nie zapadła. Aha... w moim przypadku w grę wchodzi gaz z BUTLI. Gmina ma plany... ale wszyscy wiemy jak to u nas jest:-( Jest jeszcze jeden duży plus (w przypadku gazu z butli)... eko-groszek mogę kupić na zapas... a gazu jakoś nie bardzo. Mam na myśli, sytuacje zakupu okazjonalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 03.02.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Cześć j... o ustwianiu domu to się wypowiadał nie będę, bo w tym nigdy dobry nie byłem:-) Co do ekipy, to my bierzemy kredyt z banku i nam będzie zależało na szybkim ukończneniu budowy - czyli raczej odpada szukanie osobnych ekip do każdego etapu. Wiem, że w ten sposób można wiele zaoszczędzić, ale każdy dodatkowy miesiąc to dodatkowe odsetki od niczego... tak więc u nas to raczej odpada. Aczkolwiek różnie to jeszcze moze być Temat architekta... swojego Ci nie polecę, bo pomimo, że fachowiec z niego jest, to terminy ma takie... że nigdy z niczym nie zdąża. Mam za to w komórce wpisaną Panią Kamilę [608636624], była Ona na liście misiów (jakiś rok temu). Nawet z Nią rozmawiałem i pamiętam, że miałem pozytywne wrażenia. W tej chwili żałuję, że zdecydowałem się na "mojego" architekta... może spróbuj? Eko-groszek VS gaz... jesteś pewien(a), że koszt gazu jest tylko trochę większy? Mam wrażenie, że koszta mogą być większe nawet o 50%. Nie ukrywam jednak, że jeszcze nie zgłebiłem tego tematu - decyzja jeszcze nie zapadła. Aha... w moim przypadku w grę wchodzi gaz z BUTLI. Gmina ma plany... ale wszyscy wiemy jak to u nas jest:-( Jest jeszcze jeden duży plus (w przypadku gazu z butli)... eko-groszek mogę kupić na zapas... a gazu jakoś nie bardzo. Mam na myśli, sytuacje zakupu okazjonalnego. Dzięki za namiary. Spróbuję zadzwonić. Jeśli chodzi o gaz to ostatnio czytałem w jakiejś gazecie porównanie kosztów/rok i wychodziło dla domu 150m i 4 osobowej rodziny: gaz z butli - ok. 8200 PLN olej - ok. 6600 PLN gaz ziemny - ok. 4000 PLN eko-groszek - ok. 3000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owocowy 03.02.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 WitamTeż zaczynamy swoją przygodę z budową. Trochę sprawy papierkowe się przeciągnęły i rozpoczniemy prawdopodobnie w lutym. Budujemy w Marcinkowicach koło Oławy. Na dniach dostaniemy pozwolenie. Mamy już ekipę, która będzie stawiać dom prawie w całości. Nie mamy czasu na zabawę w szukanie poszczególnych ekip do wykonywania etapów prac. Jest to na pewno drożej, ale jednak przynajmniej dla Nas wygodniej. Budujemy Zacisze II z MG Projekt. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze2/index.php Co do tematu już poruszonego na forum tz. ogrzewania będzie gazowe z rury. Wygodniej, czyściej i bez problemów z przechowywaniem opału. Przewidujemy także rekuperację z GWC. Ze wstępnych obliczeń uważamy, że cały dom z wykończeniem zamknie się kwotą ok. 700 tyś. Dużo, ale nie widzę możliwości wybudowania tego domu za dużo mniejsze pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 03.02.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 wspaniale ze nowa grupa sie powli rozwija mysle ze dla nas bedzie wazne wzajemne wsparcie sie a w razie czego mysle ze mozemy zagladac do naszych bardziej doswiadczonych kolegow z GRUPY WROCLAWSKIEJ my zdecydowalismy sie na ogrzewanie gazowe rozwazamy rowniez ogrzewanie podlogowe super sprawa troche kosztuje ale jak milo myslelismy o ekogroszku ale z 2 powodow rezygnujemy po 1 moglby byc problem z uzyskaniem pozwolenia po 2 potrzebna jest osobna duza kotlownia /mimo wszyyko tego pylu jest duzo/ dzisiaj jestem po wizycie w 2 domkach nowo wybudowanych wlansie z ogrzewaniem na ekogroszek - rozmawialam z wlascicielami sa w miare zadowoleni ale uskarzaja sie na coraz gorsza jakosc groszku czesto zle sie spala i prawie cale brykiety wyrzucaja napisalam tylko to co mi powiedziano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 03.02.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Witam Też zaczynamy swoją przygodę z budową. Trochę sprawy papierkowe się przeciągnęły i rozpoczniemy prawdopodobnie w lutym. Budujemy w Marcinkowicach koło Oławy. Na dniach dostaniemy pozwolenie. Mamy już ekipę, która będzie stawiać dom prawie w całości. Nie mamy czasu na zabawę w szukanie poszczególnych ekip do wykonywania etapów prac. Jest to na pewno drożej, ale jednak przynajmniej dla Nas wygodniej. Budujemy Zacisze II z MG Projekt. http://www.mgprojekt.com.pl/domki/zacisze2/index.php Co do tematu już poruszonego na forum tz. ogrzewania będzie gazowe z rury. Wygodniej, czyściej i bez problemów z przechowywaniem opału. Przewidujemy także rekuperację z GWC. Ze wstępnych obliczeń uważamy, że cały dom z wykończeniem zamknie się kwotą ok. 700 tyś. Dużo, ale nie widzę możliwości wybudowania tego domu za dużo mniejsze pieniądze. WITAJ PIEKNY DOMEK my podobnie jak ty czekamy na zezwolenie budujemy sie w sobotce jak tylko dostene papiery ruszamy mam nadzije ze najpozniej w marcu rowniez zdecydowalismy sie na jedna ekpie bedzie budowala nam dom do stanu surowego zamknietego zapewne drozej ale mysle ze szybciej i spokojniej juz mamy dogadana ekipe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 03.02.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 to chyba nie moj majster http://www.obrazki.info/zoom_image.php?id_phot=10884 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j 03.02.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 to chyba nie moj majster http://www.obrazki.info/zoom_image.php?id_phot=10884 Nie, to tylko jeden z mistrzów Jogi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 03.02.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 witam wszystkich budowniczych zaczynajacych w 2008 roku.Życze wielu sukcesow i malo stresow zwiazanych z budowa.Owocowy Zacisze to piekny dom, sama dlugo zastanawialam sie nad nim (spojrz do dziennika Miraśki, ona juz wykancza swoje Zacisze), mam tylko obawy ze w 700tys mozesz sie nie zmiescic, z kosztorysu wynika juz ponad 700tys (wrzesien 2007) a do tych kosztorysow mozna lekka reka doliczyc jakies 30%.pozdrawiam i oczywiscie zapraszam do watku grupy wroclawskiej.ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 03.02.2008 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 CHcialam podziekowac wszytkim ktorzy zajrzeli na ta strone bylam pelna obaw zakladajac ten watek tyle jest przezciez grup na forum przejrzalam wspaniale forum wroclawskie i pomyslalam ze przydala by sie silna grupa wroclawska ale zaczynajaca ta przygode Wierze ze bedzimy sobie wzajemnie pomagali dzielili sie doswiadczeniami i wspierali dzikuje DERCIU ze jestes zostan z namidziekuje Montom za twoje wpisy dziekuje J sympatykowi forum ze i on zajrzal zastan z nami dziekuje Boru ze piszesz do nas i tobie Anjarku za dobre slowo TRZYMAJMY SIE RAZEM BEDZIE LATWIEJ mam nadzije ze nasze grono sie powiekszy a to na dobry poczatek http://www.obrazki.info/zoom_image.php?id_phot=11341 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts