Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

....

-spotkaliscie się z czymś takim, że trzeba zgłaszać do nadzoru bud. (po zgłoszeniu rozpoczęcia budowy) chęć podłączenia sie do mediów i na rozprowadzenie kabli, rur wod-kan i gazu po działce trzeba mieć projekty? pierwszy raz o czym taki słyszę, mój KB podobno też ,a rodzina ma problem z odbiorem domu ponieważ nie mają tyk papierów.

pozdrawiam

Ja oprócz projektu po adaptacji na podstawie którego uzyskałem pozwolenie na budowę, musiałem robić później szczegółowe projekty przyłączy - gaz, prąd, woda. Ostatni (gazowy) składałem nawet jako zmiana projektu budowlanego.

Pzdr

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spad na gaz musisz miec projekt bo i gazownia nie odbierze i nie wlaczy gazu, na wode, kanalize tez wlasciwie powinienes miec choc to zalezy od wodociagow, szambo musisz miec przeciez wrysowane w planie zagospodarowania a prad tez musi byc zaprojektowany bo inaczej energia pro nie przyjmie.

do odbioru domu musisz miec nastepujace protokoly:

- przylacza: energetyczne, gazowe (projekt z uzgodnieniem w zudzie i starostwie) wodociagowe, w przypadku szamba oswiadczenie KB o przeprowadzeniu proby szczelnosci

- wewnętrzne: gazowa, elektryczna, instalacje wod-kan i co sa w projekcie (choc tu nikt nie sprawdza odstepstw)

- kominiarz

- inst.odgromowa - nie musisz miec zaprojektowanej ale jesli ja masz to do ubezpieczenia jest wazne zebys mial protokol z jej wykonania i pomiaru - przy czym ZONK jesli masz w projekcie taka instalacje a jej nie wykonasz lub nie zmierzysz to mozesz w razie W nie dostac odszkodowania.

za 200 to juz masz parkiet z ulozeniem i lakierami

Parkiet 15 mm merbau w wersji krótkiej kosztuje ok 67 zł/m2 netto. Za położenie i chemię (Loba) życzą sobie ok 120 zł/m2 w wersji super-extra-turbo.

Mam ofertę na położenie z chemią (Henkel) za 90 zł/m2 netto. Co daje w sumie 157 zł netto za m2 super twardego parkietu.

Parkiet krajowy to ok 45-49 zł/m2 za buk lub jawor. Dąb i jesion są droższe.

Pozdrav

Mam ofertę na położenie z chemią (Henkel) za 90 zł/m2 netto. Co daje w sumie 157 zł netto za m2 super twardego parkietu.

Parkiet krajowy to ok 45-49 zł/m2 za buk lub jawor. Dąb i jesion są droższe

Dokładnie - ciekawe czy mówimy o tym samym producencie parkietu :-) My wybraliśmy parkiet dębowy rustykalny, 450x70x16 w cenie 70zł netto/m2, robocizna też 90 netto.

Parkiet krajowy to ok 45-49 zł/m2 za buk lub jawor. Dąb i jesion są droższe

Dokładnie - ciekawe czy mówimy o tym samym producencie parkietu :-) My wybraliśmy parkiet dębowy rustykalny, 450x70x16 w cenie 70zł netto/m2, robocizna też 90 netto.

To dziwne bo mi dzisiaj pan O. mówił, że dąb i jesion ok 80 zł.

Powiedział też, że postara się przebić merbau z comfortplusa. Bardzo mi to odpowiada.

pozdrav

W tym samym rozmiarze i klasie? My ustalaliśmy cenę z miesiąc, może dwa temu... I bierzemy niewiele ponad 100m2. I blisko mieszkamy (jakieś 15km) :-)

Pan nie mógł za bardzo rozmawiać więc do rozmiaru klepki nie doszliśmy.

Ale jesteśmy umówieni na poniedziałek na dłuższą rozmowę.

Pozdrav

W tym samym rozmiarze i klasie? My ustalaliśmy cenę z miesiąc, może dwa temu... I bierzemy niewiele ponad 100m2. I blisko mieszkamy (jakieś 15km) :-)

Pan nie mógł za bardzo rozmawiać więc do rozmiaru klepki nie doszliśmy.

Ale jesteśmy umówieni na poniedziałek na dłuższą rozmowę.

Pozdrav

Czy możecie podzielić się namiarami na tą firmę ..:)

Czy możecie podzielić się namiarami na tą firmę ..:)

Jasne - to Proinstal Sławomir Obała Brzyków (jest to koło Trzebnicy), numer tel znajdziesz w googlach :-)

Jak mniemam chodzi o podłogi. Czy sprawdzaliście Comfortplus? Tam znalazłem najdłuższe dechy w rozsądnej cenie.

A tak na marginesie, to zauważyłem, że czasami w nowym wątku grupy wrocławskiej wyważacie drzwi już otwarte :wink:

Jak mniemam chodzi o podłogi. Czy sprawdzaliście Comfortplus? Tam znalazłem najdłuższe dechy w rozsądnej cenie.

A tak na marginesie, to zauważyłem, że czasami w nowym wątku grupy wrocławskiej wyważacie drzwi już otwarte :wink:

Jesteśmy tu i tam :-) Jasne, chodzi o podłogi. Ale Comfort plus nam odpadł - przede wszystkim dużo droższa robocizna, sam materiał też mieli droższy (już po powiedzeniu że jesteśmy z grupy...). I poza tym sama obsługa nie zrobiła na nas dobrego wrażenia.

Daro, byłem w ComfortPlusie i dostałem ciekawą ofertę, ale p. Obała twierdzi, że ją przebije. Na montażu już przebija o 25%.

Pozdrav

Nie chcę podważać Waszych wyborów, ale porównanie samej ceny nie może być wyznacznikiem jakości usług. Bo:]

.... ciężko polemizować z propozycją parkietu jesionowego

lub dębowego, niewiadomo w jakiej klasie do merbau w I klasie + do tego dębu czy jesionu chemie Henkel ( mało znana chemia, nieznanej jakości), + przypadkowi fachowcy nie są uchwytni w przypadku usuwania usterek w ramach gwarancji (jeśli ją w ogóle dają).

Mieszkanie też można pomalować farbą za rożne kwoty, pytanie tylko jaką farbą. To są często bardzo chwilowe oszczędności.

Proponuję głębiej analizować oferty

.... zawsze do usług 8)

Proponuję głębiej analizować oferty

.... zawsze do usług 8)

Daro - jasne, jest wolny rynek, każdy bierze co wybierze :) Ja już wybrałem. Długo wahałem się czy Ci odpisać, ale muszę wtrącić swoje trzy grosze.

Równie dobrze mogę dać takie same argumenty przeciw Comfort Plus. Powiedz sam - ile ta firma istnieje? Półtora roku? (wtedy powstał budynek, wtedy założyli domenę, obsługa też względnie młoda).

No sorry, ale to ja jako klient mogę mieć spore wątpliwości na temat tak świeżej firemki. Zwłaszcza gdy obsługa nie była dla mnie na zadawalającym poziomie. Dokładnie tak jak piszesz - bardzo, ale to bardzo dużo mówili jak to oni profesjonalnie robią.

Porównujesz ich do innych ekip, o których nic nie wiesz, a podważasz ich wykonanie, gwarancje, poprawki. Tzn inaczej - może nie oczerniasz bezpośrednio, ale wręcz gwarantujesz za ComfortPlus.

Ja wiem że chciałeś dobrze. Nie odradzam zdecydowanie ComfortPlus. Ba, nawet tam byłem jak tylko podałeś namiary na nich. Ale po prostu mnie nie przekonali. I tyle. Są inni - ale nie pisz proszę, że inni są potencjalnie gorsi, bo tu już za bardzo przeginasz z reklamą. A i tak każdy pójdzie i do ComfortPlus, i tam na Traugutta, i pewnie do jeszcze kilku innych i sam wybierze.

GosiaIAdam :roll:

Nie było moim celem wywołanie irytacji czyjejkolwiek, a jedynie przemyśleń.

Twój szeroki komentarz jest nieuzasadniony, bo nie prównywałem nikogo. :lol:

A już napewno nie krytykuje kogoś, kto nie wybrał ComfortPlusa - no taki odważy to ja nie jestem. :)

Myślę, że w duchu wspólnych interesów rozmawiajmy o korzyściach naszej wspólnej wiedzy, którą lubimy się tu dzielić.

8) :wink:

....i możemy się nadal kolegować jak chcesz.... :lol:

no dobra to i ja sie wtrace. rodzicom parkiet debowy kladl Obala a w zasadzie jego ekipa.

nie jest to mistrzostwo swiata.

nam wydaje sie ze jest wylódkowany, wzielismy innego specjaliste i powiedzial ze przy takiej powierzchni (okolo 130m2 w jednej czesci i tylko 1 dylatacja to za malo i to bład wykonawcy.

Ja osobiscie juz nie bede u niego robila.

Mam ekipe naszego forumowgo Ducha.

Robie jesion olejowany

no dobra to i ja sie wtrace. rodzicom parkiet debowy kladl Obala a w zasadzie jego ekipa.

nie jest to mistrzostwo swiata.

nam wydaje sie ze jest wylódkowany, wzielismy innego specjaliste i powiedzial ze przy takiej powierzchni (okolo 130m2 w jednej czesci i tylko 1 dylatacja to za malo i to bład wykonawcy.

Ja osobiscie juz nie bede u niego robila.

Mam ekipe naszego forumowgo Ducha.

Robie jesion olejowany

Muszę to zobaczyć, bo brzmi nieźle.

pozdrowionka