Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

Witamy serdecznie chcielibyśmy dołączyć do waszej grupy,bowiem w kupie siła :) i właśnie jestesmy na etapie załatwiania spraw

papierkowych a dokładnie potrzebny nam architekt do adaptacji gotowego projektu czy ktos poleciłby uczciwego architekta,pozdrawiamy

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAMY SERDECZNIE CHCIELIBYŚMY DOŁĄCZYĆ DO WASZEJ GRUPY,BOWIEM W KUPIE SIŁA :) I WŁAŚNIE JESTESMY NA ETAPIE ZAŁATWIANIA SPRAW

PAPIERKOWYCH A DOKŁADNIE POTRZEBNY NAM ARCHITEKT DO ADAPTACJI GOTOWEGO PROJEKTU CZY KTOS POLECIŁBY UCZCIWEGO ARCHITEKTA,POZDRAWIAMY

To na początek rada - i dobrze ją zapamiętajcie - omijajcie szerokim łukiem panią Kamilę O.-H. - architekt z listy Misiów.

Druga rada - wyłącz Caps Lock ;-)

Pozdrav

Witam,czy ma ktoś może namiary na szambo? Potrzebuje ok 10 m3 i szukam najtańszego w okolicy.

Będę wdzięczna za wszelkie namiary.

Ja jestem w trakcie szukania szamba 10m3 . Szambo z Radomia kosztuje 2900zł w tym transport i podłączenie. Nie trzeba zbierać sie w pare osób ponieważ robią transporty łączone. Natomiast szambo z kompleksową obsługa znalazłam za 5500zl

Witam, chcę przestrzec wszystkich przed firmą SAŁEXPOL z okolic Radomia. Szambo betonowe 10m3 faktycznie nawet z transportem wychodzi znacznie taniej niż zamawiane w okolicach Wrocławia. Niestety, zamontowane u nas szambo już na drugi dzień miało popękane całe dno :evil: (wykop był dobrze przygotowany, a koparka na miejscu, by w razie potrzeby coś poprawić). Zaraz wysłaliśmy zdjęcia do firmy z żądaniem naprawy lub wymiany szmba. Szef firmy i jego pracownica (żona?) przez prawie 2 msc nas zwodzili przesuwając terminy(a to święta, popsuty samochód, nieobecnośc szefa itp.), aż w końcu przestali odbierać telefony od nas, o meilach nie wspomnę :evil: . Oficjalne pisma z odpowiednimi paragrafami również nie przyniosły rezultatu :evil: Naprawiliśmy szambo metodą gospodarczą, bo musimy sie juz przeprowadzic -wylanie nowego dna niestety zmniejszyło zbiornik. Teraz pozostaje mi jedynie sprawa sądowa, a jej wygranie, wg prawnikow, wcale nie musi być takie szybkie, łatwe i przyjemne. (pomijam fakt dojeżdżania na rozprawy do Radomia) :evil:

Sorki, że tak sie rozpisałam :oops: Co sobie pomyślę o szambie to szlag mnie trafia! Mogę jedynie ostrzec innych.

Witam i pozdrawiam wszystkich budujących :D

Tak dawno mnie tu nie było, ze większości nicków nie znam :oops: Mam nadzieję, ze po przeprowadzce będę wreszcie miała ciut wiecej czasu i nadrobie zaległości w lekturze forum - zapewne dowiem sie kilku przydatnych rzeczy (jak np ceny ogrodzeń i adresy) Obecnie miotam się między starym mieszkaniem i nowym domem. Nieprawdopodobne jak wiele rzeczy może zmieścić sie na przestrzeni 34 m2. Wyjmowanie, segregacja, pakowanie, przewożenie i rozpakowywanie (zwłaszcza jak nie ma jeszcze szaf i do końca skręconych mebli kuchennych) jest ... a zresztą każdy sie o tym przekonał lub przekona. Dodatkowo mieszkanie trzeba tez odświeżyć przed wynajęciem :roll:

To tyle w dużym skrócie :D

Pozdrawiam słonecznie.

lasche nie mam pojęcia czy można wcześniej sprawdzić szambo. Ja miałam przy osadzaniu swoich budowlańców i patrzyli na ręce tym od szamba, a mimo to... :evil: Z okolic Radomia pochodzi wiele firm, mam nadzieje że Twoja będzie solidna :roll:

Sorki za późną odpowiedź, ale wir przeprowadzki wciąga, wsysa, wkręca...

Daro_K faktycznie jakos nie trafiłam w googlach na to forum :evil: poza tym wszystkie posty (oprócz tych z 2005 r) zostały napisane jak ja już to cholerne szambo kupiłam - zamontowali je nam przed Wielkanocą, a najwcześniejszy post jest z końca kwietnia. Ale dzieki za wklejenie linku. To ostrzeżenie dla innych, a ja może znajdę kogoś kto wygrał z Sałexpolem lub spróbujemy razem powalczyc.

Daro-K dzieki za wklejenie linka. SKutecznie wykorzystałam w korespondencji z ww firmą. Ostatecznie zrezygnowaliśmy a w uzasadnieniu wkleiłam ten link. A oto odpowiedz od firmy :" mamy również klientów bardzo zadowolonych z naszych usług jesteśmy zresztą jedną z największych firm produkujących takie elementy i mamy klientów z różnych rejonów Polski zbiorniki dostarczamy dużym firmą więc rezygnacja z tak małego zamówienia nie jest dla nas stratą

państwa wybór". No i dokonaliśmy wyboru. Zamówiliśmy ostatecznie szambo z firmy Eko-motyl. Oglądnęłam każdy centymetr osobiście przed wyładowaniem :) Zobaczymy jak sprawdzi się w użytkowaniu.

Witam wszystkich

Ponieważ w końcu udało mi się zdobyć na odwagę i zaciągnąć kredyt wstąpiłem oficjalnie w szeregi budujących :wink:

Właśnie dobiegam do końca rozmów z potencjalnymi ekipami i muszę powiedzieć, że jestem niemile zaskoczony :(

Kiedy poczytałem sobie listę płac wykonawców to spodziewałem się cen w granicach znacznie odbiegających od tych które usłyszałem. Nie wykluczam, że po prostu w okolicach Wrocławia panuje taka drożyzna, ale chciałbym to skonfrontować z osobami które już mają za sobą ten etap i budowały w tym samym rejonie co mój.

Wyceny jakie usłyszałem za robociznę stanu SSO są następujące:

1. 61 tyś zł (brutto)

2. 59 tyś zł (brutto) (bez wykopów pod ławy fundamentowe)

3. 52,5 tyś (brutto) (bez dachówki)

4. 54 tyś (brutto) (bez wykopów, więźby i dachówki)

dodatkowo mam wycenę na stan 0 z materiałem za ok. 43 tyś zł (brutto) (ze zdjęciem humusu, geodetą i całą resztą).

Czy ceny które podałem wpisują się w trend panujący w naszej okolicy, czy też miałem pecha i trafiłem na te najdroższe? Możecie podzielić się swoimi doświadczeniami?

Dom buduję prosty, typu "stodoła" ok. 206m2 pow. użytkowej, 134m2 pow. mieszkalnej w miarę podobny do projektu LMP 124 , ale bez podcieni i lukarny od strony ogrodu, czyli generalnie prostszy.

hej

Może małe info dla ludzi planujących szamba. Ogólnie braliśmy z okolic Radomia, bo wychodziło taniej. Nawet po jakieś 2,5 - 3 tyś za zbiornik 10m3. W okolicach Wro było to nawet dobre 5tyś.

Ale tak sobie przeglądam ofertę betoniarni OłaBet i oni mają w ofercie 10m3 zbiorniki żelbetonowe po 3tyś netto. Może zaczyna się w okolicy robić normalnie.

Hej

Ktoś przymierza się do płytek? Patrzyłem na eplytki.pl i mają dość fajne ceny. Ale transport trochę dobija, w szczególności, ze ja potrzebuję jakieś 10m2.

Więc mógłbym się podłączyć z kimś. Jacyś zainteresowani?

Podjedź do Cermax-u w Jelczu i pogadaj z właścicielem - gdy pokazałem mu ofertę plytki24.pl dał mi tą samą cenę na miejscu lub z niewielką dopłata z transportem (wziąłem sam, bo mam spore kombi i tylko 2 km) :wink:

Meble łazienkowe Cersanit tez tam kupiłem w najlepszej cenie.

Hej

Ktoś przymierza się do płytek? Patrzyłem na eplytki.pl i mają dość fajne ceny. Ale transport trochę dobija, w szczególności, ze ja potrzebuję jakieś 10m2.

Więc mógłbym się podłączyć z kimś. Jacyś zainteresowani?

Podjedź do Cermax-u w Jelczu i pogadaj z właścicielem - gdy pokazałem mu ofertę plytki24.pl dał mi tą samą cenę na miejscu lub z niewielką dopłata z transportem (wziąłem sam, bo mam spore kombi i tylko 2 km) :wink:

Meble łazienkowe Cersanit tez tam kupiłem w najlepszej cenie.

Dzięki za info.

I tak miałem do niego podjechać, bo może uda mi się przez niego upłynnić kafle podłogowe, które zostały mi po łazience. Będę musiał się zebrać w sobie i kiedyś z rana się tam stawić.

Witam wszystkich

1. 61 tyś zł (brutto)

Gdybym ja dostał taką wycenę to bym się załamał psychicznie:-) No chyba, że żyję w wielkiej niewiedzy - jak dla mnie, to ceny za SSO tego domku spokojnie zaczynają się od około 40k.

W razie czego, niech mnie inni forumowicze poprawią!

Witam wszystkich

1. 61 tyś zł (brutto)

dodatkowo mam wycenę na stan 0 z materiałem za ok. 43 tyś zł (brutto) (ze zdjęciem humusu, geodetą i całą resztą).

Dom buduję prosty, typu "stodoła" ok. 206m2 pow. użytkowej, 134m2 pow. mieszkalnej w miarę podobny do projektu

Ja mam umówione ok. 33.000 zł za sso + ok. 14.000 zł za dach (ale nie wiem, czy nie poszukam innej ekipy do dachu) za dosyc prosty dom parter+poddasze ok. 300 m2 pow. całkowitej. Na razie zrobiony mam stan zero (za robociznę zapłaciłem ok. 10.000 zł) i w sumie nie jest źle. Warto co prawda chłopaków pilnować, ale generalnie nie narzekam. Jakby co, mogę dać chyba namiar.

A co do stanu "0", to mnie kosztował ok. 75.000 zł, ale teren trudny, dosyc szerokie ławy, dużo piachu, sporo betonu, wymyślna izolacja pozioma itp., więc 43.000 zł wziąłbym w ciemno :)

Zmieniając nieco temat - ktoś może wie, która hurtowania we Wro. lub okolicach byłaby w stanie zaoferować kominy systemowe Schiedla z rabatem 17-18% (lub więcej :) ) od cen katalogowych?

pozdrawiam

A.

Ja mam umówione ok. 33.000 zł za sso + ok. 14.000 zł za dach

SSO to etap zakończony dachem z dachówką i oknami połaciowymi. Później jest SSZ czyli dodatkowo okna oraz drzwi zewnętrzne.

A która norma tak te pojęcia definiuje?

Bo w sumie dach też stanowi zamknięcie budynku, tyle tylko że od góry, nieprawdaż? :) Czyli z dachem już nie jest "otwarty", a "częściowo zamknięty"...

Jednak, jeśli nie mam racji, to napiszę inaczej:

Ja mam umówione za sso: ok. 33.000 zł bez dachu + ok. 14.000 zł za dach

Teraz lepiej?

pozd.

A.