Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

Witam!,. Potrzebuję "świadectwo energetyczne", ale w przyzwoitej cenie. Przeglądałam "allegro" oraz forum Muratora. Ceny powalające.

Cześć Danusia,

nie wiem czy już znalazłaś szpeca od charakterystyki energewtycznej, ale jeśli nie to spróbuj pod tym numerem: 601922905 Gość jest z Oławy.

Niestety nie wiem jak się ceni. Ale możesz go sprawdzić :lol:

Jak już dowiesz się ile to daj znać ... może pomogę Ci jeszcze zbić cenę. Kiedyś graliśmy razem w piłkę 8)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po tym widać jak bzdurne są wyniki końcowe - kto wie kiedy Związek Socjalistycznych Republik ... tzn. UE z bandą ekoterrorystów wprowadzą nam podatek od emisji CO2 uzależniony od EP :evil:

Wystarczy że wmawiają (i to skutecznie) że mamy ocieplenie klimatu :D :lol: :lol:

Ocieplenie może mamy, ale wmawiają, że spowodował je człowiek i musimy za to bulić jakimś cwaniakom - zresztą zobaczcie sami co o tym mówią fachowcy:

http://www.youtube.com/watch?v=kd0W5AfR2Lg

http://www.youtube.com/watch?v=Q9qe1_F5loE

Natomiast gdyby ktoś potrzebował kominiarza to mam za 250,-zł. /zapłaciłam przed świętami/ Pan Andrzej Urbanowicz, tel.601 311 607.

Chyba jesteśmy na tym samym etapie :) Dzisiaj miałem wizytę kominiarza, pooglądał piec, zetkę, posprawdzał drożność, wdrapał się na komin, oglądał nawet kolor sadzy, a był prawidłowy brunatny. Skasował 200zł i polecał się na przyszłość. Chętnym wysyłam namiar na PW. Jutro dzwonię o certyfikat i będzie komplecik do odbioru :D

Natomiast gdyby ktoś potrzebował kominiarza to mam za 250,-zł. /zapłaciłam przed świętami/ Pan Andrzej Urbanowicz, tel.601 311 607.

Chyba jesteśmy na tym samym etapie :) Dzisiaj miałem wizytę kominiarza, pooglądał piec, zetkę, posprawdzał drożność, wdrapał się na komin, oglądał nawet kolor sadzy, a był prawidłowy brunatny. Skasował 200zł i polecał się na przyszłość. Chętnym wysyłam namiar na PW. Jutro dzwonię o certyfikat i będzie komplecik do odbioru :D

To ja bardzo poprosze o namiar na tego kominarza!!!

Mam nadzieje,ze jezdzi w rozne czesci masta i okolice tez ;)

PS. my tez jestesmy na podobnym etapie,zdaje sie 8) :wink:

Pozdrawiam :D

wysłałem na PW

Przy odbiorach? To na 100% podobny etap :) Muszę szybko skończyć kompletować papiery i zrobić odbi

wysłałem na PW

Przy odbiorach? To na 100% podobny etap :) Muszę szybko skończyć kompletować papiery i zrobić odbiór, dopłacanie energetyce 70zł/m-c za nic powoli zaczyna wkurzać :evil:

TMK/MichAsiek

Mogę też prosić o taki namiar na kominiarza?

Ja co prawda dopiero zaczynam wykończeniówkę, ale namiary zbieram - żeby potem do tego samego tematu nie wracać.

Z góry dzięki.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

Planujemy budowę domu, projekt to Szecherezada 2G z pracowni dominanta:

http://www.dominanta.pl/oferta/Szeherezada_2G.html

w domu oczywiście znajdzie się kilka przeróbek. Salon, Kuchnia i wejście będzie usytuowane od strony południowej. Z powodu problemów z wjazdem od tej strony (droga powiatowa) garaż zostanie obrócony o 90 stopni i wjazd do niego będzie od strony wschodniej. Pomieszczenia obok garażu zostaną powiększone, tak żeby w kotłowni nie było problemu z poruszaniem się a w drugim pomieszczeniu zmieściło się jak najwięcej gratów.

Budować będziemy z Ytonga 36 + 10 styropianu, choć po ostatnich artykułach z muratora i rozmowie ze znajomym zastanawiam się nad min. 15 cm styropianu.

budować będziemy w miejscowości Kilianów wizawi Kątów Wrocławskich przez autostradę. Ponieważ nie ma tam gazociągu planowane ogrzewanie to Gaz z Butli (liczy się dla nas komfort) - do tego kaloryfery i podłogówka w łazienkach, kuchni, i korytarzu.

Instalacja nad którą się mocno zastanawiam to rekuperator. Nie wiem czy odrazu kłaść GWC czy tylko zostawić rurę do późniejszego montażu (wiadomo koszty). Proszę o jakieś porady, z usługi jakich firm korzystaliście, jak się Wam to sprawdza jakie koszty energii itp.

Napewno będziemy mieli kominek. Tu też powstaje pytanie czy tylko sam kominek, czy pchać się w kominek z płaszczem wodnym czy DGP.

Będę wdzięczny za każdą cenną uwagę i poradę. Jeśli byłoby to możliwe to odwiedziłbym osobę, która posiada te instalacje u siebie i korzysta z nich już jakiś okres czasu i potrafi powiedzieć konkretne rzeczy na temat tych instalacji.

Nie szukam ludzi, którzy mają to u siebie i mimo wad tych instalacji będą je zachwalać, bo zamontowali je u siebie.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i porady z waszej strony.

Pozdrawiam

Łukasz

Budować będziemy z Ytonga 36 + 10 styropianu, choć po ostatnich artykułach z muratora i rozmowie ze znajomym zastanawiam się nad min. 15 cm styropianu.

budować będziemy w miejscowości Kilianów wizawi Kątów Wrocławskich przez autostradę. Ponieważ nie ma tam gazociągu planowane ogrzewanie to Gaz z Butli (liczy się dla nas komfort) - do tego kaloryfery i podłogówka w łazienkach, kuchni, i korytarzu.

Instalacja nad którą się mocno zastanawiam to rekuperator. Nie wiem czy odrazu kłaść GWC czy tylko zostawić rurę do późniejszego montażu (wiadomo koszty). Proszę o jakieś porady, z usługi jakich firm korzystaliście, jak się Wam to sprawdza jakie koszty energii itp.

Napewno będziemy mieli kominek. Tu też powstaje pytanie czy tylko sam kominek, czy pchać się w kominek z płaszczem wodnym czy DGP.

Łukasz

Ja mam 15 cm styro na Poromurze 25 cm i jest ok - przed wyborem czytałem w internecie jak opór stawia taka ściana przy wzroście grubości ocieplenia i powyżej 15 cm wzrastał nieznacznie, a okna były coraz głębiej i parapety coraz większe.

Grzanie gazem z butli jest w eksploatacji droższe niż prądem w taryfie nocnej - np. wytworzenie 20 tys kWh przy Propan – Gaspol 48MJ/kg kosztuje 6158 zł, olej opałowy 5287 zł, w G12 5230 zł, a np. przy ekogroszku 2505 zł - no ale Twój wybór.

Mam centralę wentylacyjną Nikol (po przejrzeniu praktycznie wszystkich dostępnych świadomie ją wybrałem i po 1,5 roku używania podtrzymuję swoją decyzję), podobną (większą) ma Daro_k - montowała niedawno wszystko u niego ta sama firma co u mnie, więc jego spytaj czy nadal można ich polecić.

Oczywiście można kupić tańszą , ale nie będzie miała odpowiednich parametrów, a droższe poza wybajerzonymi obudowami nie są w niczym lepsze (taniej można nawet zrobić samemu, ale z tego co widzę w odpowiednim wątku sporo z tym pracy i zachodu, a i efekt niepewny).

GWC najlepiej od razu (inaczej potem są spore wykopy na działce gdy już się chce mieć porządek) - naprawdę może być tani i sprawny - np. mnie kosztował 3,5 tys zł (wykonany przez firmę went-bud z Wrocławia).

Sprawdza się tak, że w domu jest ciepło i zawsze przewietrzone :wink:

Bilansu kosztów nie robiłem, więc nie wiem czy się zwraca (koszt odzyskanej energii - koszt prądu, filtrów oraz inwestycji), ale działa jak obiecywali i sprawność ma jak w opisie (mierzyłem temp. na we i wy).

Ja kominka celowo nie robiłem, bo nie chciałoby mi się brudzić, rozpalać, rąbać drewna, sprzątać itp. - jeśli planujesz tak drogi opał jak gaz płynny to oznacza, że stać Cię na droższe ogrzewanie, więc pewnie nie będzie Ci się chciało napracować codziennie przy kominku i będziesz go używał "rekreacyjnie", więc wg mnie szkoda pieniędzy na DGP czy płaszcz wodny.

• 2 weeks później...