Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zajrzyjcie do hurtowni mat. bud. MB-03, obecnie na ulicy Szczecińskiej.

W zeszłym roku mieli tam naprawdę fajne ceny na materiały. A dla stałych klientów niezły upust. Nie wiem jak to wygłąda w tym roku. Ich przedstawiciel handlowy p. Maciek udziela się na forum muratora. Można pytać o wszystkie ceny. Podaję link do niego

http://forum.muratordom.pl/welna-rockwool-transport-na-cala-polske-juz-od-4-palet,t91863-180.htm

dzieki asiu

Cześć, witam wszystkich serdecznie. Dzisiaj debiutuję na naszym forum.

Myślę o wybudowaniu tego domu- projekt Alfa z Ign projekty.

http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=256&opcja=opis

Jakie praktyczne zmiany należałoby wprowadzić w tym projekcie-jakie są wasze opinie? Działka wymiary: 25m na 40m, w drugiej lini, ogród na południowy-zachód, Wrocław-Kiełczow.

Moje proponowane zmiany to:

- poszerzyć garaż na drugi samochód

- oddzielić ubikacje od kotłowni w pomieszczeniu nr 9 a pralnię z suszarnią umieścić w powiększonym ( poprzez zwiększony garaż) już pomieszczeniu gospodarczym nr 7.

- na górze połączyć pokoje nr 3 i 4 w jedna sypialnię z dostępem może do tarasu nad garażem

- zlikwidować łazienkę nr 6 i powiększyć łazienkę nr 2 ( i tu chyba może pojawić się problem…). Obie łazienki są bardzo małe…Jak powiększyć najlepiej nr 2? Nie za bardzo jest jak ją poszerzyć. Może zmiana położenia schodów by cos dała?

- Czy do tego domu ma sens elewacja z płyt drewnianych (drewnopodobnych), czy zaburzyłoby to jednak całą koncepcje zewnętrzną?

- może jakieś małe, dodatkowe okna…..Czy wystające daszki nie będą trochę zasłaniały światła? Chciałbym aby budynek jak najmniej zabierał ogrodu a owe daszki przedłużają trochę bryłę budynku…

Szukam także architekta do adaptacji tego projektu. Może macie jakieś sprawdzone namiary? Budowę chciałbym rozpocząć jak najszybciej.

Z góry dziekuję

Debiutant

Z tego co piszesz wynika że nie zależy Ci na 4 pokojach na górze. Może zamiast łączyć pokoje 3 i 4 zostaw je a w pokoju 7 zrób dużą łazienkę. Oczywiście likwidując dwie małe . Pomieszczenie 6 możesz wykorzystać na garderobę albo wogóle go nie budować. Drzwi na taras oczywiście przenieśc z pokoju 7 w miejsce okna w łazience 2. Przy braku tego pomieszczenia robi się na górze fajny hol i tam bym wstawiła podwójne, duże drzwi na taras.

Jeżeli chodzi o dół to jeśli poszerzysz garaż to obowiązkowo przeniosłabym kotłownie i pralnio-suszarnie do pomieszczeń przy garażu. Oczywiście wyodrębniając dwa oddzielne.

Coś bym zrobiła jeszcze z tą spiżarnią , może zlikwidowała. Jeszcze należy się zastanowić czy wtedy potrzebna jest taka duża łazienka na dole. Może wystarczyłoby przy schodach wydzielić małe pomieszczenie ok.1,8 na WC. a zaoszczędzone miejsce przeznaczyć na kuchnie i przy niej spiżarenke.Można wtedy zrezygnować z półokrągłej ściany. Ten dół daje do myślenia , ja bym tam zmieniła układ. To takie moje sugestie na szybko.

Jeszcze raz Ja. Przerobić można wszystko tylko czy warto. Przenieś kotłownie do garażu fajna rzecz ale w przypadku tego projektu to dodatkowe koszty -potrzebny komin! Wybudować można ale czy będzie fajnie wyglądać w tym miejscu. Musisz przedyskutować to z architektem. Wiem że szukasz, ale swojego Ci nie polecam. Pytaj dalej.

Asia

Witam wszystkich w grupie wrocławskiej. mam działkę w Wilkszynie miałem zamiar wylać fundamenty pod koniec zeszłego roku ale pogoda nie dopisała poza tym grunt jest podmokły i musiałem wykonać na działce drenaż, właśnie dzisiaj dostałem wstępną wycenę od ewentualnego wykonawcy-stan surowy otwarty ok 200 000 (materiały plus robocizna 78 tys, cena na daną chwilę) buduję dom 141 m2 (AD54) i dodatkowy garaż obok domu.Teraz muszę załatwić jakiś sensowny kredyt.

Pozdrawiam.

200 tys. :o A co tak dużo?

No i mnie dobiłeś do reszty... mnie koles powiedział, że od 350 do 380 000 stan surowy otwarty:-( Aha... dodał, że "z lekką górką".

Aktualnie mam depresję:-P

No ty chyba inaczej rozumiemy pojęcie stanu surowego otwartego, albo ten Twój dom jest mega skomplikowany.

Dom raczej nie jest mega

http://www.studioarcis.pl/opis.php?id=134

bardzo prosta konstrukcja, cena 200 000 obejmuje:

pracę na działce przez ekipę od ściągnięcia humusu, stan zerowy, ściany (bez działowych, dach (dachówka cementowa), montaż okien połaciowych, oraz budowa dodatkowego garażu wolno stojącego.

:evil: :D

witam,widziałem ten twój projekt w internecie i wydaje mi sie ze chyba coś pomieszałeś. po pierwsze ten dom nie ma 144 m2 tylko ponad 240m2 powierzchni całkowitej. po drugie strop tego budynku jest dwu poziomowy. po trzecie wykusze i balkony niestety podrażają inwestycje. wydaje mi sie ze cena 200000zł za postawienie tego domu w tym roku to bardzo dobra cena (biorąc pod uwagę to ze ceny materiałów są bardzo wysokie... i bedą jeszcze wyższe!!!. no i brak ekip do postawienia domu).

moja dobra rada na koniec jeśli ktoś ci zaproponował budowę tego domu w takiej cenie to sie nie zastanawiaj bo za miesiąc, dwa będzie na pewno drożej a nie taniej!!!

życzę powodzenia

mialam dzisiaj super dzien

musze sie pochwalic przyjezdzamy na dzialke i coz widizmy skrzynka huraa

brawo panowie z energetyki

No gratulancje... ale zdjęciuf nie widzę? Krzywo postawili, że się nie chwalisz czy jak?:-)

jestes skrzyneczka ladnie ustawiona

tylko ja nie umiem poprostu tutaj wstawiac zdjece

a dzisiaj jeszcze hunusik mi zdjeli

narazie do przodu

pozdrowienia

a co u WAS?

Oj, to jesteście szczęściary. Ja na pozwolenie czekałam prawie 4 miesiące, a miało być 3-4 tygodnie( według Pani architekt). Jak pomyślę o tym to krew w żyłach Mi się gotuje.

wczesniej pisalam ze jakos spokojnie wszytko udalo sie zalatwic

moj architekt szybko uwinol sie z wszytkim

wypelnil mi papiery /wszytko bylo ok/ i szybciutko nam poszlo

bez bolu

dzisiaja juz zdejmowalismy humus

w tym, tygodniu maja zaczac

Jak pomyślę o tym to krew w żyłach Mi się gotuje.

A czy Twoja Pani Architekt ma inicjały K. O.-H. ?? Jeśli tak to i tak miałaś sprawę załatwioną ekspresowo.

Pozdrav

Trabi- wrc

Tak zgadza sie ta sama. A myślałam że jestem rekordzistka.

Współczuję serdecznie. My na szczęście mamy już PnB, ale za to bez POŚ. Teraz musimy sami to załatwiać.

Pozdrav

biegne wam doniesc ze humes juz mam zdjety w srode tyczymy budynek

i jak dobrze pojdzie to od czwartku bedzie sie dzialo oj bedzie .....

:D

pozdrowienia

a jak u Was

taka cisza ostatnio

Ja donoszę, że ławy wylane. Teraz 3 tygodnie trzeba czekać.

Moje koszty :

- zdjęcie humusu 400zł

- wytyczenie przez geodetę 500 zł plus 100 zł za paliki i łaty

- robocizna ( kopanie, zbrojenie i zalewanie betonem) 3 600 zł

- beton 5 600

biegne wam doniesc ze humes juz mam zdjety w srode tyczymy budynek

i jak dobrze pojdzie to od czwartku bedzie sie dzialo oj bedzie .....

:D

pozdrowienia

a jak u was

taka cisza ostatnio

ja donoszę, że ławy wylane. Teraz 3 tygodnie trzeba czekać.

Moje koszty :

- zdjęcie humusu 400zł

- wytyczenie przez geodetę 500 zł plus 100 zł za paliki i łaty

- robocizna ( kopanie, zbrojenie i zalewanie betonem) 3 600 zł

- beton 5 600

super gratuluje