Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

ania_i_seba, bemark,

Dachówki:

My zrezygnowalismy z karpiowki i jestesmy za zakładkową, prawdopodobnie koramik brązowa angoba, ewentualnie jakiś rupp - wolimy ta druga ale nie wiemy jeszcze jak cena. Generalnie nie wiemy jeszcze czy koramik jest barwiony w masie, bo preferujemy taka. Tak czy inaczej to bedzie jedna lub druga, zakladkowa.

Okna:

Czy macie upatrzona juz jakas firme okniarska?

Na jakiej zasadzie sie kupuje okna do budowanego domku? Wg projektu? Wg obmiaru z tego co wybudują? A co z roletami? My chcemy skrzynki roletowe wrzucic w profilowane nadproza - powinnismy o tym rozmawiac ze sprzedawca nadprozy czy okien?

Jesli macie juz jakas firme na oku to dajcie znac, pojedziemy tam, jesli oferta nam bedzie odpowiadac to moze sie uda zlozyc wspolne zamowienie!

Inne:

Co jeszcze kupujecie na tym etapie? Czym sie warto juz interesowac? Nie chcemy czegos przegapic.

pozdrowka!

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ania_i_seba, bemark,

Dachówki:

My zrezygnowalismy z karpiowki i jestesmy za zakładkową, prawdopodobnie koramik brązowa angoba, ewentualnie jakiś rupp - wolimy ta druga ale nie wiemy jeszcze jak cena. Generalnie nie wiemy jeszcze czy koramik jest barwiony w masie, bo preferujemy taka. Tak czy inaczej to bedzie jedna lub druga, zakladkowa.

pozdrowka!

haniairafalibartus - czy Wasz wybór dachówek ograniczony jest ofertą Waszej hurtowni? Jeśli nie to proponuję sprawdzić jeszcze Tondach (builder II), bogen, nelskamp, meyer-holsen (Lech-Bud).

Te dwie pierwsze zdecydowanie najtańsze, a wykonawcy, z którymi rozmawiałem bardzo je chwalili. Nie wiem kto z forum ma Tondach, ale Bogena ma Secam i Dabell.

Wiem też, że Roben ma teraz dobre ceny na falistą i falistą plus. Tu dobre ceny ma MB03 na Szczecińskiej.

Pozdrav

haniairafalibartus - czy Wasz wybór dachówek ograniczony jest ofertą Waszej hurtowni? Jeśli nie to proponuję sprawdzić jeszcze Tondach (builder II), bogen, nelskamp, meyer-holsen (Lech-Bud).

Te dwie pierwsze zdecydowanie najtańsze, a wykonawcy, z którymi rozmawiałem bardzo je chwalili. Nie wiem kto z forum ma Tondach, ale Bogena ma Secam i Dabell.

Wiem też, że Roben ma teraz dobre ceny na falistą i falistą plus. Tu dobre ceny ma MB03 na Szczecińskiej.

Pozdrav

hmhm, nie ma bytu pt. nasza-hurtownia, bierzemy glownie przez wykonawce, glownie z braku czasu na objezdzanie wszystkich hurtowni wteiwewte. zaluje, ale tak jest :|

jednakowoz przy dachowkach zainwestowalismy troche czasu, bo temat niemały i szkoda go poszkapić :p tak bedzie tez przy wiekszosci wykonczeniowki.

nam wykonawca chwalil bogena, ale, o ile jest polecany i ma dobre realizacje, o tyle - wydaje mi sie - probuje sobie uproscic robote i np. nie chce robic ruppa - wg mnie dlatego bo rupp jest mniejszy i twardszy w obrobce co oznacza dla niego wiecej roboty

ale to taka dygresja

a ten bogen jest barwiony w masie?

a ten bogen jest angobowany?

mi tam zajedno jaka skorupa bedzie na dachu, nie chcialbym tylko zeby ja jakie zielone paskudztwo za szybko oblizło alibo insze przypadłosci trafily - nierowne blakniecie czy inne, o ktorych pojecia najmniejszego w tej chwili nie mam

pozdro od skolatanych dachówkową kołomyją głów

Dostałem dziś pierwszą wycenę robocizny domku 110m2 dach dwuspadowy z przyklejonym garażem na 2 auta.

SSO ok 80 tys - za dużo, co? :o Wliczone jest wszystko łącznie ze sprzętem, to mała firma.

Ile wg was powinna wynosić robocizna?

Nie znam Twojego projektu, ale polecany majster, którego nie wziąłem bo był za drogi wycenił nasz dom prawie 150 m2, dwuspadowy dach na 65 tys. z więźbą i dachem. Ostatecznie tę samą robotę zrobią dwie ekipy za łącznie 45 tys.

Pozdrav

Dostałem dziś pierwszą wycenę robocizny domku 110m2 dach dwuspadowy z przyklejonym garażem na 2 auta.

SSO ok 80 tys - za dużo, co? :o Wliczone jest wszystko łącznie ze sprzętem, to mała firma.

Ile wg was powinna wynosić robocizna?

to raczej drogo

tak w/g mnie ale to tylko moje skromne zdanie

ja buduje dom 118m plus garaz w bryle domu

dom parterowy

dach kopertowy 225m

stan surowy zamkniety

wyceniony na 45.000

ale bede chciala zeby jeszcze zrobil taras

mysle ze w 50.000 sie zamkne

pozdrawiam

my w piatek zakonczylismy tzw stan 0....koszt 48.000zł :roll:

Możesz orientacyjnie rozbić tą kwotę? chodzi mi głownie o pozycje:

- robocizna,

- beton,

- bloczki,

- zbrojenie,

- pozostałe.

Da to mniej więcej obraz jeśli chodzi o proporcje wydatków i pozwoli spraewdzić jak nasze kosztorysy mają się do rzeczywistośći ;).

Pzdr

my w piatek zakonczylismy tzw stan 0....koszt 48.000zł :roll:

Możesz orientacyjnie rozbić tą kwotę? chodzi mi głownie o pozycje:

- robocizna,

- beton,

- bloczki,

- zbrojenie,

- pozostałe.

Da to mniej więcej obraz jeśli chodzi o proporcje wydatków i pozwoli spraewdzić jak nasze kosztorysy mają się do rzeczywistośći ;).

Pzdr

jak tylko wrócę do domku to podam, bo niestety mam to na kompie domowym;)

Witam!

Ponawiam pytanie i prosbę dotyczacą drewna na więźbę dachową. Czy naoprawdę nikt nie wie, czy poprostu nie chce napisać :(

Anna

Ja zamówiłem w Chrząstawie u Jarochy - były na forum juz pozytywne opinie o nim. Ja załatwiam to przez mojego dachowca. Cena chyba stosunkowo wysoka, bo 850zł netto.

Pzdr

Witam!

Ponawiam pytanie i prosbę dotyczacą drewna na więźbę dachową. Czy naoprawdę nikt nie wie, czy poprostu nie chce napisać :(

Anna

Byłem w sobotę w tartaku w Żórawinie - za więźbę impregnowaną zanurzeniowo wołają 800 netto. Z opinii dotychczasowych klientów wynika, że są dobrzy.

Pozdrav