Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dostałem dziś pierwszą wycenę robocizny domku 110m2 dach dwuspadowy z przyklejonym garażem na 2 auta.

SSO ok 80 tys - za dużo, co? :o Wliczone jest wszystko łącznie ze sprzętem, to mała firma.

Ile wg was powinna wynosić robocizna?

Nie znam Twojego projektu, ale polecany majster, którego nie wziąłem bo był za drogi wycenił nasz dom prawie 150 m2, dwuspadowy dach na 65 tys. z więźbą i dachem. Ostatecznie tę samą robotę zrobią dwie ekipy za łącznie 45 tys.

przepraszam ze sie wtracam

mozna i dwie ekipy to taniej wyjdzie wiem

ale z tego co mi mowili znajomi a wrecz ostrzegali nie ma to jak jedna ekipa

odpowiada za calosc jaik cos brzydko mowiac spiepszy/przepraszam za slowko ale ucze sie budowlanego slangu/ haha moze sie przydac na budowie

to na dalszym etapie ona musi poprawiac a nie nastepni

a nastepna ekipa wchodzi i zaczyna sie narzekanie poprawki

ja zdecydowalam sie na jedna ekipe

od a do z.

wierze ze bedzie spokojniej i lepiej

pozdrawiam

Pozdrav

Dzięki za informacje, mam motywację żeby szukać dalej :)

Dom to żonkil z http://archeton.pl/ Jedyne zmiany to Garaż podwójny i ściany z gazobetonu (prawdopodobnie ytong + ocieplenie)

Budowę zacznę mniej więcej w kwietniu, muszę się sprężyć z szukaniem firmy :)

Okna:

Czy macie upatrzona juz jakas firme okniarska?

Na jakiej zasadzie sie kupuje okna do budowanego domku? Wg projektu? Wg obmiaru z tego co wybudują? A co z roletami? My chcemy skrzynki roletowe wrzucic w profilowane nadproza - powinnismy o tym rozmawiac ze sprzedawca nadprozy czy okien?

Jesli macie juz jakas firme na oku to dajcie znac, pojedziemy tam, jesli oferta nam bedzie odpowiadac to moze sie uda zlozyc wspolne zamowienie!

Myślę, że warto skonfrontować sprzedawcę nadproży i okien, aby razem sprawdzili czy to się tak da jak chcesz. Jak spytasz się samego sprzedawcy nadproży, to Ci powie, że można w nich umieścić rolety. Jak samych okiennych, to powiedzą Ci, że muszą być w L i to wszystko. Ale jak przyjdzie co do czego, to żeby się nie okazało, że tego wszystkiego się nie da z jakiś powodów połączyć.

W nadproża trzeba ułożyć zbrojenie i zalać betonem, nie wyobrażam sobie wkładać tam kasety rolet. poza tym do kasety musi być dostęp w celu regulacji. Okna najlepiej zamawiać wg. obmiaru, który zrobi "okniarz".

Pozdrawiam

Chyba że ktoś kupuje nadproża systemowe, wtedy sam tego betonu nie leje. Oferowane są obecnie nadproża w kształcie litery L. Wtedy "w nie" wkłada się od wewnątrz kasetę roletową. Tyle słyszałem ;)

A rewizję przecież można mieć dowolnie - albo wewnątrz albo zewnątrz.

a ja jestem na etapie zamawiania stropu

a propos jaki zamawiacie strop

dzisiaj w glowei mi namieszali

w projekcie mam drewniany domek parterowy

moj architekt sugerowala strop teriva i jestesm w kropce

jak z tym sie uporam to pomysle o oknach

drzwiach

a pozniej dalej

ufffffff duzo tego i glowa zaczyna bolec

pozdrawiam

beata

Serdecznie witam wszystkich forumowiczów! Jestem nowa na forum, więc wybaczcie jeśli palne gdzies gafe. Chodzi o to czy ktoś z was buduje lub wybudował domek "DROZD" lub "DROZD2" ??? Jeśli to tylko możliwe to proszę podzielcie się ze mną uwagami, zdjątkami dotyczącymi tego domku. Serdecznie dziękuje i pozdrawiam! :wink:

Oto link do projektu:

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=509

Witam

Mam pytanko najlepiej do budujących na północ od Wrocławia. Czy ktoś reflektuje na tanie, ale zarazem solidne bloczki betonowe z wszelkimi certyfikatami? Jeszcze nie znam ostatecznej ceny, ale powinno wyjść do 4zł za sztukę. Chętnych proszę o informację i podanie ilości jaką potrzebujecie. Nic nie gwarantuję, ale po wstępnych rozmowach wygląda na to że jest to realne.

pozdrawiam

drzwiach

a pozniej dalej

pozdrawiam

beata

benmark - masz drewniany domek czy strop. Jeżeli domek to jakoś nie wyobrażam sobie tam stropu terriva, jeżeli strop to zależy co na górze będzie się działo. Jak drewniany to trzeba się przygotować na tuptanie, jak terriwa to na spory ciężar stropu.

drzwiach

a pozniej dalej

pozdrawiam

beata

benmark - masz drewniany domek czy strop. Jeżeli domek to jakoś nie wyobrażam sobie tam stropu terriva, jeżeli strop to zależy co na górze będzie się działo. Jak drewniany to trzeba się przygotować na tuptanie, jak terriwa to na spory ciężar stropu.

mam domek murowany

to jest domek parterowy

a na gorze bedzie stryszek

mam domek murowany

to jest domek parterowy

a na gorze bedzie stryszek

eee.... no nie to zebym sie znal :D ale tak na czuja rzecz biorac to ja bym tego na sile nie zmienial...

pozdrowka!

to nie na sile

adeptujacy projekt zaproponowal mi ze lepszy wygodniejszy szybciej sie uklada

budowlaniec potwierdzil

wiec nie bede kombinowala i zostaje przy teriva

niedlugo bede zamawiala

a jak u ciebie prace sie posuwaja?

]