montom 03.02.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Dzięki za namiary. Spróbuję zadzwonić. Jeśli chodzi o gaz to ostatnio czytałem w jakiejś gazecie porównanie kosztów/rok i wychodziło dla domu 150m i 4 osobowej rodziny: gaz z butli - ok. 8200 PLN olej - ok. 6600 PLN gaz ziemny - ok. 4000 PLN eko-groszek - ok. 3000 PLN. Nie ma za co, mam nadzieję, że będziesz zadowolony. A co do porównań... no cóż, nawet zakładając, że artykuł był "sponsorowany" (a w inne nie wierzę), to i tak wychodzi "na moje". Natomiast nadal pozostaje kwestia, nakładów pracy i czasu, które trzeba poświęcić eko-groszkowi... coś za coś Kolejny temat to beton na fundament... wiecie jak wyglądają ceny? W sieci widziałem, że ceny we Wrocławiu są nawet o 100 zł wyższe niż w innych częściach kraju... przygnębiajace:-( Ja już sobie policzyłem, że potrzebuję około 23m3 (to są te kubiki??)... teraz zastanawiam się jak obliczyć ilość bloczków:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 03.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 I my dołączamy Właśnie kompletujemy papierologię do PnB. Będziemy budować we Wrocławiu, na Pawłowicach. Jutro spotkanie z kolejnym architektem w sprawie adaptacji, mam nadzieję, że będzie tańszy niż poprzedni. Ekipa, którą nam polecano ma wolny termin dopiero na początek 2009 roku, nie wiem czy czekać, czy szukać dalej... A budujemy Z28 GL2 z pracowni Z500. http://www.z500.pl/pliki/28/warianty/2/kosztorysy/Z28_GL2_rys_szczeg.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owocowy 03.02.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 witam wszystkich budowniczych zaczynajacych w 2008 roku. Życze wielu sukcesow i malo stresow zwiazanych z budowa. Owocowy Zacisze to piekny dom, sama dlugo zastanawialam sie nad nim (spojrz do dziennika Miraśki, ona juz wykancza swoje Zacisze), mam tylko obawy ze w 700tys mozesz sie nie zmiescic, z kosztorysu wynika juz ponad 700tys (wrzesien 2007) a do tych kosztorysow mozna lekka reka doliczyc jakies 30%. pozdrawiam i oczywiscie zapraszam do watku grupy wroclawskiej. ania Anjamen, zsumowałaś wszystkie trzy kwoty, a to nie jest ok. Kwota za ten domek to suma stanu surowego zamknietego i wykończenia. To daje kwotę jakieś 430 tyś. To na pewno jest za mało. Mam już zresztą pobierzną wycenę od mojego wykonawcy i uważam, że w tej kwocie jestem wstanie się zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 03.02.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Dzięki za namiary. Spróbuję zadzwonić. Jeśli chodzi o gaz to ostatnio czytałem w jakiejś gazecie porównanie kosztów/rok i wychodziło dla domu 150m i 4 osobowej rodziny: gaz z butli - ok. 8200 PLN olej - ok. 6600 PLN gaz ziemny - ok. 4000 PLN eko-groszek - ok. 3000 PLN. Nie ma za co, mam nadzieję, że będziesz zadowolony. A co do porównań... no cóż, nawet zakładając, że artykuł był "sponsorowany" (a w inne nie wierzę), to i tak wychodzi "na moje". Natomiast nadal pozostaje kwestia, nakładów pracy i czasu, które trzeba poświęcić eko-groszkowi... coś za coś Kolejny temat to beton na fundament... wiecie jak wyglądają ceny? W sieci widziałem, że ceny we Wrocławiu są nawet o 100 zł wyższe niż w innych częściach kraju... przygnębiajace:-( Ja już sobie policzyłem, że potrzebuję około 23m3 (to są te kubiki??)... teraz zastanawiam się jak obliczyć ilość bloczków:-D bloczki niestety podrozaly od ubieglego tygodnia jutro jade zamawiac ale cena juz 4,80 brrrrrrr niestety ponoc to nie koniec a jeszcze mozna bylo kupic po 3,20-3,80 nie tak dawno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 03.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Na pozwolenie czekaliśmy hmmmm.... 2 miesiace. Mieliśmy braki w dokumentacji, bo kobieta, która sprawdzała nam papiery doszukała się ustawy mówiącej o nadzorze archeologicznym na etapie robót ziemnych. Nasza działka znajduje się w okolicy wykopalisk - już dawno nie istniejących. Tak więc szykaliśmy archeologa, który wpadnie do nas jak będziemy kopać. Możesz podzielić się namiarem na tego archeologa? My tez mamy na działce stanowisko archeologiczne i mamy kopać pod nadzorem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 04.02.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, My także rozpoczynamy budowę w marcu/kwietniu tego roku. PnB już mamy, aktualnie dogrywamy ostatnie formalności przed rozpoczęciem budowy i szukamy tanich materiałów budowlanych . Możesz podzielić się namiarem na tego archeologa? My tez mamy na działce stanowisko archeologiczne i mamy kopać pod nadzorem.... Czy masz takie zalecenie wpisane w PnB? U mnie w planie zagospodarownia tez jest taka adnotacja, ale już w pozwoleniu na budowe jej ma. Ciekawe czy to oznacza ze mogę kopać normalnie? Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 04.02.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, jesteśmy na etapie wyboru projektu, zbieramy 1000 różnych dokumentów, działka już jest, bez gazu i kanalizacji. Z budową chcemy ruszyć w sierpniu. Serdecznie pozdrawiamy wszystkich początkujących i zaawansowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 04.02.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Witam, jesteśmy na etapie wyboru projektu, zbieramy 1000 różnych dokumentów, działka już jest, bez gazu i kanalizacji. Z budową chcemy ruszyć w sierpniu. Serdecznie pozdrawiamy wszystkich początkujących i zaawansowanych. witaj Kasiu zagladaj do nas w grupie razniej pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 04.02.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Czy masz takie zalecenie wpisane w PnB? U mnie w planie zagospodarownia tez jest taka adnotacja, ale już w pozwoleniu na budowe jej ma. Ciekawe czy to oznacza ze mogę kopać normalnie? Moim zdanie oznacza to, że musisz mieć tego archeologa. Ja mam w planie zapisane, iż muszę zawiadomić konserwarora... Nie pamiętam abym miał to w pozwoleniu ale wiem, że muszę się do tego zastosować. A teraz pytanko... Kosztorysant... szybki, konkretny, robiący kosztorysy na podstawie aktualnych danych:-) Ktoś wie, ktoś widział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 04.02.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Czy masz takie zalecenie wpisane w PnB? U mnie w planie zagospodarownia tez jest taka adnotacja, ale już w pozwoleniu na budowe jej ma. Ciekawe czy to oznacza ze mogę kopać normalnie? Moim zdanie oznacza to, że musisz mieć tego archeologa. Ja mam w planie zapisane, iż muszę zawiadomić konserwarora... Nie pamiętam abym miał to w pozwoleniu ale wiem, że muszę się do tego zastosować. A teraz pytanko... Kosztorysant... szybki, konkretny, robiący kosztorysy na podstawie aktualnych danych: wlansie czekam na kosztorys jak bedzie cos wiedziala to napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 04.02.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 wlansie czekam na kosztorys jak bedzie cos wiedziala to napisze Super... wielkie dzięki. A powiesz jak długo już czekasz? Bo ja nawet nie mam zielonego pojęcia ile trwa robienie kosztorysu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 04.02.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Możesz podzielić się namiarem na tego archeologa? My tez mamy na działce stanowisko archeologiczne i mamy kopać pod nadzorem.... Czy masz takie zalecenie wpisane w PnB? U mnie w planie zagospodarownia tez jest taka adnotacja, ale już w pozwoleniu na budowe jej ma. Ciekawe czy to oznacza ze mogę kopać normalnie? Pzdr, TS Nie mamy jeszcze PnB, ale mamy to wyraźnie zapisane w MPZP. Z tego co wiem konieczny jest wpis archeologa w Dzienniku Budowy przy pracach ziemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 04.02.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 a jak u was wyglada sprawa kupowania materialow juz kupujecie?zaczyna drozec sama nie wiem co robic checmy niedlugo zaczynac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 04.02.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 a jak u was wyglada sprawa kupowania materialow juz kupujecie? zaczyna drozec sama nie wiem co robic checmy niedlugo zaczynac Gdybym miał za co i pewne miejsce składowania, to na bank był już kupił np. bloczki Ytong, bloczki na fundament, stal na zbrojenie. Jako, że nie mam kasiory... reszta nia ma znacznia. Zanim dostanę kredyt spróbuję policzyć co mi się bardziej opłaca - brać dużą... dużą transzę aby zakupić materiały czy jednak koszt odsetek będzie większy niż ewentualne wyższe koszta. Jeśli masz jedno i drugie, to raczej nie czekaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 04.02.2008 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Ciekawam o ile zdrożeją materiały budowlane ? Bo napewno zdrożeją ... ludzie.. nie panikujecie.. przez ta nasza polska wrodzona panike w tamtym roku byla masakra... Pamietajcie, ze ceny ksztaltowane sa przez rynek a rynek to my. Jak zaczniemy sami siac panike to sami sie wkopiemy w wysokie ceny. zreszta ceny dzis sa na takim wysokim poziomie, ze wzrosnac juz nie wzrosna.. wszedzie poza polska jest taniej wiec nie ma szans.. Boru.... poleć ekpię do fundamentów i murów... Jaki i gdzie szukałeś ?? jezeli chodzi o stan surowy to zajmuje sie tym wujek, ktory ma firme budowlana... rezsta na mojej glowie. Nie wiem czy ma wolne terminy ale zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 04.02.2008 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 czy jednak koszt odsetek będzie większy niż ewentualne wyższe koszta. Jeśli masz jedno i drugie, to raczej nie czekaj... dokladnie.. jak bym mial wieksza kase to bym wrzucil teraz w fundusze albo w akcje jak gielda jest w dolku to za pol roku bedziecie sie smiac z kilku procentowych smiesznych (wlasnie majacych sprowokowac rynek do paniki) podwyzek pozdro... AHA: ponawiam prosbe o namiary na jakichs DACHOWCOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 04.02.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 ludzie.. nie panikujecie.. przez ta nasza polska wrodzona panike w tamtym roku byla masakra... Pamietajcie, ze ceny ksztaltowane sa przez rynek a rynek to my. to nie panika, to zapobiegliwość Jak zaczniemy sami siac panike to sami sie wkopiemy w wysokie ceny. zreszta ceny dzis sa na takim wysokim poziomie, ze wzrosnac juz nie wzrosna.. wszedzie poza polska jest taniej wiec nie ma szans.. hmmm... zadzwoń do wybranej hurtowni i spytaj o cenę bloczka fundamentowego, zadzwoń do betoniarni i zapytaj o cenę 1m3 B25. Ceny spobie zapisz. Następnie odczekaj 4 tygodnie i zadzwoń ponownie... aha, w ciągu 2 tygodni, bloczki fundamentowe zdrożały około 1 zł. Ja ich potrzebuje około 1 100 sztuk... to ile jestem w plecy? jezeli chodzi o stan surowy to zajmuje sie tym wujek, ktory ma firme budowlana... rezsta na mojej glowie. Mam kolege, który ma takiego Wujka... zazdroszczę, On się nawet nie musi interesować z czego składaja się fundamenty:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 04.02.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 aha, w ciągu 2 tygodni, bloczki fundamentowe zdrożały około 1 zł. Ja ich potrzebuje około 1 100 sztuk... to ile jestem w plecy? to sobie zamów beton, zrób szalunkki i wylej fundament. 20% taniej - ile jestes do przodu? Druga sprawa - jakos moj wuje nie narzeka na wzrost cen - on dostaje bloczki po tej samej cenie i to jeszcze z upustem - ceny rosna dla klientow indywidualnych. Kolejna rzecz to VAT. Szukaj ekipy, ktora zalatwi za Ciebie materialy, moze troche przytnie na robociznie ale VAT masz wtedy 7% a nie 22 no i ceny dla nich nie rosna tak jak dla indywidulanych. pozdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 05.02.2008 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Tak więc szykaliśmy archeologa, który wpadnie do nas jak będziemy kopać. ... Ile taka przyjemnośc kosztuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc_osborne 05.02.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witam wszystkich Swierzobudujacych! Bardzo dziekuje za zalozenie tej nowej grupy. Jest potrzebna! Ja zaczynam budowe "lada dzien". To znaczy wszystko juz prawie jest, w najblizszych dniach podpisuje umowe z ekipa. Mimo wszystko do dnia dzisiejszego szukam kierownika budowy. (za namiary jestem zawsze wdzieczny). A buduje projekt z linku ponizej w Dziuplinie (kolo Jelcza-Laskowic). Nie poweim, by moja dotychczasowa budowa przebiegala w trybie dokonalym... Najpierw po bardzo dobrych doswiadczeniach z geologiem, pozegnalem sie z dwoma geodetami, nastepnie po trzech miesiacach "zalatwiania" pozwolenia podziekowalem architektowi... (i pozwolenie odebralem juz osobiscie) Tak, tak zaczynam budowe i jestem takze bez architekta. No ale byly tez i pozytywne wydazenia: bardzo kompetentna obsluga w Starostwie w Olawie, nowy, dobry geodeta, itp. No i materialy... Jak najbardziej: ceny rosna, to widac. tak wiec jestem juz po zakupie bloczkow pod fundament (jeszcze za 3,60) i cegly maxa (za 7,30), acha no i stali zbrojeniowej. Wszystko czeka na dzialce na rozpoczecie robot. Beton... no coz tego nie da sie kupic na zapas. Druga sprawa - jakos moj wuje nie narzeka na wzrost cen - on dostaje bloczki po tej samej cenie i to jeszcze z upustem - ceny rosna dla klientow indywidualnych. Kolejna rzecz to VAT. Szukaj ekipy, ktora zalatwi za Ciebie materialy, moze troche przytnie na robociznie ale VAT masz wtedy 7% a nie 22 no i ceny dla nich nie rosna tak jak dla indywidulanych. pozdo boru, moje doswiadczenie dotyczace "ekipy z materialem" jest niestety nieco rozbierzne. Tez wlasnie tak myslaem: 7%, kontakty, znizki... No niestety, zaczalem kupowac sam, mimo, ze jest to dla mnie z powodu braku czasu bardzo uciazliwe. Ale po kosztorysach moich all-inclusive-ekip nie pozostawalo mi nic innego. No ale poczekajmy: jestem dopiero na poczatku budowy, moze przyszlosc nauczy mnie jeszcze czegos innego. Na razie jestem tylko troche zaskoczony "rzeczoznastwem", jakiego czlowiek sie musi uczyc przy budowie domow. Poznalem juz rozne rodzaje konstrukcji fundamentow (bo to poczatek). W tej chwili staram sie rozgrysc plan (i zakup) rur instalacji kanalizacyjnej i dostawy powietrza pod kominek (bo to wszystko juz pod chudziakiem). Niby wszystko proste i jasne, a do projektu musi pasowac... A ja bez architekta! Na szczescie zajmuje sie sam architektura ze strony wizualizacji, wiec sobie jakos radze, ale .... czas, czas, czas. Pozdrawiam i... do boju! Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts