haniairafal 07.03.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Anjamen, Wielkie dzieki.My robilisnmy na razie wycene w Empolu i pani od razu mowi, ze beda pare centymetrow wystawac tyle ze my robimy z betonu 24 + welna wiec sie zlicuje.... ale wolalbym zeby sie chowaly cale... pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.03.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 Anjamen, Wielkie dzieki. My robilisnmy na razie wycene w Empolu i pani od razu mowi, ze beda pare centymetrow wystawac tyle ze my robimy z betonu 24 + welna wiec sie zlicuje.... ale wolalbym zeby sie chowaly cale... W naszym wypadku mamy skrzynki o szerokości chyba 18cm. Są one nałożone na scianę. Na to dojdzie chyba styropian 15cm więc niby 3cm będą wystawać. Ale wymyśliliśmy sobie obramówkę z 3cm styropianu dookoła otworu - wtedy się skrzynka zgubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 07.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2008 nasze sa schowane w nadprożu, mamy dom z ytonga i nie mielismy zamiaru go ocieplać. ale niestety nie zlicowaly sie z murem i chyba bedziemy musieli rzucic styro na dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogela 08.03.2008 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Witam nową grupę i dokładam coś od siebie w sprawie okien i rolet. Okna zamawialiśmy na Gajowickiej w Budwarze gdzie rozmowy trwały jeszcze przed ułozeniem nadproży. Tam się dowiedzieliśmy ile mniej więcej mamy zostawić miejsca / granica +/- ok. 2cm / na puszki z rolet chowane w nadproża. Nasze ściany to poroterm 36 bez ocieplenia i wszystko musiało wyjść akurat.Oboje z męzem chcieliśmy by skrzynki były schowane w murze.http://img393.imageshack.us/img393/2859/obraz073cd7.jpgJak widać na zdjęciu nie widać że rolety są zamontowane.http://img139.imageshack.us/img139/867/obraz075nw8.jpgA tu dowód na to że są .A tak przy okazji - te zdjęcia to dzięki Tobie TS147. Nie było okazji podziękować a widzę że jesteś aktywny na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 09.03.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Tydzień mnie nie było, a juz kolejne stronki zapisane:), kolejni budujący przyłączyli sie do grupy i kolejne pytania i zadania do wymagające pomocy bardziej doświadczinych forumowiczów:) Jestem na tym samym etapie co trabi-wrc mam za tydzień zamówić koparkę, zebrać humus i co dalej. kupię stal, zamówię beton. o czym nie eolno mi zapomnieć? folia na dno wykopu - jeśli tak to jaka? jaka papa na izolację poziomą? Dajcie znać bo rozum mi się mąci secam odpisał * folia na dno - jak najgrubsza - czyli klasyczna budowlana * stal - to i drut wiązałkowy * rura do wody pod ławami albo od razu docelowa (niebieska'32 jest w castoranmie) albo większy przepust z PCV * ewentualnie bednarka przyspawana do zbrojenia (ale kiedyś mówiono że jak jest fola to nie zadziała - nie wiem - ja nie dałem i żałuję - teraz bym dał) * Papę dawałem zwykłą termozgrzewalną jak chcesz dla pewności możesz dać 2x lub kupić z icopapu taką dwa razy grubszą, zbrojoną nazywa się "junior" - dawałem taką na fundament pod cegły. Potem jeszcze przy fundamencie przemyśl wszystkie przepusty żeby nie kuć (prąd, powietrze do kominka, kanalizacja). Pozdr. Przeczytalam z zainteresowaniem odpowiedź ale za diabła nie wiem: Co to jest drut wiazałkowy?? do czego jest i co to wogóle jest "bednarka przyspawana do zbrojenia (ale kiedyś mówiono że jak jest fola to nie zadziała - nie wiem - ja nie dałem i żałuję - teraz bym dał) " Będę wdzieczna za odpowiedź Nieoświecona pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 10.03.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Przeczytalam z zainteresowaniem odpowiedź ale za diabła nie wiem: Co to jest drut wiazałkowy?? do czego jest i co to wogóle jest "bednarka przyspawana do zbrojenia (ale kiedyś mówiono że jak jest fola to nie zadziała - nie wiem - ja nie dałem i żałuję - teraz bym dał) " Będę wdzieczna za odpowiedź Nieoświecona pozdrawiam Pokazuję i objaśniam 1. drut wiązałkowy to cienki drut do związywania prętów żebrowanych ze strzemionami na przykład. 2. bednarka to ocynkowany płaskownik stalowy stosowany jako uziemienie budynku - bierze się kilka metrów, spawie do zbrojenia (polecam też poheftować w kilku miejscach zbrojenie to będzie lepszy efekt) i jeden koniec wkopujemy podczas zasypywania fundamentu a drugi wyprowadzamy ponad posadzkę w okolicy docelowej skrzynki elektrycznej. Ale jestem mądry - dźizas Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secam 10.03.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Trabi piknie 5+ a z folia chodziło o to że jeśli przyspawamy bednarkę to po to żeby było dobre uziemienie przez ławy fundamentowe ...... ale jesli ławy damy w foli to folia izoluje od ziemi i na nic ten zabieg ...... ale drugie ponoć że ta folia i tak długo nie wytrzymuje i się przerywa więc i tak ta izolacja jest mierna ........ takie opinie chodziły kiedyś na forum ...... Ja nie wiem jak jest naprawdę ale bednarka kosztuje groszę i teraz wolał bym ją mieć - może by działała a tak muszę wbijac szpilki ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 10.03.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dzieki trabi i secam juz nie będe pytala co to są strzemiona (mi is tylko z koniem kojarzą ) dam do przeczytnia mezowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 10.03.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dla wszystkich przesympatycznych panów z okazji Dnia Mężczyzn słowa uznania za ich męski trud wyjaśniania zawiłości budowlanych kobiecym umysłom oraz wspierajace ramie (wirtualne, ale zawsze ) i miłe towarzystwo ps. Jeszcze sie nie naumiałam wstawiać zdjęcia , wiec wyobraźcie sobie tśą butelkę szampana!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Ja nie wiem jak jest naprawdę ale bednarka kosztuje groszę i teraz wolał bym ją mieć - może by działała a tak muszę wbijac szpilki ...... U mnie bednarka nie została przygotowana w momencie stawiania fundamentów. Ale jak przyszedł elektryk i zobaczył mój rów na kanalizację (dobre 15m) to od razu powiedział, że to wykorzysta. A tak mi nie w smak było, że ten okop jeszcze nie zakopany. A tutaj proszę - przydał się. Na całej długości rozwinął bednarkę i koniec jeszcze wbił w ziemię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 10.03.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Dostalem taka oferte na beton komorkowy, napiszcie prosze czy jest ok: beton komorkowy Greisel 62,4*24*24,9 cm PW - 86 zl m2 brutto 265m2 - 22790 62,4*11,5*24,9 cm - 44 zł/m2 brutto 145 m2- 6380* ten beton komorkowy jest na pioro wpust* w cenie juz jest klej* palety bezwrotne niekaucjowane H+H 24*24*59 cm gladki - 77 zł/m2/brutto -20405 12*24*59 cm - 38,57 zł/m2/brutto - 5592,65 * paleta fakturowana 30 zl netto* nie posiada kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 10.03.2008 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No i dostalem tez na więźbę wycene... 17000 zl. dżiiiissss.... 20 kubików po 850 zl. Czy to duzo czy malo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.03.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 A tak przy okazji - te zdjęcia to dzięki Tobie TS147. Nie było okazji podziękować a widzę że jesteś aktywny na tym forum. Nie ma sprawy - polecam się na przyszłość . Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.03.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No i dostalem tez na więźbę wycene... 17000 zl. dżiiiissss.... 20 kubików po 850 zl. Czy to duzo czy malo? Dostałem identyczną - też 20 kubików (16+4 pozostałe elementy) i też 850zł/1m3. I też mogę dodać dżiiiisuuuss..... Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 10.03.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No to przynajmniej jesli probuje mnie nabic w butelke to nie jestem sam W sumie marna pociecha. Jak chcesz to mam numer od Secama do tartaku w Wilczycach, podobno byli dosc tani. Ja bede u nich weryfikowal ta cene. pozrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 10.03.2008 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 ma ktos namiary na dobrych studniarzy?? chodzi o studnie wiercona na jakies 20-30m w okolicach wroclawiaodpowiedzi prosze rowniez na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 11.03.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Dostalem taka oferte na beton komorkowy, napiszcie prosze czy jest ok: beton komorkowy Greisel 62,4*24*24,9 cm PW - 86 zl m2 brutto 265m2 - 22790 62,4*11,5*24,9 cm - 44 zł/m2 brutto 145 m2- 6380 * ten beton komorkowy jest na pioro wpust * w cenie juz jest klej * palety bezwrotne niekaucjowane H+H 24*24*59 cm gladki - 77 zł/m2/brutto -20405 12*24*59 cm - 38,57 zł/m2/brutto - 5592,65 * paleta fakturowana 30 zl netto * nie posiada kleju Gdy do tych H+H doliczyć klej i palety, to właściwie wychodzi podobna cena jak bloczków Greisela. Pytanie teraz, które bloczki są lepsze jakościowo? Również przyłączam się do pytania o sprawdzonych i dobrych studniarzy studni wierconych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 11.03.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Zapomniałem jeszcze zapytać, czy nikt nie reflektuje na bloczki betonowe 38x24x14 z prawdziwej wytwórni prefabrykatów? Cena z dostawą 3,96zł/szt. brutto. Mówię wam, to się opłaca! Chyba, że macie lepsze oferty - wtedy proszę o namiary, a sam skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.03.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Gdy do tych H+H doliczyć klej i palety, to właściwie wychodzi podobna cena jak bloczków Greisela. Pytanie teraz, które bloczki są lepsze jakościowo? A czy tych palet nie można później oddać? Przecież jeżeli jest pobierana opłata za te palety, to pewnie można im je zwrócić i odzyskać wpłatę. Tak było u mnie jak zamawiałem Solbet'a 12. Że paletę oddałem tego samego dnia (przerzuciłem wszystko z palety do wewnątrz), to od razu dostałem fakturę korygującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batafuko 11.03.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A czy tych palet nie można później oddać? Przecież jeżeli jest pobierana opłata za te palety, to pewnie można im je zwrócić i odzyskać wpłatę. Tak było u mnie jak zamawiałem Solbet'a 12. Że paletę oddałem tego samego dnia (przerzuciłem wszystko z palety do wewnątrz), to od razu dostałem fakturę korygującą. Trociu ma rację, palety można oddać. Wtedy za same bloczki grub.24cm wychodzi około 50 palet czyli 1500zł. I tu mam pytanie, czy ktoś z was ma doświadczenie ze zwrotem palet? Czy transport na własny koszt, czy dostawca bloczków sam je odbiera? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts