Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.

Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm

Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować

http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm

Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji :D

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Od dziś mamy wytyczony budynek:) Od wczoraj podpisaną umowę o prąd... A od jakiegoś tygodnia zdjęty humus:) Jak dobrze pójdzie, to przed świętami będą ławy i bloczki, chociaż osobiście myślę, że bardziej realne będą same ławy... a potem w kwietniu miesiąc przerwy i od maja ruszamy dalej! :)

Trociu - znam grupę Trzebnicką, kiedyś tam nawet trochę pisaliśmy, niemniej na Wrocławskiej większy ruch :)

Czy orientujecie się, ile może kosztować jedna wywrotka przesianego piasku ? (takiego do robienie zaprawy) - bank (jak to bank) opóźnia się nam z decyzją kredytową no i musimy policzyć czy starczy nam gotówki...

Witamy wszystkich forumowiczów

Przygodę z budową zaczynamy za ok. miesiąc,a może wcześniej jeśli grunt nam na to pozwoli, bo póki co jest mokro;/ Domek będzie stał w nadolicach wielkich. Projekt indywidualny, koncepcja domu przygotowana przez nas-prace nad nią trwały pół roku, a moze i rok:) Dom-parterowy z użytkowym poddaszem (ok.180m2)+podwójny garaż z pom.gosp. (50m2). Jak na pierwszy post to chyba tyle. Pozdrawiamy:)

W pierwszym rzędzie witam wszystkich siedzących.. :wink: nad projektami, papierami itp. co też niniejszym czynię, jak również tych co dokonali już kolejnych działań.... :D

Fantastycznie że nowa grupa wrocławska zaistniała i jesteśmy na podobnym etapie.

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na budowę domu w okolicy Oleśnicy, więc uznałem że czas zacząć się ujawniać. W końcu gdyby nie to forum to ...hohoho... a może i dłużej :D

Pokrótce:

dom zwie się subtelny i jest w katalogu muratora:

http://projekty.muratordom.pl/search_results.htm?powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=subtelny&symbol=&x=25&y=6

, z tym że przykleiliśmy garaż do domu, rezygnując z wiaty żeby zmieścić się w warunkach zabudowy.

Rozpoczęcie planujemy w kwietniu- wszystko zależy od tego jak potoczy się sprawa z załatwianiem kredytu.

Ekipy mamy już prawie nagrane, ceny kształtują się mniej więcej:

od wykopania ław po wymurowanie szczytów, ścian działowych i komina- 21 000 zł (ekipa robiła już w rodzinie więc dali cenę niższą)

wykonanie więźby to ok. 12 000zł ale łamie się po przejażdzce po tartakach w okolicy i wygląda na to że bardziej opłacalne będzie zamówienie całości w firmie która przywiezienie ją w elementach i zamontuje

położenie dachu- blachodachówka (ok. 380 m2)- 10 000 zł

Z bardziej oryginalnych kwestii: ogrzewać chemy pompą ciepła i tu są dwie opcje:

pompa ciepła Nibe z kolektorem poziomym

pompa powietrze-woda Daikin + kominek z płaszczem

Po wstępnych obliczeniach wariant drugi od strony inwestycyjnej wydaje sie tańszy ale jeszcze zobaczymy.

Do tego wentylacja mechaniczna z reku. Dom jest parterowy więc koszty jej wykonania będą nieco niższe i przynajmniej większą ich część odzyskamy z rezygnacji z kominów wentylacyjnych i prostszej mechaniki okien.

Zrobiłem też rekonesans po hurtowniach w Oleśnicy i okolicach:

bloczek fundamentowy M6 4,40- 4,50

Ytong 59/24/20 10,30-11,21

Ytong 59/20/11,5 5,80- 6, straszą że w kwietniu może być ponad 6,40

paleta cementu 672 zł

pręty fi 12 3,30/kg, fi 6 3.50 50/kg

Niebawem ruszam na Wrocław...

Zapomniałem jeszcze zapytać, czy nikt nie reflektuje na bloczki betonowe 38x24x14 z prawdziwej wytwórni prefabrykatów? Cena z dostawą 3,96zł/szt. brutto. Mówię wam, to się opłaca! Chyba, że macie lepsze oferty - wtedy proszę o namiary, a sam skorzystam :)

ja moge reflektowac. a z jakiego betonu? ja wypatrzylam bloczki w miliczu z milbet, cena 3,66 brutto + 450 zl transport (1 samochod). ewentualnie- na allegro oglasza sie hurtownia mat.bud. cena 3,95 brutto z transportem.

ania_i_seba napisali:

u mnie też stan 0 już zrobiony, docieplenie fundamentów też - jeszcze tylko folia kubełkowa;)

a wczoraj nasi murarze ruszyli z budową murów;-)

poza tym na działce mamy już nasze pierwsze 4 kąty, czyli wspaniały niebieski kontenerek;-)))

O ile się nie mylę jesteście moimi sąsiadami z działki nr 5? My jesteśmy z 19.

Witam Forumowiczów.

Bardzo się ciesze, że trafiłem na to forum. Stało sie to trochę przez przypadek.

Szukałem informacji o architekcie do wykonania adaptacji.

Teraz o sobie...

Buduje pod Oleśnicą:

http://images30.fotosik.pl/178/d26d6c3298072571.jpg

Jestem obecnie na etapie załatwiania PnB. Straszne meki te wszystkie formalności :evil:

Mam małe zaległosci w czytaniu postów, ale szybko nadrobie :)

Pozdrawiam

To i ja się dopiszę... jeśli można :D

W dniu 10.12.07 otrzymaliśmy pozwolenie na budowę, i jak tylko było prawomocne ruszyliśmy z kopyta.

Budujemy D09b z małymi przeróbkami :wink: jesteśmy na etapie zalewania wieńca.

W tym tygodniu zamawiamy dachówkę Robena, może ktoś z Was też jest zainteresowany ich dachówką, moglibyśmy zrobić wspólne zakupy...

Pozdrawiam

martadela

Zapomniałem jeszcze zapytać, czy nikt nie reflektuje na bloczki betonowe 38x24x14 z prawdziwej wytwórni prefabrykatów? Cena z dostawą 3,96zł/szt. brutto. Mówię wam, to się opłaca! Chyba, że macie lepsze oferty - wtedy proszę o namiary, a sam skorzystam :)

ja moge reflektowac. a z jakiego betonu? ja wypatrzylam bloczki w miliczu z milbet, cena 3,66 brutto + 450 zl transport (1 samochod). ewentualnie- na allegro oglasza sie hurtownia mat.bud. cena 3,95 brutto z transportem.

To dobra cena, tylko jakie sa te bloczki? Mnie w wielu hurtowniach przestrzegano przed bloczkami poniżej 4 zł. Może trzeba zrobić crash test ;)

z bloczkami fundamentowymi to święta prawda... sama musiałam pogonić transport bloczków bo się dosłownie w rękach rozpadały.

Prosty test - rzucić jednym bloczkiem o drugi tak z około 1m wys, jak nie pęknie to super, jak pęknie np. na pół to dobrze, reszta wyników niedopuszczalna.

Ostatecznie mam bloczki z Termatu (termetu?) i są super.

ania_i_seba napisali:

u mnie też stan 0 już zrobiony, docieplenie fundamentów też - jeszcze tylko folia kubełkowa;)

a wczoraj nasi murarze ruszyli z budową murów;-)

poza tym na działce mamy już nasze pierwsze 4 kąty, czyli wspaniały niebieski kontenerek;-)))

O ile się nie mylę jesteście moimi sąsiadami z działki nr 5? My jesteśmy z 19.

my mamy 365/7, a Ty?

moi drodzy,

zostawiłam juz pytanko na grupie wrocławskiej, ale zapytam też i tu;) pilnie potrzebuje informacji na temat kominów....jak macie rozwiązany system kominów w Waszych domach? Czy macie normalnie kominy murowane czy tez jakis gotowy system kominowy - jeżeli tak, to jakiej firmy?

z góry dziękuję za informacje;)

ania

Ja już część zamówiłem, bo nikt się nie zgłaszał i lada dzień napiszę jakiej jakości są moje bloczki. Cena moich bloczków jest z transportem i rozładunkiem. Materiał i producent polecony i sprawdzony, więc myślę, że się nie rozlecą po upadku z wysokości 1m.

pozdrawiam

jak macie rozwiązany system kominów w Waszych domach? Czy macie normalnie kominy murowane czy tez jakis gotowy system kominowy - jeżeli tak, to jakiej firmy?

Hej

U nas kominy są postawione z systemowego Schiedla (czy jak to się pisze).

My też planujemy Schiedla - Rondo + (z wentylacją i skraplaczem) do kominka. Pozostałe kominy idą do likwidacji, chcemy zamontować wentylację mechaniczną z rekuperatorem.

My też planujemy Schiedla - Rondo + (z wentylacją i skraplaczem) do kominka. Pozostałe kominy idą do likwidacji, chcemy zamontować wentylację mechaniczną z rekuperatorem.

A komin do pieca CO? Ja też planuję went. mech. z reku i zostawiam włąsnie komin dla kominka i komin dla pieca CO (gazowy).

Pzdr