Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

My też planujemy Schiedla - Rondo + (z wentylacją i skraplaczem) do kominka. Pozostałe kominy idą do likwidacji, chcemy zamontować wentylację mechaniczną z rekuperatorem.

A komin do pieca CO? Ja też planuję went. mech. z reku i zostawiam włąsnie komin dla kominka i komin dla pieca CO (gazowy).

Pzdr

Będzie pompa ciepła 8)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja moge reflektowac. a z jakiego betonu? ja wypatrzylam bloczki w miliczu z milbet, cena 3,66 brutto + 450 zl transport (1 samochod). ewentualnie- na allegro oglasza sie hurtownia mat.bud. cena 3,95 brutto z transportem.

Ja już część zamówiłem, bo nikt się nie zgłaszał i lada dzień napiszę jakiej jakości są moje bloczki. Cena moich bloczków jest z transportem i rozładunkiem. Materiał i producent polecony i sprawdzony, więc myślę, że się nie rozlecą po upadku z wysokości 1m.

pozdrawiam

ok, to czekam na wieści:)

My też planujemy Schiedla - Rondo + (z wentylacją i skraplaczem) do kominka. Pozostałe kominy idą do likwidacji, chcemy zamontować wentylację mechaniczną z rekuperatorem.

A komin do pieca CO? Ja też planuję went. mech. z reku i zostawiam włąsnie komin dla kominka i komin dla pieca CO (gazowy).

Pzdr

My rowniez reku + gwc, zostawiamy dla kominka, dla pieca CO wlasnie nie wiem, bo jak zamknieta komora spalania to chyba nie trzeba bo ma wlasna czerpnie (prosze o sprostowanie jesli zle mysle, dopiero bede rozpoznawal termat), dla okapu w kuchni (a jak Wy robicie wyrzut z okapu?)

pozdrowka!

My rowniez reku + gwc, zostawiamy dla kominka, dla pieca CO wlasnie nie wiem, bo jak zamknieta komora spalania to chyba nie trzeba bo ma wlasna czerpnie (prosze o sprostowanie jesli zle mysle, dopiero bede rozpoznawal termat), dla okapu w kuchni (a jak Wy robicie wyrzut z okapu?)

pozdrowka!

U mnie będzie piec kondensacyjny czyli też z zamkniętą, ale komin będzie. W kuchni nie będzie okapu, tylko pochłaniacz (zamiast okapu wywiewnik z wentylacji).

Pzdr

Witam Forumowiczów.

Bardzo się ciesze, że trafiłem na to forum. Stało sie to trochę przez przypadek.

Szukałem informacji o architekcie do wykonania adaptacji.

Teraz o sobie...

Buduje pod Oleśnicą:

http://images30.fotosik.pl/178/d26d6c3298072571.jpg

Jestem obecnie na etapie załatwiania PnB. Straszne meki te wszystkie formalności :evil:

Mam małe zaległosci w czytaniu postów, ale szybko nadrobie :)

Pozdrawiam

Witam!

Udało Ci się znaleźć jakiegoś sensownego architekta w rozsądnej cenie?

Też jestem w trakcie szukania.

Pozdr

Jarek

Goskai

Też zastanawiam się nad reku i gwc. Rurę do gwc mam już położoną pod ławą.Teraz problem jakie gwc, z super rur Rehau - opcja bardzo droga czy wybrac zwykłe rury kanalizacyjne PCV, ale koszt tańszy. Następny dylemat jaki rekuperator, ceny też są różne. A po dzisiejszym dniu to mam wątpliwości czy wogóle to robić. Mąż rozmawiał z kolegą który mieszka w domu z reku i po ponad rocznym mieszkaniu w nim uważa że reku to wyrzucone pieniądze.

Co człowiek to inna opinia. Ja narazie zrobiłam wycene ( ale to było rok temu) w firmie INTELPLAST z ulicy Robotniczej- sam reku ok.15 tys. bez gwc.

Napisz jak Masz wyceny. Co to za firma flopsystem,nie znam jej.

Witam Forumowiczów.

Bardzo się ciesze, że trafiłem na to forum. Stało sie to trochę przez przypadek.

ciiiaaach!

Witam!

Pozdr

Jarek

:evil: nawet nie wiedziałem, że to taki problem. Terminy w maju, ceny w granicach 2500. Niektórzy nie odpowiadają na telefony :cry:

Czekam na namiary na polecanego architekta, zobaczymy co bedzie.

Ha!

Mamy od dziś prąd:) Nawet test na różnicówce działa :D A teraz na cito będziemy zamawiać bloczki, piasek i cement... Na razie wszystkie piaskownie mają piasek, ale nie mają transportu...

Skąd braliście piasek, na północy Wrocławia?? Albo jakiś tani wywrotkowy :)

A skąd beton na ławy w przystępnej cenie?

Witam Forumowiczów.

ciiiaaach!

Witam!

Pozdr

Jarek

:evil: nawet nie wiedziałem, że to taki problem. Terminy w maju, ceny w granicach 2500. Niektórzy nie odpowiadają na telefony :cry:

Czekam na namiary na polecanego architekta, zobaczymy co bedzie.

Nie wiedziałem, że są takie problemy z terminami. Ja robiłem dwa podejścia - jedno do "popularnej" na forum Pani Kamili - przy pierwszej rozmowie wszystko wyglądało cacy - terminy i cena, ale teraz po przeczytaniu opinii na forum sam nie wiem.

Drugie podejście do innego biura- tutaj też z terminami wygląda OK, mogą robić od zaraz, no ale cena to "wyżebrane" 3000 PLN.

Dużo masz zmian w projekcie?

Nie wiedziałem, że są takie problemy z terminami. Ja robiłem dwa podejścia - jedno do "popularnej" na forum Pani Kamili - przy pierwszej rozmowie wszystko wyglądało cacy - terminy i cena, ale teraz po przeczytaniu opinii na forum sam nie wiem.

Drugie podejście do innego biura- tutaj też z terminami wygląda OK, mogą robić od zaraz, no ale cena to "wyżebrane" 3000 PLN.

Dużo masz zmian w projekcie?

j wierz mi opinie w temacie architekta i tak są łagodnie napisane. Jesli masz biuro za 3 tyś. które zrobi kompleksowo temat PnB, to jest i tak niezła cena.

u nas w przeciągu 2 tyg. przywiozą stropy i dach. Ostatni zakup okna, przypadkiem trafiłem do nowego oddziału Adpol-u we Wrocławiu i bardzo fajnie się sprawili. Z wycen Urzędowskiego, Hohensee, Sitka (Brzeg) Filex (Dobra) i Adpolu ,ten ostatni sprawił się najlepiej. Gdyby Urzędowski, nie miał kosmicznych cen za łuki ,to prawdopodobnie na niego by padło. Co do drzwi,to bardzo przyjemne ceny ma Hohensee

Mam taką ofertę na Robena średzką falistą plus kolor Antracyt:

dachówka podst 3,35 szt/netto

gąsior podst z klamrą 13,23 szt/netto

trójnik kalenicy 125,07 szt/netto

gąsior początkowy 33,53 szt/netto

dach wentylacyjna 8,48 szt netto

kominek wentylacyjny 142,10 szt/netto

Co sądzicie?

asia22

Na ceny jeszcze czekam... firma flopsystem wystawiala sie na targach budowlanych. zrobilii na mnie dobre wrazenie, konkretnie odpowiadali na pytania i podsuwali rozwiazania, w przeciwienstwie do pani w rekuperatory.pl ktora powiedziala ze nie musza mi robic podwieszanego sufitu bo rury moga przechodzic przez garderobe (ktorej nie mam ;p) i ogolnie nie byla dobrze przygotowana (moze to tylko ja odnioslam takie wrazenie). Powiedzmy ze 15 tys jeszcze mozna dac za reku, ale jesli cena bedzie w przedziale 20-30 tys trzeba bedzie sie nad tym powaznie zastanowic.

Witam

My chcemy zacząć w tym roku i skończyć min. na stanie surowym otwartym, papiery złożone, czekamy na pozwolenie, projekt indyw., zach. wroc.

Szukam fachowca do wykonania przyłącza wody, od tego chcemy zacząć aby nie tracić czasu czekając na decyzję. Jakby ktoś chciał polecić takiego specjalistę od projektu/przyłącza będę wdzięczny.

Od razu naszło mnie pytanie, czy nikt się nie wkurza, jak się wrzuca te same pytania/prośby na tą i "główną" Grupę Wrocławską?

Goskai

Jeśli chodzi o Panią z firmy rekuperatory.pl to tez nie mam najlepszej opini. Drodzy a znajomośc tematu średnia. U nich kupowałam rure do gwc aby odrazu zakopac pod ławą przy budowie fundamentów. Cena samego reku wyniesie pewnie ok.15 tys plus gwc od 10 do 14( oczywiście przy super rurach rehau). W sumie drogi gadżet. Mam nadzieje ze pochwalisz sie wycenami.

Witam!

Pozdr

Jarek

nawet nie wiedziałem, że to taki problem. Terminy w maju, ceny w granicach 2500. Niektórzy nie odpowiadają na telefony

Ja mogę polecić dobrego architekta, tylko nie wiem czy będzie Wam odpowiadało, bo z Oławy, naprawdę świetny fachowiec, potrafi coś doradzić, zmiany zrobił szybko i pociągnął wszystko do PnB, płaciliśmy coś ok. 3.000 zł, jego strona- http://www.etka.pl

Witam!

Pozdr

Jarek

nawet nie wiedziałem, że to taki problem. Terminy w maju, ceny w granicach 2500. Niektórzy nie odpowiadają na telefony

Ja mogę polecić dobrego architekta, tylko nie wiem czy będzie Wam odpowiadało, bo z Oławy, naprawdę świetny fachowiec, potrafi coś doradzić, zmiany zrobił szybko i pociągnął wszystko do PnB, płaciliśmy coś ok. 3.000 zł, jego strona- http://www.etka.pl

Dziękuję.

Zadzwonię i popytam.

Jestem właśnie po rozmowach w intelplaście- Pompa ciepła , termokominek, rekuperator. Wyglądało to bardzo profesjonalnie- przegląd projektu, sprawdzenie strat ciepła i materiałów jakie będą użyte przy budowie domu. Teraz zrobią projekt całości i dokładny kosztorys. Wstępny kosztorys "z górką" miałem wcześniej i wygląda na to że nie będzie tu niespodzianek. Sama rekuperacja (bez gwc) to wydatek ok. 15 000.

Co do architektów to nasz kosztował 3250 zł. Prowadził sprawę do PnB, potem przygotował jeszcze dokumenty do zgłoszenia rozpoczęcia prac. Zaliczył dwutygodniowy poślizg, może to nie dużo ale nam to nieco zburzyło plany. Nie wiem jak teraz z terminami ale u nas od otrzymania projektu do złożenia wniosku o PnB minęło ok. 1,5 miesiąca.Na pozwolenie czekaliśmy miesiąc.

Poza tym komunikatywny, otwarty na różne rozwiązania... Mogę polecić jak ktoś się nie śpieszy ;) Urzęduje w Oleśnicy.