Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

Mnie się podoba

Dzieki! Wg mnie jest troche stodolowaty, ale ja lubie takie ksztalty 'od zawsze' ;)

ścianę działową sypialni na dole, zróbcie z materiału, który dobrze wytłumi dzwięki telewizora

Dobra sugestia! Wprawdzie telewizora nie mamy od lat, ale kto wie ;)

Trzymam kciuki za przychylność gminy:-)

Bardzo sie przydadza, bo to wszystko trwa i trwa...

Przeczytalam watek od deski do deski! Wprawdzie jeszcze projektu nie mam w rece, ale wiem z grubsza, jakie rozwiazania chcialabym zastosowac. Na pewno porzadnie ocieplic sciany (15-18cm styropianu), choc sama jeszcze nie wiem, z czego beda... Okna o jak najnizszym wspolczynniku U (juz jakos przeboleje te biale plastiki, choc pierwotnie mialy byc piekne drewniane okna... ale te ceny...). Jesli chodzi o ogrzewanie - podlogowka na calosci. Poczytalam sporo o tym rozwiazaniu, w legendy miejskie o kurzu i alergii nie wierze (naukowo obalone ;-)). Teraz zaglebiam sie ile moge w zagadnienie pomp ciepla (na szzescie techniczna jestem). Jak dla mnie to rewelacja! No i nie mam zadnej alternatywy - gazu u nas na wsi w zyciu nie bedzie, za weglopodobne - dziekuje: mamy teraz w domu takie ogrzewanie i jest naprawde niefajne w eksploatacji... Rozwazam tez rekuperator...

Im bardziej w to wszystko wchodze, tym bardziej przekonuje sie, ze trzeba bylo na budowlanca sie ksztalcic, a nie na programiste ;-)

Niech sie Wasze mury pna do gory!

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ładny projekt, prosty dach - mam zastrzeżenia co do miejsca posadowienia kominka - sa 3 kominy na dachu a ten kominkowy jakos mi tam nie gra - choć nie widze elewacji bo sie nie załadowywują - niemniej zastanów się czy nie zblokować jakoś komina do CO z kominem do kominka.....

na górze zamiast pustki widziałabym garderobę, a zamiast garderoby 6.5m2 ....pralnię.

w pokoju na gorze swietnie by weszła garderoba:) lub łazienka rodziców...

Ale zobaczymy czy po zmianie działki i projektu, nie wrócę do niego.

Trzymam kciuki, zeby sie udalo!

Przy okazji... masz już wybranego producenta?

Jeszcze nie, jestem zieloniutka... W najblizszym czasie bede rozmawiac z bratem mojej dobrej kolezanki, ktory handluje pompami. Zobaczymy, co mi doradzi...

Jeszcze nie, jestem zieloniutka... W najblizszym czasie bede rozmawiac z bratem mojej dobrej kolezanki, ktory handluje pompami. Zobaczymy, co mi doradzi...

Niom... to poczekam, aż dojrzejesz:-D

A przy okazji, w poniedziałek jadę oglądać działeczkę... 1000m2 za jakieś 210 000. Troszkę mała - ale zobaczyć nie zaszkodzi... a nóż widelec?:-)

Jeśli ktoś potrzebuje zbiornik na wodę to mam jeden więcej niż potrzebuję. Pojemność 1000 l - cena ok. 100 PLN

http://i33.photobucket.com/albums/d93/trabi-wrc/zbiornik.jpg

Pozdrav

Cena 110 PLN odbiór 15 km na pd od Wrocławia (okolice Żórawiny)

Pozdrav

Witam jestem zainteresowana tym zbiornikiem, napisz proszę czy dobrze oceniam ze zdjęcia, iż jest to sześcian o wymiarze boku 1m? :D

Kozystając z miejsca na reklamę :D

Może kogoś zainteresuje działka 124/2 przy Jana III Sobieskiego w Polakowicach w gminie Żórawina...

44 ary, prąd, woda i telefon w granicy działki. Działeczka ma ok. 150 m długości (tym bokiem przylega do asfaltowej drogi). W środku miejscowości, niedaleko nowe domki. W studium ujęta jest jako budowlana z dopuszczeniem usług towarzyszących. Bezproblemowe uzyskanie warunków zabudowy (sąsiednia działka zabudowana, droga dojazdowa i media). Przyjemne i spokojne miejsce. Ok. 300 m od działki przebiega trasa Wrocław-Strzelin, a ok. 2 km znajduje się zjazd na autostradę A-4. Cena to 80/zł m2.

Znam chętną osobę do zakupu tej działeczki na współwłasność, ponieważ w całości jest dla tej osoby za duża i za droga. Z kolei fajnie położona...

Dodam, że zależy mi na czasie - moja budowa wstrzymana ze względu na brak funduszy

Więc jeżeli ktoś by reflektował proszę o kontakt na PW lub email.

Pozdrawiam forumowiczów!!

Napiszcie proszę, czy cena 1500 zł za załatwienie prądu na działce to dużo. Mamy już przyłącze i skrzynkę, a teraz elektryk musi zrobić zgłoszenie na plac budowy w zakładzie energetycznym i założyć skrzynkę z licznikiem.

A, i jeszcze pytanie, czy orientujecie się, ile elektrycy biorą za instalcje w domu?

Napiszcie proszę, czy cena 1500 zł za załatwienie prądu na działce to dużo. Mamy już przyłącze i skrzynkę, (...)

Dużo - całość to koszt ok 700-800zł w rejonie działania Energii Pro Oborniki Śląskie.

(...) a teraz elektryk musi zrobić zgłoszenie na plac budowy w zakładzie energetycznym i założyć skrzynkę z licznikiem.

Jakie zgłoszenie, jaki licznik? Przeczytaj sobie swoją umowę o wykonanie przyłącze. Tam wyraźnie jest napisane, że Ty (czyli Twój elektryk) musisz zrobić instalację (w tym wypadku będzie to instalacja na czas budowy, np. RB'tka), i do energetyki zgłosić to do odbioru razem ze schematem, pomiarami. Odbiór jest za darmo - w ramach umowy. A po odbierze idziesz i podpisujesz normalnie umowę o dostarczanie energii. Do tygodnia po podpisaniu umowy pogotowie energetyczne zakłada Ci licznik i plombuje. Elektryk nie ma prawa ruszać licznika, a jedynie musi wpiąć Twoją rozdzielnię budowlaną za wyłącznik główny w skrzynce.

W umowie mam napisane, że Zaklad obowiązuje się do (..) "zainstalowania własnym kosztem i staraniem licznik energii elektrycznej" a punkt niżej jest napisane, że wnioskodawca zobowiązuje się do (...) "wykonania we własnym zakresie instalacji odbiorczej, do zainstalowania układu pomiarowego (licznika) energii elektrycznej i zawrzeć umowę sprzedaży energii elektrycznej"

Umowa jest z roku 2001, zawarta między Zakładem we Wrocławiu a poprzednim właścicielem działki.

Z Zakładu w Środzie Śląskiej (tam podlegam) mam informcaję, że mój elektryk musi zrobić schemat i zgłosić instalację na plac budowy, a od elektryka mam informację, że musimy założyć drugą skrzynkę z licznikiem i gniazdkami, aby można było korzystać z prądu na czas budowy.

Jakieś to skomplikowane jest :roll:

No, to rzeczywiście namieszane... Jedyne co mogę polecić to spytać się o wycenę innego elektryka - może okaże się, że nie trzeba tej dodatkowej skrzynki. A jakie masz teraz skrzynki? Czy masz kluczyk do jednej części? My mamy skrzynkę dwuczęściową, i do drugiej mamy klucze. I w niej było miejsce na licznik, który Energia Pro tam zainstalowała po podpisaniu umowy. Ale jeżeli nie masz (ani poprzedni właściciel nigdy nie miał) klucza do tej skrzynki, to wtedy raczej musisz na własny koszt postawić skrzynkę z licznikiem... bo w końcu gdzieś musi być :)

W granicy działki jest potrójna skrzynka (do trzech działek). Ja nie mam klucza do swojej (poprzedni właścicel pewnie też nie). Dzisiaj byliśmy z elektrykiem na działce, on ma kluczyk do części środkowej a w niej był kluczyk do naszej skrzynki. W naszej skrzynce coś jest (oczywiście nie mam pojęcia co to) i to coś jest do wymiany.

A czy ta mała skrzynka o której mowił elektryk to nie jest erbetka? I do tej erbetki mogą podpinać sprzęt wykonawcy?

Witam Wszystkich,

Zobaczylem ze jest takie forum i postanowilem sie zapisac. Budujemy w Tyncu blizniaka ze szwagrami. Wlasnie wylalismy fudamenty ! na szczescie udalo sie przed deszczem...

... to po ile i gdzie kupujecie w koncu te bloczki ??

... i czy ktos kupowal ostatnio gotowa zaprawe ?? gdzie i po ile ??

Pozdrawiam i zycze sukcesow :D

Bartek

W mojej Piszkawie prąd mają mi tak podłączyć:

a) 800 zł mam zapłacić Zakładowi Energetycznemu przed podłączeniem skrzynki

b) 800 zł po podłączeniu skrzynki

c) ma być 13 kW

To dużo, mało?

Ja, kupując działkę płaciłem za główną skrzynkę czyli tę którą stawia się gdy doprowadzany jest prąd, do granicy działki. Z tego co pamiętam płaciłem za nią 1800 zł, ale wieczorkiem sprawdzę dokładnie. Mam kopię umowy inwestora z Energią PRO na wszystkie działki. Cenę z tej umowy dzieliło się na ilość działek i każdy kto jakąś kupował musiał zapłacić swoją cześć... jakoś tak było:-D

W każdym razie nie mam jeszcze tej małej skrzynki, montowanej z tyłu tej dużej... tak chyba jest licznik i "gniazdka"?