haniairafal 13.04.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Napiszcie proszę, czy cena 1500 zł za załatwienie prądu na działce to dużo. Mamy już przyłącze i skrzynkę, (...) Dużo - całość to koszt ok 700-800zł w rejonie działania Energii Pro Oborniki Śląskie. Mało, całość to koszt ok 1800-2000zl w regionie Energia Pro Oleśnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.04.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 No to zupełnie dziwne jest. Bardzo duża różnica Jutro zadzownię do dwóch innych elektryków aby sprawdzić za ile oni by to samo zrobili. A, ten "mój" elektryk za instalacje w domu brałby (na razie bez żadnych negocjacji, bo jeszcze nawet nie zaczęliśmy sie budować) 30 zł za punkt. Z tego co się zorientowałam, to sporo elektryków tak wycenia swoją pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 13.04.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam,potrzebuję namiary na dobrego i niedrogiego architekta do projektu przyłączy oraz do zmian w projekcie.Z góry dziękuję za informacjeAnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 13.04.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam Wszystkich, Zobaczylem ze jest takie forum i postanowilem sie zapisac. Budujemy w Tyncu blizniaka ze szwagrami. Wlasnie wylalismy fudamenty ! na szczescie udalo sie przed deszczem... ... to po ile i gdzie kupujecie w koncu te bloczki ?? ... i czy ktos kupowal ostatnio gotowa zaprawe ?? gdzie i po ile ?? Pozdrawiam i zycze sukcesow Bartek Witaj, my kupowaliśmy bloczki po 3,85+0,15=4,00 brutto (z termatu). Jutro przyjeżdża zaprawa z TH Beton 256 PLN/m3 brutto z dojazdem a że braliśmy tylko 2 m3 to za niedopełnienie gruchy dopłata 128 PLN - razem za 2 m3 640,40 PLN. Ty możesz mieć nieco taniej bo jesteś bliżej. W chwili gdy obdzwaniałem betoniarnie TH było najtańsze. Jakby co to nr tel. 364-50-55. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 13.04.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Czy mogłabym prosić o namiary na jakieś firmy handlującą stalą. No, oprócz Centrostalu I piaskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 13.04.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2008 Czy mogłabym prosić o namiary na jakieś firmy handlującą stalą. No, oprócz Centrostalu I piaskiem Return na Swojczyckiej - są odczuwalnie tańsi od Centrostalu, a że nie mają swojego transportu to polecam Pana Ciężarówkowego, który od nich wozi w niezłych cenach 0501661610 Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.04.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyberbronek 14.04.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Czy mogłabym prosić o namiary na jakieś firmy handlującą stalą. No, oprócz Centrostalu I piaskiem Stal mozesz sprawdzic jeszcze tutaj: Aner tel 325 10 12 , tez sa tansi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.04.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Wracając jeszcze do elektryka, to dzisiaj sprawdziłam, jakie są ceny za założenie erbetki i całą ta procedurę i mam takie kwoty: 400,00, ale sama muszę kupić skrzynkę, kabel i zawieźć dokumenty do Zakładu i 1000,00 za całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.04.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Jeśli ktoś potrzebuje zbiornik na wodę to mam jeden więcej niż potrzebuję. Pojemność 1000 l - cena ok. 100 PLN Cena 110 PLN odbiór 15 km na pd od Wrocławia (okolice Żórawiny) Pozdrav Witam jestem zainteresowana tym zbiornikiem, napisz proszę czy dobrze oceniam ze zdjęcia, iż jest to sześcian o wymiarze boku 1m? Dobrze Ci się wydaje. 1000l to 1m3 czyli sześcian 1x1x1m. W tym wypadku trabi-wroc ma sam zbiornik. Popularne są też takie same zbiorniki w metalowym ruszcie, ktore sa 2 razy drozsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 14.04.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 W umowie mam napisane, że Zaklad obowiązuje się do (..) "zainstalowania własnym kosztem i staraniem licznik energii elektrycznej" a punkt niżej jest napisane, że wnioskodawca zobowiązuje się do (...) "wykonania we własnym zakresie instalacji odbiorczej, do zainstalowania układu pomiarowego (licznika) energii elektrycznej i zawrzeć umowę sprzedaży energii elektrycznej" Umowa jest z roku 2001, zawarta między Zakładem we Wrocławiu a poprzednim właścicielem działki. Z Zakładu w Środzie Śląskiej (tam podlegam) mam informcaję, że mój elektryk musi zrobić schemat i zgłosić instalację na plac budowy, a od elektryka mam informację, że musimy założyć drugą skrzynkę z licznikiem i gniazdkami, aby można było korzystać z prądu na czas budowy. witaj Anetko ja rowniez zalatwialam w srodzie slaskie prad u mnie wygladalo to tak zaplacilam okolo 2000 tys zl energetyce w srodzie oraz 1000 zl e;ektrykowi ktory zakladal skrzynke /dodatkowa/ na prad budowlany zalatwial wszelkie formalnosci w energetyce lacznie z odbiorem przyjechalam sprawdizlam dziala wszytko ok. u mnie tak to wygladalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 14.04.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 a u nas powoli do przodu mamy wylane lawy teraz stawiaja bloczki mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu wyjda ze stanu zerowego zdecydowalismy sie na podlogowke w kuchni lazience hallu i salonie w pozostalych pokojach kaloryfery piec kondensacyjny ogrzewanie gazowe z butli wyobrazcie sobie gazownia zazyczyla sobie oprocz oplaty za przylacze dodatkowo ponad 20.000 tysiecy za podciagniecie gazociagu dziekuje bardzo za ta przyjemnosc myslalam ze bedzie taniej ulice wczesniej maja gaz a u nas narazie nie to tak na goraco pare slow a jak wy rozwiazujecie problem ogrzewania w waszych domkach? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tylko bez nazwisk. 14.04.2008 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Witam, ja brame garażową planuje w zainstalować w ostatnim etapie. Głównie ze względów finansowych. Co do okien to ponoć folia zabezpieczająca z którą okna przyjeżdżają powinna być zdjęta bodajże do dwóch-trzech miesięcy po montażu. Potem trudno będzie ją "zeskrobać" a ponoć masakra jest przy oknach z okleiną. Zabezpieczając okna trzeba mieć to na uwadze. Co do drzwi to jakkolwiek dom trzeba zamknąć żeby amatorzy cudzej własności nie wynieśli sprzętu a zabezpieczenie folią powinno wystarczyć by uniknąc zniszczeń, choć dla pewności może i lepiej kupic cos tymczasowego i potem wymienić... tak z doświadczenia z zeskrobywaniem folii, to miska z ciepłą wodą załatwiła sprawę, choć początkowo wyglądało dramatycznie Białe okna można z resztek folii zabezpieczającej wyczyścić Kosmofenem, ale tych z okleiną nie, bo on delikatnie rozpuszcza PCV. Aha, występuje w różnych stężeniach. Do kupienia w VBH na Bielanach Wr. Znam gościa, który czyścił nim wannę akrylową. drzwi zewnętrzne montujcie po wylewkach i jak najpóźniej, bo podczas prac budowlanych łatwo je uszkodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam wszytskich, poczytałam i się wpisuję do Was... Zaczynam budowę drugi raz, ale od razu od ścian, bo fundament udało nam się jeszcze zrobic z doskoku w tamtym roku . W poprzednim roku umówiona ekipa odstawiła nas i mamy rok w plecy, ale może dobrze bo z relacji koleżanki, która się z nimi budowała tobym chyba gości pozabijała w afekcie, brr... Obecnie mamy nawet sensowną ekipę, ale wolę nie wypowiadać się za wcześnie, bo to różnie jeszcze może być... Tylko ta pogoda do bańki, koszmar... Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam Was serdecznie! Na razie podczytuje Wasze cenne rady i przymierzam sie do budowy (hmm, od dziesieciu lat...). Mysle, ze ceny osiagnely juz apogeum i wypada zaczac Czekamy teraz na WZ (juz 1.5 miesiaca). Projekt mamy wybrany: Krzys. Moze bedziecie miec jakies sugestie co do tego projektu? Niestety, niespecjalnie sie miesci na dzialce (narozna o szerokosci ciut mniejszej niz 18m), ale mamy nadzieje, ze gmina przychyli sie do naszej prosby... Bedziemy sie budowac w Zorawina City Powodzenia w budowie! Nie wiem czy jest jeszcze czas na rady i sugestie, ale ja tobym pokombinowała jeszcze z tą pralnią i łązienką i dorobiła sobie drzwi z garażu do domu. Wygodnie, bo nietrzeba przechodzić przez podwórko zimą z zakupami, z dziećmi, od razu ciepełko i skrót do domku;)... Oczywiście są też i minusy tego rozwiązania, ale ja jestem leniwa i od razu bym sobie ułatwiła życie;) ... A domek jest super i robi wrażenie i taki piękny kształt i ta nowoczesność ... po prostu cudo;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 15.04.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Aga, przede wszystkim - witaj na grupie! Nie wiem czy jest jeszcze czas na rady i sugestie, ale ja tobym pokombinowała jeszcze z tą pralnią i łązienką i dorobiła sobie drzwi z garażu do domu. Tak, to bedziemy zmieniac - rozsuwamy lazienke i sypialnie, zeby zrobic przejscie z garazu (korytarz). W ten sposob sciana frontowa bedzie miala jedna plaszczyzne i wejscie do domu tez bedzie od frontu. Dziekuje za mile slowa i zycze szybkich postepow prac i zadowolenia z ekipy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 W mojej Piszkawie prąd mają mi tak podłączyć: a) 800 zł mam zapłacić Zakładowi Energetycznemu przed podłączeniem skrzynki b) 800 zł po podłączeniu skrzynki c) ma być 13 kW To dużo, mało? Normalnie, za każde dodatkowe kW dopłaca się, ale nie wiem ile; mnie we wrocku też to tyle kosztowało mniej więcej i prąd mam już dawno bez żadnego problemu;) za to z gazem mam przepałki bo nie wiem jak się do tego dobrać hmm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Czy mogłabym prosić o namiary na jakieś firmy handlującą stalą. No, oprócz Centrostalu I piaskiem Hejo, ja polecam firmę Aner z ul. Ligockiej; tel. 0 71 372 79 59 - telefon/fax . http://www.aner.com.pl Na terenie wrocka dostawa za darmo, płatność gotówką to 2% upustu, i jeśli na cały dom wyjdzie powyżej jednej tony to jeszcze 1% upustu. Czeka się trzy dni na dostawę, moze 4... Polecam, można nawet złożyć zamówienie przez telefon i przywieźć gotówkę później... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 15.04.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam Wszystkich Serdecznie nasz budowa mam nadzieję pod koniec wakacji rozpocznie się w Prężycach, teraz jesteśmy w trakcie oczekiwania na mapę do celów projektowych, projekt juz mamy, budujemy DIUNA MIX http://pprojekt.pl/projekt275-diuna_mix.html, ekipą do fundamentów maja być tubylcy, tak mi mój tata powiedział, więc za bardzo jeszcze nie wiem jak to będzie. jedno wiem na pewno, my tez się sporo narobimy , bo chcemy budować systemem gospodarczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 15.04.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 chcemy budować systemem gospodarczym Nie ma sie czego wstydzic Chyba wiekszosc osob tak buduje... Ja dzis zajrzalam w swiezy kosztorys naszej chatki i z lekka zdebialam... Prosty domek oszacowany na 380tys netto... Witaj i powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts