Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to zupełnie dziwne jest. Bardzo duża różnica :o

Jutro zadzownię do dwóch innych elektryków aby sprawdzić za ile oni by to samo zrobili.

A, ten "mój" elektryk za instalacje w domu brałby (na razie bez żadnych negocjacji, bo jeszcze nawet nie zaczęliśmy sie budować) 30 zł za punkt. Z tego co się zorientowałam, to sporo elektryków tak wycenia swoją pracę.

Witam Wszystkich,

Zobaczylem ze jest takie forum i postanowilem sie zapisac. Budujemy w Tyncu blizniaka ze szwagrami. Wlasnie wylalismy fudamenty ! na szczescie udalo sie przed deszczem...

... to po ile i gdzie kupujecie w koncu te bloczki ??

... i czy ktos kupowal ostatnio gotowa zaprawe ?? gdzie i po ile ??

Pozdrawiam i zycze sukcesow :D

Bartek

Witaj,

my kupowaliśmy bloczki po 3,85+0,15=4,00 brutto (z termatu).

Jutro przyjeżdża zaprawa z TH Beton 256 PLN/m3 brutto z dojazdem a że braliśmy tylko 2 m3 to za niedopełnienie gruchy dopłata 128 PLN - razem za 2 m3 640,40 PLN.

Ty możesz mieć nieco taniej bo jesteś bliżej. W chwili gdy obdzwaniałem betoniarnie TH było najtańsze. Jakby co to nr tel. 364-50-55.

Pozdrav

Czy mogłabym prosić o namiary na jakieś firmy handlującą stalą. No, oprócz Centrostalu :D I piaskiem :D

Return na Swojczyckiej - są odczuwalnie tańsi od Centrostalu, a że nie mają swojego transportu to polecam Pana Ciężarówkowego, który od nich wozi w niezłych cenach 0501661610

Pozdrav

Jeśli ktoś potrzebuje zbiornik na wodę to mam jeden więcej niż potrzebuję. Pojemność 1000 l - cena ok. 100 PLN

Cena 110 PLN odbiór 15 km na pd od Wrocławia (okolice Żórawiny)

Pozdrav

Witam jestem zainteresowana tym zbiornikiem, napisz proszę czy dobrze oceniam ze zdjęcia, iż jest to sześcian o wymiarze boku 1m? :D

Dobrze Ci się wydaje. 1000l to 1m3 czyli sześcian 1x1x1m. W tym wypadku trabi-wroc ma sam zbiornik. Popularne są też takie same zbiorniki w metalowym ruszcie, ktore sa 2 razy drozsze

W umowie mam napisane, że Zaklad obowiązuje się do (..) "zainstalowania własnym kosztem i staraniem licznik energii elektrycznej" a punkt niżej jest napisane, że wnioskodawca zobowiązuje się do (...) "wykonania we własnym zakresie instalacji odbiorczej, do zainstalowania układu pomiarowego (licznika) energii elektrycznej i zawrzeć umowę sprzedaży energii elektrycznej"

Umowa jest z roku 2001, zawarta między Zakładem we Wrocławiu a poprzednim właścicielem działki.

Z Zakładu w Środzie Śląskiej (tam podlegam) mam informcaję, że mój elektryk musi zrobić schemat i zgłosić instalację na plac budowy, a od elektryka mam informację, że musimy założyć drugą skrzynkę z licznikiem i gniazdkami, aby można było korzystać z prądu na czas budowy.

witaj Anetko

ja rowniez zalatwialam w srodzie slaskie prad

u mnie wygladalo to tak

zaplacilam okolo 2000 tys zl energetyce w srodzie

oraz 1000 zl e;ektrykowi ktory zakladal skrzynke /dodatkowa/ na prad budowlany zalatwial wszelkie formalnosci w energetyce lacznie z odbiorem przyjechalam sprawdizlam dziala wszytko ok.

u mnie tak to wygladalo

a u nas powoli do przodu

mamy wylane lawy

teraz stawiaja bloczki

mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu wyjda ze stanu zerowego

zdecydowalismy sie na podlogowke w kuchni lazience hallu i salonie w pozostalych pokojach kaloryfery

piec kondensacyjny

ogrzewanie gazowe z butli

wyobrazcie sobie gazownia zazyczyla sobie oprocz oplaty za przylacze dodatkowo ponad 20.000 tysiecy za podciagniecie gazociagu

dziekuje bardzo za ta przyjemnosc

myslalam ze bedzie taniej

ulice wczesniej maja gaz a u nas narazie nie

to tak na goraco pare slow

a jak wy rozwiazujecie problem ogrzewania w waszych domkach?

pozdrawiam

Witam,

ja brame garażową planuje w zainstalować w ostatnim etapie. Głównie ze względów finansowych. Co do okien to ponoć folia zabezpieczająca z którą okna przyjeżdżają powinna być zdjęta bodajże do dwóch-trzech miesięcy po montażu. Potem trudno będzie ją "zeskrobać" a ponoć masakra jest przy oknach z okleiną. Zabezpieczając okna trzeba mieć to na uwadze.

Co do drzwi to jakkolwiek dom trzeba zamknąć żeby amatorzy cudzej własności nie wynieśli sprzętu a zabezpieczenie folią powinno wystarczyć by uniknąc zniszczeń, choć dla pewności może i lepiej kupic cos tymczasowego i potem wymienić...

tak z doświadczenia z zeskrobywaniem folii, to miska z ciepłą wodą załatwiła sprawę, choć początkowo wyglądało dramatycznie

Białe okna można z resztek folii zabezpieczającej wyczyścić Kosmofenem, ale tych z okleiną nie, bo on delikatnie rozpuszcza PCV. Aha, występuje w różnych stężeniach. Do kupienia w VBH na Bielanach Wr. Znam gościa, który czyścił nim wannę akrylową. drzwi zewnętrzne montujcie po wylewkach i jak najpóźniej, bo podczas prac budowlanych łatwo je uszkodzic.

Witam wszytskich,

poczytałam i się wpisuję do Was...

Zaczynam budowę drugi raz, ale od razu od ścian, bo fundament udało nam się jeszcze zrobic z doskoku w tamtym roku 8) .

W poprzednim roku umówiona ekipa odstawiła nas i mamy rok w plecy, ale może dobrze bo z relacji koleżanki, która się z nimi budowała tobym chyba gości pozabijała w afekcie, brr... Obecnie mamy nawet sensowną ekipę, ale wolę nie wypowiadać się za wcześnie, bo to różnie jeszcze może być...

Tylko ta pogoda do bańki, koszmar...

Pozdrawiam Aga

Witam Was serdecznie!

Na razie podczytuje Wasze cenne rady i przymierzam sie do budowy (hmm, od dziesieciu lat...). Mysle, ze ceny osiagnely juz apogeum i wypada zaczac ;-) Czekamy teraz na WZ (juz 1.5 miesiaca). Projekt mamy wybrany: Krzys. Moze bedziecie miec jakies sugestie co do tego projektu? Niestety, niespecjalnie sie miesci na dzialce (narozna o szerokosci ciut mniejszej niz 18m), ale mamy nadzieje, ze gmina przychyli sie do naszej prosby... Bedziemy sie budowac w Zorawina City ;-)

Powodzenia w budowie!

Nie wiem czy jest jeszcze czas na rady i sugestie, ale ja tobym pokombinowała jeszcze z tą pralnią i łązienką i dorobiła sobie drzwi z garażu do domu. Wygodnie, bo nietrzeba przechodzić przez podwórko zimą z zakupami, z dziećmi, od razu ciepełko i skrót do domku;)... Oczywiście są też i minusy tego rozwiązania, ale ja jestem leniwa i od razu bym sobie ułatwiła życie;) ...

A domek jest super i robi wrażenie i taki piękny kształt i ta nowoczesność ... po prostu cudo;)

Pozdrawiam

Aga, przede wszystkim - witaj na grupie!

Nie wiem czy jest jeszcze czas na rady i sugestie, ale ja tobym pokombinowała jeszcze z tą pralnią i łązienką i dorobiła sobie drzwi z garażu do domu.

Tak, to bedziemy zmieniac - rozsuwamy lazienke i sypialnie, zeby zrobic przejscie z garazu (korytarz). W ten sposob sciana frontowa bedzie miala jedna plaszczyzne i wejscie do domu tez bedzie od frontu.

Dziekuje za mile slowa i zycze szybkich postepow prac i zadowolenia z ekipy!!!

W mojej Piszkawie prąd mają mi tak podłączyć:

a) 800 zł mam zapłacić Zakładowi Energetycznemu przed podłączeniem skrzynki

b) 800 zł po podłączeniu skrzynki

c) ma być 13 kW

To dużo, mało?

Normalnie, za każde dodatkowe kW dopłaca się, ale nie wiem ile;

mnie we wrocku też to tyle kosztowało mniej więcej i prąd mam już dawno bez żadnego problemu;) za to z gazem mam przepałki bo nie wiem jak się do tego dobrać hmm :-?

Pozdrawiam

Czy mogłabym prosić o namiary na jakieś firmy handlującą stalą. No, oprócz Centrostalu :D I piaskiem :D

Hejo, ja polecam firmę Aner z ul. Ligockiej; tel. 0 71 372 79 59 - telefon/fax . http://www.aner.com.pl

Na terenie wrocka dostawa za darmo, płatność gotówką to 2% upustu, i jeśli na cały dom wyjdzie powyżej jednej tony to jeszcze 1% upustu. Czeka się trzy dni na dostawę, moze 4... Polecam, można nawet złożyć zamówienie przez telefon i przywieźć gotówkę później...

Pozdrawiam

Witam Wszystkich Serdecznie :D

nasz budowa mam nadzieję pod koniec wakacji rozpocznie się w Prężycach, teraz jesteśmy w trakcie oczekiwania na mapę do celów projektowych, projekt juz mamy, budujemy DIUNA MIX

http://pprojekt.pl/projekt275-diuna_mix.html,

ekipą do fundamentów maja być tubylcy, tak mi mój tata powiedział, więc za bardzo jeszcze nie wiem jak to będzie.

jedno wiem na pewno, my tez się sporo narobimy , bo chcemy budować systemem gospodarczym :oops: