AgaB3 15.04.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witam Wszystkich Serdecznie nasz budowa mam nadzieję pod koniec wakacji rozpocznie się w Prężycach, teraz jesteśmy w trakcie oczekiwania na mapę do celów projektowych, projekt juz mamy, budujemy DIUNA MIX http://pprojekt.pl/projekt275-diuna_mix.html, ekipą do fundamentów maja być tubylcy, tak mi mój tata powiedział, więc za bardzo jeszcze nie wiem jak to będzie. jedno wiem na pewno, my tez się sporo narobimy , bo chcemy budować systemem gospodarczym A my to myślisz że jak budujemy.. szkoda przepłacać są rzeczy, ktore naprawdę mozna zrobić samemu, chociażby ogrodzenie, czy podkopać dołek, czy samemu zabawić się w specjalistę od zaopatrzenia i wykorzystac wrodzone zdolności organizatorskie... Będzie dobrze i tak trzymać, liczy się każdy grosz. A kosztorysy są do budowy domu ze średnią firmą deweloperską heheh;) nasz został wyceniony na 450 tyś w tamtym roku. No może tyle się wyda ale ze wszystkim - przyłacza, projekty , koparki, materiał dodatkowy, prace nieoczekiwane, podjazdy, droga (40m), nie wspominając o ogródku hihi Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 15.04.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 A kosztorysy są do budowy domu ze średnią firmą deweloperską Aga, mam taka nadzieje. Bo szacowalam sobie, ze z znaddatkiem wyjdzie ok. 400tys... Ech te koszty mnie przerazaja. Nie bedzie juz wakacji w tropikach, oj nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 15.04.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 aGAB3 moim zdaniem troche nie doszacowałaś...chyba, że masz duży wkład pracy własnej...i super ceny materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 aGAB3 moim zdaniem troche nie doszacowałaś...chyba, że masz duży wkłąd pracy własnej...i super ceny materiałów Bloczki ytong 40 cm kupowałam w zeszłym roku w kwietniu więc ominęły mnie trzy podwyżki cen materiałów, a fundament zrobiliśmy jesienią, gdzie za bloczek fundamentowy zapłaciliśmy 3 zł. a teraz zobaczymy jak wyjdzie;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 15.04.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ale dom jest bardzo duży-tego nie przeskoczysz....300m2 powierzchni....1500zł/m2 całkowitej....na bramki drogi,ogrody inne cudawianki w tej kwocie bym nie liczyła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 15.04.2008 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Ale dom jest bardzo duży-tego nie przeskoczysz....300m2 powierzchni....1500zł/m2 całkowitej....na bramki drogi,ogrody inne cudawianki w tej kwocie bym nie liczyła.... podpisuje sie obiema rekami nawet przy systemie gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 to nie jest pocieszające, bo jeśli te 450 mi nie wystarczy na dom z wykończeniem to nie wiem skąd tu jeszcze kasę brać, normalnie załamka. Mury, dach, okna, brama garażowa muszą być zrobione przez ekipę, instalacje tylko gazowa bedzie robiona przez obcego gościa, kafle i panele położy ojciec z mężem, więc tylko materiały... No cóż mam jednak nadzieję, że wystarczy, a ogródek zrobie sama z pomocą taty Trochę się to rozciągnie w czasie ale bedzie oszczędniej;) Życzę powodzenia Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 15.04.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 to nie jest pocieszające, bo jeśli te 450 mi nie wystarczy na dom z wykończeniem to nie wiem skąd tu jeszcze kasę brać, normalnie załamka. Mury, dach, okna, brama garażowa muszą być zrobione przez ekipę, instalacje tylko gazowa bedzie robiona przez obcego gościa, kafle i panele położy ojciec z mężem, więc tylko materiały... No cóż mam jednak nadzieję, że wystarczy, a ogródek zrobie sama z pomocą taty Trochę się to rozciągnie w czasie ale bedzie oszczędniej;) Życzę powodzenia Aga ja wlasnie mam ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeaWroc 15.04.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Na forum mojej Diunki, koszt stanu surowego zamknietego to średnio190 tys., to chyba nie jest źle:) Większośc zaczęła budować w okresie bumu więc koszt chyba podobny do dzisiejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 15.04.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 zdecydowalismy sie na podlogowke w kuchni lazience hallu i salonie w pozostalych pokojach kaloryfery a kaloryfery ze względu na teorie związane z unoszącym się kurzem? wyobrazcie sobie gazownia zazyczyla sobie oprocz oplaty za przylacze dodatkowo ponad 20.000 tysiecy za podciagniecie gazociagu dziekuje bardzo za ta przyjemnosc myslalam ze bedzie taniej ulice wczesniej maja gaz a u nas narazie nie no to ładnie... a za jaką odległość sobie tyle zażyczyli? Nie wiesz cz można wynająć jakąś zewnętrzną firmę, może byłoby taniej? to tak na goraco pare slow a jak wy rozwiazujecie problem ogrzewania w waszych domkach? hehe... jako, że nadal nic nie buduję to ciężko mi się wypowiadać. Natomiast będę starał się iść w stronę pompy ciepła. Oczywiście zależy to od kasy:-D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 15.04.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 temat ogrzewania - my zdecydowaliśmy się na piec gazowy jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania, kondensacyjny. A dlaczego: a. mamy gaz miejski b. jesteśmy leniwi przez trzy lata paliłam w piecu węglowym u rodziców- wegiel trzeba przynieść, pilnować coby płomieńnie wygasł, otwierać pompkę, zamykać pompkę, kurz węglowy w całej kotłowni a jak nie dajboże wygasło to dopiero była panika hihihi... Dałwałam radę, zawsze się da. Moi znajomi mają piec na ekogroszek, fajnie było do pierszych silnych wiatrów, kiedy to wiatr zawrócił ciąg w kominie i płomień poszedł do podajnika. COdziennie sprawdzać, czy wszystko gra, ustawiać czujniki pod pogodę, uff... A pompa ciepła niestety za droga jak dla nas i koszty budowy tego ustrojstwa nie zwrócą się nigdy, wolałabym już zwykły piec węglowy z automayką Ale oczywiście piec gazowy to też nie jest sama śmietanka, trzeba go dogladać i rózne wiążą się z nim problemy, ale po zastanowieniu wydaje się nam rozwiązaniem najwygodniejszym, niestety nie można powiedzieć że najtańszym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 16.04.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 temat ogrzewania - my zdecydowaliśmy się na piec gazowy jednofunkcyjny z zamkniętą komorą spalania, kondensacyjny. A dlaczego: a. mamy gaz miejski Gazu zazdroszcze. Gdyby byl u nas, nie wahalibysmy sie ani minuty. Jednak nie ma, a za wegiel i jemu pochodne dziekujemy - mamy teraz i nikomu nie zycze... Pozostaje nam pompa ciepla - jedyne sensowne rozwiazanie. Choc koszty porazajace... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 16.04.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Uparliśmy się, pomimo, że znajomi nas bardzo przekonywali do ekogroszku, ale ja znając swoje podejście chybabym tylko w kominku paliła hehhehe... A teraz Ci sami znajomi sprzedają piec na ekogroszek i przed następną zimą w te pędy załatwiają sobie przyłacze gazowe... Powiększyły im się koszty przez takie rozwiązanie, no i jeśli nie chcą zmieniać komina muszą kupić kondensacyjny coby mogli rurke ze spalinami wystawić na zewnątrz bo tak można... Ja tylko sobie postawię obok taki pustak do którego w razie czego mogę włożyć stalową rurę wysokotemperaturową i podłączyć normalny mały piecyk węglowy z automatyką, trzeba byc przygotowanym na wszystko;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 16.04.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Uparliśmy się, pomimo, że znajomi nas bardzo przekonywali do ekogroszku, ale ja znając swoje podejście chybabym tylko w kominku paliła hehhehe... A teraz Ci sami znajomi sprzedają piec na ekogroszek i przed następną zimą w te pędy załatwiają sobie przyłacze gazowe... Powiększyły im się koszty przez takie rozwiązanie, no i jeśli nie chcą zmieniać komina muszą kupić kondensacyjny coby mogli rurke ze spalinami wystawić na zewnątrz bo tak można... Ja tylko sobie postawię obok taki pustak do którego w razie czego mogę włożyć stalową rurę wysokotemperaturową i podłączyć normalny mały piecyk węglowy z automatyką, trzeba byc przygotowanym na wszystko;) a o jakim pustaku mówisz, który pozwoli w razie czego włożyć stalową rurę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 16.04.2008 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Systemowy pustak kominowy z wentylacją, bez rury systemowej kominowej w środku, pytałam o takie rozwiązanie gościa od kominów, ponieważ on zdecydowanie odradzał stosowanie do pieca kondensacyjnego komina uniwersal, a ja wolę nie mieć problemów z piecem gazowym ... nie wiem czy jasno się wyrażam hmm, bo to nie jest łatwe do wytłumaczenia heheh pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 16.04.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Chyba rozumiem:), dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 16.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2008 Czy ktoś z Was ostatnio sprawdzał cenę więźby dachowej? Dostałem cenę 850zł za kubik - trochę więcej niże rok temu (z tego co pamiętam 800zł). Pzdr, TS a gdzie ta wycena była robiona, bo ja widziałam też cenę np 1075 zł. za kubik.. masakra jakaś pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 17.04.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ja też pytałam o cenę więźby i również powiedziano mi 850 zł za kubik - Tartak w Chrząstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 17.04.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 A mówicie o cenach netto czy brutto? Jeśli netto to Chrząstawa nie jest rewelacyjna. Mąż ostatnio robił rekonesans po tartakach.Wieczorkiem mogę podać szczegóły jeśli ktoś chce to proszę o priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 17.04.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Ta moja cena 1075 zł. za kubik to cena brutto w tartaku w Dobroszycach, jest jeszcze tartak w Obornikach, który mi się podobał, ale jeszcze nie znam cen.Czy ktoś ma namiary na panów koparkowych z północy wrocławia i pod trzebnicę , konkretnie chodzi mi o maszynę zwaną Mecalac do przewiezienia palet...Bede wdzięczna za pomocAgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts