XX 24.04.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 co do pompy....dobrze sobie przeliczcie odwierty, pompe, jej instalacje i GWARANCJĘ (w ciągu tych 10 lat wiele może się zdarzyć) no i przygotujcie się na ewentualnośc braków prądu (czytaj kominek?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.04.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 no i przygotujcie się na ewentualnośc braków prądu (czytaj kominek?) Ewentualnie instalacja elektryczna z możliwością wpięcia generatora prądu. Bo sam kominek nie ogrzeje całego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 24.04.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mam kolejną wycenę na stan surowy bez dachu ale z działowymi - tym razem 55.000,00 - ekipa super, buduje w tempie błyskawicznym (6 czy 7 pracowników), współpracuje z hurtownią GAJA, więc dostawa materiałów byłaby naprawdę sprawna. Sam organizuje sobie beton, stal, piasek, i jeśli czegoś by zabrakło to też sam załatwi to z hurtownią (poprzedniej ekipie, tej za 39.000,00 wszystko musielibyśmy organizować sami, łącznie z dowozem brakujących drobiazgów). Moglibyśmy też dogadać się jeśli chodzi o stemple, drewno na szalunki i płyty OSB na podciągi - te rzeczy były w cenie. I teraz mam dylemat, czy brać tańszą ekipę (jeśli dodać do ich wyceny ścianki działowe, to było jakieś 44.000,00 zł,), i bardzo mocno angażowac się w budowę (a oboje z mężem pracujemy, często dłużej niż do 17-tej 18-tej), czy brać ekipę o 10.000,00 droższą ale w pełni samodzielną to chyba macie tą samą ekipe co my;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.04.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 a macie kosztorys z przedmiarem? Wasz Kierownik nie ma tego w obowiązkach? (zapewniania dostaw)Jak macie dobrego kierownika to warto jemu dać więcej niech oragnizuje wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 24.04.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 co do pompy....dobrze sobie przeliczcie odwierty, pompe, jej instalacje i GWARANCJĘ (w ciągu tych 10 lat wiele może się zdarzyć) akurat ja nie uznaję działek o roz. poniżej 1400 m2, tak więc odwierty nie są potrzebne. Dla aktualnej działki i domu, koszt pompy i podłogówki to około 55 / 60 tyś brutto. Co do tego co się może zdarzyć... zacytuję standardową odpowiedź "a lodówkę jak często naprawiasz?":-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.04.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 montom a mówisz jako uzytkownik pompy/sprzedawca czy teoretyk? Nie twierdzę, że pompa to samo zło, tylko uczulam, żeby dobrze sobie policzyć czy w danym przypadku się akurat opłacaOdpowiednia wielkość działki to tylko połowa sukcesu Czy koszt np.sprężarki w lodówce jest taki sam jak w pompie?Jesli tak to szkoda, ze pompy nie kosztują 2000zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 24.04.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 żeby dobrze sobie policzyć czy w danym przypadku się akurat opłaca Nie wszytko mozna przeliczyc... Ja nie mam innej alternatywy Cenie sobie wygode i bezobslugowosc. Palenie weglem znam z autopsji i... nigdy wiecej! Swoja droga trzeba poszukac jakichs przyjaznych kredytow/dotacji na niekonwencjonalne grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 24.04.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 akurat ja nie uznaję działek o roz. poniżej 1400 m2 A gdybys takie malenstwo dostal w prezencie? Odmowilbys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 24.04.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Havena to mała podpowiedź - jak pompa to najlepiej całość na podłogówce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Havena 24.04.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Havena to mała podpowiedź - jak pompa to najlepiej całość na podłogówce:) Licze sie z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 24.04.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A gdybys takie malenstwo dostal w prezencie? Odmowilbys? No co Ty:-) Ale co bym zrobił to by zależało od wielu okoliczności... z pewnością postarałbym się sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 24.04.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 gosiu ja mam namiary na pana ktory przywiezie za 450 zl-24 tony jezli chesz podam tobie numer u mnie niestety pojdzie duzo wiecejjjjjjj piach To cena brutto z Fa czy netto? A u mnie w koncu scianki fundamentowe się pojawiły . Przez te deszcze tydzień później niż myślałem. http://img229.imageshack.us/img229/3964/2333349pk1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 24.04.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Hej, ja mam namiary na pana ktory przywiezie za 450 zl-24 tony jezli chesz podam tobie numer u mnie niestety pojdzie duzo wiecejjjjjjj piach niestety takie dużo auto nam nie wjedzie na działkę - zakopie się... Póki co znalazłem jeszcze mieszankę piaskowo-żwirową po 230zł za 12ton z transportem - jutro jadę do hurtowni zobaczyć na placu jak to wygląda, czy nie ma za grubych kamyków w środku i czy to się nadaje do wypełnienia fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 24.04.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 montom a mówisz jako uzytkownik pompy/sprzedawca czy teoretyk? Nie twierdzę, że pompa to samo zło, tylko uczulam, żeby dobrze sobie policzyć czy w danym przypadku się akurat opłaca Odpowiednia wielkość działki to tylko połowa sukcesu Czy koszt np.sprężarki w lodówce jest taki sam jak w pompie?Jesli tak to szkoda, ze pompy nie kosztują 2000zł.... Wypowiadam się tu tak jak każdy inny czyli przyszły posiadacz domku. Swoje zdania na różne tematy opieram o wypowiedzi innych osób - prywatnych użytkowników i instalatorów. Czemu pompy (sprężarki) nie są tak tanie jak odpowiedniki z lodówek? Choćby dlatego, że lodówek robi się dziesiątki milionów, a pomp nie... Ile kosztował klimatyzator do pomieszczenia 100m2 10 lat temu, a ile kosztuje teraz? Urządzenia tanieją gdy popyt na nie wzrasta. Oczywiście wszystko się może popsuć i ja to wkalkulowałem jako ryzyko. Jak mnie będzie stać to będę miał pompę ciepła, a jak nie... cóż, planowałem ekogroszek, ale już wiem, że samo dosypywanie go nie wystarcza. Natomiast czyszczenie pieca co 4 dni nie należy do czynności, które chcę mieć w swoich obowiazkach:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 25.04.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 momtom oki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 25.04.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 gosiu ja mam namiary na pana ktory przywiezie za 450 zl-24 tony jezli chesz podam tobie numer u mnie niestety pojdzie duzo wiecejjjjjjj piach To cena brutto z Fa czy netto? A u mnie w koncu scianki fundamentowe się pojawiły . Przez te deszcze tydzień później niż myślałem. http://img229.imageshack.us/img229/3964/2333349pk1.jpg u mnie tez juz koncza poszlo wiecej bloczkow niz zakladalam ale coz mam na 8 bloczkow ulozone a deszcze bardzo przeszkadzal nam rowniez przesuniecie przez to powstalo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.04.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam Piękny dzień dzisiaj mamy, zaraz wybieram się na działeczkę - spacerek, kontrola sytuacji we wsi (ile nowych budów rozpoczęto ). Ale ja z konkretnym zapytaniem - czy ktoś z Was nie ma przypdakiem na zbyciu blaszaka ? Potrzebuje pilnie i niedrogo oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.04.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Ale ja z konkretnym zapytaniem - czy ktoś z Was nie ma przypdakiem na zbyciu blaszaka ? Potrzebuje pilnie i niedrogo oczywiście Poszukaj na pchlim targu lub grupie wrocławskiej. Jakąś chwilę temu w Szymanowie (o ile dobrze pamiętam) dwa były do sprzedania - może jeszcze się ostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 28.04.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 Ale ja z konkretnym zapytaniem - czy ktoś z Was nie ma przypdakiem na zbyciu blaszaka ? Potrzebuje pilnie i niedrogo oczywiście Poszukaj na pchlim targu lub grupie wrocławskiej. Jakąś chwilę temu w Szymanowie (o ile dobrze pamiętam) dwa były do sprzedania - może jeszcze się ostały. to byly moje, ale juz sprzedalam. pozdrawiam ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_i_seba 28.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2008 ja będę miała do sprzedania, ale dopiero za jakieś 2 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts