Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

Spad-bedziesz do nich pisal?Bo jak tak, to daj i prosze znac.Jak nie to ja napisze :)

nie, nie będę , etap kupowania ścian zewnętrznych miałem jakieś 1,5 roku temu, a ich znalazłem przy okazji poszukiwania działówek. mają transport na tiry, a ja ptrzebowałem połówkę tira, więc nie kalkulowało mi się, ale jakby zamawiać na całość, to transpor się rozłoży.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrzylam sie na allegro co Ci kupujacy w tej firmie kupili i z tego co widac niekoniecznie bloczki...

Napisalam do Romabu, zeby podalo kto jest producentem

odpisali:

producentem jest firma polska, jednak nie podajemy nazwy producenta, producent ten posiada wszystkie niezbedne certyfikaty, na biezaca sprzedajemy te cegle pod budowy hipermarketow, patrz: referencje http://www.romab.com.pl

:o

WITAM :D

Hmm, a co w tym zlego? Tez mam w projekcie nizej od domu, a bede robic rowno z reszta. Masz przejscie z garazu do mieszkania?

Havena w tym problem ze w projekcie jest garaz 230cm a teraz na tym poziomie jak zostanie bedzie mial 180cm :o

nie mozna nic podniesc na gorze bo tam jest pokoj zaprojektowany.

Zgadzam się z Haveną, NASZBLUSZCZ to jeszcze nie koniec świata Ja celowo zrównałam poziomy miedzy domem a garażem chociaż w projekcie miałam 15 cm różnicy

godin u nas jest 45cm roznicy!!

A czy tą zmianę wprowadziliście podczas adaptacji, czy już w trakcie budowy?

j my nic nie wprowadzilismy, w projekcie jest inaczej. budowlancy poprostu to skopali!

oprocz tego nie znaja sie kompletnie na murarce!

szukamy juz nowej ekipy!

moze ktos zna kogos godnego polecenia w okolicach dzierzoniowa??

pozdrawiam

Havena w tym problem ze w projekcie jest garaz 230cm a teraz na tym poziomie jak zostanie bedzie mial 180cm :o

Hej!

Mozesz podac linka do projektu? Bo jakos tego nie rozumiem... Masz rozne wysokosci pomieszczen? Czy ten pokoj na gorze mial byc nizej od pozostalych?

A swoja droga to rzeczywiscie masz niefart z ekipa...

Havena prosze bardzo :)

http://www.archon.pl/index.php?act=33&rodzaj=przekroj&sid=m42e0dba9d7b79

a co do ekipy... ech zabiera mi cala radosc z domu :(

mecze sie z nimi strasznei !

a miala byc taka pozadna firma!!

teraz z nowosci wymyslili UWAGA !! ze zrobia mi przysluge i odsprzedadza moja tarcice, ktora ja notabene potrzebuje jeszcze do schodow tarasow itd!

juz ja wywiezli z budowy bez mojej zgody oczywiscie!

echh rece opadaja!!

godin u nas jest 45cm roznicy!!

Ja pitolę chyba bym za to dziadów powystrzelał :evil:

Ja też mam garaż sporo poniżej poziomu domu i musi tak być !!!

Teraz jeszcze masz 180 cm, ale jak wstawisz bramę garażową to po jej otwarciu zostanie ze 160 !!!

Witam wszystkich.

Stało się i my również ruszyliśmy z budową naszego domeczku w Dobrzykowicach w 2008 . Po zrobieniu wykopów pod ławy oczywiście ujrzeliśmy...wodę. Wcześniej trochę jednak padało więc wydaje mi się , że ta woda to jednak głównie deszczówka a nie jakaś podskórna, choć mogę się mylić.

Pytania - czy ktoś z Was (może nawet z Dobrzykowic lub okolic) robił drenaż opaskowy. Czy ma to sens i w jaki sposób zrobić odprowadzenie wody z drenów - rowu i kanalizacji brak...

A może ktoś wie jaki jest orientacyjny koszt takiej instalacji, bo jeśli duży, to chyba sobie odpuścimy.

Witam wszystkich.

Stało się i my również ruszyliśmy z budową naszego domeczku w Dobrzykowicach w 2008 . Po zrobieniu wykopów pod ławy oczywiście ujrzeliśmy...wodę. Wcześniej trochę jednak padało więc wydaje mi się , że ta woda to jednak głównie deszczówka a nie jakaś podskórna, choć mogę się mylić.

Pytania - czy ktoś z Was (może nawet z Dobrzykowic lub okolic) robił drenaż opaskowy. Czy ma to sens i w jaki sposób zrobić odprowadzenie wody z drenów - rowu i kanalizacji brak...

A może ktoś wie jaki jest orientacyjny koszt takiej instalacji, bo jeśli duży, to chyba sobie odpuścimy.

Hej

Jeżeli jeszcze macie tą wodę, to wypompujcie ją gdzieś na bok i poczekajcie - zobaczycie, czy ta woda jest podskórna czy właśnie opadowa. Porozmawiajcie również z sąsiadami jakie oni mają odczucia w sprawie wody w tym rejonie.

Nie wiem czy drenaż opaskowy ma sens jeżeli nie macie piwnicy. Wszystko zależy jak głęboko są wody.

Witam wszystkich.

Hej

Jeżeli jeszcze macie tą wodę, to wypompujcie ją gdzieś na bok i poczekajcie - zobaczycie, czy ta woda jest podskórna czy właśnie opadowa. Porozmawiajcie również z sąsiadami jakie oni mają odczucia w sprawie wody w tym rejonie.

Nie wiem czy drenaż opaskowy ma sens jeżeli nie macie piwnicy. Wszystko zależy jak głęboko są wody.

U mnie też jest dosyć wysoki poziom wód gruntowych, nie mam piwnicy i zdecydowaliśmy się zabezpieczyć poprzez podniesienie o 1 bloczek fundamentu.

Lepiej faktycznie popytaj sąsiadów jak to ma się w Twojej okolicy.

Rzeczywiście to dobra rada z sąsiadami. Pamiętam jak niedaleko naszego starego domu ktoś sprzedawał działkę, pod drugiej stronie drogi teren niższy o 1m. Cwaniak sprzedający oczywiście transakcję zrobił latem jak było sucho, kupujący zdziwił się, szczególnie na wiosnę 8) Dużo ludków podziwiało wyyysokie fundamenty i hałdy nawożonej ziemi, czego Wam nie życzę.

...poszedłem za radą i zajrzałem dziś do takiej quasi studni sąsiada na działce kilkadziesiąt metrów dalej. I już wiem, że drenażu nie będzie. Po prostu nie byłoby gdzie tej wody odprowadzić bo mimo, że ogólnie teraz mokro nie jest - w tej płyciutkiej studni sąsiada wody pełno.

Trociu - w wykopie pod ławy jeziora już nie ma, ale takie mokrawe błotko zostało i chyba nie wykazuje ochoty do wyschnięcia. A sąsiady :) mówią, że niestety mokro jest,

myślę więc, że poprzestaniemy na dość wysokim fundamencie, niestety kosztem nawiezienia co najmniej kilkudziesięciu ton dodatkowej ziemi.

Ale nie ma co jęczeć, trzeba budować!