Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

........ :D ..edno radio podało zima bedzie sroga ....to ja do meza wiesz zamowmy jeszcze 20 metrow drzewa do kominka ..maz zadzwonil i zalatwil..nastepnego dnia kolejne radio..w tym roku zimy nie bedzie ....a maz ewaaaaa!!!!! :evil: :oops: wiec....chyba do wrozki ide
Ja mam nadzieję, że sroga nie będzie bo się w tym roku chyba nie ocieplimy a już zamieszkamy. Więc sprawdzać będę jak się mieszka w nieocieplonym porothermie 24cm. Mam nadzieję, że kominek i piec się sprawdzą.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a nie lepiej Ci znaleźć firme która zapewni tylko robocizne a materiały samemu kupować?wyszło by taniej napewno

My w zeszłym roku jak poszukiwaliśmy ekipy do budowy domu trafiliśmy też na dewelopera który w maju 2007 podał nam cene R+M 2900 za m2 a w październiku jak ceny materiałów spadłu to pozwoliłam sobie znowu się do niego odezwać i już mi krzyknął 3800 za parterówkę(byłam w szoku)i też byli z wrocka,stwierdziłam że nie stać mnie na wybudowanie domu z dewelopwrem bo przy ich wycenie dom by mnie kosztował około około 760 000 bo mam domek prawie 200 metrów,więc szukaliśmy ekipy która zapewni robocizne a my materiały no i powiem ze wychodzi dużo taniej jak się samemu załatwia materiały tylko trzeba poświęcić czas na latanie i sprawdzanie ,szukanie materiałów za niższą cene

I tak pewnie zrobię, to był próbny sondaż, budowlańcy poszaleli ... na zimę pewnie będę potrzebował sprawdzonej przez Was ekipy aby ponegocjować ceny, a jak załatwię wszystkie papiery to na wiosnę start. Teraz nadal uważnie będę czytał Wasze komentarze, nabierał wiedzy, doświadczenia i wiary, że jak się chce to się da !!! :)

i tak trzymaj,ja przed budową nie czytałam forum bo jakoś na niego nie trafiłam i nie wiem czemu :lol: ale teraz juz jestem mądrzejsza(może troche za późno :oops: bo mam już prawie dach i stan zamknięty)i wiele cennych porad można tu uzyskać tak że wydaje mi się że lepiej bedzie jak poczytasz i popytasz o ekipu budowlane(swojej nie polecam bo partacze) a za materiałem poganiasz sam,napewno taniej wyjdzie niż deweloper krzyczy a i oni dobrze nie zrobią bo robia na sztuke a nie na jakość

chce ktoś może wapno (worki) lub czarny lakier do podbitki? zostało mi tego trochę...

danadom

wychodzi dużo taniej jak się samemu załatwia materiały tylko trzeba poświęcić czas na latanie i sprawdzanie

no i własnie dlatego czasem taniej nie wychodzi

sprawdzcie ceny u wykonawcy - może dostaniecie niewiele lepszy rabat w hurtowniach a odejdzie koszt telefonów, paliwa i wszystkiego co zamówicie niechcący za dużo...

Zgadzam się z XX. Ja sama załatwiam wszystkie materiały i koszt rachunku za telefon wzrósł mi o 100 zl miesięcznie. A ile nerwów, czy wszystko przyjedzie na czas, czy nie za dużo albo za malo.... A wiem, że moi wykonawcy załatwiliby mi wiele rzeczy taniej.

Jak będę budować drugi dom, to z ta samą ekipą ale kompleksowo :lol:

Wykonawcy, wykonawcami, a sprawdzajcie ceny np w castoramie ;) Część materiałów mają po takich cenach, że żadna hurtownia nie zejdzie do tego poziomu. Jednak pod warunkiem własnego transportu, z ich przestaje być korzystnie.

Oprócz tego porozmawiajcie w hurtowniach czy nie ma z nimi kontaktu mailowego. Ja w swojej często tak zamawiam i koszt telefonów/paliwa odpada. Poza tym moja obecna ekipa jest na tyle zaradna, że jak w ciągu dnia coś zabraknie, to sami myk do hurtowni, kupią. Później z tego się rozliczamy.

Po castoramie do sprawdzenie także brico depot ("mała" casto), ceny na wybrane artykuły mają rewelacyjne. Jednak na razie są w warszawie, toruniu i poznaniu. Parę rzeczy kupowałem przy okazji w poznaniu i opłacało się wracaj z przeładowanym samochodem :) A mrówki to nie czasem "małe" PSB?

a przy okazji, zastanawiam się czy smarować tarasy dysperbitem z zewnątrz. Tarasy nie są połączone z domem i nie wiem czy ma to sens. Jak robiliście u siebie?

a przy okazji, zastanawiam się czy smarować tarasy dysperbitem z zewnątrz. Tarasy nie są połączone z domem i nie wiem czy ma to sens. Jak robiliście u siebie?
Hej

Ja właśnie się cały czas przymierzam do tarasu. I jak już go wymuruję, to pewnie go z 1-2 razy mazidłem przejadę. Pewnie dla spokoju ducha.

witam

potrzebuje więźby, czy możecie podzielić się namiarami na jakiś niedrogi tartak:)

Warto porównać kilka namiarów...na priva postaram się wysłać zestawienie tartaków :)

My zamawialiśmy drewno pół roku temu i wówczas otrzymaliśmy najlepszą ofertę od Gawina (ten od mebli- namiary na ich stronie) :)