Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

superaśnie... a możesz napisać jaki macie strop, nadproża, wieniec?

strop nad domem teriva I bis będzie (mam nadzieje niedługo)

nad garażem teriva I, nadproża najprawdopodobniej tradycyjne L-ki - chyba że znajdę gdzieś ytonga (na razie trudno znaleźć) ale nie wiem czy będę tu szalał,

co do wieńca nie mam jeszcze pojęcia ;) ale zapewne niedługo zostanę "oświecony".

Zapewne zostanę skrytykowany ale mam spore zaufanie do wykonawcy i kierownika budowy, na razie mimo kilku "zakrętów" stworzonych przez projektantów się nie zawiodłem tfu, tfu.....

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zapewne zostanę skrytykowany ale mam spore zaufanie do wykonawcy i kierownika budowy, na razie mimo kilku "zakrętów" stworzonych przez projektantów się nie zawiodłem tfu, tfu.....

Ja nie krytukuję tego na czym się nie znam. Natomiast mam pytanie. Nie obawiasz się, że jeśli zrobisz standardowy strop i wieniec oraz nadproża, to cała izolacyjność Ytong`a zostanie zaprzepaszczona? Przecież te elementy, które opisałeś trzeba koniecznie ocieplać... a Ytong`a nie.

Witam

czy może ktos z forumowiczów kupował szambo w SZEWCACH ?

Hej

Z tego co mi się tutaj przesunęło dużo z nasz kupuje albo z probudu albo z okolic Radomia.

Jakie mają ceny w szewcach?

Trociu pytałam o to czy ktoś kupował tam bo też chciałam znać mniej więcej cene bo któregoś dnia przejeżdzaliśmy przez Szewce i widziałam szyld że tam mają ale wczoraj właśnie zadzoniłam tam i jednak padnie chyba na probud ponieważ w Szewca gościu krzyczy 4600 za 10 m3 bez montażu a z montażem 6500 tak że odpada,wybierzemy chyba z probudu bo mają dużo tańsze a po co inwestować dużo w ,,gówniany''interes skoro i tak prędzej czy później bedzie kanalizacja a tą różnice można przeznaczyć na inne wydatki

Moi Wykonawcy także ocieplają. Nie mogę jeszcze powiedzieć, czy robią to dobrze, bo ocieplać będę dopiero w listopadzie, ale jesli robią to tak jak murują, to ich polecam :)

A chcecie ocieplać w tym roku, od razu po wybudowaniu? Nasza ekipa też ociepla, ale stwierdziliśmy że w tym roku SSZ+tynki+posadzki, przez zimę wykańczamy środek, a na wiosnę jak wszystko się dobrze przewietrzy i budynek trochę osiądzie to ocieplimy i otynkujemy z zewnątrz.

Moi Wykonawcy także ocieplają. Nie mogę jeszcze powiedzieć, czy robią to dobrze, bo ocieplać będę dopiero w listopadzie, ale jesli robią to tak jak murują, to ich polecam :)

A chcecie ocieplać w tym roku, od razu po wybudowaniu? Nasza ekipa też ociepla, ale stwierdziliśmy że w tym roku SSZ+tynki+posadzki, przez zimę wykańczamy środek, a na wiosnę jak wszystko się dobrze przewietrzy i budynek trochę osiądzie to ocieplimy i otynkujemy z zewnątrz.

My mieliśmy takie marzenie aby jeszcze w tym roku się wprowadzić,za tydzień,półtora wchodzą tynkarze,zajmie im to około 1,5-2 tygodni potem wpada na 2-3 dni nasz sprytny hydraulik i po nim wylewki,tak że myśle że we wrześniu my zajmiemy sie wnętrzami a w miedzy czasie można by było ocieplić ale jak to wyjdzie to jeszcze nie wiadomo

My tynkować z zewnątrz będziemy na samym końcu, jak już będzie porządek na działce, żeby nie zniszczyć elewacji,

A chcemy ocieplać teraz, bo na jesień ceny styropianu są tańsze niż na wiosnę.

opowinno się wydać ksiażkę - strategie inwestorskie ;)

każdy dorzuciłby własną cegiełkę i strategia byłaby warta jakieć 15-20% wartości inwestycji - a to średniej klasy samochód (w USA wysokiej klasy samochód ;)

Boru - odpisałem już na "starej" wrocławskiej. Daj więcej szczegółów nt szamb. Będę zainteresowany zakupem na początku września. Jednak w środę muszę jeszcze sprawdzić ceny w Siedlakowicach. Większość z okolicznych budów brała od nich. Ja nie potrzebuję super zbiornika, tylko taniego - za parę lat będzie kanalizacja, albo za niespełnione obietnice po sąsiedzku dorwę wójta... 8)

Jeszcze mam pytanie. Wybrałem dachówkę, będzie ceramiczna Robena średzka falista, kolor kasztanowy. Do tego do kompletu system rynnowy ze stali Galece fi 130, kolor brązowy. Dachówka jest w dwóch rozmiarach, standardowa i większa (średzka plus) ciut tańsza. Widzieliście gdzieś wykonany z tej większej dach? Jak to wygląda?

Jeżeli chodzi o rynny nam KB odradził galeco, podobno kończą z ich produkcją i później mielibyśmy kłopoty z kompletowaniem całego orynnowania.

Ciekawa informacja! Dziękuje, postaram się zweryfikować i dam znać co z nimi. Od jakiegoś czasu biorę poprawkę na teorie KB i innych misiów ;)