marc_osborne 09.02.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Kochani, pogoda jest, ekipa i kierownik w akcji, materiał z załatwieniu. Krótko mówiąc w poniedziałek ruszam z budową! Sam jakoś nie mogę w to uwierzyć, ale jak wczoraj geodeta wytyczył budynek i ustaliliśmy szczegóły budowy, to jakoś się uspokoiłem i czekam na wyniki. Jak wszystko dobrze pójedzi to najpóźniej pod koniec ma stać dom pod więźbę. Mianowićie podzieliłem budowę na dwa podstawowe etapy i za dach zabieram się dopiero latem. Oczywiście nie zaszkodzi, jak od czasu do czasu chwycicie się za kciuka... Ruszajcie do roboty, bo się czuję trochę samotnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 09.02.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Kochani, pogoda jest, ekipa i kierownik w akcji, materiał z załatwieniu. Krótko mówiąc w poniedziałek ruszam z budową! Sam jakoś nie mogę w to uwierzyć, ale jak wczoraj geodeta wytyczył budynek i ustaliliśmy szczegóły budowy, to jakoś się uspokoiłem i czekam na wyniki. Jak wszystko dobrze pójedzi to najpóźniej pod koniec ma stać dom pod więźbę. Mianowićie podzieliłem budowę na dwa podstawowe etapy i za dach zabieram się dopiero latem. Oczywiście nie zaszkodzi, jak od czasu do czasu chwycicie się za kciuka... Ruszajcie do roboty, bo się czuję trochę samotnie Pozdrawiam trzymamy kciuki jeszcze troche i napewno nie bedziesz sie czul osamotniony my zaczynamy okolo 13 marca pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekra 09.02.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2008 Kochani, pogoda jest, ekipa i kierownik w akcji, materiał z załatwieniu. Krótko mówiąc w poniedziałek ruszam z budową! Sam jakoś nie mogę w to uwierzyć, ale jak wczoraj geodeta wytyczył budynek i ustaliliśmy szczegóły budowy, to jakoś się uspokoiłem i czekam na wyniki. Jak wszystko dobrze pójedzi to najpóźniej pod koniec ma stać dom pod więźbę. Mianowićie podzieliłem budowę na dwa podstawowe etapy i za dach zabieram się dopiero latem. Oczywiście nie zaszkodzi, jak od czasu do czasu chwycicie się za kciuka... Ruszajcie do roboty, bo się czuję trochę samotnie Pozdrawiam Nam niestety wszyscy mówią ( koparkowy do humusu i ekipa) ,że jest jeszcze za mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 10.02.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 chcialam sie zapytac czy zakladacie ogrzewanie podlogowe? rozwazam taka wersje a jakie u was bedzie ogrzewanie? u mnie gazowe narazie z butli pozniej maja nas podlaczyc do sieci PRZEPRASZAM za moj jezyk malo fachowy ale ja baba i to laik w tej materii ale ucze sie i to pilnie kazdego dnia poznaje cos nowego drugi dom jak bede budowala to bedzie lepiej milej niedzili pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 10.02.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 podam jak u mnie wybuduje bedzie tak jak mysle wtedy z czystym sumieniem podpisze sie pod tym Tak jak napisałem, chodziło mi o osoby które nie mają pewności co to jakości swojej ekipy. A co do oglądania i oceniania... cóż, ja się na budowaniu domów nie znam i wiem, że nie zobaczę ewidentnych niedoróbek, które mogą wyjść bokiem po kilku latach, od zakończenia budowy. Ja mam to szczęście, że bliski kolega jest inżynierem i będzie mi wszystko "dopilnowywał" (kierownik się na to zgodził), ekipę też mam z polecenia, choć cholernie drogą (koledze mniejszy dom, po znajomości, zrobili za 80 000), ale wiem, że u nich warto... Tak więc, ja jeśli będę potrzebował sprawdzenia, podam takie informację na grupę... akurat adres firmy nie jest potrzebny. Myślałem np. o nazwisku właściciela. A te 80 tys to własciwie za jaki zakres prac Ci wycenili?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 10.02.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 chcialam sie zapytac czy zakladacie ogrzewanie podlogowe? Gdybym miał odpowiednią ilość gotówki to bym miał podłogowe, rekuperator, pompę ciepła oraz próżniowe panele słoneczne i nikt mi nie przekona, że to nie ma sensu. Dla mnie najważniejsza jest ochrona środowiska. Jako, że mnie nie stać, to pewnie ograniczę się do podłogowego. Mam mieć wycenę na wod-kanal. i ogrzewanie w wersji bez i z podłogowym. W zależności od różnicy cenowej zdecyduję się na któreś rozwiązanie. Oczywiście będę dążył do podłogowego... nienawidzę zimnej podłogi:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 10.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 chcialam sie zapytac czy zakladacie ogrzewanie podlogowe? Gdybym miał odpowiednią ilość gotówki to bym miał podłogowe,re, pompę ciepła oraz próżniowe panele słoneczne i nikt mi nie przekona, że to nie ma sensu. Dla mnie najważniejsza jest ochrona środowiska. Jako, że mnie nie stać, to pewnie ograniczę się do podłogowego. Mam mieć wycenę na wod-kanal. i ogrzewanie w wersji bez i z podłogowym. W zależności od różnicy cenowej zdecyduję się na któreś rozwiązanie. Oczywiście będę dążył do podłogowego... nienawidzę zimnej podłogi:-) i ja nienawidze zimnej podlogi zastanawiamy sie nad rekuperatorem kuzyn moj ma i przekonywal nas o jej skutecznosci z paneli slonecznych rezygnujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 10.02.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 A te 80 tys to własciwie za jaki zakres prac Ci wycenili?? Mnie nic nie wycenili... czytajcie powoli i dokładnie:-) Natomiast te 80 000 to za stan surowy otwarty z orynnowaniem. Dom ma jakies 145 m2 i czterospadowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 10.02.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 podam jak u mnie wybuduje bedzie tak jak mysle wtedy z czystym sumieniem podpisze sie pod tym Tak jak napisałem, chodziło mi o osoby które nie mają pewności co to jakości swojej ekipy. A co do oglądania i oceniania... cóż, ja się na budowaniu domów nie znam i wiem, że nie zobaczę ewidentnych niedoróbek, które mogą wyjść bokiem po kilku latach, od zakończenia budowy. Ja mam to szczęście, że bliski kolega jest inżynierem i będzie mi wszystko "dopilnowywał" (kierownik się na to zgodził), ekipę też mam z polecenia, choć cholernie drogą (koledze mniejszy dom, po znajomości, zrobili za 80 000), ale wiem, że u nich warto... Tak więc, ja jeśli będę potrzebował sprawdzenia, podam takie informację na grupę... akurat adres firmy nie jest potrzebny. Myślałem np. o nazwisku właściciela. A te 80 tys to własciwie za jaki zakres prac Ci wycenili?? u nas wycenili na 45 000 stan surowy otwary tzn od fundamentu az po dach jestesm zadowlona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 10.02.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 i ja nienawidze zimnej podlogi zastanawiamy sie nad rekuperatorem kuzyn moj ma i przekonywal nas o jej skutecznosci z paneli slonecznych rezygnujemy ja zrezygnowałem z rekuperatora jak sobie poczytałem o możliwym hałasie (np. szumie w nocy) a tego nienawidze bardziej od zimnej podłogi. Poza tym dobry rekuperator to koszt 20 000... na to mnie nie stać i tyle:-( Szczerze mówiąc prędzej zainstaluję panele. Rekuperator policzyłem sobie tak: koszt 20 000 roczne oszczędności to max 1500 (na ekogroszku) czas zwrotu około 15-ście lat ile razy padną wentylatory i silniczki w czasie 15stu lat? Przy moich dochodach zbyt duże ryzyko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz 1981 10.02.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 rekuperator to dobra rzecz jak nie trzymasz się za kieszeń.Ciężko będzie ,żeby się zwrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
montom 10.02.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 rekuperator to dobra rzecz jak nie trzymasz się za kieszeń.Ciężko będzie ,żeby się zwrócił. niom, dokładnie do takie wniosku doszedłem. Najgorsze jest jednak to, że wciskają kit, jaką to kuuupę kasy można na tym zaoszczędzić Nie mówią jednak, że ta kupa ma się nijak do kupy wydanej na za...kup:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.02.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 Czy ktoś z Was ostatnio sprawdzał cenę więźby dachowej? Dostałem cenę 850zł za kubik - trochę więcej niże rok temu (z tego co pamiętam 800zł). Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 10.02.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 A te 80 tys to własciwie za jaki zakres prac Ci wycenili?? u nas wycenili na 45 000 stan surowy otwary tzn od fundamentu az po dach jestesm zadowlona Z dachem ??? Wiesz az boje sie własnej wyceny . Dom 144 m2 pow użytkowej plus garaz , oczywiscie dach dwuspadowy z dwoma oknami dachowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 10.02.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 rozpoczeliście swego czasu wątek na temat ogrzewania ... i widze jakos on upadł , co dalej ?? kto jakie planuje w swoich domkach i co przemawia za....??? A dodam do mojego wstępu, ze mam zamiar budowac 30 km od wrocławia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 10.02.2008 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 ...Mam mieć wycenę na wod-kanal. i ogrzewanie w wersji bez i z podłogowym. gdzie robisz wycene? z checia tez sobie zrobie pozdrawiam ;'] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 10.02.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2008 A te 80 tys to własciwie za jaki zakres prac Ci wycenili?? u nas wycenili na 45 000 stan surowy otwary tzn od fundamentu az po dach jestesm zadowlona Z dachem ??? Wiesz az boje sie własnej wyceny . Dom 144 m2 pow użytkowej plus garaz , oczywiscie dach dwuspadowy z dwoma oknami dachowymi. tak z dachem 45.000 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haniairafal 11.02.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Zastanawiam sie ktore z tych instalacji wykonywac i na ktorym etapie (np. czy juz powinienem sie starac o projekt skoro mam zdjety humus ) odkurzac centralny rekuperacja klimatyzacja Nie, nie obrabowalismy banku, ale podejrzewam, ze same instalacje to groszowe sprawy, a urzadzenia (klimatyzatory, centrala do odkurzacza, itd) dokupi sie pozniej, a moce i wcale, ale wole sobie zostawic taka opcje a nie pozniej miec remont, kucie, kurz. pozdrowka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroco11 11.02.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Bemarck>>> To jak duzy masz ten domek i jaka powierzchnie dachu????Mi własnie wyceniła jedna firma dach . Więc wykonanie pokrycia dachu wraz ze wszystkiki niezbędnymi materialami (dachówka ceramiczna) w tym dwa okna dachowe (240m2 dachu) 44.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 11.02.2008 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Bemarck>>> To jak duzy masz ten domek i jaka powierzchnie dachu???? Mi własnie wyceniła jedna firma dach . Więc wykonanie pokrycia dachu wraz ze wszystkiki niezbędnymi materialami (dachówka ceramiczna) w tym dwa okna dachowe (240m2 dachu) 44.000 dom parterowy /bez poddasza uzytkowego powierzchnia zabudowy 180m tzn powierzchnia uzytkowa 118 +garaz/22,5/+pom gospodarcze /5,5/ powierzchnia dachu 220m pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts