Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

a te cudowne drzwi.pl nie miały siedziby na Pułaskiego? Jeśli tak, to potwierdzam wszystko co było wcześniej o nich napisane. Z 2 lata temu szukałem niedrogich drzwi wejściowych i na szczęście po paru zwodzeniach osobiści ich odwiedziłem. W środku dwie kobietki kompletnie nie wiedzące co sprzedają, na każde pytanie dawały kolejny folderek do samodzielnego czytania.... żenada!

godin - przełącz sobie na klawiaturę "polski-programisty" w panelu sterowania. W razie czego napisz mi na PW którego masz windowsa, to dokładnie napiszę gdzie kliknąć

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

godin - przełącz sobie na klawiaturę "polski-programisty" w panelu sterowania. W razie czego napisz mi na PW którego masz windowsa, to dokładnie napiszę gdzie kliknąć

Dzięki za instruktaż :) Już wcześniej zadzwoniłam do męża po radę :wink:

słowa męża: miasiaku i tylko dlatego przerywasz mi w prowadzeniu zajęć?

A mi ta piekielna klawiatura naprawdę działała na nerwy :roll:

Mam pilne pytanie nt montażu drzwi tarasowych (oknoplast). Jak kiedyś przyjechał facet na pomiary, to szczegółowo pytał jak będzie zrobiona podłoga na parterze - powiedziałem że styropian 10cm, 5cm wylewka i z 2 cm na podłogę docelową. W umowie zapisał "wysokość posadzki na gotowo=15cm". Dzisiaj podjechał "misiek" pomierzyć pod wylewki i niespodzianka. Drzwi tarasowe (już skrzydło) jest 15,5cm nad chudziakiem :o

Źle spisana umowa, tak ma być czy strzelili babola?

Wybór mam ograniczony, albo 8cm styropianu (nie za mało?) albo ścigać oknoplast - co sądzicie?

Wreszcie na horyzoncie pojawiła się możliwość krycia dachem i stąd pytanie: macie sprawdzonych solidnych "dachowców" do polecenia, mam wstępnie 3 ekipy , obie po rekomendacjach i obie po około 70 pln/m2 całość dachu bez bodbitki. Jednak te ceny wydają sie mi "hossowymi" a mamy kryzys , więc szukam dalej ;)

Witajcie!

moze nie często piszę :oops: , ale staram sie zagladac systematycznie na forum :lol: U mnie już są tynki, wylewki i ogrzewanie podłogowe. Teraz hydraulik robi instalacje pod pompe ciepła i kominek z płaszczem -jutro ma już uruchomić :lol: :lol: To z przyjemnych wiadomości. Nieprzyjemnie wspominam wylewki (robione przez inną ekipę niż reszta domu), bo najpierw wylali za mała warstwę na strychu, a potem tak intensywnie polewali strop że zalali ściany i rozdzielnie elektryczna. Musiał elektryk wszystko wymieniać :cry:

a jeszcze napatoczył sie facet z energetyki i wogóle wyłączył prąd na dzialce, bo w rozdzielni aż iskrzyło (po drugie opiórkał mnie bo panowie od wylewek watowali bezpieczniki, jak im wszystko wywaliło). Wypłata dla nich zostala pomniejszona o moje dodatkowe koszty (przyjazd elektryka, nowa rozdzielnia). Trochę nerwów mnie to kosztowało, bo szef firmy wylewkarskiej wraz z jego elektrykiem stwierdzili, że przecież mogę sobie te wszystkie zalane betobową mazią bezpieczniki itp. wysuszyć!

Druga sprawa to drzwi wejściowe. Za Trociem ostrzegam przed firmą drzwi.pl z Wrocławia (jak przeczytałam jego post, to już miałam zamówione). Po pierwsze drzwi miały być za ok. 3 tyg, musiałam czekać 6 tyg. :evil: + tylko kilka dni na montaż (po moich kłotniach). Pan sprawnie zamontował drzwi i okazało sie ze jest inna klamka i szyld zamka niż zamawiałam :evil: :evil: Pani z firmy beztrosko stwierdziła że producent wycofał te, która ja chcialam i ona zapomniała mnie poinformować :evil: , dała więc takie. A wogóle jak mi sie nie podoba to monter ją wymontuje i sobie sama kupie jaką chce. Na moje pyt. jak w takim razie będę zamykać drzwi dopóki nie znajdę tej właściwej i kto ma zapłacić za zamontowanie nowej, nie umiała odpowiedzieć :evil: Ledwie zakończyłam rozmowę na temat klamki, zauważylam, że mam zwykłe wkładki w zamkach :o a jedna miała być atestowana (zapisane w umowie)!! Pani znów beztrosko odparła, że akurat im sie skończyły więc dała mi zwykłą i za 2-3 dni ktoś przyjedzie wymienić. Totlana porażka :x zero organizacji :evil: , brak poszanowania klienta :evil:

Sorki, że tak sie rozpisałam :oops: ale mam nadzieję, że dzieki temu już nikt z forumowiczów nie będzie sie z nimi użerał

pozdrawiam jesiennie, ale cieplutko

dziekujemy za ostrzezenia pozdrawiam cieplutko rowniez

śpieszą podzielić sie z wami ciekawym doświadczeniem. okazało się,ze jednym z największych problemów podczas budowy okazało sie załatwienie samochodu z HDS. co prawda miał mieć dzwig na tyle min. 10 m długości i być krótką 3-osiówką. potrzebowałem wrzciuć na strop mat. na drugie piętro i po tyg. poszukiwań "wytargałem" z pobliskiej budowy widlaka mecalaca, ale po 2 godz. roboty i zainkasowaniu 200 pln, stwierdził,że nie pisze się na więcej. kolejny przyjechał HDS-em i po wrzuceniu 12 palet i zaikasowaniu kolejnych 250 pln zawinął sie pośpiesznie :)

żaden problem (oprócz papierologii) nie skonsumował mi tyle czasu.

ale piętro zasuwa do góry i za 2 tyg. będzie 2 strop, a stąd już blisko do ......

A ja chcę się podzielić doświadczeniami z zakupu okien dachowych, wybraliśmy millenium projekt i polecanego tu wielokrotnie p.Artura, okna zamówione przez telefon, dzisiaj była dostawa, punktualnie, zgodnie z zamówieniem, sprawie i szybko. Cena też najlepsza, jaką udało nam się uzyskać. Polecam szczerze.

Witajcie,

Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ??

jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce??

Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego...

AgaB

przez rozdzielacz pompowy z zaworem termostatycznym, wejdź na http://www.kan.pl i tam można doczytać

Witajcie,

Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ??

jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce??

Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego...

AgaB

My dopiero jesteśmy na etapie zamawiania części, i się wahamy - czy robić osobny obieg grzewczy na podłogówkę z osobnym mieszaczem, czy tak jak Ty podpiąć się pod grzejniki. A odpowiedź na Twoje pytanie to jest zawór termostatyczny typu RTL. Poszukaj na allegro, to zobaczysz co to jest. Daje się go na powrocie pętli podłogówki w danym pomieszczeniu (przy czym nie nadaje się do pomieszczeń większych niż 14m^2) i zaworem tym ustawiasz max. temperaturę wody w podłogówce.

robic osobno

dlugo bo tlumaczyc czemu wiec wezmy pod uwage pierwsz lepszy powod bezdyskusyjny - moze sobie wlaczyc podlogowke na jesieni, kiedy nie musisz wlaczac grzejnikow......

Albo na cieplejszą wiosnę :) I tu się zgadzam, dzięki za kolejny argument "za" :)

Ale z drugiej strony... skoro wpinamy się pod grzejniki, to na grzejniku można zakręcić termostaty, i wtedy obieg idzie tylko przez podłogówkę.

na grzejniki masz puszczona inna temperature i skoncz sie na tym, ze podlogowka bedzie sie wlaczac od czasu do czasu

Zgadza się, ale wiesz - wtedy mieszaczem który idzie na CO mogę ustawić niższą temperaturę zasilania :lol:

zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze

Tu jakoś nie jestem przekonany. Przy takiej bezwładności podłogówki, to jakoś nie wierzę w regulatory sterujące pompą. Może lepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie na sztywno by w określonych godzinach się włączała/wyłączała, ale to już inna bajka.

PS. Żeby nie było że się czepiam - też myślę że osobny obieg grzewczy dla podłogówki jest lepszym pomysłem, ale sam dla siebie staram się znaleźć naprawdę sensowne argumenty ZA (bo jednak jest to trochę droższa inwestycja - pompa, mieszacz, szafka z rozdzielaczem, dodatkowe metry rury (robocizna)...)

Witam

mam ogromną prośbę czy ktoś może mi polecić solidnego wykonawcę, ekipa która do tej pory wykonywała prace budowlane już przegięła i muszę ich pogonić (tak na marginesie "był " to mój kolega) od czerwca do dzisiaj wybudowali aż ściany i kawałek stropu nie wyrabiają się bo jak mówią za dużo zleceń mają. Budowa na Wilkszynie domek prosty mało skomplikowany. Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Rokwool ma najcieplekszą wełnę o nazwie TOPROCK - chyba, Isover Supermatę, URSA ma też w katalogu grupę ulepszonych wełn. Tylko w hurtowniach z reguły tego nie ma od ręki, bo większość ludzi pyta jednak o cenę metra / rolki wełny o jakiejś tam grubości i nie zwraca na resztę uwagi.

Odświeżę temat, zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30%

http://www.isoroc.pl/index.php?id=4

Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać?

Odświeżę temat, zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30%

http://www.isoroc.pl/index.php?id=4

Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać?

Przecież na tej stronie jest napisane - deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła 0,039. Toprock ma 0,035.

Owszem - piszą tu "osiągalny" 0,035 ale to pewnie tak samo jak z mocami max przy głośnikach, tudzież kominkach :-) Ja wziąłem toprocka i superrocka...