TMK 21.11.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a te cudowne drzwi.pl nie miały siedziby na Pułaskiego? Jeśli tak, to potwierdzam wszystko co było wcześniej o nich napisane. Z 2 lata temu szukałem niedrogich drzwi wejściowych i na szczęście po paru zwodzeniach osobiści ich odwiedziłem. W środku dwie kobietki kompletnie nie wiedzące co sprzedają, na każde pytanie dawały kolejny folderek do samodzielnego czytania.... żenada! godin - przełącz sobie na klawiaturę "polski-programisty" w panelu sterowania. W razie czego napisz mi na PW którego masz windowsa, to dokładnie napiszę gdzie kliknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 21.11.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 godin - przełącz sobie na klawiaturę "polski-programisty" w panelu sterowania. W razie czego napisz mi na PW którego masz windowsa, to dokładnie napiszę gdzie kliknąć Dzięki za instruktaż Już wcześniej zadzwoniłam do męża po radę słowa męża: miasiaku i tylko dlatego przerywasz mi w prowadzeniu zajęć? A mi ta piekielna klawiatura naprawdę działała na nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 22.11.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Mam pilne pytanie nt montażu drzwi tarasowych (oknoplast). Jak kiedyś przyjechał facet na pomiary, to szczegółowo pytał jak będzie zrobiona podłoga na parterze - powiedziałem że styropian 10cm, 5cm wylewka i z 2 cm na podłogę docelową. W umowie zapisał "wysokość posadzki na gotowo=15cm". Dzisiaj podjechał "misiek" pomierzyć pod wylewki i niespodzianka. Drzwi tarasowe (już skrzydło) jest 15,5cm nad chudziakiem Źle spisana umowa, tak ma być czy strzelili babola? Wybór mam ograniczony, albo 8cm styropianu (nie za mało?) albo ścigać oknoplast - co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 22.11.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 TMK, 10 cm styropianu, 5 cm wylewki i 2 na klej i płytki daje 17 cm na gotowo i chyba to powinno być w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 23.11.2008 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Wreszcie na horyzoncie pojawiła się możliwość krycia dachem i stąd pytanie: macie sprawdzonych solidnych "dachowców" do polecenia, mam wstępnie 3 ekipy , obie po rekomendacjach i obie po około 70 pln/m2 całość dachu bez bodbitki. Jednak te ceny wydają sie mi "hossowymi" a mamy kryzys , więc szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 23.11.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Jeśli w tej cenie zrobią i więźbę i całą resztę i niczego nie spartaczą - to ja bym ich wzięła.Znajomym robiono dach niedrogo i.... ciesze się, że to nie mój dach..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 26.11.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witajcie! moze nie często piszę , ale staram sie zagladac systematycznie na forum U mnie już są tynki, wylewki i ogrzewanie podłogowe. Teraz hydraulik robi instalacje pod pompe ciepła i kominek z płaszczem -jutro ma już uruchomić To z przyjemnych wiadomości. Nieprzyjemnie wspominam wylewki (robione przez inną ekipę niż reszta domu), bo najpierw wylali za mała warstwę na strychu, a potem tak intensywnie polewali strop że zalali ściany i rozdzielnie elektryczna. Musiał elektryk wszystko wymieniać a jeszcze napatoczył sie facet z energetyki i wogóle wyłączył prąd na dzialce, bo w rozdzielni aż iskrzyło (po drugie opiórkał mnie bo panowie od wylewek watowali bezpieczniki, jak im wszystko wywaliło). Wypłata dla nich zostala pomniejszona o moje dodatkowe koszty (przyjazd elektryka, nowa rozdzielnia). Trochę nerwów mnie to kosztowało, bo szef firmy wylewkarskiej wraz z jego elektrykiem stwierdzili, że przecież mogę sobie te wszystkie zalane betobową mazią bezpieczniki itp. wysuszyć! Druga sprawa to drzwi wejściowe. Za Trociem ostrzegam przed firmą drzwi.pl z Wrocławia (jak przeczytałam jego post, to już miałam zamówione). Po pierwsze drzwi miały być za ok. 3 tyg, musiałam czekać 6 tyg. + tylko kilka dni na montaż (po moich kłotniach). Pan sprawnie zamontował drzwi i okazało sie ze jest inna klamka i szyld zamka niż zamawiałam Pani z firmy beztrosko stwierdziła że producent wycofał te, która ja chcialam i ona zapomniała mnie poinformować , dała więc takie. A wogóle jak mi sie nie podoba to monter ją wymontuje i sobie sama kupie jaką chce. Na moje pyt. jak w takim razie będę zamykać drzwi dopóki nie znajdę tej właściwej i kto ma zapłacić za zamontowanie nowej, nie umiała odpowiedzieć Ledwie zakończyłam rozmowę na temat klamki, zauważylam, że mam zwykłe wkładki w zamkach a jedna miała być atestowana (zapisane w umowie)!! Pani znów beztrosko odparła, że akurat im sie skończyły więc dała mi zwykłą i za 2-3 dni ktoś przyjedzie wymienić. Totlana porażka zero organizacji , brak poszanowania klienta Sorki, że tak sie rozpisałam ale mam nadzieję, że dzieki temu już nikt z forumowiczów nie będzie sie z nimi użerał pozdrawiam jesiennie, ale cieplutko dziekujemy za ostrzezenia pozdrawiam cieplutko rowniez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 27.11.2008 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 śpieszą podzielić sie z wami ciekawym doświadczeniem. okazało się,ze jednym z największych problemów podczas budowy okazało sie załatwienie samochodu z HDS. co prawda miał mieć dzwig na tyle min. 10 m długości i być krótką 3-osiówką. potrzebowałem wrzciuć na strop mat. na drugie piętro i po tyg. poszukiwań "wytargałem" z pobliskiej budowy widlaka mecalaca, ale po 2 godz. roboty i zainkasowaniu 200 pln, stwierdził,że nie pisze się na więcej. kolejny przyjechał HDS-em i po wrzuceniu 12 palet i zaikasowaniu kolejnych 250 pln zawinął sie pośpiesznie żaden problem (oprócz papierologii) nie skonsumował mi tyle czasu. ale piętro zasuwa do góry i za 2 tyg. będzie 2 strop, a stąd już blisko do ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cherry 28.11.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 A ja chcę się podzielić doświadczeniami z zakupu okien dachowych, wybraliśmy millenium projekt i polecanego tu wielokrotnie p.Artura, okna zamówione przez telefon, dzisiaj była dostawa, punktualnie, zgodnie z zamówieniem, sprawie i szybko. Cena też najlepsza, jaką udało nam się uzyskać. Polecam szczerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaB3 30.11.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witajcie,Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ??jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce??Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego...AgaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 30.11.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 Witajcie, Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ?? jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce?? Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego... AgaB przez rozdzielacz pompowy z zaworem termostatycznym, wejdź na http://www.kan.pl i tam można doczytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Witajcie, Czy ktoś łączy podłogówkę z grzejnikami?? Macie jakieś doświadczenia ?? jak rozwiązać problem różnicy temperatur na grzejnikach i w podłogówce?? Robimy sami instalacje i stąd pytanie...Każdy mówi co innego... AgaB My dopiero jesteśmy na etapie zamawiania części, i się wahamy - czy robić osobny obieg grzewczy na podłogówkę z osobnym mieszaczem, czy tak jak Ty podpiąć się pod grzejniki. A odpowiedź na Twoje pytanie to jest zawór termostatyczny typu RTL. Poszukaj na allegro, to zobaczysz co to jest. Daje się go na powrocie pętli podłogówki w danym pomieszczeniu (przy czym nie nadaje się do pomieszczeń większych niż 14m^2) i zaworem tym ustawiasz max. temperaturę wody w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 01.12.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 robic osobnodlugo bo tlumaczyc czemu wiec wezmy pod uwage pierwsz lepszy powod bezdyskusyjny - moze sobie wlaczyc podlogowke na jesieni, kiedy nie musisz wlaczac grzejnikow...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 robic osobno dlugo bo tlumaczyc czemu wiec wezmy pod uwage pierwsz lepszy powod bezdyskusyjny - moze sobie wlaczyc podlogowke na jesieni, kiedy nie musisz wlaczac grzejnikow...... Albo na cieplejszą wiosnę I tu się zgadzam, dzięki za kolejny argument "za" Ale z drugiej strony... skoro wpinamy się pod grzejniki, to na grzejniku można zakręcić termostaty, i wtedy obieg idzie tylko przez podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 01.12.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 na grzejniki masz puszczona inna temperature i skoncz sie na tym, ze podlogowka bedzie sie wlaczac od czasu do czasu zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 01.12.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 na grzejniki masz puszczona inna temperature i skoncz sie na tym, ze podlogowka bedzie sie wlaczac od czasu do czasu Zgadza się, ale wiesz - wtedy mieszaczem który idzie na CO mogę ustawić niższą temperaturę zasilania zrob osobno z czujnikiem nad lub w podlodze Tu jakoś nie jestem przekonany. Przy takiej bezwładności podłogówki, to jakoś nie wierzę w regulatory sterujące pompą. Może lepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie na sztywno by w określonych godzinach się włączała/wyłączała, ale to już inna bajka. PS. Żeby nie było że się czepiam - też myślę że osobny obieg grzewczy dla podłogówki jest lepszym pomysłem, ale sam dla siebie staram się znaleźć naprawdę sensowne argumenty ZA (bo jednak jest to trochę droższa inwestycja - pompa, mieszacz, szafka z rozdzielaczem, dodatkowe metry rury (robocizna)...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olciu6 02.12.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witammam ogromną prośbę czy ktoś może mi polecić solidnego wykonawcę, ekipa która do tej pory wykonywała prace budowlane już przegięła i muszę ich pogonić (tak na marginesie "był " to mój kolega) od czerwca do dzisiaj wybudowali aż ściany i kawałek stropu nie wyrabiają się bo jak mówią za dużo zleceń mają. Budowa na Wilkszynie domek prosty mało skomplikowany. Będę bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 02.12.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Rokwool ma najcieplekszą wełnę o nazwie TOPROCK - chyba, Isover Supermatę, URSA ma też w katalogu grupę ulepszonych wełn. Tylko w hurtowniach z reguły tego nie ma od ręki, bo większość ludzi pyta jednak o cenę metra / rolki wełny o jakiejś tam grubości i nie zwraca na resztę uwagi. Odświeżę temat, zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30% http://www.isoroc.pl/index.php?id=4 Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 02.12.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Odświeżę temat, zna ktoś z Was wełnę Isoroc? Lambda jak w toprocku, a znacznie tańsza, o prawie 30% http://www.isoroc.pl/index.php?id=4 Mogę kupić Toprocka za 16,75zł/m2 albo isoroca za 12,90/m2. Co wybrać? Przecież na tej stronie jest napisane - deklarowany współczynnik przewodzenia ciepła 0,039. Toprock ma 0,035. Owszem - piszą tu "osiągalny" 0,035 ale to pewnie tak samo jak z mocami max przy głośnikach, tudzież kominkach Ja wziąłem toprocka i superrocka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 02.12.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 jest supermata isovera o nizszch parametrach niz 0.39Co do rockwoola juz od 5tej osoby slysze ze fatalnie się nim robi - co moze byc wazne jesli ocieplasz sam/sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts