Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NOWA GRUPA WROCLAW I OKOLICE zaczynamy 2008

Recommended Posts

Przekazuję dalej namiary na godnego polecenia "misia". Ja namiar dostałem od SUSPENSERA (za co mu dziękuję i muszę z butelczyną do niego zawitać ;)) Własnie u mnie skończył , a roboty trochę było - dwa stropy (skomplikowane) piętro, kolonkowa, 2 kominy, 3 x schody itp. w przyszłym tyg. kończy. Z czystym sumieniem moge polecić. Wiem,że zajmuje sie też wykończeniówką i tynkami. Drogi nie jest. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a najbardziej podobają mi się aktualne ceny "dachowców" co by nie mówić o kryzysie, to nam budującym pomógł ;)

w sprwawie ogrodzenia, w miejscu niereprezentacyjnym postawiliśmy na panele z drutu robione w Żarowie. zadecydowała estetyka i trwałość w porównaniu np. do siatki.

czy robiliście już ogrodzenie? ja sobie wymyśliłam sietke z gotową podmurówką i teraz szukam gdzie to można kupić jeśli ktoś ma namiary to bardzo proszę.

Ja kupowałem siatkę od faceta ze Żmigrodu (namiarów już nie mam, ale można go znaleść w Autogiełdzie... patrz hasło słupki ogrodzeniowe). Siatka gęsta, powlekana, porządna, ceny rynkowe. Z tym podmurówka u mnie była wylewana.

Z tego co pamietam to gotowę podmurówki z siatkami robi firma z Sycowa (szukaj na allegro).

Witam wszystkich zaczynam dopiero zabawę z budową więc będę miewał pewnie trochę pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów mając nadzieję szybko się odwdzięczyć również jakimiś radami lub informacjami :).

Aktualnie poszukuje architekta do adaptacji i zmian w projekcie niestety zależy mi na czasie :)

Na wstępie mam pytanie czy ktoś z was może korzystał z usług jakichś architektów z Oleśnicy lub wie coś na ich temat. np:

- firma CODARD p. Sławomir Sznerch

- firma PLUMBER

- biuro projektowe NAWROT i p. Nawrot

- biuro usług inwestycyjnych BERG

lub kogo polecacie z oleśnicy lub okolic. Nie planuje jakichś rewolucyjnych zmian w projekcie.

Z innej beczki czy słupy żelbetowe 24x24 w ścianie kolankowej to normalne/standardowe rozwiązanie. Chodzi mi o jego ekonomiczność.

Planuje budować dom C117 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=332&IdKolekcji=&dzial_s=top_ten&nr=3 , wydaje się prosty i ekonomiczny w budowie co o tym myślicie i ogólnie o projekcie. Przy czym planuje ścianke kolankową o 50 cm w góre, dach z 35 na 40 stopni i powiększenie garazu i piętra nad nim o 1 m. oraz jakieś drobne zmiany z oknami.

Z góry dzięki za rady :)

Witam wszystkich zaczynam dopiero zabawę z budową więc będę miewał pewnie trochę pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów mając nadzieję szybko się odwdzięczyć również jakimiś radami lub informacjami :).

Z innej beczki czy słupy żelbetowe 24x24 w ścianie kolankowej to normalne/standardowe rozwiązanie. Chodzi mi o jego ekonomiczność.

Planuje budować dom C117 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=332&IdKolekcji=&dzial_s=top_ten&nr=3 , wydaje się prosty i ekonomiczny w budowie co o tym myślicie i ogólnie o projekcie. Przy czym planuje ścianke kolankową o 50 cm w góre, dach z 35 na 40 stopni i powiększenie garazu i piętra nad nim o 1 m. oraz jakieś drobne zmiany z oknami.

Z góry dzięki za rady :)

witaj :)

architektów w Oleśnicy nie znam i na słupach żelbetowych sie też nie znam, wiec nie pomogę. Poogladałam sobie natomiast projekt i:

- garaż powieksz koniecznie bo drzwi sie bedą dobrze otwierały tylko z jednej strony (a jak juz ktoś napisał na forum żony/mężowie też/ nie lubią być wysadzane na deszcz przed garażem :D ) a ściany trzeba będzie obić styropianem :wink: , a poza tym potrzeba kawałek miejsca na rowery, opony, choinke itp

1. ściana kolankowa ok, tylko sprawdz czy nie zaburzy to proporcji domu (może niższa?) choć to kwestia gustu

2. w łazience na dole przesunęłabym okno albo brodzik

3. mój pomysł na pomieszcz. gosp. za garażem

- zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz

- nie zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., i dodatkowo wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz (w przypadku wykorzystywania tego pom. na kotłownie do której potrzebny jest stały dostęp z domu)

- wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik :wink: w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp)

- uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze :roll:

To tyle z mojej strony

pozdrawiam :lol:

- uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze :roll:
Skąd my to znamy. Ludziska się naoglądały filmów z USA a tam prawie zawsze umywalka pod oknem, tylko nikt nie zwrócił uwagi, żeby parapet trochę podnieść :D

Dobry hint z tą wyciąganą wylewką - mam nadzieję, że to uratuje mnie od mycia okien z dworu. Chociaż na szczęście, to nie 10-piętrowy blok i na dwór można spokojnie z małą drabinką wyjść.

W1. ściana kolankowa ok, tylko sprawdz czy nie zaburzy to proporcji domu (może niższa?) choć to kwestia gustu

2. w łazience na dole przesunęłabym okno albo brodzik

3. mój pomysł na pomieszcz. gosp. za garażem

- zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz

- nie zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., i dodatkowo wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz (w przypadku wykorzystywania tego pom. na kotłownie do której potrzebny jest stały dostęp z domu)

- wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik :wink: w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp)

To tyle z mojej strony

pozdrawiam :lol:

Pomysły na wykorzystanie pomieszczenia gospodarczego super (szczególnie opcja z ala toaletką), ja jakoś ją przeoczyłem w rozważaniach o zmianach i wykorzystaniu , a tu proszę :)

Wielkie dzięki

- wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp)

Mi ten pomysł też się podoba :D

U siebie podniosłem parapet w kuchni o jednego pustaka, a dodatkowo zlew będzie idealnie centralnie względem okna. Przy otwieraniu skrzydła ominą nawet bardzo wysoką wylewkę.

a najbardziej podobają mi się aktualne ceny "dachowców" co by nie mówić o kryzysie, to nam budującym pomógł ;)

w sprwawie ogrodzenia, w miejscu niereprezentacyjnym postawiliśmy na panele z drutu robione w Żarowie. zadecydowała estetyka i trwałość w porównaniu np. do siatki.

czyli jakie?? bo ja mam oferty które... wskazują że dachowiec chce z jednego dachu przeżyć cały kryzys

Podaję namiary na frimę produkującą siatki i jednocześnie wykonująca ogrodzenie ze swoich materiałów: http://www.deko.wroc.pl/kontakt.html za dobrą cenę (robiłam 1,5 roku temu więc cena nieaktualna). Wyszło coś ok. 7 tys. za ok. 140-150mb (siatka 120 , słupki i podmurówka systemowa).

Jedna Uwaga: bardzo dobrej jakości siatka, podmurówka systemowa tez w dobrej cenie, ale biorąc z wykonaniem trzeba koniecznie powiedzieć że mocowanie w gruncie na beton :evil: . Nam zrobili tak po prostu - wkopali betonowe słupki pod słupek w ziemię i już. Mówili, że tak robią i jest ok. Powiedzieliśmy, ze nie zapłacimy jak słupek nie będzie zalany i dopłacilismy 200zł za materiał.

Poza tym wszystko jak najbardziej w porządku.

Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy :oops:

wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos:

zasilanie 3 fazowe?

przewidywane roczne zużycie energi???

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał ....

Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy :oops:

zasilanie 3 fazowe?

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

Ja wypełniałam na miejscu i pytałam panów elektryków co tam wpisać;p

zasilanie 3 fazowe?

moc przyłączeniowa 13kW?

zabezpieczenie 25A?

3fazy - tak, nawet jeśli nie teraz, to może kiedyś podłączysz piekarnik na 3f, przepływowy ogrzewacz wody, betoniarkę etc lepiej mieć

zużycie - dane marketingowe ;) wpisz cokolwiek, np. z http://www.twojprad.pl/?p=p_22

13kW - wystarczy na zwykły domek i 3-4 osoby. Jeżeli planujesz ogrzewać prądem lub inne atrakcje zużywające licznik, weź większy przydział. Chociaż... zwiększyć zawsze można i w każdej chwili - podpisz 13kW, także tyle mam.

25A - wynika z powyższego, dla pierwszego założenia wystarczy.