Spad 07.02.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Przekazuję dalej namiary na godnego polecenia "misia". Ja namiar dostałem od SUSPENSERA (za co mu dziękuję i muszę z butelczyną do niego zawitać ) Własnie u mnie skończył , a roboty trochę było - dwa stropy (skomplikowane) piętro, kolonkowa, 2 kominy, 3 x schody itp. w przyszłym tyg. kończy. Z czystym sumieniem moge polecić. Wiem,że zajmuje sie też wykończeniówką i tynkami. Drogi nie jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spad 07.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 a najbardziej podobają mi się aktualne ceny "dachowców" co by nie mówić o kryzysie, to nam budującym pomógł w sprwawie ogrodzenia, w miejscu niereprezentacyjnym postawiliśmy na panele z drutu robione w Żarowie. zadecydowała estetyka i trwałość w porównaniu np. do siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek79pl 08.02.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 czy robiliście już ogrodzenie? ja sobie wymyśliłam sietke z gotową podmurówką i teraz szukam gdzie to można kupić jeśli ktoś ma namiary to bardzo proszę. Ja kupowałem siatkę od faceta ze Żmigrodu (namiarów już nie mam, ale można go znaleść w Autogiełdzie... patrz hasło słupki ogrodzeniowe). Siatka gęsta, powlekana, porządna, ceny rynkowe. Z tym podmurówka u mnie była wylewana. Z tego co pamietam to gotowę podmurówki z siatkami robi firma z Sycowa (szukaj na allegro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.02.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Przekazuję dalej namiary na godnego polecenia "misia". Ja namiar dostałem od SUSPENSERA (za co mu dziękuję i muszę z butelczyną do niego zawitać ) Hehe jestem za - daj tylko znać na priv kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitoss 09.02.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Witam wszystkich zaczynam dopiero zabawę z budową więc będę miewał pewnie trochę pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów mając nadzieję szybko się odwdzięczyć również jakimiś radami lub informacjami . Aktualnie poszukuje architekta do adaptacji i zmian w projekcie niestety zależy mi na czasie Na wstępie mam pytanie czy ktoś z was może korzystał z usług jakichś architektów z Oleśnicy lub wie coś na ich temat. np: - firma CODARD p. Sławomir Sznerch - firma PLUMBER - biuro projektowe NAWROT i p. Nawrot - biuro usług inwestycyjnych BERG lub kogo polecacie z oleśnicy lub okolic. Nie planuje jakichś rewolucyjnych zmian w projekcie. Z innej beczki czy słupy żelbetowe 24x24 w ścianie kolankowej to normalne/standardowe rozwiązanie. Chodzi mi o jego ekonomiczność. Planuje budować dom C117 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=332&IdKolekcji=&dzial_s=top_ten&nr=3 , wydaje się prosty i ekonomiczny w budowie co o tym myślicie i ogólnie o projekcie. Przy czym planuje ścianke kolankową o 50 cm w góre, dach z 35 na 40 stopni i powiększenie garazu i piętra nad nim o 1 m. oraz jakieś drobne zmiany z oknami. Z góry dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 09.02.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Jezeli ktos szuka ekipy do stanu surowego to polecam mojego wykonawce. Szybko sprawnie i z glowa! Zdzislaw Kleszczynskifirma DOMtel. 888508083 mozna sie powolac na Grzeska z Brzeziej Łąki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ika_71 10.02.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Witam wszystkich zaczynam dopiero zabawę z budową więc będę miewał pewnie trochę pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów mając nadzieję szybko się odwdzięczyć również jakimiś radami lub informacjami . Z innej beczki czy słupy żelbetowe 24x24 w ścianie kolankowej to normalne/standardowe rozwiązanie. Chodzi mi o jego ekonomiczność. Planuje budować dom C117 http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=332&IdKolekcji=&dzial_s=top_ten&nr=3 , wydaje się prosty i ekonomiczny w budowie co o tym myślicie i ogólnie o projekcie. Przy czym planuje ścianke kolankową o 50 cm w góre, dach z 35 na 40 stopni i powiększenie garazu i piętra nad nim o 1 m. oraz jakieś drobne zmiany z oknami. Z góry dzięki za rady witaj architektów w Oleśnicy nie znam i na słupach żelbetowych sie też nie znam, wiec nie pomogę. Poogladałam sobie natomiast projekt i: - garaż powieksz koniecznie bo drzwi sie bedą dobrze otwierały tylko z jednej strony (a jak juz ktoś napisał na forum żony/mężowie też/ nie lubią być wysadzane na deszcz przed garażem ) a ściany trzeba będzie obić styropianem , a poza tym potrzeba kawałek miejsca na rowery, opony, choinke itp 1. ściana kolankowa ok, tylko sprawdz czy nie zaburzy to proporcji domu (może niższa?) choć to kwestia gustu 2. w łazience na dole przesunęłabym okno albo brodzik 3. mój pomysł na pomieszcz. gosp. za garażem - zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz - nie zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., i dodatkowo wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz (w przypadku wykorzystywania tego pom. na kotłownie do której potrzebny jest stały dostęp z domu) - wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp) - uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze To tyle z mojej strony pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.02.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 - uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze Skąd my to znamy. Ludziska się naoglądały filmów z USA a tam prawie zawsze umywalka pod oknem, tylko nikt nie zwrócił uwagi, żeby parapet trochę podnieść Dobry hint z tą wyciąganą wylewką - mam nadzieję, że to uratuje mnie od mycia okien z dworu. Chociaż na szczęście, to nie 10-piętrowy blok i na dwór można spokojnie z małą drabinką wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitoss 10.02.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 W1. ściana kolankowa ok, tylko sprawdz czy nie zaburzy to proporcji domu (może niższa?) choć to kwestia gustu 2. w łazience na dole przesunęłabym okno albo brodzik 3. mój pomysł na pomieszcz. gosp. za garażem - zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz - nie zrezygnować z drzwi łaczących garaż z pom. gosp., i dodatkowo wstawic drzwi z pom. gosp na zewnątrz (w przypadku wykorzystywania tego pom. na kotłownie do której potrzebny jest stały dostęp z domu) - wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp) - uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze To tyle z mojej strony pozdrawiam Pomysły na wykorzystanie pomieszczenia gospodarczego super (szczególnie opcja z ala toaletką), ja jakoś ją przeoczyłem w rozważaniach o zmianach i wykorzystaniu , a tu proszę Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anuleek 11.02.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 - wstawić tam kibelek i umywalkę - przydatne przy pracach ogrodowych, dzieciach i przy imprezkach w ogrodzie (goście/ dzieci/ ubrudzony ogrodnik w zapiaszczonych/mokrych ubłoconych butach nie będą pomykać do toalety przez salon lub nie bedą zmuszeni latać dookoła domu itp) Mi ten pomysł też się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 11.02.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 - uwaga na późniejszy etap - macie zlewozmywak przy oknie tak jak ja, ostatnio mój wykonawca zwrócił mi uwagę na problem z otwieraniem okna, bo przeszkadza wylewka (on sam z tego powodu przenosił u siebie zlew w róg kuchni), teraz musze kupić taką wyciaganą wylewke czy cos, bo inaczej okno będę mogła myć tylko stojac na dworze U siebie podniosłem parapet w kuchni o jednego pustaka, a dodatkowo zlew będzie idealnie centralnie względem okna. Przy otwieraniu skrzydła ominą nawet bardzo wysoką wylewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 11.02.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 Też mamy podniesione okno w kuchni i zlew na środku Może ewentulanie lekko w prawa stronę. No i w garażu umywalka oraz brodzik np. na mycie pieska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 12.02.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 a najbardziej podobają mi się aktualne ceny "dachowców" co by nie mówić o kryzysie, to nam budującym pomógł w sprwawie ogrodzenia, w miejscu niereprezentacyjnym postawiliśmy na panele z drutu robione w Żarowie. zadecydowała estetyka i trwałość w porównaniu np. do siatki. czyli jakie?? bo ja mam oferty które... wskazują że dachowiec chce z jednego dachu przeżyć cały kryzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 12.02.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Podaję namiary na frimę produkującą siatki i jednocześnie wykonująca ogrodzenie ze swoich materiałów: http://www.deko.wroc.pl/kontakt.html za dobrą cenę (robiłam 1,5 roku temu więc cena nieaktualna). Wyszło coś ok. 7 tys. za ok. 140-150mb (siatka 120 , słupki i podmurówka systemowa). Jedna Uwaga: bardzo dobrej jakości siatka, podmurówka systemowa tez w dobrej cenie, ale biorąc z wykonaniem trzeba koniecznie powiedzieć że mocowanie w gruncie na beton . Nam zrobili tak po prostu - wkopali betonowe słupki pod słupek w ziemię i już. Mówili, że tak robią i jest ok. Powiedzieliśmy, ze nie zapłacimy jak słupek nie będzie zalany i dopłacilismy 200zł za materiał. Poza tym wszystko jak najbardziej w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina3 12.02.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos: zasilanie 3 fazowe? przewidywane roczne zużycie energi??? moc przyłączeniowa 13kW? zabezpieczenie 25A? ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goskai 12.02.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos: zasilanie 3 fazowe? przewidywane roczne zużycie energi??? moc przyłączeniowa 13kW? zabezpieczenie 25A? ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał .... Ja wypełniałam na miejscu i pytałam panów elektryków co tam wpisać;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TMK 12.02.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Proszę o szybką instrukcję co mam wpisać do wniosku do energetyki mamy już wszystkie dokumenty dla architekta a o energetyce zapomnieliśmy wydrukowałam sobie wniosek ale to kosmos: zasilanie 3 fazowe? przewidywane roczne zużycie energi??? moc przyłączeniowa 13kW? zabezpieczenie 25A? ktokolwiek wie ktokolwiek to wypełniał .... 3fazy - tak, nawet jeśli nie teraz, to może kiedyś podłączysz piekarnik na 3f, przepływowy ogrzewacz wody, betoniarkę etc lepiej mieć zużycie - dane marketingowe wpisz cokolwiek, np. z http://www.twojprad.pl/?p=p_22 13kW - wystarczy na zwykły domek i 3-4 osoby. Jeżeli planujesz ogrzewać prądem lub inne atrakcje zużywające licznik, weź większy przydział. Chociaż... zwiększyć zawsze można i w każdej chwili - podpisz 13kW, także tyle mam. 25A - wynika z powyższego, dla pierwszego założenia wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati28 13.02.2009 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Witam,czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu lub okolicach można kupić okna dachowe Velux z dobrym rabatem - potrzebuje 8 szt (w tym 1 łazienkowe) na Roto póki co uzbierałam 31% od ceny katalogowej, na Velux - 24%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godin 14.02.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 pati28 zerknij proszę parę stron wcześniej, na pewno pisałam o trzech firmach, których oferty należy porównać W razie dodatkowych pytań pisz proszę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitoss 14.02.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Gdzie i ewentualnie w jakich cenach kupowaliście bloczki fundamentowe, beton, beton komórkowy, stal, więźbe, dachówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts