KozAnka 15.11.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam wszystkich! Zaczynam w przyszłym roku w Hornówku (niedaleko picasso ) i pilnie poszukuję ekipy. Możecie mi kogoś polecić? Zastanawiam się też nad kierownikiem budowy. Słyszałam o dwóch: Wróbel i Cichowlas. Może ich znacie i możecie coś o nich napisać? Będę budowała Dom w groszku 2 . Narazie robię adaptację tego projektu. Czy wiecie gdzie i z kim muszę uzgodnić zmianę miejsca wjazdu na działkę? I czy w ogóle muszę? Przepraszam, że od razu na wstępie same pytania. , ale tak się stresuję, że jeszcze nie mam ekipy, że w nocy spać nie mogę. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 17.11.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 KozAnka, Witamy serdecznie w Grupie Izabelin. Jak tylko znajdę więcej czasu to wrzucę Ci namiary na kilka ekip. Projekt ogrodzenia od ulicy zgłaszasz w starostwie. Możesz budować miesiąc po zgłoszeniu. Ogrodzenia od sąsiadów nie musisz uzgadniać. Przejrzyj sobie poprzednie strony, pisaliśmy o tym szczegółowo jakiś czas temu. A co masz na myśli mówiąc o zmianie miejsca wjazdu? Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 17.11.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 A co masz na myśli mówiąc o zmianie miejsca wjazdu? Mam już ogrodzoną działkę (stare ogrodzenie) i brama jest na środku. Tak jest też zaznaczone na mapie do celów projektowych. A ja teraz chciałabym bramę z boku, bo z boku domu będzie garaż. I to powinnam uzgodnić chyba z Zarządem Dróg Miejskich, czy jakoś tak i nie wiem gdzie to jest, czy w gminie, czy w starostwie. Myślałam, że może też coś takiego załatwialiście. Ale nic, pójdę do Urzędu Gminy i zapytam. jj, Widziałam Twoją budowę, ale to było w wakacje i dopiero były początki murowania ścian. Jestem ciekawa na jakim jesteś etapie. Muszę wyciągnąć mężusia na spacer i obejrzeć postępy. W sumie niedaleko mieszkamy. Pozdrawiam KozAnka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 17.11.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Bardzo nam miło przedstawić się w grupie Izabelin. My właściwie jesteśmy sąsiadami zza strugi. Nasza działka w Koczargach Starych dokładnie graniczy z Lipkowem. Odkryliśmy wypowiedź Rbit'a: W koczargach mozna spotkac , ale rolne w planach przeznaczona do zmiany kwalifikacji na budowlane. Tylko kiedy to będzie???? sam czekam na decyzje a ci od których kupilem czekali wczesniej jakieś 5 lat. i chcielibyśmy Cie choć trochę pocieszyć. Obecnie wyłożone są dwie wersje koncepcyjne planu w gminie. W okolicach lutego ma być wersja druga i jeżeli nikt zbyt głośno protestować nie będzie (tzn nie trafi do NSA) to zmiana kwalifikacji nastąpi w okolicach bardziej czerwca niż maja. Dla pocieszenia możemy dodać, że my już dobrze ponad 5 lat czkamy, czekamy ... A najgorsze jest to, że wszyscy wiedzą dobrze, że tam budowlane działki będą, ale nic nie można załatwić do czasu zmiany kwalifikacji. Normalnie żadnego papierka, nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 18.11.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 KozAnka, Wysłałam obiecane info na priva. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 18.11.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso 20.11.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam wszystkich! Zaczynam w przyszłym roku w Hornówku (niedaleko picasso ) i pilnie poszukuję ekipy. Możecie mi kogoś polecić? Zastanawiam się też nad kierownikiem budowy. Słyszałam o dwóch: Wróbel i Cichowlas. Może ich znacie i możecie coś o nich napisać? Będę budowała Dom w groszku 2 . Narazie robię adaptację tego projektu. Czy wiecie gdzie i z kim muszę uzgodnić zmianę miejsca wjazdu na działkę? I czy w ogóle muszę? Przepraszam, że od razu na wstępie same pytania. , ale tak się stresuję, że jeszcze nie mam ekipy, że w nocy spać nie mogę. Liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam Witam Kozanka, ciesze sie, ze bedziemy sasiadami - strasznie jestem ciekaw, gdzie dokladnie bedziesz budowac? Jezli chodzi o kierownka to ja mam wlasnie Cichowlasa - moge polecic - jest ok. Ekipy Ci nie polece...bo buduje znajomy, ktory kiedys mial firme budowlana, teraz juz zajmuje sie czyms innym, a dla mnie zrobil wyjatek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 20.11.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Jezli chodzi o kierownka to ja mam wlasnie Cichowlasa - moge polecic - jest ok. Fajnie, a czy możesz mi podać jego numer telefonu? I jeśli mogę zapytać, ile od Ciebie bierze? Dzisiaj wybraliśmy się na spacer twoją ulicą i próbowałam zlokalizować twoją budowę. Widziałam na tablicy nazwisko właśnie tego kier. bud., więc już wiem, gdzie budujesz. Ja będę budowała ... a to wyślę na priva. jj, A na wczorajszym spacerku widzieliśmy twoją budowę. Bardzo ładny domek. Ta ekipa, co mi na nią namiary przesłałaś, to u Ciebie budowała? Na tablicy było jakieś inne nazwisko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso 20.11.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 KozAnka, poszlo na priva.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 20.11.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 02.01.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Kochani sąsiedzi, Właśnie wróciłam ze świątecznego szusowania po naszych pięknych górach którąż to rozrywkę wszystkim w miarę możliwości serdecznie polecam. No i cóż pora na noworoczne życzenia: jak najmniej problemów, mnóstwa satysfakcji z tego co udało się dokonać, życzliwych ludzi wokół, wiary we własne siły i jeszcze tego czegoś co sprawia, że wszystko samo się układa Pozdrawiam serdecznie jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.01.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 WitamPonieważ zaczynam budowę na wiosnę, ale jeszcze nawet nie mam projektu wybranego, więc chyba muszę skorzystać z usług architekta.Czy moglibyście mi kogoś polecić, kto niedrogo, rzetelnie i szybko zaprojektuje dom (lub zaadaptuje gotowy projekt - może jeszcze coś wybiorę gotowego, ale juz zaczynam watpić w to!)? A swoją drogą to ile płaciliście np. za adaptację gotowych projektów? Będę wdzięczna za wszelkie namiary.SERDECZNIE POZDRAWIAM W NOWYM ROKUJUSTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 03.01.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Witaj Justa, Oj masz wymagania jak w Idei Moja współpraca z architektem trwała pół roku. Projekt indywidualny z reguły nie jest tani. Ale ostatnie wymaganie co do rzetelności jest do spełnienia. Jeśli jesteś zainteresowana mogę podać namiary na priva. Jest jeszcze taka możliwość, że zamawiasz projekt indywidualny w pracowni specjalizującej się w projektach gotowych i umawiasz się z nimi, że później mogą go sprzedawać jako gotowy - jest taniej. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chmielma 04.01.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witaj Justa, Oj masz wymagania jak w Idei jj, chyba nie w idei a w erze ale poważnie: ja też jestem zainteresowany namiarem na tego architekta, więc gdyby Ci się chciało na priva... poza tym widzę że jesteś kopalnią kontaktów do wszelkich możliwych ekip - interesuje mnie "full opcja", jako że wiosna coraz bliżej, a ja nie mam jeszcze na oku żadnych wykonawców pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 04.01.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 JJ NAPISAL Moja współpraca z architektem trwała pół roku. Boże, to chyba niemożliwe! Ja za poł roku to chce mieć pół domu wybudowanego!!!!!! Ale poproszę ten kontakt, może wtedy tylko był tak obłożony robotą, może teraz uda się szybciej. Ja równiez, jak Marcin szukam rownież kontaktów do innych wykonawców, teraz również GEODETY do zrobienia mapki do celów projektowych. Może kogoś możecie polecić? Czy mapkę można zrobić dopiero jak jest gotowy projekt domu? Czy można to robić jakoś na raty - teraz teren, media, a wrysowanie domu na koncu? Czy gadam jakieś herezje? Jak widzicie jestem poczatkująca, więc proszę o wyrozumiałość i pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 05.01.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Marcin, Zauważyłam tę Ideę po wstaniu od komputera ale już mi się nie chciało poprawiać. Zostawiłam licząc, że nikt nie zwróci uwagi. A tu proszę nawet jak przerzucamy kanały unikając reklam to i tak zapadają w pamięć Oczywiście wyślę namiary na architekta i ekipy na priva. Justa, W pół roku będziesz miała wybudowane pół domu. Stan surowy wznosi się 3-4 miesiące. Natomiast przygotowania trwają dłużej. W starostwie czekasz dwa miesiące na pozwolenie. Zostają 2-3 miesiące na projekt. Jest to do zrobienia ale tempo jest duże i jeśli pierwsza propozycja architekta nie przypadnie Wam do gustu i zaczną się poprawki to należy liczyć się z poślizgiem. jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 05.01.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Generalnie przygotowanie projektu indywidualnego obejmuje:1. "wizję lokalną" czyli architekt ogląda działkę2. określenie Waszych potrzeb - określenia stylu domu, ilości i wielkości pomieszczeń, umiejscowienia pomieszczeń wg. stron świata, umiejscowienia schodów, określenia czy kuchnia ma być otwarta, gdzie kominek itp., itd3. stworzenie wstępnego projektu architektonicznego4. propozycje zmian do projektu wniesione przez inwestora i kolejne wersje projektu5. zakceptowanie projektu architektonicznego przez inwestora 6. projekt konstrukcji budynku, projekt zagospodarowania terenu i ewentualnie projekty branżowe (instalacji).Jak widać pracy jest dużo i jeśli startuje się od zera to może trwać to pół roku. Warto poświęcić tu więcej czasu bo jeśli się wszystko przemyśli to nie ma ryzyka podejmowania nie zawsze trafionych decyzji na placu budowy w dodatku pod presją czasu.Justa,Kontakty do architekta, wykonawców i geodety wyślę na priva.Mapkę można zrobić w każdej chwili. Potrzebna Ci będzie do przygotowania projektu zagospodarowania terenu przez architekta. Każdy geodeta i architekt wie o co chodzi. Zamawiasz mapkę, na której będzie twoja i okliczne działki wraz z przebiegiem istniejących mediów. Dostarczasz architektowi a on wrysowuje dom, podjazdy, śmietnik i ew. studnię lub szambo. Tylko proszę o cierpliwość w sprawie kontaktów - postaram się wysłać najdalej jutro.Powodzenia:D jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 05.01.2006 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 jj - dzięki, czekam cierpliwie. Dzisiaj jeden geodeta powiedzial mi, ze za mapkę do celow projektowych - 4 kopie w 3 tygodnie chce 700 zł. Jak myślicie, czy to dużo, czy mało? Czy muszą byc odpowiednie skale, czy to obojętne? Na forum widzialam rożne u różnych osób. jj napisal W starostwie czekasz dwa miesiące na pozwolenie. Czy na pozwolenie czeka sie zawsze tak długo, czy to max. czas, w jakim musi urzad je wydać? ale moze tez krocej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 05.01.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Justa, Moja mapka jest w skali 1:500 i taka poszła do Starostwa. Czekałam równo 2 miesiące ale nie spieszyło nam się bo załatwialiśmy wszystko zimą. Jest to czas maksymalny - spróbuj porozmawiać w wydziale architektury w Starostwie jak są obłożeni pracą - tel.7337222/24. Cena, którą podajesz jest normalna - biorą i 800 zł. Obiecane namiary wysłałam na priv. Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 05.01.2006 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts