Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa izabelin

Kret001

Recommended Posts

Niestety czasami na prad sie czeka 2 lata i nie ma mowy o budowlanym :cry: . Wtedy pozostaje tylko skorzystac z uprzejmosci sasiada. Taka sytuacja ma miejsce, gdy nie ma pociagnietej linii przed dzialka.

Pozdrawiam

ps firma Mibud budowala nam dom, ale nie jestem pewna czy o tej samej firmie mowimy, bo oni raczej juz nie buduja. Skad ich znalazlas?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niestety nikogo nie polece. Obecnie sami organizujemy budowe i generalnie jest katastrofa. Bardzo ciezko wszystko razem zgrac, bo czesc fachowcow jest bardzo nieterminowa, a czesc przychodzi na czas. Teraz mamy obsuw przez tynki, ktore mialy byc robione od 5 wrzesnia, a jak dobrze pojdzie to ekipa wejdzie pod koniec przyszlego tygodnia. Troche mam dosyc. Jezeli ktos organizuje wszystko sam to moge polecic elektryka (dzieki JJ), pana od TV i telefonu, firme od szamba i forumowego Zbycha od alarmu. Super trafilismy tez z firma od okien.

Problematyczny wydaje sie byc ogrodnik (forumowy Jatoja), bo kolezance wycenil ogrod na 4 x drozej niz sam szacowal na wstepie :o (i kolezanka nie szalala z roslinami). Na razie najbardziej martwie sie o tynki i gaz, reszte sobie zostawiam na pozniej.

JJ, widzialam, ze koncza juz Ci klinkier! A jak prace w srodku?

Klememi, fajnie ze bedziecie na Szkolnej tam juz jest bardzo cywilizowanie :wink: Sama zaluje, ze Mibud juz nie buduje domow jednorodzinnych, budowa z nimi to byla czysta przyjemnosc :D .

A i ostrzegam przed gazownia, cokolwiek musza zrobic zajmuje im to baardzo duzo czasu np na podpisanie umowy czekam od maja :evil: , bo pani, ktora sie tym zajmuje byla juz 2 razy na dlugim urlopie, a potem w zwiazku z przeprowadzka 2 tygodnie nic nie robili :evil: (sama mi to powiedziala :o ). Polecam wiec wziac prywatna firme, ktora sama z gazownia wszystko zalatwi - bedzie i szybciej i taniej.

Pozdrawiam

Iwona

Dzień dobry,

Kolejne etapy budowy są coraz bardziej absorbujące i coraz mniej czasu pozostaje na pisanie. Kiedyś człowiek zamawiał wywrotkę pustaków i miał spokój na parę tygodni, teraz nadszedł etap drobiazgów i detalicznych ustaleń, które zabierają trochę energii.

Za nami już są instalacje podtynkowe (mam nadzieję, że wszystko uwzględniłam) i elewacja klinkierowa. Umowa na okna podpisana. Przed nami tynki, rozprowadzenie instalacji w podłodze (podłogówka) i wylewki.

Spieszymy się żeby zamknąć dom przed zimą.

Gazownia wybudowała już gazociąg i przyłącze. Jeszcze czekają nas papierkowe odbiory instalacji wewnętrznej. Sprawa gazu ciągnie się od lipca zeszłego roku. Na temat gazowni mogłabym napisać osobny elaborat. Są tak nieelastyczni z tymi bzdurnymi uzgodnieniami, ZUDami, umowami, że jak przyjdzie do wykonania w terenie to ręce rozkładają bo nie uwzględnili, że sąsiad sobie na trasie gazociągu bzy posadził. Sąsiad ich pogonił i nie pozwolił wykopać. I słusznie - mają 8 metrową nieutwardzoną drogę, w której nie ma żadnych mediów, to mu akurat będą kopać pod płotem. Bzy zostały. :wink:

Pozdrawiam :D

jj

PS Ogród sama sobie założę. To akurat jest moje ulubione zajęcie.

U nas musa czagnac 60m i to nie ot strony ul Kurowskiego a ot stronie 3-go maja..ale mam nadzeje ze nie bedzie az 2 lata. Sasiad obok zlozyl podanie rok pred nami, tak ze zaklad energetycny ma 2 lata na podlaczenie, a ten okres sie konci w lipcu'07. Mamy nadzeje ze na wiosny juz bedzie normalny prad (skrznka w ogrodzenie). Zaklad energetyczny przespisza jesli sa 3-4 dzialki jedna obok druga do podlaczenie...

Hej jak tam?

U nas ciag dalszy horroru :lol: . Na szczescie od poniedzialku wracam na urlop wychowawczy, wiec bede miala czas jezdzic na budowe 5 razy dziennie i zwiedzac wszystkie sklady budowlane w okolicy :wink: .

Obecnie jestesmy w trakcie robot wodno-kanalizacyjnych i wlasnie okazalo sie, ze w kosztorysie firma instalacyjna zapomniala o strychu :o . Ale reszta (na razie :D ) wydaje sie pod kontrola.

Obecnie poszukuje sprawdzonej i polecanej firmy do ocieplenia dachu i karton-gipsu. Jesli mozecie kogos polecic to prosze o namiary.

Pozdrawiam

Witam Sąsiadów!

Właśnie się zalogowałam. Mam drugą działkę na Szkolnej licząc od Kurowskiego.

Potwierdzam dane dotyczace prądu - my dostaliśmy termin przyłącza na październik 2007. Prąd budowlany może być w ciągu 14 dni jak się ma skąd pociągnąć (max. kilkadziesiąt metrów). Zawsze jest opcja zyczliwy sasiad albo generator. Może wspólnymi siłami zdziałamy coś w ZEWT??

Kiedy planujecie rozpocząć budowę?

Przepraszam za dluzsza cisze - bylismy na urlopie ;-)

A nawiazujac do naszej wczesniejszej prosby o drzewa to dziekuje wszystkim, ktorzy sie zaoferowali - bardzo chetnie przyjmiemy troche ladnych drzewek jak tylko ocenimy jakosc gleby i pogadamy z ogrodnikami a propos zagospodarowania calosci ;-)

Nasza dzialka znajduje sie na rogu Kurowskiego i Pietkiewicza - to ten goly placyk. Nie zaczelismy jeszcze starac sie o warunki przylaczen, ale zabierzemy sie za to jak najszybciej bo czekanie dwa lata na prad nie brzmi najweselej. Niby wszystkie media sa w Kurowskiego wiec problemow byc nie powinno. Ale ostatnio uslyszelismy od sasiada, ze do kanalizacji w Kurowskiego to sie chyba nie podlaczymy bo mamy adres na Pietkiewicza ;-(

M.

A tak przy okazji to czy jest ktos na tej grupie kto mial podobna sytuacje, tzn. dzialka narozna przy Kurowskiego z adresem bocznej ulicy? I jak taka sytuacja wplywala na warunki przylaczen mediow?

Pytam bo fakt, ze w Kurowskiego jest kanalizacja do ktorej (chyba) nie mozna sie przylaczyc bo dzialka ma adres ulicy bocznej to brzmi troche jak Monty Pyton ;-)

I jeszcze jedno - powiedziano nam przy zakupie, ze wlasciwie nie ma szans zrobienia wjazdu od Kurowskiego. Czy ktos wie czy takie wymagania moga byc prawdziwe?

M.

Czesc Margaret,

my mamy juz pozwolenie na budowie, a s powodu ze jestesmy w strefie archieologiczny, mamy zaklepany termin na rozpociecia budowy koniec kwietnia 2007

Planujemy na wiosny podlaczyc sie do wodociagu.. i zalatwiac prad. Mamy problem, bo niemamy sasiada s pradem) tak blizko, a prze ulicy nie bedziemy mogli sie polaczyc tak ze zaczynamy zalatwiac ten budowlany juz pod koniec marca.

Wiem ze w tej chwili jest przygotowany projekt kanalizacji w ul. Szkolenj.Tak ze uzgadnialismy gdzie bedzie dla nas studzienka kanalizacjina.

Margaret,

chyba jestesmy bezposrednimi sasiadkami :)

Planujemy zaczac budowe na wiosne, wlasnie architekt robi dla nas projekt. Mam pytanie - ile metrow od ulicy zamierzacie postawic dom? Zawsze lepiej, by sasiedzi mieli domy mniej wiecej na tej samej wysokosci... My zamierzamy jak najblizej szkolnej, by z tylu domu miec juz tylko duzy ogrod i troche intymnosci.

Pozdrawiam,

Czesc Klemeni,

gmina pozwala na 5,5m..my chcielismy 6m. ze by sie zmescil samochod bez problemu na pojezdzie przed garazu. Wybralismy dom s dach 4-spadoy s lukarniamyAle tez wiem ze ja sa te wasze dialki (twoja i Margeret) ilica ma lkki zakret, nie jest prosta.i granica dzialek nie jest na granicy ogrodzenia. U nas jest roznica 40 cm pomiedzu granicy dzialek i ogrodzenie. Ogrodzenie ma byc cofniety w stronie dzialki. Ale naprawda fainie by bylo ze by wsytkie domy byli w jednej linji. Wiem ze tez moj sasiad (pomedzy mnie i Margeret) tez planuje rozpoczac budowa na wiosny...