Margaret 08.10.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Mam pytanie do osób zamierzających wstawiać lub, które już kupiły okna drewniane. W jakiej kolejności zamierzacie lub wstawialiście takie okna? Polecane jest zamontowanie okien drewnianych po zakończeniu mokrych prac wewnątrz (czyli tynków i szlicht), a przed ociepleniem budynku. Nasz architekt twierdzi z kolei, że wystarczy, jak bedzie po prostu ciepło. Chodzi o to, aby wilgość ze schnących tynków nie wypaczyła okna. Jakie są wasze doświadczenia w tej sprawie? Planujemy budowę i kolejność prac jest niezwykle istotna Aha, polecacie jakiegoś producenta okien drewnianych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 09.10.2006 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 My zamówiliśmy okna sosnowe i zamierzamy je wstawić po tynkach, które właśnie się robią. Dobrze byłoby wstawić je dopiero po wylewkach, ale nie wiem, czy nie będzie już za zimno. Generalnie zdania są podzielone i nawet na forum są dwie grupy. Jedni uważają, że lepiej okna po tynkach, bo się wypaczą, a drudzy, że to muszą być kiepskie okna, jeśli nie wytrzymają wilgoci z tynków. Do tej drugiej grupy należy nasz kier. bud., ale my woleliśmy nie ryzykować. Plus jest taki, że nie musimy codziennie jeździć, żeby wietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 witam izabelin i hornowek.ja dopiro zaczynam jestem ZIELONY ale sa sily i checi. Pozdrawiam wszystkich. Moze jakies komentarze do mojego projektu http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m446ad0873f682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam koleżanki i kolegów z grupy Izabelin:-) Jak członek grupy Babickiej wyczerpałem już możliwości poszukiwawcze w dziedzinie ekip do ogrodzenia (część w klinkierze). Proszę Was o pomoc w tej materii. Obecna ekipa wystawiła mnie do wiatru (zwodzili mnie 1,5 miesiąca) i muszę pilnie znaleźć kogoś kto wykona mi 100mb ogrodzenia. Jeśli możecie to pomóżcie biednemu inwestorowi Witam - jestem co prawda nowy ale na sadowej jest osoba ktora robi ogrodzenia - nie wiem czy sie przyda ale sadowa 8 - skwarek. dodatkowo mam kolege w babicach - raubo - moze beda cos wstanie pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Co do tych okient to kiem laika stwierdzam ze jest kilka linkow na forum, ktore ten problem poruszaja: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256&start=0http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=31860&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=kolejno%B6%E6+prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 09.10.2006 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 witam izabelin i hornowek. ja dopiro zaczynam jestem ZIELONY ale sa sily i checi. Pozdrawiam wszystkich. Moze jakies komentarze do mojego projektu http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m446ad0873f682 Z zewnątrz śliczny domek, trochę podobny do mojego. W środku gdyby obrócić o 90 stopni i zamienić wiatrołap z łazienką, to też podobny. A tak już z moich doświadczeń, to mam dla Ciebie taką radę, żebyś sobie narysował domek w większej skali na papierze milimetrowym i go umeblował. Wydaje mi się, że Archon rysuje meble w innej skali niż cały dom i na planie wnętrze wydaje się przestronne, a w rzeczywistości już takie nie jest. Na pewno kominki rysują za małe. Głębokość kominka z obudową, to około 70 cm, a oni rysują np. 50. Tyle to ma sam wkład. Ja niestety tego wcześniej nie zmierzyłam i teraz nam wywali kominek na pół salonu. A tak w ogóle, to gdzie budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 witam izabelin i hornowek. ja dopiro zaczynam jestem ZIELONY ale sa sily i checi. Pozdrawiam wszystkich. Moze jakies komentarze do mojego projektu http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m446ad0873f682 Z zewnątrz śliczny domek, trochę podobny do mojego. W środku gdyby obrócić o 90 stopni i zamienić wiatrołap z łazienką, to też podobny. A tak już z moich doświadczeń, to mam dla Ciebie taką radę, żebyś sobie narysował domek w większej skali na papierze milimetrowym i go umeblował. Wydaje mi się, że Archon rysuje meble w innej skali niż cały dom i na planie wnętrze wydaje się przestronne, a w rzeczywistości już takie nie jest. Na pewno kominki rysują za małe. Głębokość kominka z obudową, to około 70 cm, a oni rysują np. 50. Tyle to ma sam wkład. Ja niestety tego wcześniej nie zmierzyłam i teraz nam wywali kominek na pół salonu. A tak w ogóle, to gdzie budujesz? SADOWA - to juz chyba Hornowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 09.10.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 SADOWA - to juz chyba Hornowek W tej grupie prawie wszyscy są z Hornówka. Ja też. Jedna ulica dalej od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dzieki jj! Musimy sie jeszcze zastanowic jak bedziemy stawiac dom, bo jak nie przy Kurowskiego, to nie jestem pewna, czy oplaca sie przez cala dzialke ciagnac kanalizacje. Moze bardziej sie bedzie oplacalo poczekac az puszcza przez Pietkiewicza... Ktos moze wie przypadkiem, kiedy tamtedy beda ciagnac? M. moja dzialka jest w planach (tzn ma tam isc rura 7 m od garnicy z sasiadem)) Gmian sama nie wie kiedy to bedzie - nawet nie udzielaja zadnych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 09.10.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Czesc Andrzej,ja by powiekszyla lazienka na gorze, zamiast garzderoby Nr 8.Pokoje na gorze ni sa za bardzo duze.. My tez mamy dom s Archonu..udalo nam sie zobaczyc jak wyglada dom w rzeczywistosci. Skontaktuj sie s biura na Bartyckej,moze ktos w okolicy W-wy juz boduje taki dom i jest mozliwost zobaczenia go. Przyjzy sie otworach okiennych, wydaje mi sie ze pokoje 4,5 na strychu maja za maly..Kozanka ma racja, pokoje na papierrzy zawsze wygladaja na wiekszy, a w realiach jest inaczej A tak s inny beczki poszukuje ekipa do budowy domu na wiosny 2007, bede bardzo wdziecna za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Czesc Andrzej, ja by powiekszyla lazienka na gorze, zamiast garzderoby Nr 8. Pokoje na gorze ni sa za bardzo duze.. My tez mamy dom s Archonu..udalo nam sie zobaczyc jak wyglada dom w rzeczywistosci. Skontaktuj sie s biura na Bartyckej,moze ktos w okolicy W-wy juz boduje taki dom i jest mozliwost zobaczenia go. Przyjzy sie otworach okiennych, wydaje mi sie ze pokoje 4,5 na strychu maja za maly.. Kozanka ma racja, pokoje na papierrzy zawsze wygladaja na wiekszy, a w realiach jest inaczej A tak s inny beczki poszukuje ekipa do budowy domu na wiosny 2007, bede bardzo wdziecna za namiary dzieki - jest to nowy projekt i nie ma reazliacji tego domu. mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest pojsc na dzialke, wbic slupiki i oznaczyc linka, a moze u nas ktos budowal dom z tej firmy??? Lazienke zamierzam powiekszyc. Problem polega na tym ze mamy ograniczona mozliwosc zabudowy no i ta rura 7 m trzeba zaostawic. Co na namiary mam 2 mozliwosci 2 firmy z polecenia - 1 od kloegi z hornowka (jego wujek ale nie wiem jak robi) oraz wujek mojej bratowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 09.10.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 My mielismy firmy s polecenia, ale sie okazuje ze maja terminy juz zajety za nastepny rok..;-(( tak ze szukamy..Nie jest kwestiaj ze by sie dom zmescil na dzialke, zawsze mozna pogadac ze sasiadem, jesli ci brakuje paru cm, nie muszys zachowac te przepisowe 3m..Tez jest kwestija jak wyglada we srodku .Moj kolega buduje "Dom w Glogu" wychodzi super, nie bylo problemu s projektemMy bedziemy budowac "Orchidea 2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej_izabelin 09.10.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 My mielismy firmy s polecenia, ale sie okazuje ze maja terminy juz zajety za nastepny rok..;-(( tak ze szukamy.. Nie jest kwestiaj ze by sie dom zmescil na dzialke, zawsze mozna pogadac ze sasiadem, jesli ci brakuje paru cm, nie muszys zachowac te przepisowe 3m..Tez jest kwestija jak wyglada we srodku . Moj kolega buduje "Dom w Glogu" wychodzi super, nie bylo problemu s projektem My bedziemy budowac "Orchidea 2" jak szukasz ekipy. czesto bywam na obiadach w chochli i juz 2 rok widze ten sam samochod z ekipa budowlana, ktora sie tam stoluje, zapisalem numer ale nie wiem co do jakosci 012 416 51 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 11.10.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam ponownie, mam architekta spoza Wwy, który nie chce sie zabierac za projekt zagospodarowania dzialki, bo podobno najlepiej zatrudniac do tego kogos miejscowego. W zwiazku z tym pytanie - czy mozecie kogos polecic? Bede wdzieczna takze za podanie przyblizonych kosztow takiej "przyjemnosci".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.10.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 cześć Klememi,Hmm, czy chodzi o wrysowanie domu na mapę do celów projektowych i zaznaczenie tam wjazdu itp?? Nasz architekt zrobił to bez problemu, przyniosłam mu tylko plan zagospodarowania przestrzennego z gminy z zaznaczoną min. linią zabudowy. Samo wrysowanie na mapę budynku, ogrodzenia i innych szczegółów kosztuje 800-1000 zł. To cena naszego architekta. Tylko zastanawiam się, czemu twój spec robi problemy?? Może o czy innym myslimy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 11.10.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Klemeni, najprosciej mowiac- jest to umieszczenie budynku na mapie + xzaznaczenie medow( woda, prad,gaz) oraz szabmo. kosztuje to ok 700 PLN. Dziwny ten Twoj archotekt- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 11.10.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Klememi, sorry za literowki ale dzien byl ciezki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 12.10.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 To wcale nie jest dziwne. Zwłasza jesli ten architekt miałby robić również adaptację. Ja właśnie miałam architekta do adaptacji z drugiego końca Warszawy i był problem, żeby się spotkać. Raz, kto do kogo miał jeździć i tracić czas na dojazdy, a po drugie kiedy. Spotykaliśmy się więc w centrum Warszawy i tylko w soboty - inaczej nie było kiedy. I dlatego adaptacja się przeciągnęła kilka tygodni, bo a to jeszcze trzeba okienko przesunąć, a to jeszcze taras poszerzyć, a to przesunąć cały dom jeszcze dalej od ogrodzenia itd. Lepiej więc mieć architekta na miejscu, bo wtedy wieczorem można się spotkać i wszystko szybko załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 12.10.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Dzieki za dobre rady i podpowiedzi. U mnie chodzi raczej o zaznaczenie przylaczy na planie dzialki. Moge prosic o namiary na kogos kto to zrobi na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 12.10.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 No i umiejscowienie budynku na dzialce. Thomasso, moge sie do Ciebie usmiechnac po nr tel do Twojego projektanta?z gory dziekuje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts