Margaret 27.11.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Mam pytanie do osób, które niedawno się budowały. Ile zapłaciliście za stan surowy (z dachem lub bez)? Podobnie jak Aleks chciałam wynająć firmę deweloperską ale poraziły mnie "pozytywne" opinie i CENY Teraz rozmawiam z budowalańcami. Jeden pan zaproponował ok. 40tyś za robociznę za stan surowy domku 170 m2 pu. Czy ktoś może podać orientacyjne ceny za robociznę i ile wyniosły materiały (choć wiem, że ceny materiałów idą w górę ). Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 27.11.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 I jeszcze jeden aktualny temat, jaki się pojawił przy okazji rozmów z budowlańcem.Pan twierdzi, że jest dużo kradzieży z budów w naszych okolicach. podobno ostatnio wyciągnęli z jego budowy kable ze świeżego tynku. Z tego powodu polecał założenie okien plastikowych (a chcieliśmy drewniane) przed robieniem tynków - żeby kable i przewody "nóg nie dostały" i żeby zabezpieczyć roboty wew. Jakie są wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezar_Izabelin 27.11.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Cześć, nigdy nie wypowiadałem się na tym forum a przeglądam je sporadycznie. Dzisiaj jednak zostałem sprowokowany poprzednim postem. Dokładniej chodzi o wypowiedz budowlańca. Po pierwsze z doświadczenia wiem że kradzieże są tu sporadyczne a jeśli już to budowlaniec obrał tezę z lenistwa. Fakty są takie - drewiniane okna wstawiamy po wiekszości robót mokrych wewnątrz i na zewnątrz, czyli po tynkach. A jeśli po tynkach to budowlaniec musi obrobić glify na końcu budowy. W przypadku okien plastikowych można wstawić je przed tynkami i obrabia sie w czasie tynkowania. Gorąco polecam okna drewniane, nie dajcie sobie wmówić że plastiki są lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 27.11.2006 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Margaret, pytanie gdzie byli ci budowlancy, jak "wypruwali" kable. Co do okien-tyle opini ilu ludzi. Wazne, zeby byly funkcjonalne,dobre jakosciowo i co najwaazniejsze -to my wybieramy Chyba zamierzasz troche pomieszkac w nowo wybudowanym domu? A jak ida prace przygotowawcze? Pozwolenie juzj est? A ekipy? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fa 28.11.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam, zajrzalam ostatnio na Bajkowa do Hornowka... cieszy mnie, iz cos sie tam dzieje:-) Danka - czy macie juz jakies wiesci w sprawie mediow? Zlozyliscie juz jakies dokumenty? Widzialm, ze wydzieliliscie teren i wycieliscie drzewa... A moze jest na formu ktos, kto kupil dzialke przy Bajkowej lub Federowicza i ma juz info dotyczace przyszlosci tych terenow? Pozdrawiam, Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 28.11.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Dzięki za wszystkie uwagi o kradzieżach. Zawsze lepiej zapytać kogoś doświadczonego w temacie. Pewnie, że plastikowe okna są wygodniejsze dla budowlańców, my jednak wolimy drewniane. A czy ktoś mógłby odpowiedzieć czy 40tyś za robociznę (stan surowy bez dachu) to cena średnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 30.11.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Dzień dobry,Czy ktoś korzystał z osuszacza i ewentualnie może powiedzieć gdzie można takie urządzenie wypożyczyć? Ewentualnie wskazać firmę zajmującą się osuszaniem?Pozdrawiamjj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agi_78 30.11.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Witam wszystkich serdecznie Jestem nową osobą na tym forum, mam nadzieję, że będę miło przyjęta a Wasze rady ułatwią mi jak najszybsze spełnienie marzeń, czyli wybudowanie domku. Działkę już mamy w Laskach, niedaleko ul. Brzozowej i Zakładu dla Niewidomych. Jest to miejsce, które pokochałam całym sercem i naprawdę nie wyobrażam sobie mieszkać gdzie indziej. Ciekawa jestem, czy na forum sa osoby budujące sie w pobliżu czyli nasi sąsiedzi. Na razie jesteśmy na etapie wyboru projektu. Przez zimę chcielibyśmy załatwić wszystkie formalności i wiosną ruszać powoli Przepraszam za moje zbyt długie wywody i jeszcze raz pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maje 30.11.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Aleks, My tez rozwazalismy budowe domu z prefabrykatow z podobnych powodow jak Wy - szybko i bez bolu.Rozwazalismy Praefe, ale w koncu chyba sie nie zdecydujemy. Rozmawialismy z paroma osobami i czytalismy troche i wszyscy potwierdzaja, ze na laczenich scian powstaja mikropekniecia. Mozna tego uniknac, jezeli przezimujmy dom przed wykonczeniem (i potem wewnatrz polozymy tynki), ale w ten sposob, to cala ta zabawa traci troche sens. Firma WiS (mam nadzieje, ze nie myle nazwy) twierdzi, ze w praefy buduje w takiej samej cenie jak w technologi tradycyjnej. Nam jeszcze wprawdzie do budowy daleko (jestesmy na etapie poszukiwania architekta - przy okazji: moze ktos moze polecic kogos), wiec jak sie czegos dowiecie to dajcie znac! Pozdr Maje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_Kr 30.11.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 dziękuje za namiary do p. Kowalskiego - już z nim rozmawiałem, ma spychacz Leszek Pan Kowalski dzisiaj wyrównał teren działki - zajęło mu to tylko 4 godziny na ok. 800 m.kw.. Moja żona jest zachwycona efektami pracy. Rzeczywiście, warto poszukać dobrego wykonawcy. Dzięki jj za namiary Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 30.11.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Leszek, Dobrze, że przećwiczyłeś temat. Mnie również czeka na wiosnę równanie terenu. Skorzystam z twoich doświadczeń Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 30.11.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 agi78, Witaj w grupie. Jesteś pierwszą osobą z Lasek, która pisze na tym forum, ale nie pierwszą, która zaczyna budowę w przyszłym roku Pozdrawiam serdecznie jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 01.12.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Klememi, Margaret- jest pomysl na "zatakowanie" ZE Pruszkow w sprawie szybszego podlaczenia pradu.Na Szkolnej w przyszlym roku bedzie sie budowac ok. 5 domow, wieksza grupa ma wieksza sile przebicia Dajcie znac na priva czy jestescie chetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 01.12.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Thomasso, Dzięki za info. Odesłałam juz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
conrad67 01.12.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 witam ,czy ktos zna i moze polecic hurtownie mat budowlanych w Izabeliniepodobno Sklad laskowskiego jest ok ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 01.12.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 witam , czy ktos zna i moze polecic hurtownie mat budowlanych w Izabelinie podobno Sklad laskowskiego jest ok ??? Poszukaj na forum Stare Babice- polecaja nowa "Norme"( czyli dwie panie ktore kiedys tam pracowaly a teraz prowadza inny sklad budowlany) i sklad na Izabelinskiej( na skrzyzowaniu ) jadac od Starych Babic w kierunku Lipkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 02.12.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Mam pytanie do forumowiczów ze Szkolnej w Hornówku: Czy ktoś ma jakieś niusy odnośnie kanalizacji na naszej ulicy? Czy nadal planowana jest na 2008? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 03.12.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2006 Mam pytanie do forumowiczów ze Szkolnej w Hornówku: Czy ktoś ma jakieś niusy odnośnie kanalizacji na naszej ulicy? Czy nadal planowana jest na 2008? we wrzesniu w gminie bylo spotkanie z firma, ktora bedzie wykonywac kanalizacje, co do terminow- nie wiadomo, musi powstac projekt, potem tzreba go zatwierdzic no i ... wykonac. Mam nadzieje ze realizacja zacznie sie d wdrugiej polowie 2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maje 05.12.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2006 Nie wiem jak jest z kanalizacja na Szkolnej, ale przy Pietkiewicza, 2 przecznice od Szkolnej (gdzie my mamy dzialke) to nie wyglada rozowo. Jak dzwonilam do gminy to mi powiedzieli, ze wiosna 2007 to beda dopiero skladac wniosek do UE o kase na kanalizacje...No i dopiero jak dostana to zaczna robic. Ale moze na Szkolna juz maja fundusze... Pozdr, Maje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 06.12.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Thomasso,Oczywiscie jestem za przyspieszeniem tej sprawy. Jeśli chodzi o nas, ZE Pruszków już przysłał nam umowę do podpisania, ale pomylili nasze dane osobowe i musiałam im umowę odesłac z prośbą o poprawienie. Minęły juz chyba 3 tygodnie i nadal czekamy na nową wersję więc tak naprawdę mam na razie związane ręcę, ale myślę, że lada chwila wszystko się wyjaśni. Co do kanalizacji, to dzwoniłam kilka dni temu do gminy w tej sprawie. Chodzi o to, czy opłaca mi się zainwestować w przydomową oczyszczalnię. I wyszło na to, że opłaca się, bo w gminie twierdzą, że mają czas do 2010 roku, więc jak to zwykle bywa, pewnie nie będą się spieszyc. A tak przy okazji - może ktoś orientuje się jakie są miesięczne koszty wywozu szamba (oczywiście szczelnego) np. w przeliczeniu na osobę? Będziemy mieszkać w Hornówku tylko we dwoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts