Muci 20.12.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Czesc Klemeni, ronilas badania geodezjinych? Sasiad pomiedzi nam ( pomiedzy twojej dzialki i naszej)i, robil, wyslo mu ze poziom wod gruntowych jest na 90 cm.A jak u ciebie wyglada?.Ale ja jestem troche zdiwiona, ze tak wysoko, ale te badania byli robiony po najwieksa ulewa tej jesieni...My kopalismy pare dziur na dzialcei zawsze mielismy tylko piach i piach...Pry tym zloczysty..) My narazie nie mamy zamiar robyc zadnych drenazy...Planujemy, tylko studnia do automatycznego podlewania ogrudka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 20.12.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Muci, u nas woda jest na poziomie 1,1m, więc jeszcze niżej. Może najlepiej będzie jak zadzwonię do geologa i spytam, czy warto robic ten drenaz. Dzieki za info. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 20.12.2006 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 My mieliśmy robione badania geotechniczne we wrześniu. Lustro wody na poziomie 1,4 i 1,45 m. My nie będziemy robić drenażu. Dom będzie bez piwnicy. Zresztą zastanawiam się czy drenaż w czystym piachu jest konieczny. Moim zdaniem problemem może być pojawienie się wody w wykopie pod ławy, ale niektórzy budują prawie na bagnie i dają radę) Czy jest na forum jakiś specjalista geolog lub geodeta? Pozdr., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 20.12.2006 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Właśnie zadzwoniłam do geologa, który robił nam badanie gruntu. Stwierdził, że jak woda jest na 1,4m i piasek to bez sensu robić drenaż. Poza tym wodę z drenażu trzeba gdzieś odprowadzić - czyli musi być spadek grawitacyjny (np. rzeczka w pobliżu), albo kanalizacja aby odpompować wodę (tej u nas brak). A na płaskim terenie gdzie tą wodę zrzucić?? jedyne co zasugerował geolog to zawołanie różdżkarza i sprawdzenie cieków wodnych, bo to podobno naukowo udowodnione, że nadmiar wody źle wpływa na ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 20.12.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Margaret, wodę z drenażu odprowadza się do studzienek chłonnych, a potem możesz ją wykorzystać np do podlewania ogrodu. Poza tym ja chyba tez daruje sobie drenaz, u nas poziom wody 1,1m byl juz jesienia w czasie deszczeowym. Poza tym tez zawsze wydawalo mi sie, ze drenowac trzeba tylko bagna i gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 20.12.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Klememi,Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy w związku z drenażem.Weźmy pod uwagę, że na około buduje się masę domów co wpływa na obniżenie poziomu wód gruntowych. Kiedyś na naszej działce woda była na 0,5m!! Teraz na 1,4. Jest różnica. Dodatkowo w Polsce mamy do czynienia z susza hydrologiczną, czyli generalną tendencją do obniżania lustra wody. Za kilka lat możemy mieć wodę na 3m. Wtedy będziemy mieli odwrotny problem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 20.12.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Klememi, Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy w związku z drenażem. Weźmy pod uwagę, że na około buduje się masę domów co wpływa na obniżenie poziomu wód gruntowych. Kiedyś na naszej działce woda była na 0,5m!! Teraz na 1,4. Jest różnica. Dodatkowo w Polsce mamy do czynienia z susza hydrologiczną, czyli generalną tendencją do obniżania lustra wody. Za kilka lat możemy mieć wodę na 3m. Wtedy będziemy mieli odwrotny problem.... Margaret, masz całkowita racje. Czy dobrze kojarze, ze robisz rekuperacje? Mam 2 pytania: Gdzie ukrywa sie przewody wentylacyjne? W stropie czy musza byc sufity podwieszane? I czy rozprowadzeniem ciepla z kominka zajmuja sie te same kanaly? z Gory dzieki za odpowiedz. Pozdrawia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 20.12.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Klememi, Specjalistą to ja nie jestem Ostatnio sporo o tym było w ŁadnymDomu i Muratorze. Kanały wentylacyjne można ukryć na nieużytkowym poddaszu. Natomiast wentylacja parteru to juz mniej oczywista sprawa. Z tego co wiem, to system DGP łączy się z systemem rekuperacji. Sama bedę zlecać projekt rekuperacji jakiejś firmie - tak, aby był gotowy przed rozpoczęciem budowy. Może ktoś z forumowiczów poleci profesjonalną i rozsądną cenowo firmę, która projektuje i wykonuje systemy rekuperacji? Słyszałam, że rekuperatory.pl są godni polecenia. Czy ktoś miał z nimi do czynienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 20.12.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 No własnie... Tylko, że my nie bedziemy miec nieuzytkowego poddasza. Chyba zadzwonie do jakiejs firmy od rekuperatorow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 29.12.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Dzień dobry, Czy ktoś się orientuje jakie firmy produkujące kotły mają serwis w miarę bliskim sąsiedztwie? Wiem, że jest serwis Vaillanta w Mościskach i gdzieś w Hornówku. A inne? Będę wdzięczna za informację Pozdrawiam jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 31.12.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Dzień dobry,Wszystkim miłym sąsiadom życzę w nadchodzącym roku wszystkiego dobrego. Żeby wasze domy rosły, piękniały i spełniały wasze marzenia. I gdy spotkamy się w tym miejscu za rok, abyśmy wszyscy mogli z satysfakcją powiedzieć: "ja to zbudowałem". Z pewnością tak będzie.I dużo zdrówka kochani.jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 31.12.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Mili sąsiedzi, życzę Nam wszystkim aby spokój i optymizm nigdy Nas nie opuszczały Wszystkiego dobrego w 2007! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stormy 02.01.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 A moze jest na formu ktos, kto kupil dzialke przy Bajkowej lub Federowicza i ma juz info dotyczace przyszlosci tych terenow? Pozdrawiam, Ola Witam ! Ja mam działkę przy Federowicza. Co chcesz konkretnie wiedzieć? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 02.01.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witam, i proszę o sąsiedzką pomoc Poszukuję ekipy do postawienia stanu surowego zamkniętego, projekt idalia http://www.dobredomy.pl/?id_project=104&infopage=1 Sowia Wola, gm Czosnów. Początek wiosna 2007. Będę wdzięczna za namiary na solidne, sprawdzone ekipy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abb 02.01.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 A moze jest na formu ktos, kto kupil dzialke przy Bajkowej lub Federowicza i ma juz info dotyczace przyszlosci tych terenow? Pozdrawiam, Ola Witam ! Ja mam działkę przy Federowicza. Co chcesz konkretnie wiedzieć? Pozdrawiam, Hej ja też mam działkę przy Fedorowicza.Która jest Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stormy 02.01.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Hej ja też mam działkę przy Fedorowicza.Która jest Twoja Sąsiednia Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abb 02.01.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Podobno udało się Wam zmienić miejsce wjazdu gratuluję.Widać też badania guntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stormy 02.01.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Podobno udało się Wam zmienić miejsce wjazdu gratuluję.Widać też badania guntu A owszem. Kontaktów z p. Florczakiem z Zarządu Dróg Powiatowych nikomu z forumowiczów nie życzę. Tacy urządnicy powinni być dawno wykopani na bruk. Ale udało się, przynajmniej teraz garaż może być na północnej ścianie budynku a nie południowej. Badania gruntu też zrobione. Grunt to piasek (co nie jest zbytnim zaskoczeniem) woda na 2m. Z ciekawostek których się ostatnio dowiedziałem to woda jest planowana na 2008 rok, kanalizacja na ten sam lub 2009. Będzie budowany wodociąg w ul. Federowicza, nie planują przyłączania naszych działek do tej nitki wodociągu idącej w lesie. Pan z wodociągów zalecał wstrzymanie się z budową szamba do ostatniej chwili, bo może się okazać, że zanim się zakończy budowa to kanalizacja już będzie a przecież przyłączenie do niej jest i tak obowiązkowe. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abb 02.01.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Podobno udało się Wam zmienić miejsce wjazdu gratuluję.Widać też badania guntu A owszem. Kontaktów z p. Florczakiem z Zarządu Dróg Powiatowych nikomu z forumowiczów nie życzę. Tacy urządnicy powinni być dawno wykopani na bruk. Ale udało się, przynajmniej teraz garaż może być na północnej ścianie budynku a nie południowej. Badania gruntu też zrobione. Grunt to piasek (co nie jest zbytnim zaskoczeniem) woda na 2m. Z ciekawostek których się ostatnio dowiedziałem to woda jest planowana na 2008 rok, kanalizacja na ten sam lub 2009. Będzie budowany wodociąg w ul. Federowicza, nie planują przyłączania naszych działek do tej nitki wodociągu idącej w lesie. Pan z wodociągów zalecał wstrzymanie się z budową szamba do ostatniej chwili, bo może się okazać, że zanilem się zakończy budowa to kanalizacja już będzie a przecież przyłączenie do niej jest i tak obowiązkowe. Pozdrawiam, Wiecie może coś o energi elektrycznej.Napisałam nowe pismo do nich i w odp.kazano dostarczyć pozwol.na budowę bo od tego czasu dopiero zaczną procedurę.No i dostarczyliśmy.Podobno też nikt poza 12 nie był w gazowni i co Wy na to.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stormy 02.01.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Wiecie może coś o energi elektrycznej.Napisałam nowe pismo do nich i w odp.kazano dostarczyć pozwol.na budowę bo od tego czasu dopiero zaczną procedurę.No i dostarczyliśmy. Kolega ma jakąś daleką rodzinę w tym ZEWT. Z tego co się pytał to jeżeli jest kwestia budowy infrastruktury (a tak jest w naszym przypadku) to raczej nie ma szans, żeby o było szybciej niż we wrześniu. Ale pismo napisać można. Jak już będę miał pozwolenie na budowę to też napiszę, a co mi szkodzi? Podobno też nikt poza 12 nie był w gazowni i co Wy na to.Pozdrawiam W gazowni jeszcze nie byliśmy bo nie jesteśmy do końca przekonani czy na pewno chcemy gaz. Poza tym myślę, że i tak gazu to tam prędko nie będzie... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts