Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa izabelin

Kret001

Recommended Posts

Witam

Może macie kogos do rozprowadzenia ogrzewania z kominka? Jakoś o tym zapomniałam, a teraz muszę przed nieszczęsnym ociepleniem poddasza rozprowadzić rury na strych.Proszę o wszelkie kontakty.

I druga sprawa - nie mamy kasy na tynki zewnętrzne. Dom jest ocieplony styropianem 12 cm, klej i siatka, tynkować będziemy ... kiedyś. Jak to zabezpieczyć? Podobno trzeba czymś ,,posmarować", ale czym? Nie wiem też, jaki tynk byście polecali? Będę wdzięczna za wszystkie rady.

pozdrawiam

justa

ps nadal również szukam ekipy do ocieplenia poddasza. (po ucieczce drugiej ekipy). Jak myślicie, ile teraz kosztuje ocieplenie poddasza? Bo ostatnio dostałam wycenę 60 zł za 1 metr :o Teraz to tyle kosztuje, czy ktoś szuka głupiego?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc Ania,

tak to my.. umowilismy sie s przyjaczomy na spacer..ale pogoda nas pogonila. Tego malucha, ktory chodzil, to byla moja mala corecka. Zaorientowalam sie ze wy tez bedziecie wstawiac "Orchidea", tylko ze podstawowa.Jesli chce cie cos zobaczyc przed adaptacji zapraszam..Jestesmy prawie co dziennie.U nas sa zmiany, ale nie tak duzych..niz w originalnym projekcie

Witam po długiej nieobecności na forum. U nas już ściany rosną do góry (też na szkolnej pomiędzy Thomasso a Klemeni). Niedługo mają robić nam stropy. A nie mamy stempli, bo nie dogadaliśmy się z kimś od kogo mieliśmy je wziąć (chciał na nas za dużo zarobić). Nie macie może stempli na zbyciu?? Pożyczę/kupię około 150 sztuk używanych. Pozdrawiam!!

Muci, szkoda, że nie zaglądałam przez te parę dni bo siedzialam teraz w domu kilka dni bez jednej córy to mam wakacje :lol: Nie wiem kiedy to przeczytasz, ale czy będziecie też jutro (sobota)? Jak nie, to potem możemy dopiero w środę (w niedzielę grill imieninowy u teściowej a potem mąż wybywa na delegacje).

Agatja, niestety nie pomogę, naszego zalatwiliśmy w dobrym terminie - podobno teraz odmawia innym kilka razy na tydzień :lol: Innych nie znam.

hubuniek, no to widzę, ze mamy chyba na forum komplet ze Szkolnej :)

Muci, mam nadzieję, że w tym tygodniu uda nam się do Ciebie zajrzeć. Ale jutro z rana nie będziemy Cię męczyć - mąż pewnie rano ucieknie do roboty, a i Ty będziesz zajęta... To, że nie robicie dużo zmian to dla mnie zaleta, bo my nie robimy prawie wcale.

Klememi, i jak, zalali te ławy? U nas z ziemią też nie za dobrze, wciąż zastanawiamy się, co zrobić. Tuż przed sprzedażą poprzedni właściciel, co by wyrównać teren, a właściwie trochę podnieść, nawiózł jakieś 0,5m "śmiecia" :evil: Tzn. glina ze śmieciami z budowy Tesco. Dosłownie, bo i kable jakieś da się znaleźć i pustą buteleczkę szklaną... A przede wszystkim masa kamieni. Mam teraz problem, czy nawieźć jeszcze pół metra dobrej ziemi (bo i tak muszę troszkę teren do ulicy podnieść - będzie w przyszłości dalekiej asfalt, a już teraz jesteśmy ciutek poniżej drogi), czy zebrać z powrotem te pół metra i wywieźć (gdzie??????) a nawieźć cały 1metr? I jaki to jest koszt???

I jeszcze muszę się Wam pochwalić, że pani w starostwie pozwoliła mi złożyć papiery o PnB bez wyłączenia ziemi z produkcji rolnej!!! Hip hip hurrra!!! Zatem poganiamy obecnie biuro architektoniczne, co by nam w tym tygodniu jeszcze oddali kompletne dokumenty i składamy!!! Dowiedziałam się tego w piątek (potwierdzam, pani przyjmująca PnB była bardzo miła - zadzwoniła do koleżanki na górę zapytać się, czy ta przyjmie moje papiry bez tego wyłączenia). Wyłączanie tego mizernego kawałka, na którym bedzie stał nasz dom potrwa ponoć aż 3 tygodnie!!! Nawet nie wiecie, jak się cieszę! Ale tak naprawdę to sukces będzie można odgwizdać, jak te dokumenty rzeczywiście przyjmą...

Witajcie, drodzy Sąsiedzi.

Chciałabym niniejszym bardzo podziękować KrzyśkowiSw z Grupy Stare Babice - i polecić go Waszej życzliwej pamięci :D , gdy będziecie mieli kupować coś związanego z elektrycznoscią.

Właśnie nasz elektryk zakłada osprzęt elektryczny, który kupiliśmy u KrzyśkaSw.

Kupiliśmy - baaardzo miło, szybko, z wyjątkowo fachowym doradztwem - i z uczciwym rabatem.

BARDZO POLECAM. 8) 8) 8)

Joasia

Klememi, i jak, zalali te ławy? U nas z ziemią też nie za dobrze, wciąż zastanawiamy się, co zrobić. Tuż przed sprzedażą poprzedni właściciel, co by wyrównać teren, a właściwie trochę podnieść, nawiózł jakieś 0,5m "śmiecia" :evil: Tzn. glina ze śmieciami z budowy Tesco. Dosłownie, bo i kable jakieś da się znaleźć i pustą buteleczkę szklaną... A przede wszystkim masa kamieni. Mam teraz problem, czy nawieźć jeszcze pół metra dobrej ziemi (bo i tak muszę troszkę teren do ulicy podnieść - będzie w przyszłości dalekiej asfalt, a już teraz jesteśmy ciutek poniżej drogi), czy zebrać z powrotem te pół metra i wywieźć (gdzie??????) a nawieźć cały 1metr? I jaki to jest koszt???

U nas wyjmowali wszystko - glownie gruz, stare ławy, śmieci. Potem miejscami zalewali betonem (poszlo 13m3), miejscami musieli deskowac. Tam gdzie grunt byl ok, lali ławy bezposrednio w grunt. Troche to oczywiscie kosztowalo, ale podobno tak trzeba.

Dziś zaczeli sciany fundamentowe.

Pozdrawiam,

Ania,

ja bym wybrala te smieci (kable , butelki, kamienie na bok) a dowiozla bym ziemi i podnioslabym teren. U nas jest 60cm humusu na glinie, przemieszana s piaskem. Z jedenj stronie jest to zle, musielismy zrobic wieksza sciana fundamentowa. Ale sz druje, dluzej wytrzemuje wilgoci 92 lata temu na wszystkich okolnych dzialek, wyschla trawa, a u nas byla caly czas zieona)Tyle ziemi, ze by podniesc cala dzialka to majatek. U nas we fundamentach weslo 19 kamazow piachu! A to w porownanie ze by podniesc teren calej dzialke prawie nic.

witam ponownie

znalezlismy ekipe :)))

takze po tygodniowym przestoju ruszamy dalej

u nas stan taki: piwnice wykopane, sciany z bloczkow stoja

teraz czas na 1 strop

a propos piachu i ilosci wywrotek

u nas piwnica na 2,60 cm, powierzchnia - 100m2

to byly ilosci piachu

ktory co smieszniejsze jest przechowywany (odplatnie) bo potem bedziemy z niego robili podsypke na 90 cm

pozdrawiam

wszystkich przyszlych sasiadow:))

MUCI gdzie stawiasz dom??

my tez chcemy karpiowke, tylko nie wiem jescze jak ja klac, czy w luske czy w koronke, chetnie bym obejrzala efekt

pozdrawiam

zapraszam gdzies za 2 tygodnie :D - od dzisiaj dzialajaj dekarze, najpierw fiolia, laty, pozniej karpiowka

a dachy z karpiowka mozna obejrzec

w Lipkowie na Moscickiego jadac w strone Starych Babic po prawej stronie- maly dworek

na Wieruchowskie- niedaleko Zielonek

i pomiedzy Larchorzewem a Grotami ( niedsleko stawu) w jednej z uliczek ( chyba Prusa)

Witam po baaaardzo dlugiej nieobecnosci.

Trafilam do Hornowka w sobote i az mi dech zetkalo, tyle nowych domow rosnie w gore, ze az milo popatrzec :-) Wszystkim Wam bardzo zazdroszcze - u nas ciagle pusto, a wlasciwie pelno, bo sasiad zarzucil nam dzialke odpadkami ze swojego podworka :-(

Kto z Was buduje przy Fedorowicza? Jakies nowe wiesci o deweloperze?

Danka, a co z Twoimi planami? U nas na przy dzialce stoi slup elektryczny - wyglada na to, ze podlacza nam prad jeszcze w tym roku :-) I chyba jednak zaczniemy w przyszlym roku!

Pozdrowienia,

Ola

Grupo budujaca!

Krotkie pytanie - czy 23.000 (za Comfo Control pelna automatyka lub 21.000 za standard) za system wentylacji mechanicznej z reku + dodatkowo 10.000 za GWC to duzo? Czy ceny tak poszly w gore? To wycena z rekuperatory.pl.

Jesli Wasze oferty byly lepsze, kto bedzie Wam robil instalacje?

Pozdrawiam,