Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa izabelin

Kret001

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas tez, wszystko od a- do z zalatwi jedna osoba, ale czas na ocekiwanie na podpisanie umowy s gazowni jest bardzo, bardzo dlugi!!Moj kolega czekal rok! Dla tego szukalismy czlowieka, ktory muwil ze sie da zalatwic szybcej. Naj-gorsze jest to ze my mamy gas na dzialce w rurzy.. a nie moge s nim korzystac..;-(( (Na dodatek muse zaplacic za 2 projekty: jeden za skrocenie rury, a drugi za podloczenie. Nie mowiac ze ta rura mi przeskadza bo jest zakopana przy linji ogrodzenia, a ja bym chciala juz zagospodarowac dzialce..ale dopuki ja nie wykopie, nic nie zrobimy

Stormy,

Ja sprawę GWC traktuję jako zapewnienie komfortu w upalne lato, a nie jak dodatkowy zysk na ogrzewaniu. Poza tym bez GWC rekuperator musi być naprawdę dobry, aby nie przemarzał (i nie zżerał dodatkowej energii) w mroźną zimę.

Klememi,

U nas kanały będa prowadzone w stropie, nie będzie żadnych podwieszanych sufitów. I to jest projekt z rekuperatory.pl. Tylko, że u nas na górze będzie nieużytkowe poddasze i tam jest miejsce na rury.

Muci,

my juz umowe z gazownia podpisalismy! Wydzwanialam do nich prawie co tydzien i w koncu sie udalo.

Margaret,

u nas tez mozna prowadzic w stropie, tym bardziej ze strop bedzie mial 30 cm grubosci, ale trzeba troche pomyslec gdzie sie przebijac, a tego juz sie panu nie chcialo (mamy pomieszanie pojedynczych i podwojnych belek stropowych). Z pietrem juz w ogole jest prosto, bo przewody moga byc na stropie - w przestrzeni wentylowanej stropodachu.

Mam w zanadrzu projekt ktory robil nasz architekt ale nie podobalo mi sie usytuowanie anemostatow w salonie i stad oczekiwalam inwencji od rekuperatory.pl, bo przeciez robia to na co dzien. Ale sie nie doczekalam.

A o szambo na razie sie nie martwie, i tak przed czerwcem sie nie wprowwadzimy. Choc moze zacznijmy ich wszyscy zbiorowo meczyc, to moze cos sie ruszy z ta kanalizacja!

A owszem _ANIU, to moja budowa ruszyla na rogu Kurowskiego i Pietkiewicza. WRESZCIE!!!

Wszystkich chetnych zapraszam do odwiedzenia (jestesmy na dzialce jak stoi czarna Toyota RAV4).

Z dobrych wiadomosci jest to, ze szybko zalozyli nam prad budowlany, i ze wody gruntowe byly na tyle nisko, ze kopanie dolu odbylo sie sprawnie i bez zadnych pomp, iglofiltrow itd., ktorymi bylismy straszeni.

Nie udalo sie nam za to dokopac do wody...

Tez rozwazamy te rekuperatory.pl, mamy juz wstepna oferte i musimy tylko podjac ostateczna decyzje.

Musimy tez wyciac drzewo - czy macie moze jakies namiary na kogos, kto mogly sie tego podjac?

PS. Musialam zmienic login, bo na stary mnie nie logowalo.

Klememi,

U nas przewody mają iść stropie w warstwie izolacji - przeowdy prostokatne o przekroju 5x15 - pozostaje tylko przewiercic się przez pustaki stropowe, a to nie jest problem. Tylko w miejscu gdzie będzie szedł pion kanalizacyjny obok pionu wentylacji pozostawiliśmy otwór w stropie.

Tak. sa nawet przewody 6x20, ale skoro facet z rekuperatory.pl o tym nie wiedzial, to kiepsko to widze. Jak widac, ilu przedstawicieli tyle opinii. Najwiekszego pecha chyba miala Muci, zwlaszcza jesli chodzi o usytuowanie czerpni baaardzo blisko wyrzutni.

No nic, czekam na inne projekty i wyceny, bedzie co porownywac. Moze inni wypadna jeszcze gorzej?

Agatja,

Ja brałam drewno ze składu w Starych babicach - przy trasie Warszawskiej - 400 m po prawej stronie w kierunku Leszna - koło stacji Auto-gazu.

Nie polecam tego składu - kilka krokwii z powaznymi wadami - skończyło się na dobijaniu krokwii równoległych.

Poza tym impregnacja się zmyła i musimy malować ponownie :cry:

Jakbym miała wybierać to chyba skorzystałabym z tartaku z dala od warszawy gdzie impregnują ciśnieniowo...

Pozdr.

My bralismy ze skladu w Jankach, telefonu nie znam, bo to zalatwial moj kierownik budowy. Moje dekarzy strwierdzili ze drewno jest super. Okazalo sie ze to jest jeden s malo skladow ktorych nam dali gwarancji dostawa w 2 tygodnie na dodatek sie podial dostawa nie typowych krokiew 14x20, dlugosci 11m i 18X25, 8.70m..

Nie bylo tak zle. Jesli mas zne typowe krokwie, szukaj duzych skladow.

Mam pytanko do zorientowanych w temaci:

czy warto doplacac do jakis super okuc i szyb P4 lub P2? Czy lepiej zainwestowac w porzadny alarm? Czy z takimi okuciami i szybami tez sobie radza intruzi?

Kto jest obczytany lub nie daj boze doswiadczony przez los w tej sprawie, prosze o opinie.

W przyszlym tygodniu mam dac znac jakie chce okna.

Pozdrawiam,