Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa izabelin

Kret001

Recommended Posts

Jesli chodzi o cen szyba p2, jest okolo 10% tansza niz szyba p4 (dla okien drewnianych, w palstykach i aluminiowych nie wiem). Roznica w cen okucia WK2 do WK1 jest okolo 50zl/okucie.Ale jak sie ma szyby P4 i okucia WK2 jest znizka w ubezpiczenie, a i troche sie s tym palnikem pomeczy. Na standart mu starczy stluc szyby, wziac torebka ze stolu i go nie ma...zajmie mu 10s

Jesli ktos cie chce ukrasc i jest dobry to i alarm cie nie uchroni.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym wzięła porządne okucia - WK2 i szybę P2. Jeśli mała różnica w cenie to i P4 (zdaje się, że różnią się tylko dodatkową folią). Zawsze to dodatkowe utrudnienie dla złodzieja i szansa, że alarm się włączy zanim złodziej sforsuje okno.

jj

Story "Walka o Pozwolenie na Budowę" ciąg dalszy:

- udało nam się wczoraj odebrać wyłączenie z produkcji rolnej

- dołączyliśmy to do już złożonych papierów o PnB

- pani zajmująca się naszym terenem właśnie poszła na urlop - wraca za 2 tyg :cry: ; w tym czasie pozwoleniami na budowę w tym rejonie nikt się oczywiście nie będzie zajmował :evil: :evil: :evil:

Jeśli chodzi o inne "drobiazgi", to podpisaliśmy wreszcie umowę o przyłącze prądu na czas budowy i przy okazji została nam złożona propozycja przez pracownika ZEWT :o : zrobi nam słup i przyłączy licznik za 2,5tys :-? No i mam dylemat; znalazłam faceta, który podejmuje się tego za 1,8tys, ale rozmawiałam też z takim, co zrobi za 2,6tys. No i nie wiem czy wzięce gościa bezpośrednio z elektrowni jest dobrym pomysłem? Zrobi może szybiciej, ale 700zł (35%!!!) drożej... Co o tym sądzicie?

Maje, witaj! Twoja budowa idzie pełną parą! A czemu wycinacie drzewo? Nie szkoda Wam?

mi co prawda nik propozycji w zakładzie nie składał, ale miałam poleconych dwóch elektryków, którzy załatwiają szybko papiery w zakładzie, ale jeden sobie liczył 2200 a drugi 2500. znalazłam takiego co mi mial wykonać za1500, bo miałam czas 2 miesiące więc sądzilam, że się wyrobię, a jak się okazało przez miesiąc czasu nie mógł się ze mną spotkać na działce, bo coś tam, coś tam, a tu zadzwoniła ekipa że przychodzi 3 tygodnie wcześniej :o a my nie mamy prądu i co? telefon do tego za 2200 i za 3 dni słup stał na działce, skrzynka zawieszona i kwestia założenia licznika przez zakład, a tam reorganizacja i zmiana nazwy zakładu i wymiana wszystkich pieczątek i nie ma kto podpisać i podstemplować umowy :evil:

w ostateczności prąd był w poniedziałek, a ekipa przyszła we wtorek i wniosek taki, że przepłaciłam 700zł, ale ile przy tym zjadłam nerwów i było stresu i telefonów do zakładu...

a mogłam to zrobić bezstresowo miesiąc wcześniej, a życie pokazuje, że 700zł na budowie to kropelka i jak dobrze negocjujesz to szybko to odrobisz :D

Witam po baaaardzo dlugiej nieobecnosci.

Trafilam do Hornowka w sobote i az mi dech zetkalo, tyle nowych domow rosnie w gore, ze az milo popatrzec :-) Wszystkim Wam bardzo zazdroszcze - u nas ciagle pusto, a wlasciwie pelno, bo sasiad zarzucil nam dzialke odpadkami ze swojego podworka :-(

Kto z Was buduje przy Fedorowicza? Jakies nowe wiesci o deweloperze?

Danka, a co z Twoimi planami? U nas na przy dzialce stoi slup elektryczny - wyglada na to, ze podlacza nam prad jeszcze w tym roku :-) I chyba jednak zaczniemy w przyszlym roku!

Pozdrowienia,

Ola

Ola,

My planujemy ruszyć za 2 tygodnie ( jeśli znowu wykonawca nie ucieknie nam z budowy).Jeszcze chcemy wybrać się na urlop i zaczynamy.

U nas już wszystko przygotowane pod wykopy i fundamenty.

Wczoraj jeżdziliśmy po okolicy i szukaliśmy nowego wykonawcy.W ten sposób nie udało nam się znaleźć, ale inni "dobrzy ludzie" nam pomogli i najprawdopodobniej zaczniemy jeszcze w sierpniu.

Przy okazji zobaczyłam ile nowych domów wyrosło lub rośnie w Hornówku.

Z zazdrością je podziwiam, bo już bym chciała tam mieszakać.

Pozdr Danka

Muci,

Widzieliśmy w sobotę kawałek Waszego dachu. Wygląda super!

Klememi,

A u Was jakie postępy? Nie mieliśmy czasu podejść w sobotę bo spieszyliśmy się na ślub.

Ostatnio mamy hot-line z róznymi potencjalnymi wykonawcami. Stwierdzam, że stan surowy to pestka w porównaniu do wykańczania (głównie siebie;).

Pozdr.

Margaret,

my tez sie w sobote spieszylismy, mielismy tylko chwilke na rozmowe z panem od alarmu. Najwiekszy problem to koty oczywiscie - alarm bedzie dzieki nim drozszy o ladnych kilka tysiecy, worek bez dna. Ale i tak sa slodkie :D

U nas postepy jak widac, skonczyli wieniec fundamentowy, w czw pojechali do domu bo tez mieli jakis slub. Mimo niespodzianek typu stare fundamenty do wydobycia, sa co do dnia zgodnie z harmonogramem, czyli jesli utrzymaja tempo oddaja nam stan deweloperski 28go lutego. Z tym ze dzis wrocili w dwukrotnie powiekszonym skladzie i obawiam sie ze skoncza duzo wczesniej - Hurrrra!

A ja w zwiazku z tym juz jutro musze wybrac kolor okien i bramy garazowej, a myslalam, ze jeszcze troche czasu mam do namyslu...

_ANIU, my wzielismy elektryka, ktorego namiary znalezlismy na tablicy w Pruszkowie i jestesmy baaardzo zadowoleni. Chyba nic do tej pory nie poszlo nam tak sprawnie.

W Pruszkowie mowili, ze bedzie problem, bo nie ma licznikow itp.

A my do tego Pana zadzwonilismy we wtorek wieczorem, jak odebralismy warunki z ZEWT, a prad budowlany poplynal u nas w... piatek!

Pan sobie policzyl za te usluge 1800 PLN (nawet sie nie targowalismy). Nie pamietam nazwiska, na imie ma chyba Ireneusz, nr tel 601 807 601.

A drzewo musimy wyciac, bo jest stare i uschniete i moze niedlugo runac. Pewnie, ze nam szkoda, bo w koncu to jedna z 3 drzew na calej dzialce ;-)

_Aniia,

po to co my pzryslisy z zakladem elektrycznym, radze sprawdzic najpierw na czyja ziemie lezy slup do ktorego musicie sie podlaczyc. Jesli jest na dzialce sasiada, musicie uzyskac jego pisemna zgoda. Jesli slup jest w drogze gminny..moze cie wziac tanszego elektryka..

Jesli sie okaze ze slup jest u sasiada i sie nie dogadacie, szukajcie takiego elektryka, ktory ma dobre uklade w zakladem w ZET.. bo bedzie cie musieli zmenic warunki..a to DUZO, duzo chodzenia... a o strata czasu i nerw nie wspominam..Nam to zajelo 3!! miesiaca

Margaret, klememi, Muci, Maje, RenataS dzięki za odpowiedzi. Już skłaniałam się do skorzystania ze złożonej nam propozycji, jednak post Maje spowodował zwrot o 180stopni :roll: Maje, rozmawiałam z tym elektrykiem w zeszłym tygodniu i to właśnie on nam oferował to zrobić za 1800... Kiedy Wam załatwiał ten prąd?

RenataS, współczuję... Niestety obawiam się, że nas wszystkich czekają jeszcze takie "walki" o różne rzeczy... "Bodajbyś sobie dom budował..." :p :p

Muci, dach "nabiera kolorków" :lol: Wygląda to super! A o Twoich przejściach z ZEWT pamiętam, u nas słup jeżeli nie jest na ziemi państwowej to jest u ludzi których poznaliśmy i są sympatyczni (przynajmniej tak mi się wydaje :lol: ). Zatem mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

_ANIU, my to robilismy pod koniec lipca - 24 zadzwonilismy do elektryka, 25 spotkalismy sie z nim i przekazalismy papiery, w czwartek 26 stal juz slup, a w piatek 27 przyjechal elektryk z panem z ZEWT, zalozyli liczniki i mozna bylo juz korzystac z pradu.

Maje, a więc zrobiliśmy tak jak Wy :) Spotkaliśmy się dziś z p.Ireneuszem na dzialeczce :) Zajechało czterech chłopa, wszystko obgadaliśmy, jak swój ze swoim (w końcu mieszkamy blisko siebie, do Ciebie to on ma rzut beretem w ogóle :) ), spisaliśmy jakąś kolejną umowę do ZEWT, najprawdopodobniej w czwartek stanie słup a w piątek podłączą licznik. Dobrze, że zadzwoniliśmy teraz, bo potem on na tydzień wyjeżdża. Jak my odjechaliśmy to panowie zostali sobie jeszcze na polu piwko wypić :lol: Swoje chłopaki :lol: