Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa izabelin

Kret001

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agatja, udało nam się umówić :lol: Jeszcze raz dzięki!!! Współczuję serdecznie problemu z kolumnami :cry: No i mój mąż ma taki sam dylemat: czy jeżeli nie będzie pracował i zarabiał przez pół roku to wyjdzie taniej niż jakby pracował ale za to więcej wydawał na budowę???

Stach_past, niestety ten Twój koparkowy w dzień pracuje. Ale dzięki za pamięć.

Muci, cieszę się, że wypoczęliście, wyłączenie komórek to na pewno była dobra decyzja!

Karimar, my robiliśmy takie badania, ale nasza działka jest na wątpliwej jakości gruncie. Koniec końców, robimy płytę fundamentową. Jest tak, jak pisze maka_p. Zwykle nie trzeba tego robić, ale np. mój kierownik budowy uważa, że się powinno. Trochę dziwne wydaje mi się, że Twój projekt domu to wymusza. Masz coś w nim nadzwyczajnego? Jakaś nietypowa konstrukcja?

Kanalizacja - dostaliśmy kilka dni temu do domu pisemko, że jest zgoda na kanalizację Hornówka, Szkolna też jest wymieniona. Tzn. Starostwo zatwierdziło projekt i wydało pozwolenie na budowę. Ale kiedy będą robić to nie wiem. Nic o tym nie piszą.

Kanalizacja - dostaliśmy kilka dni temu do domu pisemko, że jest zgoda na kanalizację Hornówka, Szkolna też jest wymieniona. Tzn. Starostwo zatwierdziło projekt i wydało pozwolenie na budowę. Ale kiedy będą robić to nie wiem. Nic o tym nie piszą.

Koniec 2008 maja zaczac. Tylko ze nas nie urzadza budowanie szamb na rok wiec walczymy. W poniedzialek znow jade do wojta.

Agataja, ja juz mam mapki,

proejkt tez. Wcoraj mnie wystawil kominiarz, ale dzisja przepraszal, tak ze jesli dostane opoinie kominiarska jutro jestem w Ozarowie.

Mam nadzeje ze 1,5 miesiaca nie bede czekac, wies teraz niema tyle podan o pozwolenie..mam nadzeje... Zobaczymy jak to bede..

Zalezymy ze by do 1,5 miesiaca miec juz gaz

Klemeni,

mama nadzeje ze do 2 tygodnie sie roztrzygnie w koncu w tej kanalizacji. Trzymam kciuki przy rozmowach z wojtem.

Klememi, no to rozumiem... Rzeczywiście po co inwestować na rok - dwa w szambo. Jak my się wprowadzaliśmy, to miała być u nas kanalizacja w 2006. No i rzeczywiście robili, ale na Kurowskiego... U nas jest tak idiotycznie, że przy domu jest pół drogi i tamtędy idzie woda i gaz, a kanalizacja jest planowana po drugiej stronie drogi gdzie jest pas ziemi nie wiem czy podzielony na działki, ale nie ma tam domów. Jeżeli tamto jest nie podzielone, to pewnie nie oddali jeszcze drugiej połowy drogi gminie i nie było gdzie zrobić kanalizacji... Nie wiem czy opisałam to tak, że da się zrozumieć, ale się starałam :) Powodzenia w rozmowach!

Klememi, no to rozumiem... Rzeczywiście po co inwestować na rok - dwa w szambo. Jak my się wprowadzaliśmy, to miała być u nas kanalizacja w 2006. No i rzeczywiście robili, ale na Kurowskiego... U nas jest tak idiotycznie, że przy domu jest pół drogi i tamtędy idzie woda i gaz, a kanalizacja jest planowana po drugiej stronie drogi gdzie jest pas ziemi nie wiem czy podzielony na działki, ale nie ma tam domów. Jeżeli tamto jest nie podzielone, to pewnie nie oddali jeszcze drugiej połowy drogi gminie i nie było gdzie zrobić kanalizacji... Nie wiem czy opisałam to tak, że da się zrozumieć, ale się starałam :) Powodzenia w rozmowach!

Dzieki, przyda sie. Chociaz musze przyznac ze nasz wójt to super facet i sprawia wrazenie bardzo przystepnego. W ogole w gminie jakos zawsze bylam przyjmowana z usmiechem i zyczliwoscia, inaczej niz np w gazowni czy starostwie...

jakis zastoj na forum

:((

u nas na budowie tez zastuj :(((

ekipa zrobila troszke bledow, no i te kolumny - buuu, az sie poplakalam z bezradnosci

mam nadzieje ze sie to wszystko ulozy, bo ekipa fajna, kazdemu sie zdarzaja wpadki

a zima za pasem :((

Zauwazylam ze najbardziej aktywni forumowicze to ci przed rozpoczeciem budowy lub na jej poczatku (sama do wyjatkow nie naleze). Z czasem budowa tak pochlania, ze nie ma sie czasu albo ochoty pisac.

Agatja,

grunt ze dogadujesz sie z ekipa. Jak stosunki beda sie dobrze ukladac to pewnie beda sie bardziej starac i budowac "jak dla siebie" (budowlancy uwielbiaja tak kadzić).

Agatja,

poczekaj jak dotrzes do tynkach i wylewkach, jak zacznes wykonczeniowka..Tez nie bedes miala czasu na nic a o forum prawie zapomnis. U mnie naresce (po miesiecu czekanie), wesli tynkarze..;-)) Po jednego dnia urlopu spedzonego na budowie mam ladne zakwasy...

Mam pytanko, moze ktos sie podzeli z namirem na hurtownia, ktora sprzedaja stereopian Knauf?

@ maka_p, agatja & _ANIA:

Pozwolenie już mam (nasza pani architekt nawet została pochwalona, bo tak kompletnej i poprawnie wykonanej dokumentacji to podobno w Ożarowie dawno nie widzieli. :) Polecam Panią Ewę Dziewiątkowską z salonu Muratora na Kamionkowskiej w Warszawie!), ale dowiedziałem się, że w przypadku braku pomiarów geotechnicznych autor projektu może nie przyjąć odpowiedzialności za ewentualne ...problemy. Tylko że nasz dom jest nieduży, niemal kwadratowy, bez piwnic. Zdecydowanie bezproblemowa konstrukcja.

Znajomy mówił mi, że jego sąsiadce dom złamał się na pół, aż rękę można było włożyć w pęknięcie w ścianie. Kobieta do posiadanej działki dokupiła sobie plac, na którym kiedyś było jakieś wysypisko, czy coś... A że dom postawiony 50/50 na obu tych działkach był długi i wąski (15x30m), więc jedna część po prostu osiadła głębiej i cześć.

Historia przerażająca, ale ponieważ buduję prosty i skromny dom w środku wsi, nie zamierzam bulić 1200 PLN za żadne odwierty. Dość badań i pomiarów! Teraz budujemy! Właśnie moja ekipa zbija blaty na szalunki - aż miło popatrzeć! ;)

Karimar- tak myślałam, że zapis w projekcie to rodzaj asekuracji dla architekta, możesz teraz przeznaczyć te 1200,00 zł na inne cele, a tych teraz na pewno nie zabraknie :wink:

agatja-ekipa rzeczywiście super ! dobrze, ze poczuwaja się do odpowiedzialności za tego "babola" z kolumnami.

Nasza budowa nadal w dołku... juz nie mogę się doczekać, kiedy wyjdziemy z piwnic...

agatja, serdecznie współczuję! Ale widzę, że udało się coś załatwić z tymi kolumnami :D U nas dziś Dzień Budowy Numer 2 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: NARESZCIE!!!!!!!! Ale powiem szczerze, gdyby mój mąż nie siedział na budowie, to byśmy już byli ze 3 dni w plecy... I to raptem po dwóch dniach... To, co mamy dziś mielibyśmy pewnie do soboty...

Klememi, agatja, Muci, u nas nie dość, że zaczęła sie budowa to jeszcze wróciłam do pracy :roll: Zatem wybaczcie, że może być mnie mniej...

Karimar, widzę, że startujecie :) Powodzenia! Trzymamy kciuki za pogodę!!!

Ania,

gratulacje..;-)) z rozpocziencia budowy.

Tylko poczetek moze byc taki, troche organizacjiny a potem moze pojdzie szybcej. Na razie pogoda jest z nami - cieplutko, brak przemrozkow.U nas robia tynki i moze skacza jutro pietro.

Agatja, ja s tej budowy sie nauczylam troche czierpliwosci...Nawet jak cos popsuja, da sie naprawi blad jesli jest odkrity w pore. . dla tego moja rada..Badz jak naj czesto na budowie...

Czesc Gosia,

u mnie na umowie jest 05.2008 roku. Wiem ze byl przetarg na linia dla wszystkich naszych domkow. Dzwonila do faceta, ktory wygral ze by mi podal termin. Mial odzwonic i nic. Podejrzewam ze sie wycofaja, z powodu ne uregolowanie wlasnosci gruntow pod slupa elektrycznego (rog Krotka/Szkolna).

Moze wies co sie dzeje z kanalizacja?

_ANIA - dzięki i nawzajem! :) Moja żona straszy mnie zasłyszanymi gdzieś prognozami opadów śniegu w II połowie października, ale ja po prostu nie wierzę, że może nam się coś nie udać. Mają być mury, to będą. ;)

Dziś zobaczyłem działkę po "wizycie" koparki. Niby na niejednej budowie się już było, ale na swojej działce wygląda to zupełnie inaczej. No, po prostu nie mogę uwierzyć, że nasza budowa naprawdę ruszyła. Zamówiłem dziś stal - niestety dostawa będzie dopiero w poniedziałek. A takiego mam "powera", że sam bym te zbrojenia kręcił... :D