Margaret 26.10.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Muci,Wyślij mi prosze namiar na tego pana od opielenia poddasza i zabudowy g-k. Ja bedę robic takie prace dopiero na wiosnę.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 26.10.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Oj, coś dawno nie pisałam... Ale mimo to od razu na wstępie się chwalę: JUTRO ZACZYNAMY MUROWAĆ!!! Przeprowadziliśmy dziś ekipę o od jutra rana jedziemy!!! Wprawdzie pewnie tylko z pół dnia, bo pojadą potem do domu, ale szkoda marnować teraz dobrą pogodę. Poza tym w przyszłym tygodniu jest 1 listopada i na piątek i sobotę nie wrócą. Klememi, no te ścianki u Was podziwiam, podziwiam... A kiedy drugi strop? Muci, mam nadzieję, że do czerwca się wprowadzicie, bo to moim marzeniem jest wprowadzić się w wakacje, więc tym bardziej Wy spróbujcie się wyrobić, OK? Ech, jak bym już chciała mieć na takim etapie dom, jak Wy... Figga, Koniczynka, nie mam żadnego pomysłu oprócz tego, że często będę odwiedzać budowę A z tymi połaciowymi to nie przesada? No i co jeszcze można ukraść z domu w stanie surowym??? Chyba jestem naiwna Agatja, gratuluję, jesteście "o piętro" przed nami Gdzie zamawialiście więźbę? Długo się czeka? Czy to prawda, że skład w Izabelinie ma dobre drewno? Grupie ze Szkolnej gratuluję postępów z Elektrownią No i trzymam kciuki za ten gaz... [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 27.10.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Ania,Ania teraz wam pojdzie szybko. Moja ekipa w 4 dni!! wymurowała cały parter, ale za to strop robyli zamiast 1,caly 2 tyg. Za duzo podczaigow. W twojej Orchidei bedzie to samo.Trzymam kciuki za pogode.Mamy spoznienie od mojego harmonogramu o 3 tyg. Ze by bylo lato, to bym sie nie martwila. Ale nadchodzi zima i przy minusowych temperatur, nic w srodku nie zrobis, a muse czekac na min 2 tyg, ze by mi wylewki wyschly troche, ze bym przysla brama garazowa i mogla wstawic okna. Z powodu zimna, musielismy zafoliowac okna.Jak pomysle tyle roboty moj maz w to wlorzyl, a za 3 tyg bedziemy musiali to wszystko zdejmowac Na dodate doba ma tylko 24h, a ja potrzebuje troche wecej czasu na te moje wizje i zaplanowanie ich realizacje...Jedna rada, planuj juz swoje pokoje i lazienki. Tearz masz czas i chodz po sklepach, dokonaj wyboru. Potem juz nie bedzies miala tyle czasu. Ja zaluje ze to nie zrobylam w czerwcu lub w lipcu. Teraz nie mam za bardzo czasu a i musyme zdecydowac i wybrac tyle rzecy, zgrac wszystko w czasie...Naj gorzej jest to, ze wszystko jest na zamowienie i sie czeka. Nawet glupi styropian sie spoznil, wylewki tez..;-((..Az sie boje, co bedzie z płytkami czy parketem. Moja znajoma zamiast 1 miesiac czekala az 3, bo sie pomylili i sprowadzili nie to co czeba. Poszukuje namiary na dobrego glazurnika, parketiarza, kominkarza.Gdzie zamawialiście kute barierki do schodow?Ale dalej mam nadzeja ze zamieszkamy w czerwcu. Najbardzo nie może sie doczekać malutka..na tego swojego pokoju i na bieganie po ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaf 27.10.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Witam, mam pytanko do osób które są już po tynkach. Ile kosztuje punkt elektryczny i hudrauliczny oraz metr tynku i wylewki? Jesteśmy na etapie stanu surowego, okna już zamówione i zastanawiamy sie czy damy coś jeszcze zrobić w tym roku.z góry dziękuje A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 27.10.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 No to się chwalę http://img148.imageshack.us/img148/3010/murowanie1kj4.jpg A to dumna inwestorka http://img147.imageshack.us/img147/5380/murowanie3po1.jpg No i widok od strony drogi: http://img148.imageshack.us/img148/7519/murowanie2ye1.jpg Muci, nawet dziś jak przejeżdżaliśmy to, Cię widziałam, niestety nie mieliśmy czasu na pogawędki Może następnym razem. Bo w zeszłą niedzielę, jak spacerowaliśmy na wybory i z powrotem, to Was jeszcze nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatja 27.10.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Karimar pomylilam Cie z Klememi sorkipowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatja 27.10.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 No to i ja sie chwale Oj dawno, caly tydzin nie bylam na budowie - podobno juz stoja ściany pietra, jeszcze jeden maly stropik - booze juz 3 - i kladziemy wiezbe - wjezdza 5 listopada Aniu bralam wiezbe http://www.impregnacja-drewna.pl/ widzialam juz drewno, super, nie bardzo dlugo sie czeka, bardzo mila obsluga, mozna sie dogadac w kazdej kwestji Jak zwykle wyszly u nas nowe kwiatki - musimy robic drenarz pod zjazdem do garazu, pod wylewka, i na wiosne drenarz opaskowy caly=ego budynku, bo jednak jakies tam ryzyko wody w piwnicy istnieje ma ktos namiar na takowa firme?????? karpiowe zostawiamy na wiosne, razem z oknami zrobimy, bedzie sprawniej, wykonczenia blacharskie na lukarnach, w tym roku - do marca / kwietnia roboty zostana zakonczone stanem surowym otwartym pozdrawiam trzymajmy kciki za lagodna sucha zime ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatja 27.10.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 Aniu, jestesmy o dwa poziomy przed Wami - hehe- mamy pelne podpiwniczenie prawie 100m2 piwnicy z garazem - to baaaardzo spowolnilo budowe, juz pewnie by karpiowka i okna byly, gdyby nie poziom -1 ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 28.10.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Witam, mam pytanko do osób które są już po tynkach. Ile kosztuje punkt elektryczny i hudrauliczny oraz metr tynku i wylewki? Jesteśmy na etapie stanu surowego, okna już zamówione i zastanawiamy sie czy damy coś jeszcze zrobić w tym roku. z góry dziękuje A. Sa rozne szkoly- kazdy elktryk moze inaczej liczyc punkt ( gnoazdo, kontakt, TV itd). Umawiaj sie za calosc , na konkretna kwote. To samo z hydraulika. A jak dojdzie podlogowka to co? Co do tynkow-cem-wap..czy gipsowy? Reczany , czy maszynowy? Wylewki -miksokret? Wylewki z wloknina czy bez Jak widzisz musisz sie okreslic co do zakresu i rodzaju prac- potem znajdziesz koszty:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 28.10.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Szkolna bedzie w tym tygodniu "okablowywana" pradem, wiec sie nie zdziwcie jak Pan Stanislaw do Was zadzwoni:-) .Podalem Wasze namiary i telefony.Sie zaczelo:-) dziac Do piatku powiny byc skrzynki w ogrodzeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 28.10.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Thomasso,Dziś byliśmy na działce i podziwialiśmy nowe słupy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 29.10.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Szkolna bedzie w tym tygodniu "okablowywana" pradem, wiec sie nie zdziwcie jak Pan Stanislaw do Was zadzwoni:-) .Podalem Wasze namiary i telefony. Sie zaczelo:-) dziac Do piatku powiny byc skrzynki w ogrodzeniach A z kim mam uzgodnic gdzie ma byc skrzynka? I co mowia o tym przepisy? Jaka odleglosc np od skrzynki gazowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 29.10.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Klememi, beda dzownic do Ciebie:-), nie zamontuja skrzynki bez uzgodnienia z Toba znalazllem to:Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie wygląda to tak: § 167. Gazomierzy nie można instalować: 1) w pomieszczeniach mieszkalnych, łazienkach lub innych, w których występuje zagrożenie korozyjne (wilgoć, opary związków chemicznych itp.), 2) we wspólnych wnękach z ami elektrycznymi, 3) w odległości mniejszej w rzucie poziomym niż 1 m od palnika gazowego lub innego paleniska, 4) w odległości mniejszej niż 3 m od urządzenia gazowego, mierząc w rozwinięciu długości przewodu. § 168. 1. Gazomierze należy instalować w przedziale wysokości od 0,3 m do 1,8 m od poziomu podłogi do spodu gazomierza lub co najmniej 0,5 m od poziomu terenu. 2. Gazomierze do pomiaru przepływu gazu o gęstości mniejszej od gęstości powietrza powinny być umieszczone powyżej licznika elektrycznego i innych urządzeń mogących iskrzyć, a do gazu o gęstości większej od gęstości powietrza - o co najmniej 0,3 m poniżej licznika i takich urządzeń. 3. Gazomierze instalowane bez szafek, na tym samym poziomie co liczniki elektryczne lub inne mogące iskrzyć urządzenia, powinny być od nich oddalone co najmniej o 1 m. 4. Dopuszcza się zmniejszenie odległości, o której jest mowa w ust. 3, jeżeli między tymi urządzeniami zostanie wykonana przegroda z materiału niepalnego o wysokości co najmniej 0,5 m powyżej i poniżej gazomierza oraz wysięgu większym o co najmniej 0,1 m od odległości lica gazomierza od ściany, na której jest zainstalowany. § 169. Rozwiązania techniczne połączeń gazomierzy i urządzeń gazowych z instalacją powinny umożliwiać ich odłączenie bez konieczności demontażu części instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 29.10.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Klememi, Skrzynka elektryczna będzie między naszymi działkami - tak jest w warunkach przyłacza, i taką praktykę potwierdził tez elektryk, który nam robił instalację. Pewnie zrobią jedną skrzynke dla obu naszych posesji - tak jest taniej. Thomasso, Z tego co napisałeś wnioskuję, że można umieścić skrzynkę gazową nad elektryczną. Zdaje się, że widziałam gdzies takie rozwiązania, ze obie skrzynki sa obok siebie, choć pewna nie jestem... Zastanawiałam się, dlaczego macie zamontowana skrzynkę gazowa w takim miejscu - uzgadnialiście to z gazownia czy Wam narzucili?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 29.10.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Gosia,tam gdzie jest teraz skrzynka biegnie stary gazociag, wkopany juz w dzialce i jest dla nas naj-tanej. Naj-krotka droga od kotlowni do gazu. Tam bedzie miala smietnik(juz mam zgoda sasiada i tak mam w planach zagospodarowania dzialki), Tak ze nie bedzie problemu z jej schowanie ja w ogrodzenie. Skrzynka elektryczna bedzie po drugej stronei, przy el .slupie. Tak zarzycil sobie zaklad ergetyczny. Tez nie bedzie problemu, jak jest w linii ogrodzenia obmurowac ja klinkerem. Tak ze zkrzynki u nas beda po dwuch rogach dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 30.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Klememi, Skrzynka elektryczna będzie między naszymi działkami - tak jest w warunkach przyłacza, i taką praktykę potwierdził tez elektryk, który nam robił instalację. Pewnie zrobią jedną skrzynke dla obu naszych posesji - tak jest taniej. To szkoda, bo skrzynke gazowa bede miec po drugiej stronie. Wolalabym miec te skrzynki obok siebie, w koncu to zadna ozdoba ogrodzenia. Plot ma byc z desek a takie powycinane nie beda wygladac najlepiej. Czy ktos ma nr tel do elektryka ktory ustawia skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlaa 30.10.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam wszystkich Jestem przyszla wlascicielka domku w Hornówku gdzie obecnie duzo nowych "posiadlosci" powstaje. Mam nadzieje ze pojdzie mi równie gładko jak niektórym z Was Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 31.10.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Muci, Klememi, Thomasso, Kilka dni temu pisałam, że wysłaliśmy list do ZEWT w sprawie opóźnienia w przyłaczaniu nas do pradu. Dziś dostaliśmy odpowiedź, w której bardzo grzecznie wytłumaczono nam, o co chodzi.Muci, wspominałaś już, że jest problem z jednym słupem. No więc ZEWT zamierzał podłaczyć nas do słupa, który stoi na pasie prywatnym przeznaczonym do poszerzenia Szkolnej (róg ul.Krótkiej, działka 222/20 - możecie sobie sprawdzić, bo pewnie macie uaktualnione mapy). Własciciel działki 222/20 chciał sporo kasy i ZEWT się nie zgodziło i zmieniło plany - będą nas przyłaczac z linii od Kurowskiego. Z tego powodu są więc opóźnienia. ZEWT twierdzi, że problem rozwiąże ale nie jest w stanie podac aktualnie konkretnej daty.Cóż, pozostaje nam mieć nadzieję, na rychłe załatwienie sprawy... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 01.11.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Margaret, my o tym wszystko wiemy. Mieliśmy z tym goscie (wlaszcieciel dzilki na rogu Krotkej) do czynienia. Zarzycil sobie po 5 000!! od kazdego wlasciciela dzialek. Dla tego zmienialismy nasze warunki przylacza. Ztoczylismynei nie zly boj ze zakladem elektrycznym o tej zmianie. Strata mnowstwo nerw i czasu..ale jakos sie udalo. Prad budowlany jest...i budowa idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 01.11.2007 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Muci,Pamiętam, jak o tym mówiłaś. Ale teraz już mam czarno na białym co dalej będzie z prądem. Najgorzej, że nie ma podanej daty... Zastanawiam się, czy te nowe słupy to tak na wysort, bo w zimę nie mozna bybyło ich wkopać. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts