Muci 03.12.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Gosia, dziekuje bardzo za info. Dziwnie, bo ja mam oficialnie pisemko z gminy ze gmina dostala juz pozwolenie na budowie na Szkolnej. Chyba muse pojechac do gminy i tam sprawdzic jak wyglada sytuacja..ale ja to widze w czarnych barwach, ze by zrobili do lecie. Jak widze jak im idze kanalizacja w 3-go Maja..tempo zawrotne.;-((Chyba zaczne szukac tego szamba..Mam informacja ze jest szansa do nowego roku, ze by wlaczyli prad w naszych pieknych skrzynecki. jak tylko bede miala potwierdzenie, to was poinformuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 03.12.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 Muci, jak burza to raczej idziecie Wy Staramy się Was gonić, ale to ciężko Na razie strasznie nas stopuje dekarz, niestety będzie dopiero w lutym. A my się spieszymy i chcemy jak najszybciej kłaść kable i hydraulikę... Tylko czy jakiś hydraulik będzie chciał kłaść bez okien? W zimę? Albo jeszcze lepiej - np. na parterze podczas gdy nie ma dachówki? (tzn. będzie, ale w paletach na działce pewnie ) Agatja, u nas pięterko poszło szybko - tydzień i po krzyku. Zostały jeszcze ścianki działowe na poddaszu (ale to po więźbie) i kilka małych ścianek na parterze (to z kolei po zdjęciu stempli). I u Was zaraz skończą! Margaret, dzięki za Twoją wypowiedź o oknach. Na szczęście mąż już chyba "wrócił na dobrą drogę" i jednak będą drewniane okna Być może to nawet zasługa Muci której okna są naprawdę super Ciężko na razie się otwierają, ale to chyba się wyrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 04.12.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Ania, ja juz razmawialam.Okazalo sie ze oni wogule ich nie zdarzyli wyregolowac. Ale dla tego ze tam zamawiam tez parapety wewnetrzny (czesc).Ekipa do montarzu wroci i mi w tedy wszystko wyregoluja. Chcialam was osciec w sprawie cen z wykonczeniowki. Jestem w szoku jaki oni rosna: na poczetek wrzesnia za welny placzylam 86zl, w listopadzie 99zl, a dzis maz zaplaczyl 126!! Ja za 3 miesiaca, cena wzrosla strasznie..;-(( Pani ot parketow tez mnie traszy o 15% podwyszki od 1-go stycnia..;((Jesli chodzi o hydraulika. Czesc mozecie robyc teraz ale czesc na 100% po tynkach. O elektryka sie nie martw cie to 3-4 dni roboty (1 etap), hydraulika tez idzie szybko, gorzej s tynkami cementowo wapiennymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 04.12.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Muci,Widzę, że mimo konferencji zaglądasz na forum:)Czy mówisz o parapetach zewnetrznych czy wewnętrznych? Zastanawiam się z czego zrobić wewnetrzne. Myślałam o tym, z czego będa okna. Grudzień ma być łagodny, chyba weźmiemy się za hydraulikę i wylewki. Ania, bez dachu nikt Ci nie zacznie dalszych prac. My też czekaliśmy 2 miesiące... Elektryk układał kable ponad 2 tygodnie, hydraulik ma podobno tak samo długo pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 04.12.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Gosia, u nas czesc parapetow wewnetrzny beda drewniany, w kolorze okien. Na zewnac beda metalowe. Jescze nie zdecydowalam ze sstalowa blacha, ze aluminij. Mam jescze troche czasu do podiecia decyzji. Ja teraz nagrywam CD s konferencji. Mam 3 min przerwa pomiedzu nimi..) A zagladam bo za 3 min na nic sie nie moge skupic..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 05.12.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 Ania, bez dachu nikt Ci nie zacznie dalszych prac. My też czekaliśmy 2 miesiące... No niekoniecznie... My bez dachu mamy zrobiona wentylacje, odkurzacz centr i kable do alarmu. Wazne zeby woda sie nie lała - wystarczy przykryc folia i wcale nie trzeba czekac na dach. Jutro wchodzi elektryk a dach zaczynaja dopiero dzis - podobno nie ma padac. Oby prognozy sie sprawdzily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 07.12.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 Muci, no to udało Ci się mnie zaszokować tymi cenami wełny Porażka normalnie, porażka A okna to OK, dobrze, że wyregulują. Co to za konferencja? A co do parapetów, to zastanawiam się nad parapetami z płytek klinkierowych. Moi sąsiedzi mają i fajnie to wygląda. Ale ściana trójwarstwowa - nie wiem, czy takie płytki mogą być na styropianie? Margaret, na Twoim miejscu też nie stałabym z robotą Klememi, no to mnie pocieszyłaś Kłopot z tym dachem, że hoho. Bo dzwoniliśmy ostanio do kolejnych tynkarzy i oni już by w styczniu weszli, tyle że my mamy nie dość że nie gotowy dach, to jeszcze elektryka i hydraulika przed nami... Szkoda mi tych tynkarzy! Może poczekają? A Twoja elewacja z dnia na dzień "się wybiela" Już jest część z tyłu i część z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 10.12.2007 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Klememi, no to mnie pocieszyłaś Kłopot z tym dachem, że hoho. Bo dzwoniliśmy ostanio do kolejnych tynkarzy i oni już by w styczniu weszli, tyle że my mamy nie dość że nie gotowy dach, to jeszcze elektryka i hydraulika przed nami... Szkoda mi tych tynkarzy! Może poczekają? A Twoja elewacja z dnia na dzień "się wybiela" Już jest część z tyłu i część z przodu. Nasza elewacja sie wybiela i szarzeje chwile pozniej - klej, siatka, klej i grunt. Na razie ocieplaja tylko 2 sciany, bo trzeba zrobic tarasy żwirowe i potem trudno by bylo odgarniac żwir i wszystkie wartswy pod spodem zeby ocieplic. Pzstale sciany beda schly, chociaz w taka pogode to slowo "schnac" chyba nie istnieje. Nasi panowie pospieszyli sie ostatnio i wylali nam schody wejsciowe. kierownik nie zdazyl im przekazac ze bedzie zmiana w projekcie i zamiast plytek ma byc kostka granitowa. Grubosci sie nam teraz nie zgadzaja i beda chlopaki kuć. Wspolczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karimar 17.12.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 [...] Na zewnac beda metalowe. Jescze nie zdecydowalam ze sstalowa blacha, ze aluminij. Muci, a nie będzie po nich deszcz "bębnić"? U nas już zamknięte na zimę. Nie zdążyliśmy ze stropem, ale nasz Pan Majster stwierdził, że lepiej nie ryzykować skuwania wylewki. Drugi powód jest taki, że tym razem chcemy (musimy!) zrobić to z pompy, więc trzeba wyciąć jedną choinkę i zdjąć siatkę, żeby wpuścić pompę na działkę. Nie chcieliśmy tego robić na zimę, w końcu to okres rzadkich odwiedzin na działce i lepiej mieć kompletne ogrodzenie. Póki co, strop jest w keramzytowych klockach (Teriva). Kupiony bezpośrednio u producenta razem z kominami - tak było taniej. W komplecie oczywiście kamionkowe rurki i ocieplenie, żeby kominy łatwo cug łapały. Nieco ponad strop już są wymurowane; reszta na wiosnę. Muszę przyznać, że te "komin-klocki" wyglądają bardzo solidnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLA 17.12.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Odstapię ok. 400 sztuk stempli drewnianych po 3 zł w dobrym stanie ( po jednej budowie) o długości 2,80m,3,00m i 3,50m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 18.12.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Muci,Pamiętasz jaka jest gęstoś meranti z Bildau?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Tak Gosia,w nich jest 450.Oni maja bezposrednia dostawa s fillii z Niemec. Nie wiez co jest na pisane na strony Genbauera, tam bylo 550! jak sie zaczelam dopytywac, to mi odpisali ze maja max 450. W "naturze" jest pomiedzy 420 i 450! To przerabialam na wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Karimar,u mnie okap z dachu jest na 1m, szansa ze by dezd popadal bezposredniu na parapetow jest bardzo mala. W tej chwili w bloku mam metalowe.. a i ten dzwiek mi nie przezskadza. Jesli pogoda by dopisala w stycniu, ja bym sie pokusila o zalanie tropu. Szkoda ze by dezd sie lala na sciany parteru. Nie wiem z jakim materialu budujes, mokre sciany+mroz..nie jest dobre rozwiazanie. Zawsze potem na tropie, moez jakas folia polorzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 19.12.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Muci,Dzięki za info.Wybraliśmy Gorana i tam maja meranti 450. W porównaniu do Bildau wyszło 3500 taniej - mają promocję na meranti. Jeszcze jeden plus: dają niski prób w balkonie przy pokuciach WK2, a w Bildau nie. Będziecie w weekend na działce? oddałabym Ci próbnik.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Gosia, w sprawie Gorana, poczytaj Dzienik Zuzzy, lub motylowe budowanie. Tez ich bralam pod uwage..ale jak troche pospieralam zrezygnowalismy. Na budowie jestes teraz co dziennie, rano i weicorem. mamy cziepelko w domu i s powodow technicnych, musimy go kontrolowac..) Mozemy sie spokojnie spodkac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 19.12.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Gosia, ja tak sie zastanowilam, o jaki niski prog ci chodzi s tych dzrwiach balkonowych? U nas jest niski prog przy WK2, fakt ze nie mamy prezsuwny drzwi..Wydaje mi sei ze Patrik, ma przesuwne drzwi ale prog tez nie jest wysoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 19.12.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Margaret, wiem o jaki niski prog chodzi, faktycznie ladnie to wyglada. Przerabialam to jak rozgladalam sie za oknami drewnianymi. Przedstawiciel tylko jednej firmy uprzedzil mnie ze taki prog to praktycznie mostek termiczny, w srodku jest aluminium. Spytaj o wsp U tego progu w Goran. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 19.12.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Klememi,Tak wiem, że niski próg jest zimny. Trzeba będzie gododatkowo ocieplić, ale to da się zrobić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 21.12.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Zastanawiamy sie nad zalozenie filtra wody w domku. mamy woda z wodocziagu i mam pytanko do tych , ktory juz mieszkaja w Hornowku, Izabelina, Truskaw i maja wody z "mokrych Lak": moze ktos od was robil badanie wody z wodoczigu? Interesuje mie ze jest twarda i ze zawiara sporo zelazo, ze jest sens zalozenia filtra? Gdzie zamawialiscie szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 22.12.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Muci,Ja nie będę zakładać filtra na wodę z wodociągu, zwłaszcza w Izabelinie. Najgorsze w wodzie są zanieczyszczenia organiczne, a do tego potrzebne są filtry z wymienialnym złożem. Tak naprawdę to powinno się oczyszczać wodę ze studni, zwłaszcza jeśli w pobliżu są nieszczelne szamba i gęsta zabudowa. Czasami (często) to woda z wiejskiej studni nie nadaje się do picia. Niektóre firmy oferują demineralizację, która jest bez sensu w domku jednorodzinnym. Czasem sprzedawcy korzystają z nieświadomości klientów. W ogóle oczyszczanie wody to jest spory temat. Muci, twarda woda to żaden problem. Węglany nie szkodzą zdrowiu. No chyba, że ktoś nadużywa w diecie szczawianów i ma skłonności do kamieni nerkowych;)) Na serio, to twarda woda jest problemem przy praniu. trochę więcej proszku trzeba sypać. A o żelazo muszę się dopytać znajomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts