Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Dobry news dla osób szukających/mających działki na północy/płn-wsch. W końcu realnych kształtów nabiera to o czym już tu nieraz mówilismy, czyli obwodnica sródmiejska: http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3888829.html

"Przybliża się moment rozpoczęcia budowy północnej części Obwodnicy Śródmiejskiej we Wrocławiu. Zarząd Dróg i Komunikacji ogłosił przetarg, który wyłonić ma wykonawcę..."

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Dzialki szukamy z zona od mniej wiecej pol roku a dopiero dzisiaj znalazlem to forum :) Interesuje nas glownie poludnie Wroclawia, bylismy blisko kupienia dzialki w Zorawinie, probowalismy znalezc cos do podzialu ze znajomymi no ale niestety poki co straszna lipa :] A ceny niestety zwariowaly i pewnie bedzie jeszcze gorzej.

pozdrawiam i zycze wytrwalosci w szukaniu :)

Podpisaliśmy umowę przedwstępną na działkę w Mędłowie. Nawet nie chce się cieszyć bo jeszcze umowa właściwa przed nami. Do czego to doszło ... :-? Ale odezwała siędo nas Pani z ogłoszenia może komuś się przyda. Cena była nie wysoka ale nie mogęteraz znaleźć ogłoszenia. Tylko odpowiedź Pani i namiary :

dzialka znajduje sie na poludniu wroclawia w strone

strzelina,jadac ta trasa nalezy w wojkowicach na krzyzowce skrecic w

lewo,dzialka znajduje sie w miejscowosci Gesice,ma wymiary 50/50 z jednym

rogiem scietym,przy dzialce sa media i droga utwardzona,obok jest dzialka

30arowa,ktora jest juz sprzedana pod zabudowe,miejsce ciche i spokojne

wiecej inf. pod nr 600839785 lub 071 3029828,pozdrawiam

Ja też sie zastanawiam nad Mędłowem, ale zniechęca mnie szum autosdrady i dzięk dających sygnał przejeżdzających w poblizu pociągów, na a do tego jeszcze doszła projektowana linia wysokiego napięta. Mają to pomoć być jakies bardzo wysokie słupy które będą transformowały prąd do fabryki LG.

A Wy braliście to pod uwagę? Poza tym jeśli to nie jest tajemnnicą ile daliście za mkw działki bo ja mam ofertę za 140.

polecam strone:

http://www.bip.zorawina.pl/uploads/images/4/STUDIUM_GMINY_-_GRAFICZNE.jpg

... działki.

Czy ktos z Was orientuje sie jakie sa teraz ceny dzialek budowlanych w Chrzastawie Wlk lub Malej, Miloszycach lub Brzeziej Łące?

A moze ktos ma jakies namiary na jakas mala dzialeczke?

Dzieki

Qbek

Witam,

jestem poszukującym działki na płd. Wrocławia z 6- miesięcznym ,jak dotąd bezskutecznie. Szukam przede wszystkim w Radomierzycach, Biestrzykowie, Żernikach i Iwinach. Proszę o jakiekolwiek namiary. Przestrzegam przed działkami w Radomierzycach (1500 i 1811 m) z gazociągiem wysokociśnieniowym, gdyż są tam b. duże ograniczenia w zagospodarowaniu pasa ochronnego gazociągu (tj. większość powierzchni działki) np. kłopot z wybudowaniem ogrodzenia.

BARRT Nasze priorytety to było południe, potem zawęziliśmy poszukiwania do 4 wiosek. Siostra ma mieszkanie we Wrocławiu 10 min jazdy z Mędłowa. Szum autostrady mi nie przeszkadzał (szczerze nawet nie słyszałam ale to chyba otępienie poszukiwacza działek :lol: ). Tak naprawdę to będę mogła cieszyć się tą działeczką w soboty lub niedziele i to pewnie wieczorkiem (bo dzieci, zaległe roboty z tygodnia itd itp). A jak wieczorkiem to przy piwku z przyjaciółmi i wtedy to nawet autostrada nie przeszkadza :p Tak naprawdę byliśmy tak w bardzo słoneczny styczniowy dzień i wszystko wyglądało prześlicznie. Gorzej z tymi słupami (o nich nie wiedziałam). Gdzie to można sprawdzić? A cena 140 zł za 1050m2.

A oto co znalazłam jeszcze

http://www.domy-mieszkania.pl/dzialki/sprzedaz,2213.html

Tam zdaje się była woda dość blisko. Utopiona była przeciwległa strona Odry, ale tylko dlatego że tam wały zostały przerwane na Siechnicę. No i ta sprawa w Łanach! Chcieli utopic Łany, Kamieniec i przyległe bo to są jak tłumaczyli wtedy "tereny zalewowe" - koryto starej Odry.

Ja szukam na zachód od Wroclawia.

N&G

na zachód widziałem działki w Lutyni ale dojazd jest hmm..kiepskawy. W Gałowie było ok ale większość działek , które tam oglądaliśmy to siedliska bez mediów. Cholerka nie wiem czy nie zdecyduje sie jednak na ten Gajków :) Może jak mnie będa chcieli zalać to odszkodowanko jakoweś znaczne zapłacą :D

Nie ma żadnego problemu z budową domu w Wilkszynie. Działki są różne. Ja akurat kupiłam rolną, ale w studium jest pod zabudowę. Gmina w przeciągu miesiąca wydaje decyzję o warunkach zabudowy. W niecałe pół roku moi sąsiedzi załatwili całą papierologię, łącznie z przyłączami i pozwoleniem.

I dostałam kredyt na działkę rolną i to 110% wartości nieruchomości na bardzo dobrych warunkach w Multibanku. Wystarczyło im zaświadczenie z gminy że jest pod zabudowę. Decyzja kredytowa była w 5 dni. Z tym, że ja kupowałam działkę w grudniu, ale umowa przedwstępna była podpisana w październiku i po bardzo korzystnej jeszcze cenie. W wiosce jest gaz i jako pierwsza w gminie miękinia ma być kanalizowana, bo pójdzie do oczyszczalni na praczach. Piękne lasy, zachodnie, świeże :D wiatry i blisko Wrocka, do rynku 14 km. Teraz zaczynają robić lotniczą więc dojazd za niedługo będzie lepszy. A co As-Bau to sprawdzałam w gminie na mapie i z tego co wiem to nie as-bau kupił, ale jakaś belgijka. Ale to jest wąski pas i też ujęte pod zabudowę jednorodzinną, domki. A tak to są już same ładne nowe domki. Starej wsi jest bardzo mało. Ja objeździłam cały Wrocław i tu mi się podobało najbardziej. Dałam tylko "cynk" dla zainteresowanych, nie chcę tu nikogo przekonywać!!!

Pozdrawiam

Witam wszystkich.

To mój pierwszy post, ale śledzę ten wątek w zasadzie od powstania jego pierwszej strony.

Właśnie kupiłem działkę i postanowiłem podzielić się swoimi przemyśleniami.

W odróżnieniu od wielu forumowiczów od razu wiedziałem czego szukam i gdzie.

To dlatego, że nie zamierzam się od razu budować, a zakup ziemi traktuje teraz jako inwestycję na przyszłość (zadziwiające jak mało osób w tych kategoriach o tym pisze. Zapewnie dlatego, że to Muratordom, a nie Inwestordom :wink: ). Niemniej jednak dla mnie wybór był całkiem prosty. Wystarczyło zdefiniować sobie kryteria i każdemu z nich przypisać wagę, kierując się tym, co jest dla mnie najważniejsze.

Po uporządkowaniu tych kryteriów od najważniejszego do najmniej ważnego otrzymałem coś takiego (w uproszczeniu):

1. Zwrot z inwestycji

Zakupiona ziemia ma w ciągu najbliższych lat możliwie najwięcej zyskiwać na wartości. W tej chwili najbardziej zdrożały ziemie położone najbliżej Wrocławia, głównie ze względu na brak infrastruktury na terenach dalej położonych. W przyszłości jednak to właśnie te drugie najbardziej zyskają na wartości (w stosunku do tego ile teraz kosztują).

2. Cena

Taka, aby było mnie na nią stać (niby oczywiste, ale wiele osób w tym owczym pędzie o tym zapomina)

3. Otoczenie

Najlepiej jakby była położona przy lesie, łąkach ,wzgórzach, strumykach itp.

4. Infrastruktura

Działka przy drodze utwardzonej/asfaltowej, w niedalekiej odległości od sklepów itp. z dostępem do mediów itp.

5. Formalności

Łatwość i mała kosztowność załatwienia spraw formalnych w urzędach

6. Odległość od Wrocławia.

Tu tak naprawdę podstawowe znaczenie ma odległości nie tyle od centrum miasta, co części Wrocławia w której obecnie mieszkam, pracuje, mam rodzinę, znajomych.

7. Plany rozbudowy infrastruktury w przyszłości (budowy dróg itp.)

Działkę kupiłem w 3 tygodnie od momentu, w którym zrodził mi się pomysł zakupu!

Gdzie?

W okolicach Zawoni, czyli na północy Wrocławia, 20 minut (niezależnie od pory dnia) od ul. Kamieńskiego. Działka spełnia wszystkie moje oczekiwania i teraz mam świetne miejsce na spędzanie weekendów (lasy, strumyk itp.). Zanim postanowię się wyprowadzić z Wrocławia to infrastruktura drogowa poprawi się zdecydowanie (patrząc na plany drogi ekspresowej i obwodnic) i wtedy wielu przypomni sobie o tych terenach, jako miejscu nie tylko wypoczynku ale i życia.

Kosztowała mnie <50zł/m2. Jest przy lesie z jednej strony i drodze asfaltowej z drugiej. Wodociąg zahacza w części o działkę, podobnie jest słup z prądem także odpowiednie przyłącza będą mnie kosztowały b. mało. Kanalizacja zrobiona we wsi sąsiedniej, więc w ciągu pewnie 2 lat i tutaj. Oczywiście są plany zagospodarowania przestrzennego.

Pozdrawiam i życzę również innym takiego samozadowolenia! :)