Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gratulacje - Wisnia Mala bardzo ladna okolica....Mam pytanie jakie sa ceny obecnie w W.M.

Dzięki :)

Z tego co mi wiadomo to niektóre działki są już po 150 PLN/m (na początku Wiszni od strony Wrocławia). Nam udało sie kupić po 110 PLN. Dość sporo ale działka naprawdę nas urzekła.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198278

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Coraz więcej osób jest zainteresowanych kredytami na zakup działek i budowę domów, bo mogą go mieć w cenie mieszkania"

No to brawo Puls Biznesu. Ładne herezje wciskają. To niesamowite jak wiele ludzi się łudzi, że będą mieli dom w cenie mieszkania. Zakładając, że ktoś chce kupić kawalerkę za 240tys lub 2 pokojowe za 320 i wyda na działkę 150tys to mu gratuluje jak wybuduje dom za 100tys, czy 150tys.

Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało.

Potem dochodzi do wniosku, że nie wybuduje przecież domu 75m2, a jak budować dom to i garaż często podwójny. i powstaje projekt za 350tys. Potem okazuje się, że materiały poszły w górę i trzeba wydać na taki dom 400tys. Ale to przy założeniu, że mieszkamy w najtańszej okolicy pod Wrocławiem do 25-30km od Rynku. A co w momencie gdy chcemy mieszkać na połódniu. Wówczas 300tys na małą działeczkę + te 400tys na dom i wychodzi 700tys za dom 150m2. Potem patrzymy na rozkład i widzimy, że cały czas mamy 4 pokoje, tyle, że zamiast 10m2 mają 13m2, salon jest o pasek 7m x 1,5m większy, co się stało z resztą powierzchni? Wiatrołapy, hole, schody, 2 łazienki, pomieszczenie gospodardze, niefunkcjonalne skosy. No i wychodzi na to, że mamy niewiele więcej od 4 pokojowego mieszkania za 700tys + dojazdy 300zł więcej dla faceta i 300zł więcej dla żony na paliwo nie mówiąc już o czasie w aucie i sporym wysiłku związanym z budowaniem.

600zł więcej to kredyt większy o jakieś 140tys. Więc nagle takie misie zmieniając dwójkę na czwórkę mogli by wydawać 500zł na ratę miesięcznie, a wydają na same dojazdy 600zł + jakieś 1400zł na ratę i pocieszają się, że może płacą sporo, ale za to mieszkają we własnym domu.

Ktoś z was wierzy w ogóle w mit typu dom w cenie mieszkania?

PS. Kupuję działkę. Ładna okolica, atrakcyjna cena. Ale narazie nic więcej, aby nie zapeszać :)

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198279

Czy ktos zna obecne ceny w Szewcach i Ozorowicach, po ogloszeniu o MS we Wroclawiu i o budowie drogi " S - 5 " ???

Wlasnie, jak sie ksztaltuja ceny w Szewcach i okolicach?

Szewce, Psary, Szymanów, Krzyżnanowice to rząd minimim 200zł za m2.

Ciut dalej: Pęgów, Ozorowice, Wisznia mała, Pasikurowice to 120-150zł za m2.

Jeszcze dalej: Golęzinów, Pierwoszów, Strzeszów, Siedlec to 100zł za m2.

Potem linia Oborniki, Trzebnica, Oleśnica gdzie działki do tanich też nie należą i dopiero za tą linią możemy liczyć na mniej niż 100zł za m2.

Jeśli chodzi o drogę S5 to entuzjazm powoli opada, bo nie wiadomo w końcu czy powstanie. Czasu jest tak mało, że musieliby w tym roku zacząć wykup gruntów który musiałby potrwać nie dłużej niż do połowy 2008. Wówczas budując wieloma ekipami (ciekawe skąd je wezną :)) te 200km drogi może na koniec 2011 by dali radę. Ale znając Polaków zaczną się kłócić i S5 pojedzie w końcu przez Wołoszczową :D

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198280

Witam szanownych Grupowiczów,

Na gorąco kilka słów o działkach po udanie zakończonej transakcji :)

Wspólnie z Żonką dużo czasu poświęciliśmy na poszukiwania odpowiedniej działki pod zabudowę. Odwiedziliśmy wiele wiosek pod Wrocławiem (wschód, zachód, północ, południe :) Niestety, albo ceny są super wygórowane, albo dojazd kiepski (niby blisko do Wrocławia ale droga wąska, zatłoczona i kręta), albo wioska brzydka, usiana starymi chałupami i rozłupanymi drogami.

Aż tu pewnej niedzieli natknęliśmy się przypadkowo na miejscowość Nieciszów. Spokojna miejscowość z pięknymi krajobrazami dookoła. Odległość od Wrocławia niby taka sama jak np. z Chrząstawy ale za to o połowę krótsza ;) bo "jeżdżona" prostą dwupasmówką :)

No i stało się - jesteśmy szczęśliwymi właścicielami 30 arów w super miejscu - cena nam na to pozwoliła :)

Teraz, po sfinalizowaniu transakcji, możemy się "podzielić" tą miejscowością z szanownymi grupowiczami i przejść do kolejnego etapu - do budowy :)

Aby szybko zaludnić pozostałe na sprzedaż tereny (w tym koło nas) postanowiliśmy umieścić zebrane informacje o Nieciszowie na naszej stronie (szczegóły na priv):

http://www.grygiel.com.pl/nieciszow.jsp

Udanych łowów! ;)

jak macie już działkę polecam ekipę budowlaną, działają w pólnoc. i wschod. części Wrocławia. Lepiej teraz zaklepać sobie już wykonawców, bo potem jest ciężko. Powodzenia na polu walki budowlanej.

Namiar wyślę na priv

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198281

Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało.:)

Znajdź mi mieszkanie 4 pokojowe w fajnym miejscu we Wrocławiu 75m2 za 400tys - :wink: . Za tyle niestety chodzą mieszkania 3 pokojowe 60m2.

Ja też w to nie wierzę. Wierzę za to w to, że dużo ludzi majac wybrać mieszkanie 4 pokojowe we Wrocławiu za 450-550tys, woli dołożyć 100-150tys. i zamieszkać już w domu.

PS. Kupuję działkę. Ładna okolica, atrakcyjna cena. Ale narazie nic więcej, aby nie zapeszać :)

Powodzenia - należy Ci się w końcu udana transakcja :wink:

Czyli wzrost cen działek w ciągu 8 miesięcy o ponad 100% :o . Chyba sam juz nie wierzysz w to, że działki zaczną tanieć :wink: .

Pzdr,

TS

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198282

Zakładając nawet, że ktoś kupuje mieszkanie 4 pokojowe za 400tys bo po tyle chodzi jakieś 75m2 we Wrocławiu i przenosi ten rozkład na dom, to wychodzi mu 250tys na Dom, a to nadal jest mało.:)

Znajdź mi mieszkanie 4 pokojowe w fajnym miejscu we Wrocławiu 75m2 za 400tys - :wink: . Za tyle niestety chodzą mieszkania 3 pokojowe 60m2.

Po 400tys. chodzą dwupokojowe (+/- 55m^2) np. na ul. Vivaldiego (Jagodno). Od pewnego czasu się nimi interesuje i wiem, że schodzą..

:roll:

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198283

Witam szanownych Grupowiczów,

Na gorąco kilka słów o działkach po udanie zakończonej transakcji :)

Wspólnie z Żonką dużo czasu poświęciliśmy na poszukiwania odpowiedniej działki pod zabudowę. Odwiedziliśmy wiele wiosek pod Wrocławiem (wschód, zachód, północ, południe :) Niestety, albo ceny są super wygórowane, albo dojazd kiepski (niby blisko do Wrocławia ale droga wąska, zatłoczona i kręta), albo wioska brzydka, usiana starymi chałupami i rozłupanymi drogami.

Aż tu pewnej niedzieli natknęliśmy się przypadkowo na miejscowość Nieciszów. Spokojna miejscowość z pięknymi krajobrazami dookoła. Odległość od Wrocławia niby taka sama jak np. z Chrząstawy ale za to o połowę krótsza ;) bo "jeżdżona" prostą dwupasmówką :)

No i stało się - jesteśmy szczęśliwymi właścicielami 30 arów w super miejscu - cena nam na to pozwoliła :)

Teraz, po sfinalizowaniu transakcji, możemy się "podzielić" tą miejscowością z szanownymi grupowiczami i przejść do kolejnego etapu - do budowy :)

Aby szybko zaludnić pozostałe na sprzedaż tereny (w tym koło nas) postanowiliśmy umieścić zebrane informacje o Nieciszowie na naszej stronie (szczegóły na priv):

http://www.grygiel.com.pl/nieciszow.jsp

Udanych łowów! ;)

mozna wiedziec w jakiej cenie kupiliscie działi tam?

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198284

ja bylem w Nieciszowie sie rozeznać.

Pytałem kilku "chłopów" i wnioski są takie:

- nikt nie ma nic do sprzedania, wszystko poszlo :(

- wiekszosc dzialek skupil jeden facet i mieszka za takim wysokim betonowym plotem (na przeciwko sklepu) i tylko on ma dzialki na sprzedaz. Jest niesympatyczny w rozmowie i chce 100zl za metr.

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198285

Ja też w to nie wierzę. Wierzę za to w to, że dużo ludzi majac wybrać mieszkanie 4 pokojowe we Wrocławiu za 450-550tys, woli dołożyć 100-150tys. i zamieszkać już w domu.

Powodzenia - należy Ci się w końcu udana transakcja :wink:

Czyli wzrost cen działek w ciągu 8 miesięcy o ponad 100% :o . Chyba sam juz nie wierzysz w to, że działki zaczną tanieć :wink: .

Pzdr,

TS

W styczniu z żoną oglądaliśmy 4 pokojowe na Kuźnikach 72m2 za 400tys. No a jeśli chodzi o działeczkę to złożyłem już wniosek kredytowy. Też trzymam kciuki - dzięki. Jeśli chodzi o to czy będą działki taniały to powiem tak: nie wierzę aby całe życie szły w górę. Jeśli tak to ja wolę kupić piękny dom na florydzie za $250tys :) bo po tyle chodzą... Grunty też staniały w USA - zmusiła je do tego ekonomia. Jakoś tak ślepo wierzę że ceny kształtuje stosunek podaży do popytu.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198286

Kochani,

chcialabym dodac swój głos do dyskusji: dom w cenie mieszkania. Ostatnio poprosiłam dewelopera o aktualną ofertę mieszkań na Biskupinie Dąbiu - mieszkam w pobliżu i stwierdziliśmy z mężem, że jeśli mieszkanie, to właśnie tam. Mieszkanie 59 m2 na przykład - 502.000, do tego miejsce na samochód od 35.000, a także wykończenie stanu deweloperskiego wg uznania. "Troszeczkę" drogo i ciasno (jest nas już czworo). No i kupiliśmy tę działkę w Chrząstawie Małej, o której kiedyś tam Wam wspominałam - wiem, że są zwolennicy i przeciwnicy miejsca - nam się podoba, jest sucho, rosną brzózki, pachnie las i w ogóle - widzę tam naszą rodzinkę. Daliśmy za 10 arów 1/5 ceny mieszkania, a mam nadzieję, że za 4/5 postawimy przyzwoity 120 - metrowy domek. Działkę zaczęliśmy szukac rok temu i Chrząstawa dosyc nam się podobała, ale kręciliśmy nosem i jeździliśmy w różne miejsca. Mogliśmy rok temu dac za podobną działkę 50% aktualnej ceny, ale .... było minęło. Pozdrawiam szukających i życzę udanych transakcji!

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198287

Co do spadku cen nieruchomosci, moze i spadna ale nie tak szybko i napewno nie teraz, najpierw pojda kilka razy w gore ....A w USA na codzien ceny spadaja a na drogi dzien ida w gore, i mozesz mi wierzyc o tyle co pojda do gory to maja prawo spasc kilka centow w dol - to jest gra. Procetowo na koniec miesiaca mozna zaowarzyc wzrost o kilka %(co rok domy ida w gore do 10 do 25 % - zalezy w ktorym rejonie - o to Ameryka). Ziemi nie przybywa lecz na odwrot a w szczegulnosci tej ktora sasiaduje z wielkom aglomeracja.
https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198288

Są wyjątki gdy dom na wsi jest bardziej realny niż mieszkanie w mieście.

Chociażby nasz przypadek.

Mamy grunt rolny, na którym przy dużej dawce szczęścia i czasu będzie można wybudować domek...pytałam tu kiedyś o Kamień - cieszył się małym zainteresowaniem - grunt który mamy pewnie też (w poblizu brak drzew, widoków zapierających dech, niedaleko biegnie rura z gazem... nie ma szkoły, przedszkola, itp...ale ratuje nas odległość od Długołęki)

U nas odpadają koszty robocizny, bo mąż ma firmę budowlaną...więc dla nas to zdecydowanie lepsze niż wieczne mieszkanie z rodzicami lub TBS z którego własnie zrezygnowaliśmy.

I mieszkanie w bloku to zdecydowanie nie dla nas...bylibyśmy wyjątkowo upierdliwymi sąsiadami, dzięki naszemu trzylatkowi, który wiecznie biega i krzyczy.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198289

Beata to znaczy masz zdrowe dziecko, i bardzo dobrze teraz przynajmniej bedzie mial gdziwe pobiegac. Nie mowiac o tesciach tez owarzam ze dom to potrzeba wiekszosci rodzin, a nie moloch 10-cio pietrowy z kilku set sasiadami. Wracajac do domu wiesz ze nikt nie bedzie ci tanczyl nad glowa lub stukal w sciane, to jest wolnosc czyli inne zycie.
https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198290

ja bylem w Nieciszowie sie rozeznać.

Pytałem kilku "chłopów" i wnioski są takie:

- nikt nie ma nic do sprzedania, wszystko poszlo :(

- wiekszosc dzialek skupil jeden facet i mieszka za takim wysokim betonowym plotem (na przeciwko sklepu) i tylko on ma dzialki na sprzedaz. Jest niesympatyczny w rozmowie i chce 100zl za metr.

pozdrawiam

NIE ZGADZAM SIĘ !!!

Za pierwszym razem nie znajdziesz ciekawej oferty. Musiałbyś mieć duuuuuuuuużo szczęścia (krótko mówiąc :) ) aby być tym pierwszym.

...wiekszosc dzialek skupil jeden facet....

Z tego co słyszę wynika, że ów Pan z Nieciszowa wciąż jeszcze zwiększa swój majątek windując cenę swoich działek. Ja też 6 miesięcy temu napotkałem go na swojej kilku-podejściowej drodze poszukiwań. Wtedy przebijał cenę dwukrotnie. Teraz pewnie również. Tubylcy opowiadali o nim różne historie i bardzo wątpie aby ktoś nagle zdecydował się odsprzedać mu swoje grunty. Pan posiada dużo działek bo przewidział sprawę już kilka lat temu - nie to co my :)

...chce 100zl za metr...

Jeśli chodzi o ceny to kilka miesięcy temu w Nieciszowie wahały się one od 25 do 40zł na m2 (brutto). Z operatu przygotowanego dla banku przez Nieciszowskiego geodetę wynika, że średnia cen podawanych w umowach była jeszcze niższa :)

...nikt nie ma nic do sprzedania, wszystko poszlo...

Pamiętam co najmniej 3 nazwiska osób, które posiadają w Nieciszowie duże grunty budowlane. Z tego co się dowiedziałem od grupowiczów na priv'ie to są również inni, których ja nie spotkałem (po znalezieniu odpowiedniej oferty wycofałem się z dalszej penetracji :) ).

Porada na Nieciszów:

Nie można poprzestawać na jednym podejściu. Ja wydrukowałem sobie plan zagospodarowania miejscowości Nieciszów (umieszczony na mojej stronie), zwiedziłem miejsca przeznaczone pod zabudowę i odznaczyłem te, które były jeszcze polami albo stały puste. Wtedy zacząłem szukać ich właścicieli. I znalazłem :) Polecam tą metodę :)

Do zobaczenia w Nieciszowie - z niecierpliwością czekam na sąsiadów :)

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198291

Kochani,

chcialabym dodac swój głos do dyskusji: dom w cenie mieszkania. Ostatnio poprosiłam dewelopera o aktualną ofertę mieszkań na Biskupinie Dąbiu - mieszkam w pobliżu i stwierdziliśmy z mężem, że jeśli mieszkanie, to właśnie tam. Mieszkanie 59 m2 na przykład - 502.000, do tego miejsce na samochód od 35.000, a także wykończenie stanu deweloperskiego wg uznania. "Troszeczkę" drogo i ciasno (jest nas już czworo). No i kupiliśmy tę działkę w Chrząstawie Małej, o której kiedyś tam Wam wspominałam - wiem, że są zwolennicy i przeciwnicy miejsca - nam się podoba, jest sucho, rosną brzózki, pachnie las i w ogóle - widzę tam naszą rodzinkę. Daliśmy za 10 arów 1/5 ceny mieszkania, a mam nadzieję, że za 4/5 postawimy przyzwoity 120 - metrowy domek. Działkę zaczęliśmy szukac rok temu i Chrząstawa dosyc nam się podobała, ale kręciliśmy nosem i jeździliśmy w różne miejsca. Mogliśmy rok temu dac za podobną działkę 50% aktualnej ceny, ale .... było minęło. Pozdrawiam szukających i życzę udanych transakcji!

No tych mieszkań nikt nie kupuje :) Na rynku wtórnym można znacznie taniej i równie ładnie kupić. Ale przecież nikt z nas nie chce mieszkać w mieszkaniu. :) Chrząstawa Mała w przyszłości (gdy powstanie planowana droga przy torach omijająca Nadolice) będzie 3-4min od węzła obwodnicy wschodniej Wrocławia. To może 2min dłużej niż krańce Dobrzykowic. Aktualnie jest to 6min więcej.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198292

Witam,

Przebrnięcie przez cały wątek to nielada wyzwanie :roll: ale jakoś udało się. Udało nam się także znaleźć i kupić wymarzoną działkę :lol: Na północy Wrocławia w Wiszni Małej. Teraz pora zająć się jej uzbrojeniem no i poszukiwaniem projektu choć zapewne z budową będziemy musieli jeszcze trochę poczekać :-?

No własnie jak to jest z tym uzbrojeniem, czy warunki przyłączy są ważne tylko jakiś określny czas i jeśli nie ropoczni esię budowy, to trzeba starać się o nie ponownie? Ja własnie chciałam podciągnąc media pod działkę, niech sobie będą (na prąd czeka się i tak ok. 14 miesięcy, jak mnie poinformowali w energiapro) ale budowę rozpocząc cchciałam dopiero za ok. 3 lata. I przy wypełnianiu wniosku o przyłącze gazu, babka zapytała kiedy zamierzam rozpocząć budowę, jak powiedziałam, że za 3 lata, to powiedziała, żebym zgłosiła się za 2,5 roku, bo te warunki i tak stracą ważność.

To jak to jest z działkami niezabudowanymi, a uzbrojonymi, przecież jest ich cała masa .... ???

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198294

Witam,

Przebrnięcie przez cały wątek to nielada wyzwanie :roll: ale jakoś udało się. Udało nam się także znaleźć i kupić wymarzoną działkę :lol: Na północy Wrocławia w Wiszni Małej. Teraz pora zająć się jej uzbrojeniem no i poszukiwaniem projektu choć zapewne z budową będziemy musieli jeszcze trochę poczekać :-?

No własnie jak to jest z tym uzbrojeniem, czy warunki przyłączy są ważne tylko jakiś określny czas i jeśli nie ropoczni esię budowy, to trzeba starać się o nie ponownie? Ja własnie chciałam podciągnąc media pod działkę, niech sobie będą (na prąd czeka się i tak ok. 14 miesięcy, jak mnie poinformowali w energiapro) ale budowę rozpocząc cchciałam dopiero za ok. 3 lata. I przy wypełnianiu wniosku o przyłącze gazu, babka zapytała kiedy zamierzam rozpocząć budowę, jak powiedziałam, że za 3 lata, to powiedziała, żebym zgłosiła się za 2,5 roku, bo te warunki i tak stracą ważność.

To jak to jest z działkami niezabudowanymi, a uzbrojonymi, przecież jest ich cała masa .... ???

Gaz i Energia to dwie różne sprawy. Według prawa budowlanego nie można wykonać przyłącza gazowego do nie istniejącego domu.

Warunki w energetyce i gazownictwie są ważne 12 miesięcy.

pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198295

Witam,

Gaz i Energia to dwie różne sprawy. Według prawa budowlanego nie można wykonać przyłącza gazowego do nie istniejącego domu.

Warunki w energetyce i gazownictwie są ważne 12 miesięcy.

pzdr.

To ciekawe co piszecie. Muszę pojechać do gminy i o wszystko dokładnie wypytać.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198296

Z tego co się orientuję gmina nic do tego nie ma.

W gazowni przy warunkach trzeba dokładnie określić termin podłaczenia/odbioru gazu. W innym przypadku odmawiają wydania warunków.

Wiem, że można załatwić wykananie szafki gazowej do działki gdzie nie ma domu ale trzeba za to płacić co miesiąc oraz gazowania może stwarzać problemy. W umowie jest wyraźnie zaznaczone, że odbiorca jest zobowiazany do pokrycza kosztów i ewentualnych zysków jakie spodziewa się gazowania z wykonanego przyłącza.

https://forum.murator.pl/topic/280393-grupa-wroc%C5%82awska-dzia%C5%82ki/page/91/#findComment-8198297