Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

Recommended Posts

Rada dla tych co zastanawiają się nad ceną działki, z różnicą nawet do 100% i więcej pomiędzy gorszą a lepszą lokalizacją.

Jeśli na wiosce bez dobrej infrastruktury standardowa działka 1000m2 kosztuje 75.000zł a w mieście 150.000zł to jest to tylko 75.000zł różnicy w całej przyszłej inwestycji!

Dla niektórych to może być koszt SSO. Więc nie opowiadaj pierdół. Poza tym, co to znaczy dobra infrastruktura. Jednym potrzebna jest bliskość szkoły podstawowej, dla innych przychodni a dla innych kościoła. De gustibus non est disputandum.

Policzcie ile będzie kosztował Was dom z tą działką, zaaranżowanym ogrodem, ogrodzeniem itp itd. Wtedy wyjdzie może 10% różnicy w całości inwestycji i dopiero wtedy warto rozważać za i przeciw coraz droższym i dłuższym dojazdom i innym brakom infrastrukturalnym.

A czemu łaskawie kolega nie dodaje, jeszcze takich uroków jak ścisk na działce w mieście, upierdliwy sąsiad nowobogacki za płotem, który donosi na Ciebie do wszelkich możliwych służb, albo robi awantury kiedy tylko zrobisz sobie grilla przy domu, bo on akurat na astmę, odmę i jeszcze jego doberman się sprzez to spedalił? To, że nie posiedzisz ze znajomymi po 22 bo wszyscy 3 sąsiedzi akkurat dnia następnego idą na rano do roboty i wzywają policję po każdym głośniejszym śmiechu? Albo to, że Twoja spasiona niewyżyta sąsiadka codziennie rano zagląda Ci do łązienki przez swoje okno w kuchni?

Warto też rozmawiać z tymi, którzy wybudowali się i mieszkają na wiosce min 5 lat bo wtedy nie oszukują już siebie sami, jak to jest słodko i miło tylko walą wprost na temat tego co im się nie podoba.

Albo jacy są zadowoleni bo kiedyś nie wyobrażali sobie życia poza Wrocławiem, a teraz wreszcie śpią w ciszy i spokoju, mają gdzie wyjść do lasu z psem i dziećmi, mogą żyć taniej dzieki lokalnemu sklepikowi we wsi, od sąsiada kupują świeże jajka i mleko ich dzieci już wiedzą że mleko pochodzi od krowy a nie z Biedronki a dzięki nowej obwodnicy jadą krócej do pracy niż ich znajomi z nowego osiedla nowobogackich na Kiełczowie.

Zawsze jest inny punk widzenia.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Elwood:

czytanie ze zrozumieniem - cena działki nie powinna być kryterium wyboru ponieważ nie stanowi dużej kwoty w całości inwestycji a później statystycznie więcej narzeka... że np. z dzieckiem do specjalisty to urlop trzeba brać a paliwo już po 5,5zł a jak będzie po 10zł to trzeba będzie się przeprowadzić do mieszkanka w mieście albo robotę rzucić bo autobus tylko 1 na 4h:)

reszta co piszesz to faktycznie straszne pierdoły bo w wielu miejscach we wro zagęszczenie domków o wiele mniejsze niż w wielu wioskach, obwodnica też we wro a nie na wsi a sąsiadów nigdzie się nie wybiera; mleko(?) - a teraz mieszkam 20min piechotą od centrum wro (rynek) i mam co rano mleko i jajka z dostawą ze wsi, często miód itp "płody" więc szkoda wypocin...

@Elwood: czytanie ze zrozumieniem - cena działki nie powinna być kryterium wyboru ponieważ nie stanowi dużej kwoty w całości inwestycji

No właśnie mam problem ze zrozumieniem Twojego toku rozumowania. Jesli dla Ciebie 100 tys złotych na działkę przy całkowitych kosztach budowy prostego domu wynoszących 300tys.zł to nieduża kwota to nie rozumiem kryteriów.

reszta co piszesz to faktycznie straszne pierdoły

Czy Ty kolego serio nie złapałeś o co mi chodzi, czy faktycznie masz jakies problemy emocjonalne. Wydawało mi się, łopatologicznie i celowo przejaskrawiając, że nie każdemu jak Tobie pasuje życie w mieście na osiedlu domków jednorodzinnych.

Ale skoro nie złapałeś o co mi chodzi, cóż. Szkoda. Życzę powodzenia w handlu ziemią.

No właśnie mam problem ze zrozumieniem...

Łopatologicznie - RÓŻNICA w cenie działki nawet i te 100.000zł to max kilkanaście % w cenie całej inwestycji (domek 300.000zł i działka na wsi 75.000zł albo w mieście 150.000zł).

Pierwotna informacja była dla "mieszczuchów", którzy szukają czegoś najlepiej w mieście a nie na wsi i co nie zrujnuje ich planów o domku a w przyszłości nie będą sobie pluli w brodę, że mogli za te naście % więcej mieszkać w lepszym dla nich miejscu.

Tak naprawdę to sam chciałbym mieszkać na cichej wsi... gdybym nie musiał codziennie do pracy dojeżdżać, z dzieckiem do lekarzy specjalistów na drugi koniec miasta albo do innych jeszcze przyjaciół jeździć. A ziemię teraz kupuję a nie sprzedaję bo to nie ten moment:)

• 1 month później...
Przykład:

800m kw (uzbrojenie w wodę, prąd + kanalizacja)

ok 110000 PLN

W okolicy domy w odległości 200-300m.

Byłem tam po południu - cisza jak makiem zasiał :)

Dla mnie oferta dość atrakcyjna, ale podejrzewam że to sprawa gustu :)

Poniżej 140zł/m2 - jak są media, droga itp., okolica się podoba i lubisz dojazdy to starguj do 120zł/m2 i kupuj:)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Witam,

poszukuje działki w okolicach Radwanic, Siechnic bądź Świętej Katarzyny. Może ktoś mieszka w okolicy i widział ciekawą działkę na sprzedaż.

bez pośredników czy biur nieruchomości. Z góry dzięki za wszelkie informacje. Pozdrawiam

Przyszły "Bob" budowniczy

Jakby ktoś był zainteresowany to mam do sprzedania działkę siedliskową o powierzchni 3660m2, droga dojazdowa utwardzona w Łukaszowicach koło Św. Katarzyny w gminie Siechnice za 210 tys zł. Z mediów - prąd na sąsiedniej działce, wodę trzeba podciągnąć około 150 metrów, bo sąsiad obok działki kopał studnię i wody nie pociągnął. Działka ujęta w MPZP.

mam do sprzedania dzialke budowlaną pod Wrocławiem, mniej niż 10 minut jazdy do nowobudowanego stadionu. Obok w planach jest budowa osiedla domków jednorodzinnych. dojazd z drogi asfaltowej, kanalizacja w planach(wioskę dalej już ciągną), media blisko(po 2 stronie ulicy), spokojna okolica, bardzo uczynni sasiedzi, piekne tereny. gmina wojczyce. dzialka prostokątna, bardzo ustawna.

do sprzedania jest działka 20 ar, 80 zl/metr.

mam do sprzedania dzialke budowlaną pod Wrocławiem, mniej niż 10 minut jazdy do nowobudowanego stadionu. Obok w planach jest budowa osiedla domków jednorodzinnych. dojazd z drogi asfaltowej, kanalizacja w planach(wioskę dalej już ciągną), media blisko(po 2 stronie ulicy), spokojna okolica, bardzo uczynni sasiedzi, piekne tereny. gmina wojczyce. dzialka prostokątna, bardzo ustawna.

do sprzedania jest działka 20 ar, 80 zl/metr.

Możesz podać gdzie dokładniej, bo z tego co się orientuję, to będzie z 30km do centrum Wro? Może jakieś fotki okolicy?

Podział na 2x1000m2 wchodzi w grę?

p.s. tanieją działeczki, tanieją a klientów jak nie było tak nie ma:)

• 2 weeks później...
Obwodnica - rewelacja komunikacyjna i nieuciążliwa (nic nie słychać bo ekranowana) pod warunkiem, że nie stanowi granicy działki bo wtedy słońca nie widać:)

Pola irygacyjne - jeszcze podśmierdują ale lokalni mówią, że to już nic; powstała w końcu dla Wrocławia w Janówku oczyszczalnia zamiast XIX-wiecznych rozlewisk, które do Euro 2012 mają być całkowicie wyłączone z eksploatacji - co to by była za opinia o stolicy kultury jakby takie zapachy na stadion zawiało:) Poza tym ludzie mówią, że to ciekawy pseudo-rezerwat się zrobił.

Elektrociepłownia to już tylko dopełnienie luksusu, w końcu 300m od komina wysokiego na 160m to duża zaleta - sznurki do suszenia prania można naciągnąć.

lol

(...)

:p

Tęgi zawodnik a jednak zaszkodziło...

Od planowanej inwestycji na Obornickiej do lokalizacji o której mówię jest coś 4 albo i 5km... idąc tym tokiem myślenia to wszyscy mieszkańcy w podobnym promieniu od Kogeneracji (ul. Łowiecka) powinni już zostać wysiedleni... tak z 3/4 Wrocławia:)

Możesz podać gdzie dokładniej, bo z tego co się orientuję, to będzie z 30km do centrum Wro? Może jakieś fotki okolicy?

Podział na 2x1000m2 wchodzi w grę?

p.s. tanieją działeczki, tanieją a klientów jak nie było tak nie ma:)

ok.25 km od centrum(dzialka leży na pograniczu 3 gmin; kąty wrocł., Miękinia i środa sląska i należy do środy sl. gdzie sa najniższe podatki): 60 zl/rocznie: na Kozanów(rodzina Męża mieszka na dokerskiej) jedziemy z dzialki w 12 minut, jest to 1,5 km od drogi krajowej nr 94, wiec dojazd jest super. W godzinach wieczornych do centrum mozna dojechac stamtąd w 20 minut, za bardzo się nie spiesząc.

Zdjęć nie mam, będziemy we Wrocławiu-to porobię, jednak dzialka jak dzialka;): płaska, trawiasta, wjazd z drogi asfaltowej, przy wjeździe cudowne stare drzewa.

Dzialkę mozna podzielić na poł jednak wówczas powstałyby 2 długie a wąskie dzialki(dzialka ma wymiar coś około 44x46 metrów).

Dzialka jest budowlana, nie posiada żadnych wad prawnych, dzialke kupowalismy dla siebie, ale ostatecznie osiedliśmy zupełnie gdzie indziej. Za naszą działka już ktoś wybudowal sobie dom, wiec nie jest to w jakijś dziczy, obok też ktoś się już szykuje do budowy. Sasiedzi po tej stronie wsi sa bardzo uczynni, pracują, nie ma tam menelstwa. W promieniu 10 km sa liczne hurtownie budowlane, żwirownia, betoniarnia.

Innym atutem, o ktorym nie wspomnialam jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego: wynika z niego, że za pare lat będa tam droge poszerzac, a żeby to zrobić-muszą wykupic ok. pół metra po całej dlugosci działki, by było to możliwe. tak wiec nowy wlaściciel za pare lat zgarnie za ten pasek okraglą sumke i cześć inwestycji mu się zwróci.

Jeśli szukacie tanich dzialek, to wiem, że w wojczycach sa jeszcze działki na sprzedaż za 50 zł/metr: niestety należy tam wykonac drogę, bo nei ma tam żadnego dojazdu i jest dośc daleko do mediów(grubo ponad 500 metrów).

ufff..mam nadzieję, że odpowiedziałam szczególowo na wszelkie zadane i niezadane pytania:)

pozdrawiam

• 4 months później...
witam, mam do sprzedania dwie działki budowlane w Ratowicach (gmina Czernica) link do ogłoszenia -> http://tuznajdziesz.pl/nieruchomosci/dzialka-na-sprzedaz-ratowice-sloneczna,3609713/ Jedna działka 1200m2 (narożna), kolejna 1000m2. wszystkie szczegóły w ogłoszeniu, w razie pytań zapraszam na priv lub pod nr tel podanym także w ogłoszeniu