drzankos 23.07.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 maryloo13 ja kupilem poprzez Allegroale wczesniej jezdzilem po okolicy z panem Tadziem (chyba tak mu na imie) - kontakt dostaniesz u miłej pani w spozywczaku w mokronosie dolnym pytaj ludzi we wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 24.07.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 2.ziemia jest rolna - klasy I i II co niestety wymaga zgody Ministra Rolnictwa Nie boisz się odralniania takiej działki z ziemią klasy I i II? Już z III klasą potrafią być jazdy, a tu ziemia Top Top Top. Nie wiem czy nie pojawi się także konieczność płatności równowartości tego co mogło być tam zasiane - pytanie czy dotyczy to osób fizycznych także. Firma w której pracuję płaci kilkadziesiąt tysięcy rocznie za odrolnienie kilkudziesięcy arów ziemi klasy III. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdi1978 24.07.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Cześć,Możesz powiedzieć dokładniej w którym miejscu Karwian są te działki? Wyjeżdzając z Wrocławia mijasz Wysoką. Gdzieś około 1 km za wysoką po lewej stronie zobaczysz sady owocowe.Właśnie za tymi sadami są działki , przynajmniej to co ja oglądałam , biuro nieruchomości to chyba był Kabat czy coś podobnego.Ale tak jak już pisałam ja sobie odpuściłam za dużo niewiadomych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdi1978 24.07.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 2.ziemia jest rolna - klasy I i II co niestety wymaga zgody Ministra Rolnictwa Nie boisz się odralniania takiej działki z ziemią klasy I i II? Już z III klasą potrafią być jazdy, a tu ziemia Top Top Top. Pzdr, TS ja sobie odpuściłam ale odpowiedziałam na post powyżej, ta I i II klasa to według mnie zbyt ryzykowne no i kosztowne plus te media do ciągnięcia z Suchego Dworu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 24.07.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Nie potrafię zrozumieć co widzicie w dziłkach na połódniu za taką kasę??? Cena z kosmosu, zero lasów, same pola, wiochy zabite dechami (poza tymi przy samych granicach Wrocławia), blak planów zagospodarowania, kiepski dojazd (jadę codziennie około 16-17 Grabiszyńską i korek sięga od stgadionu Śląska do FATu) - ludzie wyprowadzili się na południe i Powstańców oraz Ślężna to masakra - nie mówiąc o skrzyżowaniu z Hallera. Może lepiej wybudować się po drugiej stronie odry i przemknąć za parę lat obwodnicą szybko na połódnie w razie potyrzeby??? Z inne beczki. Niedawno znajomy kupił działkę w Gajkowie za 200zł za m2. Teraz właściciel nie może sprzedać za 160zł za m2 podobno. Czyżby ceny zaczęły spadać? Bo na mieszkaniach to już widocznie poleciały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof chodkowski 24.07.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 WITAM WY WSZYSCY NAJCZĘŚCIEJ NARZEKACIE NA NIEZDECYDOWANYCH WŁAŚCICIELI DZIAŁEK A JA DLA ODMIANY NA KUPCÓW KTÓRZY CHCĄ KUPIC ALE NIE WIEDZIELI ŻE BANK NIE DA IM 100% KREDYTU I CO Z TAKIMI ROBIC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof chodkowski 24.07.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 A poza tym wstrzymują transakcję od jakiegoś czasu i szukają wyjścia a od chwili podpisania umowy wstępnej działki poszły w górę i wartośc zł spadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 24.07.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 WITAM WY WSZYSCY NAJCZĘŚCIEJ NARZEKACIE NA NIEZDECYDOWANYCH WŁAŚCICIELI DZIAŁEK A JA DLA ODMIANY NA KUPCÓW KTÓRZY CHCĄ KUPIC ALE NIE WIEDZIELI ŻE BANK NIE DA IM 100% KREDYTU I CO Z TAKIMI ROBIC? drobna niekonsekwencja: bank nie daje 100% kredytu za działki wycenione powyżej ich wartości skoro bank nie dał kredytu to Twoja cena jest więc większa niż wycena rzeczoznawcy. działka nie jest tyle warta Pytanie więc skąd to wiesz, że jest większa (czy tam wzrosła). Czy dlatego, że sąsiad, albo Pan Stasio mieszkający pod powiedzmy 10tką podobno sprzedał za tyle czy tyle, czy dlatego, że rzeczoznawy tworzą taką wycenę na podstawie ostatnich transakcji w danej miejscowości przykładając tręd czasowy i odrzucając zaniżone transakcje??? jak się więc chce sprzedać powyżej wartości, to trzeba się liczyć z tym, że trochę to potrwa ps. caps look nie jest potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Adam12 25.07.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 WITAM WY WSZYSCY NAJCZĘŚCIEJ NARZEKACIE NA NIEZDECYDOWANYCH WŁAŚCICIELI DZIAŁEK A JA DLA ODMIANY NA KUPCÓW KTÓRZY CHCĄ KUPIC ALE NIE WIEDZIELI ŻE BANK NIE DA IM 100% KREDYTU I CO Z TAKIMI ROBIC? drobna niekonsekwencja: bank nie daje 100% kredytu za działki wycenione powyżej ich wartości skoro bank nie dał kredytu to Twoja cena jest więc większa niż wycena rzeczoznawcy. działka nie jest tyle warta Pytanie więc skąd to wiesz, że jest większa (czy tam wzrosła). Czy dlatego, że sąsiad, albo Pan Stasio mieszkający pod powiedzmy 10tką podobno sprzedał za tyle czy tyle, czy dlatego, że rzeczoznawy tworzą taką wycenę na podstawie ostatnich transakcji w danej miejscowości przykładając tręd czasowy i odrzucając zaniżone transakcje??? jak się więc chce sprzedać powyżej wartości, to trzeba się liczyć z tym, że trochę to potrwa ps. caps look nie jest potrzebny Nie do końca tak jest. Sam wiesz jak robione są wyceny i jakie są w większości przypadków faktyczne ceny sprzedaży. Po za tym aby się uchronić przed takimi problemami wystarczy podpisać umowę przedwstępna z odpowiednim zadatkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof chodkowski 25.07.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 a jak sądzicie ile w chwili obecnej może kosztowac działka 1500 m w pzp ujęta pod budownictwo jednorodzinne ,2 km od granicy wrocka z autobusem mpk pod nosem i naprawde ładnie położona??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 25.07.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Podaj miejscowość, bo to główne kryterium. Inna sprawa to leżące w linii prostej od granicy Piecowice, Czy Samotwór, a inna to np. Biestrzyków czy Dobrzykowice. Pytanie też jak daleko są media, bo 100m do 20tys więcej za doprowadzenie mediów. Do Adama. Faktycznie tak jest jak mówisz, a to dlatego, że rzeczoznawcy nie zawsze wychwycą zaniżone wartości aby je odrzucić. Dzieje się tak w miejscowościach, gdzie masowo wszyscy zaniżają. Ale w miejscowościach, gdzie działek nie było za dużo do sprzedaży raczej wyceny są ok. Tak czy siak. Jedynym wyznacznikiem wartości rynkowej są te wyceny. Ale ponawiam pytanie. Czy nie zauważyliście lekkiego spadku cen? A jeśli już nie spadku to na pewno zatrzymania wzrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danka73 25.07.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam ponownie, Mam teraz widoki na działkę rolną i szukam kogoś, kto ma doświadczenie w budowie siedliska. Przepisów jest gąszcz a ich intepretacji w różnych urzędach jeszcze więcej. Chciałabym znaleźć kogoś, kto podzieliłby się swoim bezpośrednim doświadczeniem... Z góry dzięki Budowaliśmy dom w trybie siedliskowym latach 2003-2004. Wberw pozorom nie było to wcale jakoś bardzo kłopotliwe ale możliwe, że przepisy od tego czasu trochę się zmieniły. Żeby wybudować dom na działce siedliskowej trzeba posiadać lub dzierżawić grunt rolny o powierzchni pow. 1 ha przeliczeniowego (w danej gminie lub gminie sąsiadującej) oraz posiadać wykształcenie rolnicze - za wystarczające uważane jest każde wyształcenie średnie. (Ustawa o ustroju rolnym) Jeżeli nie jesteś właścicielem gruntu tylko go dzierżawisz dobrze jest wpisać w umowie ( sporzadzonej w formie aktu notarialnego bodajże) okres dzierżawy nie krótszy niż 10 lat - nie wiem dlaczego ale osoby, które się znały tak kazały nam napisać. I to chyba wszystko. Korzyść z mieszkania na działce siedliskowej to min. opłaty - rocznie podatku rolnego płacę ok. 37 zł za 21 arów, podatek od działki budowlanej jest duuuużo wyższy. Poza tym rolnicy na niektóre rzeczy nie muszą uzyskiwać pozwolenia tylko składają zgłoszenia ale szczegółów już nie pamiętam, poza tym mogło się coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof chodkowski 25.07.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam w miejscowośc trafiłes bo to Samotwór media w drodze ok 50 m daleko od terenów zalewowych działka naprawde ładna w formie trapezu .Było dużo chętnych i sami podbijali cenę więc nie uważam aby była wygórowana. Ile waszym zdaniem jest warta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkapolkapracująca 25.07.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 dzięki wszystkim za odpowiedź w sprawie Karwian... te działki, o które chodzi, są jeszcze przed autostradą (dokładnie, za sadem , ale ruchu samochodów nie słychać za bardzo - a może ja głucha, bo na razie mieszkam w samym centrum w każdym razie dla mnie to cisza i relaks... jedyne co mnie nie pokoi to właśnie odralnianie działki - z tego co wiem to klasa 2 i 3, a nie 1, ale i tak mogą być problemy może zagląda tu ktoś kto kupił działkę w okolicy? albo ma za sobą odralnianie?co jeszcze polecacie na południu? ja pracuję koło Bielan, a na Ołtaszynie mam rodziców, którzy będę niedługo wymagali pomocy, więc niestety urocze zakątki północy nie wchodzą w rachubę (bo mieszkanie z rodzicami pod jednym dachem nie uśmiecha mi się, a na opiekę mnie nie stać) no i jeszcze jedno zagadnienie - jak sądzicie, warto teraz kupować działki czy się wstrzymać? chodzi mi o zasygnalizowany przez mi5iaka problem - trochę już tanieją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkapolkapracująca 25.07.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Witam w miejscowośc trafiłes bo to Samotwór media w drodze ok 50 m daleko od terenów zalewowych działka naprawde ładna w formie trapezu .Było dużo chętnych i sami podbijali cenę więc nie uważam aby była wygórowana. Ile waszym zdaniem jest warta? maks 300, realnie 250, bo dojazd kiepski a działki chyba rzeczywiście tanieją oglądałam ostatnio taką fajną w Ślęzy (tylko za duża jak dla mnie 6 tys. m. kw.) - 3 miesiące później cena poszła w górę a chętnych brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 25.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ja nie wiem gdzie te działki taniejąto, że ktos wystawia do sprzedazy i co chwilę z nową ceną nie oznacza, ze działki tanieją. Moze conajwyzej stoją w miejscu choc nie sadze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkapolkapracująca 25.07.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 chciałam powyższym wpisem zasygnalizować pewien temat - rozmijanie się oczekiwań sprzedających z rynkiemhitem jest jeden właściciel, który za rolną w Karwianach chciał ponad 250 PLN opisując ją jako budowlaną (zresztą, te działki za sadem w gminie też traktują jako budowlanki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof chodkowski 25.07.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Moja cena jest niższa i jeśli znajdzie się kupiec i da ok 200 za 1 m to sprzedam natychmiast nie patrząc na umowę wstępną bo znudziło mi się już czekanie na moich kupców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 25.07.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Korzyść z mieszkania na działce siedliskowej to min. opłaty - rocznie podatku rolnego płacę ok. 37 zł za 21 arów, podatek od działki budowlanej jest duuuużo wyższy. Jesteś pewna, że jest wyższy? Ja płacę za 27 arów działki budowlanej 36zł rocznie (9 kwartalnie). Wydaje mi się, że stawki są podobne niezależnie od działki - dopiero podatek od nieruchomosci moze byc rożny - ale może się mylę i jest inaczej. Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElaMa 25.07.2007 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 A ile są warte działki w Gałowie? Zabrakło mi pieniędzy na wykończeniówkę u siebie, więc chyba będę musiała sprzedać działkę w Gałowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts